دیده‌بان بورس سه‌شنبه (3 اردیبهشت)

بورس تهران روز گذشته در یک مسیر پرتلاطم سرانجام با افت اندک به کار خود پایان داد. تقاضا در ابتدای معاملات در ادامه روزهای قبل رشد قیمتی سهام را به دنبال داشت اما در ادامه بر شدت فشار فروش افزوده شد. در این میان حقوقی‌های بازار نقش اصلی را در افزایش عرضه سهام بازی کردند. در خصوص علل افزایش فشار فروش موارد متعددی مانند جهش نزدیک به 30 درصدی طی دو ماه اخیر یا تشدید ریسک سیستماتیک مطرح می‌شود. با وجود فضای منفی که روز گذشته در سهام ایجاد شد و احتمال ادامه‌دار بودن آن در معاملات امروز اما همچنان نمی‌توان از انگیزه‌های حمایتی از سهام چشم‌پوشی کرد. این موضوع به خصوص با ورود پول‌های تازه بهانه را برای صعود بیشتر فراهم خواهند کرد.

دنیای بورس: عقب‌نشینی نسبتا تند سهام در معاملات دیروز بار دیگر نگرانی از موج اصلاحی را برای معامله‌گران رقم زده است. برخی از نمادهایی که روز گذشته بیشترین ارزش معاملات و فشار فروش را تجربه کردند، به خصوص خودرو با حمایت بنیادی همراه نیستند. با این حال وضعیت نامنانسب بنیادی بر معامله‌گران کاملا مشخص است و همچنان با بهانه‌های بازاری در حال خرید سهام هستند. بر این اساس فارغ از عوامل بنیادی بهانه‌های بازاری می‌توانند سهام را برای مدتی داغ نگه دارند. البته همچنان لازم است با مراجعه به گزارش‌های «دنیای بورس» از ریسک‌های موجود در معاملات آگاهی کافی حاصل شود.

با این حال در کلیت بازار همچنان سهام با حمایت عامل بنیادی همراه است و ادامه رشد قیمتی چندان دشوار به نظر نمی‌رسد. این موضوع به خصوص در فصل مجامع بیش از پیش خودنمایی خواهد کرد.

انتظار برای عملکرد ماهانه شرکت‌ها

به تدریج گزارش‌های فروردین ماه شرکت‌ها روی سامانه «کدال» قرار خواهد گرفت. عملکرد اسفندماه شرکت‌ها توانسته بود موج‌های قدرتمند خرید را در برخی از گروه‌ها و نمادها ایجاد کند. حال در ماه نخست از سال مالی بسیاری از شرکت‌های بورسی انتظار برای مشاهده تداوم این روند وجود دارد. بر این اساس عملکرد ماهانه گروه سیمانی به خصوص در بخش فروش صادراتی جالب توجه است. البته باید تاکید داشت، احتمال این‌که عملکرد‌ فروردین با توجه به وضعیت نامناسب جوی کشور در ماه گذشته، مطابق با انتظارات نباشد وجود دارد. تغییرات چشم‌گیر در عملکرد سایر گروه‌ها تغییرات می‌تواند به صورت آنی بر نوسان قیمت سهام اثرگذار باشد.

در کنار گزارش‌های ماهانه به تدریج بر تعداد شرکت‌هایی که درخواست برگزاری مجمع عمومی سالیانه را روی «کدال» قرار می‌دهند افزوده می‌شود. آگهی دعوت به مجمع و صورت‌های مالی سال 97 نیز دو سیگنال مهم برای نوسان قیمتی سهام محسوب می‌شوند. همچنین طی روزهای اخیر اطلاعیه‌های قابل توجهی در سامانه «کدال» منتشر شده‌اند. در این خصوص می‌توان به اعلام افزایش نرخ اوره داخلی، مجوز افزایش نرخ فروش داخلی روانکاران و همچنین شفاف‌سازی پتروشیمی زاگرس از تعیین تکلیف نهایی نرخ یوتیلیتی‌ها برای سال 96 و 96 پتروشیمی مبین اشاره کرد. در خصوص روانکاران پیش از این به بررسی کامل سهام نفت سپاهان و اثر مهم رشد نرخ فروش داخلی د رکنار رشد قیمتی نفت بر سودآوری این شرکت اشاره شده بود. با وجود نامشخص بودن نتیجه اما با توجه به انتشار اطلاعیه از سوی «زاگرس» باید به احتمال کاهش هزینه‌ها برای سال‌های مالی گذشته و همچنین کاهش فروش «مبین» توجه داشت.

دلار با تحریم نفت صعودی شد

روز گذشته اخبار پیرامون لغو معافیت تحریمی صادرات ایران از صبح به گوش می‌رسید. برخی ازمعامله‌گران حتی علت افزایش فشار فروش در سهام را این موضوع می‌دانستند. عصر گذشته پایان معافیت تحریمی خرید نفت از ایران به صورت رسمی از سوی مقامات آمریکایی اعلام شد.  بازار ارز که از ابتدای معاملات دیروز با انتظار برای این خبر با رشد نرخ ارزهای مختلف در برابر ریال همراه بود با انتشار رسمی خبر تا نزدیکی 14 هزار تومان رشد کرد. با این حال پس از تجربه‌ ماه‌های اخیر معامله‌گران از خرید بی‌محابای دلار اجتناب می‌کنند.

معامله‌گران سهام نیز گرچه از رشد نرخ دلار بهره می‌برند اما نگرانی از تشدید ریسک سیستماتیک وجود دارد. دراین شرایط اگر بدترین سناریوهای از اقتصاد کشور کنار گذاشته شود همچنان می‌توان گفت سهام با حمایت بنیادی بازار ارز همراه است. در این میان تحریم‌های نفتی احتمالا به بودجه دولت ضربه وارد می‌کند که باید در انتظار برنامه دولت دراین خصوص بود. نگرانی از کسری بودجه اقتصاد کشور را تهدید می‌کند که باید دولت هر چه سریعتر به سمت اصلاحات سریع مانند حذف یارانه انرژی و سوخت حرکت کند. علاوه بر این باید سرعت عمل اجرای سیاست‌های پولی و ارزی منطقی برای جلوگیری از شکل‌گیری از موج جدید رشد دلار و تورم در نظر گرفته شود. به هر حال پس از پایان معافیت‌های تحریمی احتمالا کشورهای خریدار نفت ایران محدود می‌شوند و مشکلات برای فروش نفت کشورمان افزایش خواهد یافت. از طرفی این موضوع منجر به صعود قیمت نفت در بازار جهانی شده است. گرچه کشورهای عربی منطقه مانند عربستان و امارات ادعا کرده‌اند که با افزایش عرضه نفت و جایگزین کردن نفت ایران تعادل بازار را حفظ می‌کنند اما نفت روز گذشته به کانال 74 دلاری وارد شد. علاوه بر بر هم خوردن تعادل عرضه و تقاضا با تلاش همه جانبه برای حذف نفت ایران، اقدام آمریکا و همراهی کشورهای منطقه با ترامپ می‌تواند بر شدت تنش‌ها در خاورمیانه افزایش دهد و همین موضوع می‌تواند هر لحظه جرقه‌ای برای صعود نفت باشد. این موضوع از جنبه‌های مختلف بر بورس و اقتصاد کشور اثرگذار خواهد بود.

  • رویدادهای داخلی از نگاه «دنیای بورس»

الف) کلان: آمریکا معافیت خریداران نفت از ایران را تمدید نکرد. به‌نظر هدف اصلی این تصمیم، افزایش شوک‌های اقتصادی در ایران است. فارغ از قدرت عملیاتی این تصمیم، تراز تجاری و تراز مالی دو منطقه هدف آمریکا در دور جدید جنگ اقتصادی است. پادزهر سیاست‌گذار در مقابل اهداف جدید آمریکا چیست؟ در حوزه تراز مالی باید استفاده از جایگزین‌های ریالی نهفته در اقتصاد ایران اولویت باشد. نخستین منبع ریالی، اصلاح یارانه‌های پنهان و آشکاری است که انحراف در اهدافش پررنگ است.

برآوردها نشان می‌دهد که حجم این یارانه‌ها به ۸۹۰ هزار میلیارد تومان می‌رسد که ۶ برابر کل درآمد نفتی دولت در بودجه سال‌جاری (142.5 هزار میلیارد تومان) است. در کنار این، کاهش فرار مالیاتی، حذف معافیت‌های غیرضرور و اخذ مالیات از خانه‌های خالی، عایدی سرمایه، و... می‌تواند بیش از ۵۰ هزار میلیارد تومان منابع ریالی جدید برای دولت خلق کند.

اگر به این فهرست، مولدسازی دارایی‌های دولت نیز اضافه شود، بودجه از نفت بی‌نیاز خواهد شد. برای حفظ تراز تجاری نیز، پاسداری از ذخایر ارزی موجود و به حراج نگذاشتن آنها، شرط اول و تسهیل امر صادرات برای تجار، شرط دوم است. در این حوزه نرخ ارز باید به گونه‌ای باشد تا علاوه بر افزایش جذابیت بازگشت ارز، بازار را از تقاضاهای سفته‌بازی و غیرضرور نجات دهد.

دیروز همچنین نمایشگاه IRANFINEX2019 در محل دائمی نمایشگاههای تهران افتتاح شد که تا پنجم اردیبهشت‌ماه امسال ادامه دارد. شاپور محمدی؛ رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در افتتاح نمایشگاه اعلام کرد: پیشنهاد کاهش مالیات نقل و انتقال سهام و معافیت مالیاتی افزایش سرمایه از محل سود انباشته، مجددا به شورای هماهنگی اقتصادی ارایه شد. روز گذشته همچنین مهمترین اقدام‌های سال ۹۸ از زبان رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار نیز ارایه شد.

ب) صنایع: عبدالناصر همتی؛ رئیس کل بانک مرکزی صبح دوشنبه با عادل المهدی؛ نخست وزیر عراق در بغداد دیدار و گفت‌وگو کرد. این دیدار پیرو مذاکرات روز گذشته همتی با وزیر دارایی و رئیس بانک مرکزی عراق و در چارچوب توسعه روابط اقتصادی دوکشور، انجام گرفت .

ج) شرکت‌ها: بانک ملت با سازمان مناطق آزاد کیش تفاهم‌نامه همکاری امضا کرد که مربوط به انواع خدمات خرد و ویژه بانکداری الکترونیک، اعتباری، سرمایه گذاری، تامین سرمایه  و کارگزاری است .

تولید ماهانه خودروهای داخلی در حالی طبق آخرین آمار اعلامی، روندی افزایشی داشته که از شرکت‌های بزرگ خودروسازی کشور خبر می‌رسد ده‌ها هزار محصول ناقص در کف کارخانه‌ها رسوب کرده است. همچنین پارس خودرو با صدور اطلاعیه‌ای فراخوان دوم طرح‌های پیشنهادی را برای مشتریان محصول‌های رنو که تاکنون دعوت‌نامه تکمیل وجه مابه‌التفاوت برای آنها صادر نشده را اعلام کرد.

محمدرضوانی‌فر؛ مدیرعامل سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی (شستا) می‌گوید: با توجه به اتمام کامل فرآیندهای مربوط به ورود به بورس هلدینگ صدر تامین، عرضه اولیه این سهام با نماد «تاصیکو» روز چهارشنبه چهارم اردیبهشت‌ماه انجام می‌شود.

 

Submitted by admin on