تغییرات مثبت
زيان انباشته بیش از ٤٢٠ ميليارد تومان صنعتی بهپاك متاثر از مشكلات مالي و عدم توانايي در پرداخت بدهيها باعث شد «بهپاک» در سال 1387 از بورس اوراق بهادار اخراج و راهي بازار پايه فرابورس شود. این در حالی است که پس از گذشت 8 سال، اکنون به گفته صحبتهای مديرعامل شركت، «بهپاك» با اعمال بازنگری در سیاستها، دو تغییر مثبت را در یکسال اخیر تجربه کرده است. علیرضا شریفی در این باره با اشاره به اینکه بهپاک در سال جاری بدهی مطالبات معوق 71 میلیارد تومانی بانکی (عمدتا بانک مرکزی) خود را تسویه کرده، میگوید: نخستین تغییر مثبت بهپاک این است که هیچگونه بدهی معوق ندارد و تنها بخشی از مطالبات مشکوک الوصول شرکت باقی مانده که انتظار میرود تا پایان سال دریافت شود.
تولید روغن آفتابگردان
همچنین بهپاک در حال حاضر بیش از یک هزار و 500 تن تا 2 هزار تن انواع محصول عمدتا به کشورهای عراق، افغانستان و کشورهای آسیای میانه دارد که تسری صادرات به دیگر کشورها نیز در حال گسترش است. به باور مدیرعامل دومین گام مثبت بهپاک این است که شرکت در تلاش است تا پایان سال جاری تولید روغن آفتابگردان را نهایی کند. شریفی در تکمیل این صحبتها میگوید: واردات دانههای آفتابگردان عمدتا از روسیه و آسیای میانه بوده و در این خصوص به تازگی قرارداد تجاری با یک تاجر روسی نیز منعقد شده است. این در حالی است که با عرضه 20 تا 30 هزار تن روغنکشی از آفتابگردان توسط بهپاک، تولید در این شرکت به سطح بالایی خواهد رسید.
تغییرات در روغنکشی
شریفی همچنین با بیان اینکه تغییرات زیادی در صنعت روغن کشی در یک سال گذشته روی داده، تاکید کرد: دولت تصمیم گرفته است از ظرفیت کامل روغن کشی داخلی استفاده کند و هزینه واردات روغن را به واردات دانه یا توسعه کشت دانه اختصاص دهد. بر مبنای این محاسبات، امسال در کشور ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تن از ۴ میلیون و ۶۰۰ هزار تن ظرفیت روغن کشی کشور بالفعل خواهد شد.
حاشیه سود
گزارشها نشان میدهد فروش سال جاری بهپاک بیش از 423 میلیارد تومان بوده که حاشیه سود ناخالص 65 میلیارد تومانی را برای شرکت به ثبت رسانده است، بر این مبنا سود عملیاتی شرکت در سال جاری به حدود 42 میلیارد تومان رسیده است. به گفته شریفی در سال آینده (سال 1396) حاشیه سود ناخالص؛ 60 میلیارد تومان و سود عملیاتی؛ 34 میلیارد تومان در«بهپاک» پیشبینی شده است (هزینههای مالی شرکت در بودجه سال 96 با کاهش روبهرو شده و به 20 میلیارد تومان رسیده است). این در حالی است که در سالهای 88 تا 90 سودی بیش از 33میلیارد تومان از بابت فروش سرمایهگذاریها حاصل شده که این رقم ناشی از فروش سهام بانک «اقتصاد نوین» و «زمین نکا» بوده است. مدیرعامل بهپاک با تاکید به اینکه واگذاریها به دلیل اصلاح بافت مالی شرکت و همچنین کاهش داراییهای غیرمولد صورت گرفته، تاکید کرد: سهم فروش زمین حدود 10میلیارد تومان بوده است.
تولیدهای اصلی
به گفته شریفی، این شرکت علاوه بر روغن کشی تولید پروتئین را هم انجام میدهد و برندهای «سبحان»، «آوین» و «توتک» متعلق به این شرکت هستند. این در حالی است که «روغن»، «کنجاله» و «پروتئین» سه محصول اصلی شرکت هستند و فعاليت اصلی گروه، روغنکشی از دانههای روغنی همچون «سویا» و «کلزا» است که استحصالهای دانههای روغنی شامل روغن خام جهت مصارف کارخانههای تصفیه روغن و کنجاله جهت مصرف صنعت دام و طیور خواهد بود. بخش عمده مواد اولیه مجموعه را «دانه وارداتی سویا» تشکیل میدهد که به گفته مدیرعامل در سالهای اخیر عمده واردات دانههای روغنی از کشورهای امریکای شمال و جنوبی بوده و به تازگی از بلغارستان نیز دانه «کلزا» وارد شده است. براساس صحبتهای مدیرعامل پروتئین مصرفی خانوارعمدتا با برندهای «سبحان»، «آوین»، «توتک»، «بهپاك»، «مهمان دوست» و «سبحان طلایی» به بازار معرفی شده است.
در حال حاضر سهامدار عمده این شرکت ۳۲۰ میلیون سهمی، «توسعه صنایع بهشهر» است که ۷۴ درصد سهام بهپاک را در اختیار دارد. «سرمایهگذاری بانک ملی»، «بانک ملت» و «بانک سپه» نیز به ترتیب تعداد درصد سهام در اختیار از دیگر سهامداران عمده شرکت هستند. صنعتی بهپاک در 9 تیرماه سالجاری در بازار دوم فرابورس ایران پذیرش و نماد آن نیز در روز 16 مردادماه سال جاری در فهرست نرخهای فرابورس ایران درج شد. نماد معاملاتی «بهپاک» فردا؛ یکشنبه 17 بهمنماه در بازار دوم فرابورس ایران گشایش مییابد.