بانک مرکزی: بانک مرکزی در بخشنامهای به مدیران عامل بانکهای دولتی، غیردولتی، شرکت دولتی پست بانک، موسسههای اعتباری غیربانکی و بانک مشترک ایران – ونزوئلا اعلام کرد: شناسایی مشتری از مهمترین ارکان مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم است.
در همین راستا بانک مرکزی در اجرای ماده (۲۰) آییننامه اجرایی قانون مبارزه با پولشویی و قوانین و مصوبات مختلف از جمله بندهای (الف) و ب ماده ۱۸ قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه و همچنین ابلاغیه ۱۷ دی سال ۹۳ جهانگیری معاون اول رییسجمهور به راهاندازی سامانه نظام هویتسنجی الکترونیکی بانکی موسوم به نهاب کرده است.
نهاب پایگاه جامع و یکپارچه اطلاعات هویتی مشتریان موسسات اعتباری به شمار میآید و شناسایی کامل مشتریان موسسات مذکور و ایجاد کنترلهای لازم بر نحوه عملکرد آنها در شبکه بانکی را تسهیل و تسریع میکند. این پایگاه داده به هر یک از مشتریان شبکه بانکی شناسه منحصر به فردی به نام شهاب تخصیص میدهد که در این صورت لازمه بهرهمندی از خدمات بانکی برخورداری از شناسه مذکور خواهد بود. ماموریت سامانه موصوف در پنج فاز طراحی شده و در حال حاضر مرحله برون خط سامانه نهاب تقریبا تکمیل شده و به زودی آن مرحله اجرایی خواهد شد.
در قانون اصلاح صدور چک مصوب جلسه علنی ۱۳ آبان سال جاری مجلس ابلاغی در بخشنامه ۱۲ آذر ماه بانکها موظف شدهاند صحت مشخصات متقاضی دسته چک را با استعلام از سامانه نظام هویتسنجی الکترونیکی بانکی (نهاب) احراز کنند. لذا از این پس قبل از اعطای دسته چک به متقاضیان، لازم است هویت متقاضی از طریق استعلام از سامانه نهاب احراز شود.
با عنایت به مراتب مذکور و همچنان که بیشتر در نامه ۵ آبان ماه اداره نظامهای پرداخت بانک مرکزی اعلام شد، تازهترین بهروزرسانی مشتریان دارای شناسه شهاب بانکها و موسسههای اعتباری با هدف احراز صحت آمار و اطلاعات مشتریان شبکه بانکی در سرور انتقال فایل سامانه نهاب قرار گرفت.
لذا ضمن اعلام اینکه اینکه مسئولیت هر گونه مغایرت در اطلاعات مذکور، متوجه هیات مدیره و هیات عامل آن بانک و موسسه اعتباری است، خواهشمند است دستور دهند مراتب به قید تسریع و با احاظ مفاد بخشنامه ۱۶ مرداد ماه به تمامی واحدهای ذیربط به آن بانک و موسسههای اعتباری ابلاغ شده و نسبت به مطابقت و بهروزرسانی آمار و اطلاعات مشتریان آن بانک یا موسسههای اعتباری اقدام انجام پذیرد.