بانک مرکزی پیش از این تکلیف ۳۳ ردیف مختلف تقاضای ارز با نرخ مصوب را تعیین کرده بود. در این ابلاغیه اولویتها و شرایط تخصیص ارز برای ۹ مورد از مصارف خدماتی را تعیین تکلیف کرد. «دنیای اقتصاد» در این گزارش با نگاه به اطلاعیه جدید بانک مرکزی به سوالاتی محتمل پیرامون تخصیص ارز به این مصارف ۹ گانه پاسخ دادهاست.
1. آیا به دفاتر نمایندگی خارجی در ایران ارز با نرخ مصوب تعلق میگیرد؟
بله، بر مبنای ابلاغیه جدید بانک مرکزی تامین و انتقال و پرداخت ارز بابت هزینههای دفاتر نمایندگی خارجی در ایران (از جمله دفاتر نمایندگی بانکهای خارجی در داخل کشور)، از محل حساب ارزی این نمایندگیها، امکانپذیر است. البته به شرطی که ارز مورد نظر قبلا توسط آنها تامین شده باشد.
2. شرایط دریافت ارز برای کسانی که نیاز به پرداخت ارزی خدمات کنسولی دارند چیست؟
بر مبنای بخشنامه جدید بانک مرکزی تامین، انتقال و پرداخت ارز بابت خدمات کنسولی و نمایندگیهای دیپلماتیک مقیم ایران برای خدماتی نظیر اخذ روادید از محل حسابهای ارزی متصل به دستگاههای POS ارزی مستقر در سفارتخانهها و یا کنسولگریها امکانپذیر خواهد بود.
3. شرایط تامین و انتقال ارز برای صندوق ضمانت صادرات چیست؟
بر مبنای ابلاغیه بانک مرکزی تامین و انتقال ارز برای صندوق ضمانت صادرات ایران بابت پرداخت هزینههای بیمه اتکایی به بیمهگران خارجی، پرداخت خسارت بیمهنامهها و ضمانتنامههای اعتباری ارزی به صادرکنندگان و سیستم بانکی، پرداخت هزینههای حقوقی وصول مطالبات خارجی به موسسههای خارجی، پرداخت حق اشتراک بانکهای اطلاعات خریداران و بانکهای خارجی به منظور اعتبارسنجی آنها، با تایید بالاترین مقام صندوق ضمانت صادرات ایران بلامانع است.
همچنین درخصوص تامین ارز برای پرداخت خسارت بیمهنامهها و ضمانتنامههای اعتباری ارزی به صادرکنندگان و سیستم بانکی، صندوق ضمانت صادرات ایران موظف است نسبت به پیگیری وصول خسارتهای پرداختی و بازگرداندن عین ارز به نرخ روز اعلامی از سوی این بانک اقدام کند.
4. آیا حقالوکاله دعاوی خارجی در شمول دریافت ارز با نرخ مصوب قرار میگیرد؟
بر مبنای بخشنامه بانک مرکزی تامین و انتقال ارز بابت حقالوکاله دعاوی خارجی و سایر هزینههای حقوقی مربوط به بخش دولتی، در صورت ارایه تاییدیه دفتر مرکز امور خدمات حقوقی بینالمللی ایران که در آن مبلغ حقالوکاله و موسسه خارجی موردنظر قید شده، در وجه حساب اعلام شده توسط دفتر مذکور بلامانع است.
افزون بر این در رابطه با حقالوکاله دعاوی خارجی اشخاص حقیقی و حقوقی ایرانی (بخش غیر دولتی) به میزان صورتحساب وکیل در خارج از کشور در وجه وکیل که اصالت و اعتبار آن توسط نمایندگی ایران در کشور مورد نظر تایید شده باشد، بلامانع است.
5. بانک مرکزی برای تامین ارز مورد نیاز بابت اصل و سود سرمایهگذاری خارجی در کشور چه شرایطی را در نظر گرفته است؟
بر مبنای اطلاعیه بانک مرکزی تامین و انتقال ارز بابت اصل، سود و تمام عواید حاصل از سرمایهگذاری خارجی در کشور با تایید سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران بلامانع است.
6. هزینه خدمات پستی و ترانزیتی در چه شرایطی مجاز به دریافت ارز با نرخ مصوب هستند؟
بر مبنای اعلام بانک مرکزی تامین و انتقال ارز بابت هزینههای حمل، ترانزیت و توزیع محمولههای پستی بینالمللی برای شرکت ملی پست با امضای ذیحساب یا مدیر امور مالی و معاونت برنامهریزی، پشتیبانی و توسعه مدیریت شرکت مذکور با تایید وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و برای کاروران پستی غیر دولتی و شرکتهای فعال خدمات پستی سریع بینالملل (دارای مجوز/ پروانه فعالیت از سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی) با ارایه اصل صورتحساب و تایید وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات از طریق پست بانک بلامانع است.
7. آیا برگزارکنندگان همایشها و جشنوارههای بینالمللی میتوانند ارز با نرخ مصوب دریافت کنند؟
بله، بر اساس شرایط تعیین شده از سوی بانک مرکزی تامین، انتقال و پرداخت ارز (بهصورت اسکناس) بابت برگزاری همایشهای بینالمللی و اعطای جوایز جشنوارهها و مسابقات به درخواست وزارتخانهها، سازمانها، موسسههای و شرکتهای دولتی و واحدهای وابسته و نهادهای انقلاب اسلامی و نهاد عمومی غیردولتی با امضای ذیحساب یا مدیر امور مالی و معاونت اداری و مالی بلامانع است.
8. اضافه خرج ریالی جهانگردان خارجی با چه شرایطی تسویه خواهد شد؟
بر مبنای اطلاعیه جدید بانک مرکزی تامین، انتقال و پرداخت ارز به اتباع خارجی (جهانگردان خارجی) بابت تبدیل مجدد ریالهای اضافی ناشی از تبدیل ارز در سیستم بانکی کشور با ارایه صورتحساب فروش ارز و حداکثر در سقف آن از محل منابع آن بانک بلامانع است.
9. شرایط تخصیص ارز به متقاضیان ارزی بابت هزینه اجاره، بازاریابی دیجیتالی و حق اشتراک شبکههای اطلاعاتی چیست؟
بر مبنای اطلاعیه ارزی جدید بانک مرکزی تامین و انتقال ارز بابت هزینه اجاره و حق اشتراک شبکههای اطلاعاتی و بازاریابی دیجیتال (اینترنت، رویترز، گوگل و...) با ارایه درخواست متقاضی غیردولتی منضم به اصل صورتحساب و با تایید وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، حداکثر به میزان مندرج در آن تا سقف ۸۰ هزار یورو یا معادل آن به سایر ارزها بلامانع است.
در همین رابطه بخوانید: ارز تک نرخی، آری یا نه؟/ حسنعلی رضایی مقدم (روزنامه دنیای اقتصاد)