دنیای بورس: دلار معاملات سهشنبه را بر خلاف انتظارات نوسانگیران، کاهشی آغاز کرد. هر دلار آمریکا راس ساعت 18 امروز به قیمت 13 هزار و 200 تومان به فروش رفت و 150 تومان از ارزش خود را از دست داد. دلالان ارزی انتظار داشتند با جوسازی پیرامون اخبار تحریمهای جدید موج جدیدی از تقاضا را در بازار ارزی کشور ایجاد کنند و روند صعودی طلا را سرعت بخشند. با این حال آنچه در عمل عاید نوسانگیران شد توقف رشد 2 روز اخیر و بازگشت شاخص ارزی کشور به مدار نزولی بود. دیروز دولت آمریکا در تلافی سرنگونی پهپاد جاسوسی خود بر فراز آبهای تحت مالکیت ایران تحریمهای جدیدی علیه برخی مسئولین کشورمان اعمال کرد که نهاد رهبری را نیز شامل میشود. همچنین خبرگزاری الجزیره در خبری مدعی شد که محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان از جمله افرادی است که در لیست تحریمهای ایالات متحده قرار گرفته است.
ناامیدی نوسانگیران
دلار معاملات امروز را با قیمت 13 هزار و 250 تومان آغاز کرد که 100 تومان کمتر از نرخ بستهشده ارز در پایان روز دوشنبه بود. آنچه امید دلالان به تداوم صعود دلار را از بین برد، نبود تقاضای کافی در سطح بازار بود. نوسانگیران انتظار داشتند با افزایش ریسکهای غیراقتصادی و بالا گرفتن تنشها بین تهران و واشنگتن سطح تقاضای احتیاطی در بازار توسط افراد عادی افزایش یافته و نرخ ارز پس از گذشت 2 هفته به بالای مقاومت 13 هزار و 700 تومانی صعود کند. اما آنچه در عمل رخ داد کاملا با معاملات ذهنی آنها ناسازگار بود، نه تنها سطح تقاضا برای دلار افزایش پیدا نکرد بلکه سمت عرضه از سمت بازارساز تقویت شد تا شاخص ارزی کشور مسیر کاهشی را بپیماید. در روزهای اخیر به دلیل محدود شدن نوسان دلار بسیاری از معاملهگران از ورود به خرید و فروش خودداری میکنند و منتظر اخبار تعیینکننده بیشتر جهت تصمیمگیری هستند. امروز همچنین پلیس پایتخت اعلام کرد با هماهنگی بانک مرکزی اقدام به نصب دوربینهای مداربسته و تشخیص چهره در مناطق خاصی از شهر کرده است تا به کمک این سیستمها دلالان سکه و ارز را شناسایی کند. به این ترتیب سطح فعالیتهای سفتهبازانه کاهش یافته و آرامش نسبی به بازار ارزی کشور بازخواهد گشت.
بازارساز؛ یک تیر و دو هدف
همانطور که روزهای قبل در گزارش تحولات بازار ارز و سکه دنیای بورس به آن اشاره شده بود، افزایش محدود نرخ ارز را نمیتوان سیگنالی قابل اتکا مبنی بر صعود تلقی کرد و افزایش عرضه میتواند به راحتی گارد شکننده صعودی دلار را درهم بشکند. در همین راستا بازارساز توانست نبض معاملات امروز دلار را در دست گیرد. امروز صرافیهای معتمد بازارساز نرخ فروش مندرج بر تابلوهای خود را نسبت به دوشنبه کاهش دادند و سیگنال نزولی به بازار مصادره کردند. نرخ فروش این صرافیها در طول روز اصلاح شد و به سطح 13 هزار و 100 تومان رسید. همزمان سطح عرضه نیز در بازار افزایش پیدا کرد و بسیاری از دلالان که منتظر افزایش قیمت بودند، مجبور شدند تا همراستا با سیاست بازارساز به فروش منابع ارزی خود روی آورند تا در قیمتهای پاینتر دوباره اقدام به خرید کنند. هدف اصلی بازارساز برای اتخاذ سیاست کاهشی را شاید بتوان در قیمت سکه یافت. امروزسکه به دلیل افزایش بیوقفه طلا در بازار جهانی موقعیت مناسبی برای رشد داشت و در صورت بروز چنین حادثهای دلار نیز میتوانست به تاثی از سکه به افزایش قیمت بپردازد. به این ترتیب بانک مرکزی با به کارگیری سیاستی هوشمندانه نه تنها مانع از رشد تقاضا در بازار شد، بلکه توانست از اثر مضاعف سکه روی نرخ ارز نیز جلوگیری کند.
کمرنگ شدن قدرت اثرگذاری اونس طلا
سکه نیز امروز کاهشی شد و 15 هزار تومان افت قیمت پیدا کرد. به این ترتیب این دارایی ارزشمند ضمن تجربه تنزل 0.3 درصدی قیمت خود راس ساعت 18 به بهای 4 میلیون و 690 هزار تومان به فروش رسید. افت سکه در حالی رخ داد که اونس طلا در دومین روز کاری بازار جهانی به روند صعودی خود ادامه داد و حتی در مقاطعی از روز به مرز 1440 دلاری نزدیک شد. افزایش ریسکهای سیستماتیک با بالا گرفتن تنشهای سیاسی بین ایران و آمریکا، افت شاخص دلار و سیاستهای مالی انبساطی اتخاذ شده توسط بانکهای مرکزی بسیاری از کشورها روند صعودی فلز زرد را تداوم بخشیده است. با این حال سیاست بازارساز ارزی مبنی بر افت دلار، سکه را نیز دچار کاهش قیمت کرد. در واقع بازارساز با فراهم آوردن مقدمات کاهش نرخ ارز توانست هم از اثرپذیذری سکه از اونس طلا جلوگیری کند و هم از اثر مضاعف رشد سکه بر دلار جلوگیری کند. با نوسان قیمتی امروز حباب سکه با محاسبه مالیات ارزش افزوده به پیشروی خود در محدوده منفی ادامه داد و در ارتافه منفی 159 هزار تومان قرار گرفت.