تحلیل بورس امروز | نقشه نیمروز یکشنبه 11 اسفند 98

در دومین جلسه معاملاتی این هفته بورس تهران بار دیگر به مسیر صعود بازگشت و شاخص کل این بازار رشد 9782 واحدی را به ثبت رساند. این در حالی است که روز شنبه نماگر اصلی بازار بزرگترین ریزش مقداری خود را به ثبت رسانده بود. چه چیز روند بازار را به این سرعت تغییر داد؟

دنیای بورس: بار دیگر اصلاح سهام و پیشروی در مسیر نزولی یک روز بیشتر به درازا نکشید و بار دیگر سهام، فروشندگان را غافلگیر کرد. عمده عوامل حاکم بر بازار شنبه همچنان به قوت خود باقی بودند: تنها یک فاکتور تعیین‌کننده تغییر کرد.

دلار صعودی شد

در فاصله آخرین روز هفته گذشته تا شنبه این هفته، نرخ دلار نزدیک به 1000 تومان عقب‌نشینی کرد و نزول تا سطح 14700 تومان را به ثبت رساند. اما روز یکشنبه نرخ این ارز بار دیگر به کانال 15 هزار تومانی بازگشت و حتی در مواردی نزدیک به 15400 تومان گزارش شد. اطمینان نسبی فعالان سهام از عدم ریزش ادامه‌دار نرخ دلار بار دیگر تقاضا در فضای سهام را تقویت کرد و به رشد قیمت‌ها و نماگرهای این بازار دامن زد.

آمارخوانی از معاملات یکشنبه

ارزش معاملات خرد بورس برای دومین روز متوالی کاهش یافت و به 3795 میلیارد تومان رسید. افت ارزش معاملات خرد می‌تواند نشانه‌ای از عقب‌نشینی عرضه‌ها باشد. به خصوص که آمار صف‌های خرید نیز تا حدودی موید این فرض است.

از میان 242 نماد فعال در معاملات امروز بورس 214 نماد شاهد رشد قیمت پایانی بودند. از این تعداد 126 نماد در محدوده صف خرید به کار خود پایان دادند و ارزش تقاضای منتظر در این صفوف در حدود 963 میلیارد تومان بود. در مقابل تنها نماد «تکالا» در محدوده صف فروش روز معاملاتی را به پایان برد. محض مرور بد نیست که به یاد داشته باشیم در پایان معاملات روز شنبه 110 نماد در محدوده صف فروش به کار خود پایان دادند. از سوی دیگر جریان تغییر مالکیت‌ها بار دیگر و با قدرت به سمت سهامداران خرد چرخید و به عدد 507 میلیارد تومان رسید. در این بین توجه بازیگران حقیقی به گروه‌های محصولات شیمیایی‌ و فرآورده‌های نفتی قابل توجه است.

در دو تابلوی اصلی فرابورس نیز از میان 102 نماد فعال 91 نماد رشد قیمت پایانی را تجربه کردند و آخرین معاملات 88 نماد در محدوده مثبت انجام شد. 50 نماد با صف خرید به پایان رسیدند و ارزش صفوف خرید بالغ بر 330 میلیارد تومان بود. در این دو تابلوی فرابورس هیچ نمادی با صف فروش به پایان نرسید.

در بازار پایه نیز 37 نماد صف خرید و 13 نماد صف فروش را تجربه کردند. نکته جالب سبقت ارزش صف‌های فروش نسبت به صف‌های خرید بود. در حالی که ارزش صف‌های خرید بازار پایه در حدود 119 میلیارد تومان بود 150 میلیارد تومان صف فروش در پایان معاملات این بازار مشاهده می‌شد. برخی فعالان بازار تغییرات حجم مبنا برای این دسته از نمادهای بازار را در ریزش این گروه موثر می‌دانند.

«کرونا» بازار را می‌ترساند یا پیش می‌برد؟

واقعیت آن است که تا به این جای کار بورس تهران عملا واکنش خاصی به موضوع صرف کرونا نشان نداده است. بلکه اثرات غیرمستقیم این بیماری است که بورس تهران را درگیر کرده است. برخی عنوان می‌کنند که گسترش بیماری نوظهور در رشد نرخ ارز موثر است و البته کمتر کسی است که نقش رشد دلار را در صعود بازار سهام نادیده بگیرد.

از سوی دیگر بازار جهانی در واکنش به فراگیری جهانی این بحران، ریزش‌های شدیدی را تجربه کرده است و بعید نیست که این وضعیت برای مدت دیگری نیز ادامه پیدا کند. نتیجه آن که صنایع کالایی، به خصوص فلزات اساسی و کانه‌های فلزی، با نگاه شک‌آلود معامله‌گران همراه شده است.

برآیند این تغییرات در معاملات امروز به اینجا رسید: برخی عنوان می‌کنند که «کرونا» به رشد دلار دامن زد و رشد دلار تقاضا را در بازار سهام تقویت کرد. در عین حال این تقاضا در رابطه با گروه‌هایی همچون فلزی‌ها فاصله‌ گرفتن را ترجیح داد و بیشتر به سهام کوچکتر بازار رغبت نشان داد. به این ترتیب می‌توان درک کرد که چرا همزمان با رشد 1.93 درصدی شاخص کل، شاخص هم‌وزن 2.9 درصد صعود کرد.

Submitted by admin on