قدم اول در مسیر آزادسازی خودرو

قیمت‌گذاری خودروهای پرتیراژ با ۵ درصد کمتر از حاشیه بازار در شرایطی پنج‌شنبه گذشته توسط سایپا کلید خورد که قائم‌مقام وزیر صنعت در گفت‌و‌گویی از اعلام قیمت نهایی خودرو تا دو هفته آینده خبر داد.

دنیای بورس: خبرآنلاین روز پنج‌شنبه به نقل از خبرگزاری «ایرنا» به انتشار گفت‌و‌گوی شریف حسینی؛ قائم‌مقام وزیر و معاون امور حقوقی مجلس و استان‌های وزارت صمت با این خبرگزاری پرداخته و از قول وی تاکید کرده که قیمت‌ها اعلام شده، ولی هنوز به تصویب نرسیده و باید شورای سیاست‌گذاری و وزارت صنعت، معدن و تجارت در این‌خصوص تصمیم‌گیری کنند. اظهارات این مقام مسوول در وزارت صنعت در حالی برخروجی بسیاری از خبرگزاری‌ها قرار گرفته که شرکت سایپا هفته گذشته قیمت محصولات پرتیراژ خودرا ۳۰ درصد افزایش داده بود و مجددا با صدور ابلاغیه‌ای در تاریخ ۲۷ دی‌ماه قیمت این محصولات را با ۵ درصد کمتر از حاشیه بازار افزایش داده است.

در این زمینه باید گفت که فعالیت گروه خودروسازی سایپا یا ایران خودرو در انتشار قیمت‌های جدید غیرقانونی نیست چراکه رئیس سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولید‌کنندگان پیش از این روند افزایش قیمت‌ها را اعلام کرده بود. به‌طوری‌که عباس تابش تاکید داشت خودروسازان در تعهدات پیش فروش عادی که تاریخ‌های سررسید قرارداد آنها تا ۳۱ مردادماه ۹۷ است به قیمت‌های مصوب مورد عمل در موعد تحویل ملزم هستند، حال آنکه برای تعهدات پیش‌فروش عادی با قیمت زمان تحویل که تاریخ‌های سررسید قرارداد آنها بین یک شهریور تا ۳۰ دی‌ماه امسال است باید ۳۰ درصد به قیمت‌ها اضافه کنند.

در خصوص تعهدات فروش عادی یا فوری از ابتدای بهمن‌ماه امسال به بعد نیز قیمت خودروها براساس حاشیه بازار تعیین خواهد شد؛ بنابراین خودروسازان طبق اظهارات دو هفته پیش رئیس سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولید‌کنندگان تغییرات قیمتی داشته‌اند حال آنکه مشخص نیست چرا قائم‌مقام وزیر هنوز قیمت‌گذاری قطعی را منوط به مصوبه شورای سیاست‌گذاری خودرویی وزارت صنعت در این زمینه خوانده است. در هر صورت روز گذشته در شرایطی شرکت سایپا لیست نهایی محصولات خود با توجه به افزایش قیمت بعد از بهمن‌ماه را اعلام کرد که به‌نظر می‌رسد این گروه صنعتی از هفته جاری فروش فوری یا مدت‌دار خود را با قیمت‌های حاشیه بازار اعلام کند.

 

 بدین ترتیب آزادسازی قیمت خودرو پس از سال‌ها فراز و نشیب در این هفته با فروش محصولات سایپا به نرخ حاشیه بازار کلید می‌خورد. گروه صنعتی ایران‌خودرو نیز اگرچه در هفته گذشته به فروش فوری دو محصول خود (پژو پارس اتوماتیک و هایما s۵) پرداخت اما این دو خودرو قیمتی بالای ۴۵ میلیون تومان داشتند و در حیطه قیمت‌گذاری سازمان حمایت قرار نمی‌گرفتند. با این حال سایپا که در انتشار لیست قیمتی خود با اندکی تاخیر نسبت به شرکت رقیب اقدام ‌کرد، پنج‌شنبه گذشته با انتشار لیست جدید به نوعی آزاد‌سازی قیمت‌ها را کلید زد. آنچه در لیست یاد شده بیش از دیگر محصولات این شرکت جلب‌توجه می‌کند قیمت گروه X۱۰۰ و X۲۰۰ است.

 

این خودروها هفته پیش با ۳۰ درصدافزایش  قیمت همراه شدند حال آنکه در هفته جاری نیز افزایشی بین ۸ تا ۵/ ۲۳ درصد را تجربه کردند. بدین ترتیب خودروی پراید در مدل SE ۱۱۱ از مرز ۳۶ میلیون تومان گذشت و تیبا نیز  قیمت ۴۲ میلیون تومان را به خود دید. بر این اساس افزایش قیمت‌ها همان‌طور که خواست خودروسازان بود انجام شد حال آنکه در روند صعودی قیمت‌ها ضمانتی برای افزایش کیفیت یا اصلاح دیگر آیتم‌هایی که سال‌هاست با نارضایتی مشتریان روبه‌رو است، دیده نمی‌شود.پیش از این شورای رقابت در قیمت‌گذاری خود با در نظر گرفتن کیفیت و بهره‌وری درصدی از افزایش قیمت‌ها را اعلام می‌کرد، این در شرایطی است که سازمان حمایت تنها با در نظر گرفتن هزینه‌های مترتب بر تولید، دست خودروسازان را برای افزایش قیمت‌ها باز گذاشته است.

 

 در هر صورت آنچه مشخص است قیمت‌گذاری در حاشیه بازار ملزومات خود را دارد که یکی از آنها، افزایش تیراژ تولید است. بدین معنا که خودروساز باید با تولید و عرضه بیشتر به تنظیم بازار بپردازد نه اینکه با کم‌فروشی، قیمت‌ها را در بازار افزایش و مطابق آن قیمت کارخانه‌ای را تغییر دهد.  از سوی دیگر اگر حاشیه بازار روند نزولی پیدا کند و بازار برای دلالان دیگر جذابیتی نداشته باشد، مشتریان واقعی پا به میدان خواهند گذاشت. این در شرایطی است که با افزایش قیمت‌ها به‌خصوص برای خودروهایی که بیشتر قشر پایین جامعه از آن بهره می‌برند، ممکن است تقاضا با کاهش روبه‌رو شود، بنابراین اگر خودروساز شرایط خرید بهتر را برای خودروهای مذکور در نظر بگیرد به‌طور حتم می‌تواند به حفظ تقاضا بپردازد.

 

انتشار لیستی براساس حاشیه بازار

شرکت سایپا در شرایطی لیست قیمت محصولات خود را به‌روزرسانی کرده است که شنبه گذشته نیز اقدام به انتشار لیست جدیدی برای قیمت‌های محصولات خود کرده بود. این شرکت در یک هفته دوبار لیست قیمت‌های خود را به‌روزرسانی کرده است. بار اول قیمت محصولات پرتیراژ خود را ۳۰ درصد افزایش داد. در لیست جدیدی که پنج‌شنبه گذشته اعلام کرد نیز قیمت تمامی محصولات خود از جمله پرتیراژها را براساس ۵ درصد زیر حاشیه بازار در نظر گرفته است.

 

براساس لیست جدید، پراید ۱۱۱ با افزایش ۵/ ۲۳ درصدی به نسبت قیمت دی‌ماه به قیمت ۳۶ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان رسیده است. در لیست دی‌ماه که توسط این خودروساز اعلام شد، قیمت این خودرو ۲۹ میلیون و ۲۴۵ هزار تومان تعیین شده بود. بعد از پراید ۱۱۱، پراید ۱۳۲، بیشترین افزایش درصد را به نسبت لیست پیشین به خود اختصاص داده است. بر این اساس این خودرو با افزایش ۵ میلیون و ۴۳۵ هزار تومانی به قیمت ۳۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان رسیده است که گویای رشد ۱۹ درصدی قیمت این خودرو است. در لیست قبلی قیمت این خودرو ۲۸ میلیون و ۷۶۵ هزار تومان اعلام شده بود. تیبا SX پایه گازسوز در رتبه سوم بیشترین افزایش درصد قیمتی قرار دارد. این خودرو برای تحویل تا پایان دی‌ماه سال‌جاری، ۳۷ میلیون و ۷۱۵ هزار تومان قیمت خورده بود؛ درحالی‌که با افزایش ۱۷ درصدی در لیست جدید ۴۴ میلیون و۱۷۵ هزار تومان قیمت دارد.

 

پراید ۱۳۱ هم در لیست جدید به نسبت لیستی که در ابتدای هفته گذشته منتشر شده بود، افزایش ۱۴ درصدی را تجربه کرده است. این خودرو از قیمت ۲۹ میلیون و ۵۲۵ هزار تومان به قیمت ۳۳ میلیون و ۷۲۵ هزار تومان رسید. پراید وانت نیز در لیست جدید با افزایش قیمت روبه‌رو شد. این خودرو در این لیست با افزایش ۵/ ۱۲ درصدی روبه‌رو شده است. در لیست جدید این خودرو ۳۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان قیمت خورده است. در لیست جدید برای ساینا قیمت ۴۴ میلیون و ۱۷۵ هزار تومان تعیین شده است که نشان‌دهنده رشد ۱۱ درصدی است. تیبا صندوقدار نیز با افزایش ۱۰ درصدی به نسبت لیست قبلی در حال‌حاضر ۳۹ میلیون و ۴۲۵ هزار تومان قیمت دارد. تیبا۲، کمترین افزایش قیمت را به نسبت لیست اعلامی برای دی‌ماه داشته است. این خودرو در لیست جدید تنها ۸ درصد افزایش قیمت را به خود دیده و از قیمت ۳۹ میلیون و ۱۶۵ هزار تومان به قیمت ۴۲ میلیون و ۲۷۵ هزار تومان رسیده است.

Submitted by admin on