شاخص قیمت فلزات و سنگهای معدنی بانک جهانی در فصل ابتدایی سال 2018 با رشدی 4 درصدی مواجه شد. این نماگر در سال گذشته نیز به تبع افزایش تقاضا و بروز مشکلاتی در سمت عرضه، 24درصد بالا رفته بود.
سنگآهن:
در فصل ابتدایی سال جاری میلادی قیمت سنگآهن به تبع افزاش تقاضا از سوی بخش تولید فولاد، افزایشی 13 درصدی را تجربه کرد. دولت چین در ماههای اخیر سختگیری خود را در زمینه مقابله با واحدهای غیرقانونی تولید فولاد از قراضه افزایش داد و همین امر نیز به بالا رفتن تقاضا برای سنگ آهن پرعیار منجر شد. در عین حال تولیدکنندگان بزرگ سنگآهن نیز برای تعادل بخشی به بازار، میزان عرضه خود را در این مدت مدیریت کردند. با این وجود در ماه مارس به تبع بالا گرفتن جنگ تجاری میان آمریکا و چین، قیمت سنگ آهن افت ملموس را تجربه کرد.
با وجود عملکرد مناسب قیمت سنگآهن در فصل ابتدایی سال، تحلیلگران بانک جهانی بر این عقیده هستند که میانگین قیمت این محصول در سال 2018 کاهشی 11درصدی را تجربه خواهد کرد که عمده علت این امر نیز وجود مازاد عرضه در بازار جهانی خواهد بود
فلزات پایه
قیمت روی در فصل ابتدایی سال 2018 رشدی برابر با شش درصد را تجربه کرد. تداوم کمبود عرضه معدنی این محصول در کنار وجود تقاضای قوی از سوی بخش تولید گالوانیزه از دلایل اصلی افزایش بیش از پیش قیمت به حساب میآیند. قیمت روی نسبت به سطوح تجربه شده در ژانویه 2016 دو برابر شده است.
در این دوره قیمت آلومینیوم 2 درصد بالا رفت که این امر به تبع کاهش زمستانی تولید در چین اتفاق افتاد. ذکر این نکته ضروری است که پس از سه ماهه ابتدایی سال، به تبع تحریم شرکت روسال از سوی خزانهداری آمریکا قیمت آلومینیوم در ماه آوریل جهشی بیش از 20 درصد را پشت سرگذاشت و سپس این محصول با تلطیف اقدامات مد نظر خزانه داری 10 درصد ارزان شد.
مس نیز در فصل ابتدایی سال افزایش قیمتی در سطح 2 درصد را پشت سرگذاشت. افت قیمت در ماه مارس به تبع کاهش فصلی تقاضا و هچنین نگرانی در زمینه کاهش تقاضا از سوی بخش مسکن چین، بخش اعظمی از افزایش قیمت این محصول در دو ماه ابتدایی سال را خنثی کرد. در این میان انتظار میرود در سال جاری به علت رفع برخی مشکلات همچون اعتصابهای گارگری در معادن بزرگی همچون اسکوندیدا و همچنین ورود تعدادی از پروژههای جدید به مدار تولید، عرضه معدنی مس افزایش ملموسی را تجربه کند.
قیمت سرب در فصل ابتدایی سال 2018 رشدی تنها به میزان یک درصد را پشت سرگذاشت. افزایش تقاضا در کنار تعطیلی تعدادی از معادن قدیمی سرب و روی، از دلایل رشد قیمت این محصول به حساب میآید. در سال جاری انتظار میرود که عرضه معدنی سرب روندی افزایشی را تجربه کند اما رشد عرضه از سوی بخش تولید باتری جذب خواهد شد. در بلند مدت ریسک کاهش عرضه معدنی به علت بالا رفتن سن معادن بزرگ تولید این محصول و همچنین سختگیریهای زیست محیطی به ویژه در چین، عرضه سرب را تهدید میکند.
به گزارش بانک جهانی پیشبینی میشود که میانگین قیمت فلزات پایه در سال 2018 میلادی افزایشی 9 درصدی را تجربه کند. مواردی همچون تقویت عرضه جهانی، محدودیت عرضه به تبع تاخیر در ورود واحدهای جدید به مدار تولید، سختگیریهای زیست محیطی به ویژه در صنعت تولید معدنی و سیاستهای حمایتگرایانه از جمله ریسکهایی به شمار میروند که میتوانند قیمت فلزات را با رشدی مضاعف مواجه کنند. در مقابل، آرام شدن روند رشد اقتصاد چین و بازگشت ظرفیتهای تعلیق شده به مدار تولید نیز از جمله ریسکهایی هستند که در صورت وقوع، قیمت را زیر فشار شدیدی قرار خواهند داد.
طلا
قیمت طلا در سه ماه ابتدایی سال جاری 4 درصد افزایش یافت. در این مدت قاضا برای طلا از سوی بخش جواهرسازی ضعیف بود اما به تبع تضعیف ارزش دلار آمریکا در برابر سبدی از ارزها مطرح جهان، سطح تقاضا از سوی بخش سرمایهگذاری در این مدت بالا رفت. در مقابل شاهد افزایش تولید معدنی این محصول بودیم.
در این میان بانک جهانی در گزارش اخیر خود پیشبینی کرده که قیمت طلا افزایشی 3 درصدی را در سال جاری میلادی پشت سر بگذارد که عمده علت این امر نیز تقویت تقاضا از سوی بخش سرمایهگذاری به حساب میآید.
بانک جهانی در گزارش خود به مواردی همچون افزایش تنشهای ژئوپولیتیکی، تاخیر در افزایش نرخهای بهره از سوی بانکهای مرکزی در اقتصادهای بزرگ جهان و تضعیف بیش از پیش دلار به عنوان ریسکهای حمایتکننده از رشد قیمت طلا اشاره کرده است. رشد بالاتر از انتظار اقتصاد جهانی، عملکرد قوی بازارهای سهام، تقویت دلار آمریکا و کاهش تنشهای ژئوپولیتیکی را از جمله ریسکهای تضعیفکننده قیمت معرفی شده اند.
گزارش کامل بانک جهانی را از این قسمت دریافت کنید