پس از تصمیم آمریکا مبنی بر خروج از برجام، سیاستمداران تندور آمریکایی رویکرد فشار و مذاکره جدید در قبال ایران با عنوان سیاست هویچ و چماق را در مقام تنها راهکار دیپلماسی در دستور کار قرار دادهاند.
البته واکنشها به راهبرد جدید ایالات متحده در قبال ایران که با 12 شرط ایالات متحده مطرح میشود، متفاوت است؛ تندروها آن را تنها راهحل برای کنترل حضور ایران در منطقه قلمداد میدانند و طیف مخالف رفتارهای ایالاتمتحده را زیادهخواهی و ناشی از تحلیل اشتباه نسبت به اوضاع کنونی ایران میدانند.
ایالات متحده مصمم است فشارها را بر گلوگاههای اقتصادی بیشتر کند و با با راهبرد اجماع متحدان عربی، اروپایی و آسیایی بار دیگر ایران را بر سر میز مذاکره بیاورد تا بتواند با گرفتن امتیازات بیشتر رفتار ایران را مهار کند. در این میان اگرچه فعلا اتحادیه اروپا بر سر حفظ برجام تاکید دارد و 12 شرط آمریکا در استراتژی جدید خود نسبت به ایران را غیرمنطقی میداند اما بر مبنای روایت خبرگزاری تاس از سخنگوی کاخ کرملین، روسیه از ایران میخواهد به پیشنهادهای پمپئو فکر کرده و آنها را مورد بررسی قرار دهد. متحدان عربی ایالات متحده نیز از راهبرد جدید استقبال کردهاند.
در این میان اما برخی ناظران راهبرد جدید ایالات متحده فاقد مبانی درست تحلیلی از اوضاع کنونی ایران میدانند و معتقدند این راهبرد موفق نخواهد شد و حتی ممکن است در جهت معکوس جواب دهد اما طیف تندرو استراتژی مزبور را در واکنش به سیاستهای شکست خورده دولت اوباما برای مهار رفتار ایران در منطقه مثبت تلقی میکنند.
بازارها اما در ایران پیش از اعلام راهبرد جدید حساس شده بود اما بعد از اظهارات مایک پمپئو؛ وزیر امور خارجه ایالات متحده چندان متاثر نشد و حتی برخی معتقدند بازارها نسبت به این سخنان بیاعتنا هستند. سمتوسوی بازارها به باور فعالان در حال حاضر بیشتر به وضعیت بنیادی عرضه و تقاضا میل میکند. اما انتشار اخبار جدی که دربرگیری و اعتنای بیشتری را داشته باشد، میتواند روند قیمتها را متاثر کند.
رکود طبیعی و معمول در ماه رمضان همسو با برخوردهای انتظامی با بازیگران غیررسمی و پاسخگویی سیاستگذار به بخشی از تقاضاهای موجود در بازار جز چند عامل داخلی هستند که بازار سکه و ارز را از التهاب دور کردهاند. تحلیلگران تغییرات قیمت طلای جهانی را در کنار تغییر وزن مولفههای تاثیرگذار خوانده شده را تعیین کننده سمتوسوی بازار ارز و سکه در روزهای آینده میدانند.
در همین رابطه نیز بخوانید:
ارزها کجا رفتهاند؟/ فرخ قبادی (روزنامه دنیای اقتصاد)
هدف ائتلاف ضد ایرانی در منطقه/ کیهان برزگر (روزنامه دنیای اقتصاد)
تعبیر برجامی رویای نفتی ترامپ/ جیسون بوردوف (روزنامه دنیای اقتصاد)
طرح عربی برای مقابله با ایران/ خبرگزاری بلومبرگ
قدمهای امیدوارکننده قاره سبز/ علاءالدین بروجردی (روزنامه ایران)
مشی اتهام به جای استراتژی/ کوروش احمدی (روزنامه شرق)