دنیای بورس: تا ساعت 15 و 45 دقیقه امروز و در آخرین دادوستدها قیمت هر بشکه نفت خام برنت 60.4 دلار و هر بشکه نفت خام تگزاس 55.2 دلار گزارش شده است. این در حالی است که شاخص نفتی برنت هفته گذشته را در سطح 61.54 دلاری هر بشکه به پایان برده بود و نفت خام تگزاس در سطح 56.52 دلاری قرار داشت. به این ترتیب هر دو شاخص نفتی پس از چندین هفته تجربه صعود قیمتها، در هفته جاری با افت نزدیک به 2 درصدی قیمت مواجه شدهاند.
کاهش آهنگ رشد اقتصاد جهانی و مازاد عرضه نفت
سازمان کشورهای صادرکننده نفتی و آژانس بینالمللی انرژی در گزارشهای این هفته خود به مازاد عرضه طلای سیاه در سال آینده اشاره کردهاند. این در حالی است که توافق اوپک برای کاهش عرضه نفت دستکم تا ماه مارس سال آینده تمدید شده است.
کریگ ارلام، یک مسئول در کارگزاری OANDA میگوید: طی روزهای اخیر در حالی که بازارهای سهام رالی صعودی را در پیش گرفتهاند و دادههای مرتبط با موجودی ذخایر کاهشهای بزرگی را گزارش کردهاند قیمت نفت در مسیر نزولی قرار گرفته است. IEA (سازمان بینالمللی انرژی) و دیگران در پی نگرانیها از کاهش میزان رشد اقتصاد جهانی، پیشبینیهای خود در رابطه با حجم تقاضا را کاهش دادهاند.
در سوی دیگر امیدها به پیشرفت مذاکرات تجاری از قیمتها حمایت میکند. دو اقتصاد بزرگ دنیا آماده میشوند تا دور بعدی مذاکرات تجاری را برای کاستن از این مرافعه طولانی مدت از سر بگیرند و این مساله محرک سرمایهگذاران در سمت تقاضا بوده است.
نوسانات پردامنه نفت در این هفته
برنت در این هفته بازهای 5 دلاری را در مسیر نوسانات قیمتی طی کرده است و میرود تا طی 5 هفته اولین نزول هفتگی را به ثبت برساند. نفت خام تگزاس نیز بر مسیر مشابهی حرکت میکند و در نزدیکی ثبت اولین نزول هفتگی طی 3 هفته اخیر است.
نفت برنت طی مدت گذشته از سال 2019 صعود 12 درصدی را تجربه کرده است؛ طی این مدت توافق اوپک و متحدانش که به اوپکپلاس شناخته میشوند مبنی بر کاهش تولید روزانه 1.2 میلیون بشکهای مهمترین عامل حمایتی از قیمت نفت بوده است.
تولیدکنندگان نفت در تلاشاند تا مانع از بالارفتن موجودیهای نفتی شوند؛ تلاشی که ثمرهای از آن کاهش موجودی نفتی ایالت متحده به نزدیکی کمترین سطح سالانه طی هفته اخیر بوده است.
کمیته مانیتورینگ اوپکپلاس این هفته در ملاقاتی از نیجریه و عراق تعهداتی را اخذ کرد تا این کشورها نیز به سهم خود در کاهش تولیدات نفتی پایبند باشند. مسالهای که تاکنون از تحقق بخشیدن به آن دور ماندهاند. در عین حال در این جلسه پیشرفتی در راستای کاهش بیشتر عرضه حاصل نشد.
نمایندگان اوپک میگویند که ایده کاهش بیشتر عرضه در سال آینده با جلب حمایت بیشتری همراه شده است. با این حال وزیر انرژی جدید عربستان گفته است که رایزنیها در این رابطه به نشست بعدی اوپکپلاس در ماه سپتامبر موکول شده است.
دیگر اخبار موثر بر قیمت نفت
از جمله اخبار غیراقتصادی که بازارهای جهانی را در این هفته متاثر ساخت کنار رفتن جان بولتون از مجموعه مشاورین دونالد ترامپ بود. مواضع بولتون که به چهرهای جنگطلب و ستیزهجو معروف است در موارد متعددی با اعضای دولت ترامپ در تعارض بوده است. اخبار متفاوتی در رابطه با بالا گرفتن این تعارضات مطرح میشود. برخی منابع علت برکناری بولتون را به مذاکرات دولت ایالات متحده با طالبان مرتبط میدانند؛ برخی نشانهها حاکی از اختلاف نظر مقامات امریکایی در رابطه با مسائل مربوط به ونزوئلا و کوباست و برخی اخبار نیز این برکناری را به مسائل مربوط به ایران مرتبط میدانند.
به هر تقدیر با انتشار توئیت ترامپ در رابطه با استعفای بولتون، قیمت نفت به صورت آنی دستخوش نزول شدید شد. در عین حال برخی منابع به این موضوع پرداختهاند که کنار زدن بولتون، مقدمهای برای پذیرش طرح ماکرون برای کاهش محدودیتهای تحریمی ایران است. با این حال منابع خبری جهانی و رسانههای مطرح دنیا طی روز جاری کمتر به این مساله پرداختهاند؛ در حالی که منابع داخلی همچنان نقش این گمانه را در تغییرات قیمت نفت بزرگ و حائز اهمیت مطرح میکنند.
از جمله اخبار مهم دیگری که در این هفته رسانهای شد عقبنشینی نسبی هر دو سویه جنگتجاری به منظور نشان دادن حسن نیت خود پیش از انجام مذاکرات هفته نخست اکتوبر بود. چین پیشنهاد داده تا خرید برخی اقلام کشاورزی امریکایی را در عوض کاهش محدودیتهای هواوی از سر گیرد و همچنین اعلام کرده است که تعرفه بر 14 قلم کالای وارداتی از امریکا را طی یک سال آینده افزایش نخواهد داد. در سوی مقابل امریکا اعلام کرده است افزایش تعرفه 5 درصدی بر 250 میلیارد دلار کالای وارداتی از چین را که قرار بود از ابتدای اکتوبر عملیاتی شود 2 هفته به تعویق میاندازد. این دسته از اقدامات خوشبینی فعالان بازارها را نسبت به این دور از مذاکرات تجاری بیشتر کرده است و در نقش حامی قیمت کامودیتیها ظاهر شده است.