دنیای بورس: روند صعودی شاخص کل بورس تهران امروز با شیب ملایمتری دنبال شد. نماگر اصلی سهام آخرین روز کاری این هفته را با تداوم رشد تقاضا در اغلب گروهها شروع کرد و در ساعت 12 با صعود حدود 500 واحدی (به 12) خود را تا کانال 307 هزار واحد بالا کشید. همین جو صعودی بار دیگر فروشندگان در کمین را ترغیب به عرضه سهام و شناسایی سود کرد. جدال نزدیک فروشندگان و خریداران در ساعات پایانی مجال رشد بیشتر به شاخص را ندارد و در روند قیمتها در محدوده با ثبات خود ماند.
این اتفاق در شرایطی افتاد که تقاضا در بخشهایی از بازار با شدت و قوت بیشتری دنبال شد. اگرچه ارزش معاملات خرد تا ساعت 12 عدد 790 میلیارد تومان را نشان میداد اما نکته جالب این بود که از بین 327 نماد بورسی، 55 نماد با صف خریدی معادل 140 میلیارد تومان مواجه بودند. علاوه بر نماد تازهوارد «کویر» که همچنان در جذب منابع و میزان بازدهی از زمان ورود به بازار، جزو موفقترین عرضهاولیههای بورسی به شمار میرود، سهمهایی غالبا کوچک و متعلق به صنایع غذایی، خودرویی، کاشیسازی با صف طولانی خرید همراهند.
در عین حال، معاملات گروههای بانکی و خودرویی از تب و تاب کمتری برخوردار بود. این در گروه در دوره اصلاح عنوان بیشترین ارزش معاملات بورسی را در اختیار داشتهاند اما امروز کمتر مورد توجه قرار داشتند. حتی حمایتهای سهامداران حقوقی در بزرگان این گروهها چندان موثر واقع نشد چرا که فروشندگان قویتری در این سهام مشغول عرضه بودند.
آفاق مهآلود بازار جهانی
بزرگان کالایی معاملات امروز را در شرایطی نسبتا متعادل و البته رو به بازه منفی قیمت سپری کردند. در دقایق پایانی، نماد معاملات شرکتهای پتروشیمی جم، ملی مس و پالایش نفت اصفهان به عنوان نمایندگان سه صنعت بزرگ بورسی بیشترین فشار را بر شاخص آوردند. علاوه بر جو احتیاطی این طیف از سهمها در روز پایانی هر هفته، به نظر میرسد که عقبنشینی قیمت نفت و فلزات هم منجر به فشار بر قیمت وابستگان بورسی شده است.
سخنان دوپهلوی ترامپ در مورد رابطه تجاری با چین به نگرانی بازار جهانی در این زمینه افزود. ترامپ شب گذشته ضمن اظهارات مثبت در خصوص پیشرفت گفتوگوها با چین ابراز امیدواری کرد که روند اخیر مذاکرات این دو کشور میتواند زمینه را برای ورود به فازهای بعدی توافق فراهم کند. در عین حال، ترامپ افزود که تعرفههای 15 درصدی عليه چين که قرار بود از اول دسامبر اعمال شود، طبق برنامه به اجرا در خواهد آمد. به این ترتیب، قیمتهای جهانی مجددا تحت فشار قرار گرفت و هر بشکه نفت برنت که روز سهشنبه به 63 دلار نزدیک شده بود، با افت 1.8 درصدی اکنون در حال معامله با قیمت 61.5 دلار است، هر تن مس نیز طی افتی 80 دلاری به کانال 5800 دلار برگشت و شاخص فلز روی هم در بورس فلزات لندن به کانال 2400 دلاری تنزل کرد. تاثیر این تغییرات را میتوان با درجات کمتری در معاملات سهام وابسته دید.
قابی از برندگان و بازندگان امروز
طی دو روز اخیر و بخصوص در معاملات روز سهشنبه قیمت سهام گروههای کوچکتر به طور دستهجمعی با سرعت نسبتا بالایی رشد کردند. غذاییها، داروییها، لاستیکسازان و طیف متنوعی از سهمها که درجه شناوری پایینتری دارند و ضمنا منتظر انتشار اخبار مرتبط با بودجه هستند. به طور کلی، صنایع که قیمتگذاری محصولاتشان از دلار 4200 تومانی تاثیر مثبت میپذیرد با گمانهزنی در مورد حذف 4200 از معادلات قیمتگذاریها و ارتقای آن به دلار 8000 تومانی تقاضا را تحریک کرده است.
البته امروز این روند یکدست به قوت روز قبل نیست و برای مثال، قندیها در کنار داروییها با فشار عرضه عمدتا به اصلاح قیمت تن دادند. با وجود این، شدت رشد در گروههایی مثل سیمانیها و کاشیوسرامیکها، لاستیکسازان و محصولات فلزی به طور یپارچه افزایش قیمت و غالبا صف خرید را تجربه کردند.