دنیای بورس: سهام مطابق با انتظار مسیر صعودی پرشتابی را تجربه کرده است. بسیاری از نمادهایی که پیش از آغاز رالی صعودی سهام از سوی «دنیای بورس» به عنوان سهام با پشتوانه بنیادی معرفی شدند بازدهی قابل توجهی را در این مدت کوتاه تجربه کردند. به این ترتیب برخلاف انتظارات بسیاری از فعالان بازار سهام، بورس رشد چشمگیری را در روزهای پایانی اسفند تجربه کرد تا شاید بخشی از جاماندگی خود از عوامل بنیادی به خصوص دلار را جبران کند.
آیا صعود سهام به پایان رسیده است؟
در چنین شرایطی این سوال مطرح میشود که پس از ثبت رشد نزدیک به 12 درصدی از ابتدای اسفند تا پایان معاملات دیروز و 9 روز صعود ممتد سهام آیا رشد شاخص کل بورس تهران به پایان رسیده است. در این خصوص باید گفت انتظارات و عوامل بنیادی همچنان حامیان قدرتمند سطوح کنونی قیمت سهام هستند. دلار معاملات دیروز را نیز در کانال 13 هزار تومانی به پایان رساند. در حالیکه سهام در حال تطبیق خود با نرخ نیمایی است اختلاف نزدیک به 50 درصدی نرخ نیما و نرخ دلار آزاد از پتانسیل قابل توجه سهام برای ادامه رشد خبر میدهد.
احتمالا بازارساز ارزی نیز متوجه شده است که اگر همچنان از تشکیل یک بازار متشکل بدون دخالت دادن نظرات غیرمنطقی خودداری کند احتمال تشدید نوسانات ارزی حتی در سطوح کنونی نیز وجود خواهد داشت. ارزش دلاری نقدینگی کل کشور بار دیگر به کف تاریخی نزدیک شده است و در چنین شرایطی عملکرد مقام ناظر پولی نقش بسیاری در کنترل انتظارات دارد. علاوه بر این بانک مرکزی در کنار نظارت پولی نباید از ضعف نبود بازار متشکل ارزی غافل شود. در گزارش با عنوان «جدال همتی با غول انتظارات ارزی» به مشکلات عدیدهای که دولت و سیاسیون از طریق ناهماهنگیها و همچنین عدم اصلاح در حوزههای مختلف به خصوص اقتصادی برای بازار ارز ایجاد کردند اشاره شد. در این گزارش به وظیفه خطیر بانک مرکزی برای مقاومت در برابر زیادهخواهیهای مدیران بالادستی و جلوگیری از چاپ پول بدون پشتوانه اشاره شده بود.
بر این اساس باید گفت با وضعیت کنونی، دلار توانایی رسیدن به سقف تاریخی خود را نخواهد داشت و در این میان بانک مرکزی باید به سمت بازار متشکل با حضور تمامی صادرکنندگان حرکت کند و از دخالت غیرمنطقی در عرضه و تقاضا خودداری کند. تحقق این مهم برای کنترل نوسانات ارزی سیگنالی برای بورس تهران محسوب میشود. در غیر این صورت اگر بنا باشد بانک مرکزی اشتباهات ارزی و پولی گذشته را تکرار کند اثرات آن با پمپاژ نقدینگی به بازارها از جمله بورس و همچنین از طریق سیگنالهای ارزی به سهام منتقل میشود که در این خصوص نیز سهام پتانسیل رشد را خواهد داشت. پایان این راه (تکرار اشتباهات گذشته) نیز احتمالا به راهحلهای سیاسی ختم میشود که چنین سیگنالهایی نیز برای رشد سهام کافی خواهد بود.
در نتیجه سهام همچنان توانایی رشد را دارا است. این موضوع به خصوص در ماههای ابتدایی سال با آغاز مجامع و تقسیم سود در شرکتها مشخصتر خواهد شد. نسبت قیمت به درآمد کنونی (با لحاظ سودآوری 97) شرکتها برای بسیاری جذاب است که اگر انتظارات 98 نیز در سودآوری منعکس شود مشخصا به جذابیت سهام پس از تقسیم سود و همچنین تطبیق با سودآوری سال آینده خواهیم رسید. در گزارشهای اخیر «دنیای بورس» از سهام شرکتهای مختلف مانند «فملی»، «فولاد»، «شسپا»، «زاگرس»، «فسرب» و «فاسمین» به این موضوع اشاره شده بود.
- رویدادهای داخلی از نگاه «دنیای بورس»
الف) کلان: حسن روحانی؛ رئیسجمهوری در آخرین جلسه هیات دولت از اختصاص ۱۵ میلیارد دلار برای تامین کالاهای اساسی در سال آینده خبر داد. دیروز همچنین رضا رحمانی؛ وزیر صنعت، معدن و تجارت در حاشیه جلسه دولت از کاهش ۱۰ درصدی قیمت خودرو خبر داد. این در حالی بود که همزمان روز گذشته فروش فوری محصولهای سایپا و ایران خودرو دیروز در دستور کار این دو شرکت قرار گرفت.
در رویداد دیگری، عبدالناصر همتی؛ رئیس کل بانک مرکزی در یک روز مانده به آخرین روز کاری و معاملاتی سال 1397 به سرمایهگذاران و مردم اطمینان داد که بازار ارز با تدبیر اتخاذشده سیر تعادلی را طی میکند. البته رئیس کل بانک مرکزی از اینکه برخی در داخل و خارج تلاش دارند با ابزارهای روانی آرامش ایجاد شده در بازار ارز را به هم بزنند، انتقاد کرد. روز گذشته البته فرهاد دژپسند؛ وزیر امور اقتصاد و دارایی کشورمان در صدر هیاتی اقتصادی به چین سفر کرده بود.
ب) صنایع: شرکت صنایع پتروشیمی عملکرد تولید و صادرات مجتمعهای پتروشیمی را در ۱۱ ماه سال جاری اعلام و بهترین شرکتها در این زمینه را معرفی کرد. همچنین حمید قاسمی دهچشمه؛ مدیر طرح CNG شرکت پخش فرآوردههای نفتی با اشاره به افزایش قیمت این محصول به میزان ۱۰ درصد از سال آینده گفت: طبق مصوبه هیأت دولت، قیمت این سوخت تا ۵ سال آینده ثابت خواهد ماند.
در همین حال روز گذشته انجمن فولاد هند اعلام کرد: واردات فولاد چه مستقیم از طریق ایران و چه به واسطه امارات باید متوقف شود چون در تضاد با تحریمهای آمریکا است و منجر به اقدامات تلافیجویانه این کشور علیه دهلی نو میشود.
ج) شرکتها: سرمایهگذاری صدر تامین از زیرمجموعههای شستا و سهامدار عمده ۱۴ شرکت بورسی و غیر بورسی با سرمایه دو هزار میلیارد تومانی درج نماد و آماده عرضه اولیه سال آینده شد.
امروز شرکت ملی مس که نخستین شرکت مشمول اصل 44 حاضر در بورس ( از 15 بهمن 85 ) بهشمار میرود، با دو عرضه بلوکی روبهرو میشود. به این ترتیب، مقرر شده بانک ملت بلک 5.7 درصدی «فملی» شامل بیش از 4 میلیارد و 478 میلیون سهم را به قیمت پایه هرسهم 450 تومان و بانک تجارت بلوک 2.64 درصدی شامل بیش از یک میلیارد و 921 میلیون سهم را به قیمت پایه 411.5 تومان روانه میز فروش کنند. در صورت انجام این معامله، دو بانک فوق از ترکیب سهامداری چهارمین شرکت بورس (با سرمایه 7.8 هزار میلیارد تومانی ) خارج میشوند. دیروز البته فرایند عرضه اولیه ۱۰ درصد شرکت تولید گوشت مرغ ماهان آغاز و هر سهم این شرکت فرابورسی با ۴۰۰ تومان کشف قیمت شد.
همچنین در خبر دیگری بانک مهر اقتصاد نیز با توجه به ادغام ۵ بانکها و موسسه اعتباری وابسته به نیروهای مسلح در بانک سپه، نحوه خرید سهام را اعلام کرد. در همین حال رای مدیران بانک سرمایه در حاشیه جلسه رسیدگی به پرونده فساد اقتصادی گروه هدایتی صادر شد.