ده نماد پرمعامله امروز | کانون‌های تمرکز نقدینگی در بورس تهران

زمانی‌که ارزش معاملات اوج می‌گیرد کانون‌های تمرکز نقدینگی جذاب‌ترین نقاطی هستند که می‌توان در گزارش‌ها مورد بررسی قرار داد. ارزش معاملات بیش از 3500 میلیارد تومان است. در این گزارش به صورت مختصر به ده نماد پرمعامله امروز بورس تهران پرداخته می‌شود.

دنیای بورس: ده نماد پرمعامله امروز در ادامه آورده شده است:

«ومعادن»

«ومعادن» با ارزش معاملات نزدیک به 200 میلیارد تومانی سنگین‌ترین جدال عرضه و تقاضا را در معاملات امروز را تجربه کرده و پس از این حجم سنگین معامله در این لحظه بار دیگر به صف خرید رسیده است. در خصوص این شرکت سرمایه‌گذاری که عمده سهم پرتفو آن به سنگ آهن و فولاد اختصاص دارد خالص ارزش دارایی‌ جالب توجه است.

 حقوق صاحبان سهام سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات تا پایان آذر حدود 5740 میلیارد تومان بوده است. سرمایه‌گذاری‌های بورسی این شرکت به تنهایی مازاد بر ارزش دفتری بیش از 28 هزار میلیارد تومانی ایجاد کرده است. به این ترتیب تنها با احتساب سرمایه‌گذاری بورسی خالص ارزش دارایی این شرکت به حدود 34 هزار میلیارد تومان می‌رسد.

 ارزش بازار کنونی این شرکت 26 هزار و 400 میلیارد تومان است. باید توجه داشت در لیست دارایی‌های غیربورسی نیز 35 درصد فولاد سرمد ابرکوه، 10 درصد توسعه آهن و فولاد گل‌گهر، 24.5 درصد گهر انرژی سیرجان مشاهده می‌شود.

«خودرو»

خودرو دومین نماد با بیشترین ارزش معاملات (بیش از 115 میلیارد تومان) در معاملات امروز است. نکته جالب توجه این‌که سهام ایران‌خودرو نیز امروز پس از معاملات سنگین بیش از 115 میلیون سهمی در قیمت نزدیک به 1150 تومان با صف خرید بیش از 20 میلیونی مواجه است. بهتر است ایران‌خودرو را از نظر بنیادی بررسی نکنیم و تنها به همان عاملی که بازار چندین و چند ماه برای خرید سهام این شرکت و دیگر نمادهای خودرویی به آن دل بسته است توجه داشته باشیم.

 شایعات از افزایش سرمایه در ابتدا حدود هزار درصدی ایران خودرو شروع شد، در ادامه اما با توجه به حجم زیان شایعات افزایش سرمایه بیش از دو هزار درصدی را نشانه گرفت و بعضا در شرایط کنونی برخی به افزایش سرمایه حدود سه هزار درصدی اشاره می‌کنند. هیچ‌کدام از این اعداد نیز قابل تایید نیست.

 زیان انباشته ایران‌خودرو تا پایان آذر به بیش از 16 هزار میلیارد تومان رسیده است. اما عملکرد چند ماه اخیر از رشد همزمان نرخ فروش و در ادامه افزایش تولید حکایت دارد. بستگی به این‌که کدام صورت مالی مبنای افزایش سرمایه قرار گیرد (نه از نگاه قانونی) می‌توان درصدهای متفاوتی را برای الزام افزایش سرمایه ایران‌خودرو مطرح کرد.

«غگل»

غگل سومین سهم در میان نمادهای با بیشترین ارزش معاملات امروز است. این سهم تا به این لحظه بیش از 80 میلیارد تومان معامله شده است. نگاهی به بازه نوسان سالانه سهام گلوکزان نشان می‌دهد سهم این شرکت نسبت به سال گذشته 8.5 برابر شده است.

 برای این سهم نیز بهانه‌ای جذاب‌تر از افزایش سرمایه از تجدید ارزیابی مطرح نبوده که عاملی شده قیمت این سهم به بیش از 9 هزار تومان برسد و در دسته گران‌ترین سهام بازار (از نظر ظاهری) قرار گیرد. مجوز افزایش سرمایه 2950 درصدی نیز صادر و آگهی مجمع برای تصمیم‌گیری در خصوص این افزایش سرمایه نیز در سامانه کدال منتشر شده است.

 مجمع این شرکت سه‌شنبه هفته آینده در خیابان نجات‌الهی تهران (گروه‌های هتل‌های بزرگ تهران) برگزار می‌شود. فعلا خریداران سهام تنها به میزان افزایش سرمایه دقت دارند اما برای علاقمندان این شرکت با ماده اولیه ذرت به تولید قند گلوکز و فروکتوز مشغول است.

«ونوین»

ونوین از جمله شلوغ‌ترین سهام بازار سهام کشور در چند ماه گذشته بوده است. این سهم با عرضه‌های سنگین گروه سرمایه‌گذاری ساختمان ایران مواجه شد. سرمایه‌گذاری ساختمان ایران و استراتوس برای پرداخت بدهی‌ها مجبور شدند کنترل مدیریتی نخستین بانک خصوصی کشور را واگذار کنند. به این ترتیب به صورت ناخواسته گروه بانک ملی هیئت مدیره این شرکت را تصاحب کرد.

 این سهم بانکی نیز انتظار افزایش سرمایه را می‌کشد و مدیران این بانک پیشنهاد افزایش سرمایه 311 درصدی را روی کدال قرار داده‌اند که حدود 194 درصد از این مقدار به آورده و بقیه افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی‌ها است. با این حال نکته جالب این‌که آیا ضامن پذیرنویسی حق تقدم که احتمالا سهام‌دار (گروه توسعه ملی) است با این افزایش سرمایه سنگین موافقت کرده است یا خیر.

 «ونوین» پس از کش و قوس فراوان و در حالی‌که از سطوح قیمتی بیش از 450 تومان در شهریور به کمتر از 260 تومان در آبان رسیده بود تا این لحظه با ارزش معاملات بیش از 62 میلیارد تومان صف خرید اندکی را در مرز 380 تومان تجربه می‌کند.

«وبملت»

وبملت امروز با فشار عرضه از سطوح بیش از 730 تومان به حدود 708 تومان رسید. حضور تقاضا در فشار عرضه این نماد را در لیست نمادها با بیشترین ارزش معاملات قرار داده است.

 عملکرد پاییز بانک ملت تا حدود زیادی ناامیدکننده بود و اختلاف قابل توجهی نسبت به سود انتظاری برای این بانک را شاهد بودیم. برخی از تحلیلگران اخذ مقادیر غیرموجه مالیاتی را در پاییز عاملی برای فشار بر سود خالص عنوان می‌کنند اما آن‌چه در پاییز رخ داد بار دیگر از عدم امکان اتکا به صورت‌های مالی بانک‌ها و یادآوری خاطرات سال‌های نه‌چندان دور حکایت داشت. البته نسبت به دیگر بانک‌ها ساخت سود حدود 40 تومانی به ازای هر سهم کاملا قابل توجه است.

 از طرفی این بانک در کنار افزایش سرمایه که فعلا در دستور کار دارد توانایی چندین مرحله افزایش سرمایه دیگر را نیز دارا است که بر اساس محاسبات «دنیای بورس» طی یک سال نسبت به سرمایه فعلی در مجموع انتظار افزایش سرمایه بیش از 600 درصدی وجود دارد.

 بانک ملت به هر حال از جمله بانک‌ها با وضعیت نسبتا مناسب مالی در مقایسه با دیگر بانک‌های کشور محسوب می‌شود و در کنار تراز مثبت چشم‌گیر ارزی نیز این بانک در یک سال و نیم اخیر در کانون توجه معامله‌گران سهام بوده است. همچنان سود قابل توجه از تسعیر ارز را در صورت‌های مالی سالانه باید انتظار داشت که خود را در افزایش سرمایه مورد انتظار منعکس خواهد کرد. ارزش معاملات امروز سهام بانک ملت به حدود 61 میلیارد تومان رسید.

«کگل»

کگل ششمین نماد با بیشترین ارزش معاملات بود که بیش از 51 میلیارد تومان امروز معامله شد. حدود نیم ساعت پایانی و پس از تقابل سنگین عرضه و تقاضا «کگل» به صف خرید رسید که البته با عرضه‌های سنگین در نهایت صف خرید سهام پایدار نماند اما آخرین معاملات در سقف قیمتی روزانه به ثبت رسید.

 گل‌گهر در پاییز با افت 20 درصدی سود نسبت به تابستان مواجه شد  دیگر در شرایط کنونی برخی از نکات تحلیلی از بدیهیات بازار سهام کشور محسوب می‌شود اما تکرار آن نیز خالی از لطف نیست: ضریب محاسبه نرخ کنسانتره در مرداد به 16 درصد قیمت شمش فولاد خوزستان، نرخ گندله نیز به 23.5 درصد قیمت شمش فولاد خوزستان افزایش یافت.

 بر این اساس رشد قیمت شمش فولاد خوزستان اثر مستقیمی در سودآوری این شرکت‌ها دارد و شاید این بیان درست‌تر باشد که این شرکت‌ها در فضای تورمی و رشد افسارگسیخته هزینه‌های ثابت به افزایش نرخ فروش نیازمند هستند تا بتوانند سودآوری خود را حفظ کنند. گل‌گهر همچنین برای انجام طرح توسعه‌ای افزایش سرمایه از 4800 به 10 هزار میلیارد تومان را در دستور کار دارد.

«فولاد»

فولاد از جمله نمادهای بنیادی بازار است که با وجود عملکرد ضعیف‌تر از انتظار پاییز اما همچنان جایگاه خود را در میان بنیادی‌ها از دست نداده است، ارزش معاملات این سهم امروز حدود 47 میلیارد تومان بود. در عین حال باید به رشد قیمت فولاد در بازار جهانی نیز اشاره کرد. قیمت ورق گرم فولادی (فوب دریای سیاه) که در اواسط پاییز به کف 400 دلار به ازای هر تن نزدیک شده بود در شرایط کنونی بار دیگر به مرز 500 دلار رسیده است. از طرفی نرخ دلار در سامانه نیما نیز حول 12 هزار تومان معامله می‌شود که برای تسعیر ارز صادراتی این غول فولادی کشور اثر مثبتی خواهد داشت.

 در رابطه با اثر نرخ دلار داخلی و رشد دوباره به نیمه بالایی کانال 13 هزار تومان نیز باید افزایش تقاضا و قیمت‌گذاری بالاتر محصولات فولاد مبارکه و سایر فروشندگان کالاهای پایه در بورس کالا را نتیجه گرفت. سهام فولاد مبارکه پس از انجام افزایش سرمایه سنگین 7900 میلیارد تومانی با رشد محسوس قیمت در سطوح بیش از 400 تومان بازگشایی شد اما در ادامه تا سطوح کمتر از 370 تومان نیز افت داشت.

 امروز اما با افزایش تقاضا قیمت این سهم بار دیگر به سطوح بیش از 390 تومان در آخرین معاملات بازگشته است. علاوه بر رشد سود عملیاتی در زمستان باید به سود غیرعملیاتی فولاد مبارکه که در نتیجه سرمایه‌گذاری‌های این شرکت‌ در صورت‌های مالی 12 ماهه منعکس می‌شود نیز توجه داشت.

«بترانس»

 به صورت مشخص تحرکات نقدینگی در معاملات ماه‌های گذشته «بترانس» جالب توجه است. ارزش معاملات این سهم تا اوایل آذر کمتر از 10 میلیارد تومان بوده و ناگهان تغییر محسوس ارزش معاملات و سطوح بیش از 40 میلیارد تومان باعث رشد قیمتی این نماد از حدود 800 تومان به بیش از 1400 تومان را شاهد هستیم. امروز نیز ارزش معاملات این سهم در حد 45 میلیارد تومان بود.

«ولساپا»

 ولساپا نهمین نماد با بیشترین ارزش معاملات امروز بورس تهران بود که توانست بیش از 44 میلیارد تومان معامله شود. این سهم گرچه معاملات سنگینی را در هفته‌های گذشته تجربه کرده اما نوسان قیمتی چندان پرقدرتی را به ثبت نرسانده است. گرچه سهام‌داری عمده این سهم به سایپا اختصاص دارد و گروه سایپا (خودرویی‌ها) در چند هفته اخیر در میان نمادها با بیشترین بازدهی قیمت قرار گرفته‌اند اما «ولساپا» با سد بنیادی مواجه است و در حالی‌که برای گروه سایپا انتظار افزایش سرمایه از تجدید ارزیابی وجود دارد در این سهم شاید عاملی که مانع از رشد قیمتی شده نبود چشم‌انداز افزایش سرمایه سنگین است.

«های وب»

 های وب دهمین نماد با ارزش معاملات کمتر از 44 میلیارد تومان است. عمده اخبار این نماد به رفتار سهام‌دار عمده (شخص حقیقی) باز می‌گردد که همچنان نقش حمایتی را از شرکت دارد. تصفیه بدهی‌های بانکی داده‌گستر نوین (های وب) از طریق فروش سهام سهام‌دار عمده (احتمال افزایش سرمایه وجود دارد) یا واگذاری سهام به سایر اپراتورها و انعقاد قرارداد از جمله نکات قابل توجه در این شرکت است. های وب از روز نخست عرضه در بورس برنامه‌های بلندپروازانه‌ای داشت که به نظر می‌رسد همچنان محقق نشده است و احتمالا تلاش همه‌جانبه سهام‌دار عمده برای تحقق این رویاها ادامه دارد. به نظر می‌رسد خرید پارس آنلاین نیز نهایی شده است و در شرایط کنونی باید منتظر برنامه‌های آتی این شرکت بود. چندین و چند مورد افشای اطلاعات با اهمیت در ماه‌های گذشته در سامانه کدال قرار گرفته که توصیه می‌شود آن‌ها را مطالعه کنید.

 اما در خصوص رویه قیمتی، این سهم در مقایسه با دیگر نمادهای بازار به نظر رشد کمتری را تجربه کرده است و شاید علت توجه بازار نیز همین موضوع باشد اما تحرکات درصدی‌های سهم همچنان جالب توجه است. یا از سوی دیگر جهش ارزش معاملات این سهم تا نزدیک 200 میلیارد تومان در هفته گذشته از تحرکات جالب توجه بود. در ادامه اما فشار عرضه حقوقی‌ها مانند امروز این سهم را از سطوح بیش از 1100 تومان به 1000 تومان رساند. در تحرکات اخیر قیمتی دنبال کردن این سهم نیز جالب به نظر می‌رسد. در دو نماد قبل مشاهده شد که ایران ترانسفو با تحرک نقدینگی رشد پرشتاب سهام را تجربه کرده بود اما رایان سایپا توفیق آنچنانی از تحرکات نقدینگی پیدا نکرده بود بر این اساس رویه آتی های وب نیز پس تحرکات اخیر نقدینگی مورد توجه است.

Submitted by admin on