صنعت خودرو از جمله صنایعی بوده که بخش صنعت رشد عمده خود را مدیون آن بوده؛ این در حالی است که ابراز تمایل خودروسازان خارجی به حضور در ایران و تحرکات مثبت سرمایهگذاریهای خارجی از این ناحیه دورنمای روشنی را برای این صنعت ترسیم کرده است. حضور خودروسازان خارجی در کنار تلاش و برنامهریزی دو خودروساز داخلی مبنی بر افزایش سطح تولید و تنوع محصول، امیدواریها به خروج این صنعت از زیان و کسب سهم بیشتر در موتور رشد اقتصادی را پُر رنگتر میکند. نگاهی به روند بازار سهام گروه خودروییها متاثر از دورنمای این صنعت نیز نمایانگر تایید خوشبینیها در اینباره است.
محمدرضا نجفی منش؛ عضو شورای سیاستگذاری صنعت خودرو در خصوص حضور خودروسازان خارجی در کشورمان به «دنیای بورس» میگوید: هر خودروسازی در جهان اگر سه شرط مد نظر ما را رعایت کند، ایران از آن استقبال میکند؛ براین اساس نخستین شرط سرمایهگذارخارجی باید سعی کند در همکاریهای خود (به صورت جوینتوینچر) با طرف ایرانی از ظرفیت 40 درصد ساخت داخل استفاده کند. دوم اینکه، انتقال دانش فنی و تکنولوژی روز را در دستور کار قرار دهد و سوم اینکه، 30 درصد محصول تولید شده نیز صادر شود. به گفته نجفی منش دولت در این راستا برنامهریزی کرده و هدفگذاریهای اسناد بالادستی و پایین دستی نیز در همین مسیر است.
این مقام مسئول با اشاره به سهم معنادار صنعت خودرو در رشد اقتصادی کشور با توجه به تاکید عرضه محصولهای جدید و قراردادهای همکاری دو خودروساز داخلی، درباره حضور خودروسازان ایتالیایی و فرانسوی در ایران تصریح میکند: خودروسازان فرانسوی همچون رنو و پژو سیتروئن قراردادهایشان را با ایران قطعی کردهاند و البته در بخشهایی همچنان در حال مذاکره هستیم. این در حالی است که از میان هیات فرانسوی اعزامی به ایران نماینده هیچ شرکت خودرویی به چشم نمیآید. اخبار رسیده همچنین حاکی از حضور قطعهسازان فرانسوی در ایران در پایان ماه جاری دارد که به نظر میرسد از ضریب اهمیت بالایی برخوردار است.
نجفی منش در خصوص خبر حضور سه خودروساز ایتالیایی «فیات»، «اویکو» و «لانچیا» در ایران نیز گفت: قرارداد با این سه خودروساز هنوز قطعی نشده و مذاکرهها در حال انجام است و نتیجه نهایی فعلا اخذ نشده اما سطح امیدواریها بالاست. وی پیش از این هم در خصوص قراردادهای خارجیها ابراز خوشبینی کرده بود.