دنیای بورس: علیرغم ریزش بازارهای جهانی در آخرین معاملات هفته، فراگیری تقاضا در معاملات سهام سبب شد تا نماگر کلی بازار بار دیگر به مسیر صعود بازگردد. ارزش معاملات خرد بورس شنبه بار دیگر از هزار میلیارد تومان فراتر رفت و خالص تغییر مالکیتها 145 میلیارد تومان به سمت سهامداران حقیقی بازار بود. برآورد تحلیلگران و کارشناسان بازار سهام حاکی از آن است که این بازار همچنان محرکهای قدرتمندی برای صعود قیمتها را با خود یدک میکشد. پتانسیلهایی که مهمترین آنها را میتوان در نسبت قیمت به درآمد کمتر از 4 مرتبهای شرکتهای بزرگ، انتظار برای رشد محسوس سودآوری در سال مالی 98 و همچنین تقسیم سود مجامع شرکتها در آیندهای نزدیک جستجو کرد.
انتظارات کارشناسی از آینده سهام
دور جدید پیشبینی سود مورد اجماع شرکتهای بورسی طی سالهای مالی 97 و 98 منتشر شده است. این گزارش که به همت مدیریت سرمایه کیان جمعآوری و منتشر شده نشان میدهد اکثر تحلیلگران، کارشناسان صندوقهای سرمایهگذاری و همچنین کارگزاریهای مطرح بازار سرمایه، بورس را پربازدهترین بازار سال 98 پیشبینی میکنند.
محافظهکارانهترین سناریوهای تحلیلی، بازدهی 30 درصدی بورس در سال 98 را انتظار میکشند؛ بر این مبنا میتوان این گونه عنوان کرد که سطح 232 هزار واحدی شاخص را باید کف بنیادی این نماگر بر اساس متغیرهای فعلی دانست. در مقابل خوشبینانهترین سناریوها به بازدهی 115 درصدی بورس در سال جاری اشاره میکنند و بر این مبنا میتوان سطح 384 هزار واحدی را سقف انتظارات از رشد شاخص کل دانست. با این وجود تحقق این انتظارات منوط به تحقق سایر متغیرهای وابسته است و بر این اساس بایستی دادههای این گزارش را در یک نگاه جامع مورد ارزیابی قرار داد.
در ادامه و در گزارشهای جداگانه «دنیای بورس» جزئیات اجماع تحلیلگران را مورد بررسی بیشتری قرار خواهد داد. با این حال به مخاطبین توصیه میشود در روند دادوستدهای آتی به دادههای این گزارش توجه ویژهای داشته باشند.
لزوم توجه به بررسیهای بنیادی
عموما بعد از تجربه یک دوره صعود و شدت گرفتن تمایل معاملهگران به شناسایی سود فشار فروش در نمادهایی که سطوح ارزندگی را پشت سر گذاشتهاند و یا با ابهام در سقف ارزندگی مواجهند شدت بیشتری میگیرد. به خصوص که در فضای فعلی و شدت گرفتن برخی ریسکهای سیستماتیک واکنش بازار به اخبار پیرامونی شدت بیشتری دارد.
در این شرایط چیدمان صحیح سبد سهام میتواند از نگرانیهای بعدی بکاهد و همچنین معاملهگر را از تجربه اصلاح شدید مصون بدارد. پیشبینیهای ارائهشده در گزارش مورد اجماع نشان میدهد که بازیسازان روندهای کلی سهام بر ارزندگی کدام دسته از سهام اتفاق نظر بیشتری دارند و این موضوع خود میتواند روند اطمینانبخشتری را پیش پای فعالان بازار قرار دهد. در گزارش مذکور علاوه بر برآورد سودآوری شرکتهای بزرگ بازار سهام در سالهای مالی گذشته و جاری، سیاست تقسیم سود این شرکتها نیز مورد بررسی قرار گرفته است. موضوعی که میتواند در روند قیمتی این دسته از سهام تا موعد برگزای مجامع بسیار تاثیرگذار باشد.
مروری بر ریسکهای محاطی بورس
بزرگترین مسائلی که به عنوان تهدید در رابطه با شرایط اخیر بورس مطرح میشود را میتوان در 4 قالب کلی جای داد.
1) ریسکهای تحریمی: تحریم شرکتهای بزرگ و کالایی کشور از میانه تابستان سال گذشته آغاز شد. در این میان به نظر میرسد عمده این شرکتها توانستهاند بر مشکلات مقداری فروش محصولات فائق بیایند؛ در عین حال رشد نرخ ارزهای نیمایی و آزاد توانسته است کاهش نرخهای جهانی یا ارائه تخفیف به مشتریان صادراتی را تا حدود زیادی پوشش دهد. نتایج تحریم نفتی کشور که در سال جاری به درجه نهایی خود رسیده است همچنان با ابهام روبروست و میتواند در میانمدت فضای کلی اقتصاد کشور را دستخوش تحولاتی، به خصوص در رابطه با تورم و نرخ ارز، کند.
2) تنشهای سیاسی: حضور نظامی امریکا در پایگاههای مجاور کشور در هفتههای اخیر عاملی بود که به عنوان تهدید اساسی کشور شناخته میشد. با این حال سیر تحولات اخیر نشان از آن دارد که هیچ کدام از دو طرف تمایلی به وقوع جنگ نظامی ندارند و در عین حال تنشها از طریق رایزنیهای با واسطه تا حدودی فروکش کرده است.
3) ریسک بازارهای جهانی: سنگاندازی ایالات متحده در مسیر مذاکرات تجاری سبب شد تا بازارهای جهانی بار دیگر مسیر نزولی را در پیش گیرند. این مساله برخی نمادهای بزرگ بورسی را، به خصوص در گروه فلزات، تحت فشار قرار داد. در رابطه با نتیجه جنگ تجاری همچنان خوشبینیهای زیادی وجود دارد. به عبارتی اهمیت دادههای اقتصادی، به منظور تحقق چشماندازهای اقتصادی در چین و کسب پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده، سبب میشود تا همچنان دو طرف برای پایان دادن به جنگ تعرفهای تلاش کنند. اگر چه این انتظار نیز وجود دارد که این مساله، پروسهای گسترده در طی زمان باشد و به صورت مرحلهای از شدت و حدت آن کاسته شود. با این حال میتوان گفت انتظار برای فشار قابلتوجه بر بازارهای جهانی همچنان کمرنگ است؛ در غیر این صورت لازم است تا برآوردها از درآمدزایی شرکتها مورد بررسی مجدد قرار گیرند.
4) سیاستگذاریهای داخلی: بحث دستورالعملها، سیاستگذاریها و ابهامات داخلی همواره در رابطه با بورس تهران حائز اهمیت فراوان بوده است. تعیین تکلیف نرخهای متفاوت ارز همچنان میتواند بیشترین تاثیر را بر آینده بازار سهام داشته باشد. در عین حال همچنان و مطابق گذشته شاهد تاخیر و تعللهای بسیار از سوی سیاستگذار در انجام اقدامات اصلاحی هستیم. مساله راهاندازی بازار متشکل ارزی که از مدتها پیش مطرح است همچنان جامه عمل به تن نکرده؛ نرخ 4200 تومانی دلار در رابطه با اقلام ضروری با رد و نقضهای متعددی روبروست و .... میتوان این گونه عنوان کرد که برآیند تغییرات اخیر در روشهای سیاستگذاری مثبت بوده است. با این حال حساسیت بازار سهام به این مسائل سبب میشود تا رصد این اخبار اهمیت فراوانی داشته باشد.
نکته حائز اهمیت آن است که برآوردهای تحلیلی در شرایط فعلی همچنان صعود سهام را نتیجه نهایی میداند؛ با این حال به نظر میرسد فرض ثبات شرایط به شکل موجود غیرمحتمل است و باید آن را در معادلات لحاظ کرد.
- رویدادهای داخلی از نگاه «دنیای بورس»
الف) کلان: با پایان سفر یک روزه محمدجواد ظریف به چین، پکن بر حمایت از ایران در مقابل تحریمهای آمریکا تاکید کرد. وزارت خارجه چین ضمن تاکید بر اینکه چین و ایران شرکای راهبردی با مناسبات جامع مشارکتی هستند، اعلام کرد: چین قاطعانه مخالف تحریمهای یکجانبه آمریکا و پیش داوریهای این کشور است. این کشور همچنین اعلام کرد: چین شرایط و نگرانیهای طرف ایرانی را درک و از حقوق و منافع مشروع ایران نیز حراست میکند.
فرهاد دژپسند؛ وزیر اقتصاد از اعلام مهلت ارائه صورتهای مالی سال ۹۷ شرکتهای دولتی و عدم تمدید آن خبر داد. همچنین امروز و سهشنبه ۱۰ هزار تن گاز مایع و ۲ میلیون بشکه نفت خام در رینگ بینالملل بورس انرژی عرضه میشود.
ب) صنایع: انجمن ملی حمایت از حقوق مصرفکنندگان در قالب اطلاعیهای قیمت مصوب شکر را ۳۴۰۰ تومان اعلام کرد. پیشتر هم «دنیای بورس» به نقل از معاون وزیر جهاد کشاورزی قیمت مصوب شکر را اعلام کرده بود.
ج) شرکتها: امیر هامونی؛ مدیرعامل فرابورس از آمادگی پذیرش و عرضه اولیه سهام ایران ایر و دیگر شرکتهای هوایی در بازارهای اصلی این بورس و انجام اقدامات کارشناسی خبر داد.
زمان عرضه اولیه دومین شرکت بازار مشخص و مقرر شد ۱۰ درصد از سهام کشت و صنعت شریف آباد سهشنبه این هفته در بازار دوم معاملات فرابورس واگذار شود.به این ترتیب، مقرر شده سهشنبه این هفته 31 اردیبهشت 10 درصد از سهام «زشریف» شامل 52 میلیون سهم در محدوده قیمتی 410 تا 420 تومانی هر سهم در بازار دوم معاملات فرابورس عرضه اولیه شود. در این عرضه سهمیه هر کد حقیقی و حقوقی 250 سهم تعیین شده و سرمایهگذاری کشاورزی کوثر اقدام به واگذاری خواهد کرد.متعهد خرید نیز شرکت مرغک و سقف تعهد خرید مجموعا 50 درصد سهام قابل عرضه است.
همچنین در ادامه اطلاعیههای عرضه بلوکی، قرار است بلوک 3.49 درصدی سرمایهگذاری مس سرچشمه با قیمت هر سهم 700 تومان در چهارشنبه هفته جاری، اول خردادماه عرضه شود. همچنین بلوک 26.17 درصدی صنایع آذرآب قرار است با قیمت هر سهم 350 تومان در روز سهشنبه 28 خردادماه عرضه شود. فرصت فروش سهام پنج بانک و موسسه اقتصادی نظامی (انصار، مهر اقتصاد، حکمت ایرانیان، قوامین و کوثر) که قرار است در بانک سپه ادغام شوند، امروز پایان مییابد.
مسئولان سایپا قصد دارند در سال جاري توليد كوييك را افزايش دهند تا سهم بازار سايپا در رده قيمتي اين خودرو افزايش يابد. در همین حال دریافت مجوز تغییر بیش از ۱۰ درصد در نرخ فروش محصولها یا ارایه خدمات بهمن دیزل اعلام شد. دیروز شمش فولاد چادرملو برای نخستین بار در بورس کالا عرضه و مبادله شد.