مجمع عادی سالانه قند لرستان با تقسیم سود 30 تومانی پایان یافت

آخرین برآورد از « قلرست »

در حالی قند لرستان سود 30 تومانی را میان سهامداران تقسیم کرد که مدیران این مجموعه قندی در مجمع عادی سالانه اعلام کردند: درباره طرح توسعه هیچ کاری به جز مطالعه اولیه انجام نشد. برآورد مجموعه این است که 300 هزارتن چغندر بهاره لرستان و 220 هزارتن چغندر پاییزه لرستان و خوزستان می‌تواند مورد استفاده مجموعه قرار گیرد. در این میان البته مدیران «قلرست» در خصوص پیش‌بینی جذب چغندر برای سال منتهی به 31 تیرماه سال 97 اختلاف نظر دارند.

مجمع قند لرستان با حضور 88 درصد سهامداران از 53.2 تومان سود سالیانه محقق شده، 30 تومان سود را بین سهامداران تقسیم کرد.

قدمت یک کارخانه

قند لرستان در سال 1345 تاسیس و در سال 1347 با ظرفیت پردازش 1500 تن چغندر در شبانه روز مورد بهره‌برداری قرار گرفت. ظرفیت کارخانه در حال حاضر همان 1500 تن در شبانه روز است و شرکت مطالعاتی را برای اجرای طرح توسعه شروع کرده تا در صورت داشتن توجیه اقتصادی ظرفیت را به 3 هزار تن در روز برساند.

سهام شرکت در سال 1368 توسط بانک صنعت و معدن (سهامدار عمده وقت) وارد بورس اوراق بهادار و به تدریج به طور کامل به بخش خصوصی واگذار شد. سهامدار عمده شرکت علی روستا؛ رییس هیات مدیره شرکت با 82 درصد سهام است.

قیمت شکر و یارانه دولت

بر مبنای گزارشی که هیات مدیره شرکت گردآوری کرده چند سالی است که قیمت شکر دو بخش شده است؛ یکی مبلغ عمده که مصرف کننده می‌پردازد (که در سال مالی منتهی به 31 تیرماه امسال مبلغ 2520 تومان بود) و دیگری یارانه ای که دولت به کارخانه‌ها می‌پردازد (236 تومان در سال مالی مورد گزارش).

مبلغ یارانه دولت دو سال است که پرداخت نشده است و شرکت‌های تولیدکننده را ناراضی کرده؛ طوریکه برای امسال تقاضا کرده‌اند قیمت یک بخشی شود. ادامه این وضعیت سبب فشار کمبود نقدینگی در شرکت‌ها و روی آوردن به تسهیلات بانکی و در نتیجه کاهش سود خواهد شد.

کشت پاییزه

آنچه در گزارش هیات مدیره نشان داده می‌شود، کشت پاییزه نه تنها در استان خوزستان انجام شده است، بلکه در برخی از مناطق مستعد استان لرستان نیز به نظر می‌رسد امکان این کار وجود داشته باشد. از جمله نقاط مستعد پلدختر است که در همسایگی استان خوزستان قرار دارد. امید است با کشت آزمایشی در پلدختر و سایر نقاط، این امر در استان لرستان نیز توسعه یابد.

رفتارهای معنادار تولید

بررسی پارامترهای مربوط به تولید کارخانه نشان می‌دهد در هفت سال گذشته کیفیت تولید و عملکرد شرکت افزایش معناداری داشته است. در سال مورد گزارش شرکت موفق به جذب 156 هزارتن چغندر و تولید بیش از 23 هزارتن شکر شده است. همچنین شرکت در سال مورد گزارش توانسته هزینه های مالی را به یک سوم کاهش دهد.

شکر دارویی گرید A

بر مبنای صحبت‌های هیات رئیسه مجمع شرکت چند سالی است که نوسازی تجهیزات و ماشین آلات را به صورت تدریجی شروع کرده است که همچنان ادامه دارد. به گفته مدیرعامل تولید شکر دارویی گرید A از افتخارات این شرکت است که با تامین نیاز شرکت‌های دارویی، از خروج ارز از کشور جلوگیری می‌کند.

بند 5

بر مبنای گزارش قرائت شده در بند 5 (تاکید بر مطلب خاص) 3300 متر از 8 هزار متر زمین شرکت در شهر الشتر، جهت تعریض خیابان توسط شهرداری تصرف شده که اقدام‌های حقوقی در جریان است. به گفته مدیرعامل شکایت قند لرستان از شهرداری سبب شده کارشناسی اول برای 3300 متر زمین تصرف شده مبلغ 1.8 میلیارد تومان خسارت تعیین کند که مجموعه منتطر رای نهایی دادگاه است. حسابرس توضیح داده مهم‌تر از خسارت پرداختی شهرداری به شرکت، ارزش افزوده ایجاد شده برای باقیمانده زمین است.

بند 6

همچنین بر مبنای بند 6  (تاکید بر مطلب خاص) قند لرستان بابت یارانه شکر سال مورد گزارش و دوسال قبل، مجموعا مبلغ 6.8 میلیارد تومان از سازمان دولتی حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان طلبکار است. به گفته هیات رئیسه مجمع این موضوع مشکلی است که تمام کارخانه‌های تولید کننده با آن روبه‌رو هستند.

بند 7

گزارش‌‌‌‌های حسابرس نشان می‌دهد بند 7 (تاکید بر مطلب خاص) 555 میلیون تومان به موسسه اصلاح بذر وزارت جهاد کشاورزی پرداخت شده اما بذری تحویل شرکت نشده است. هیات مدیره در این خصوص می‌گوید:‌ با توجه به اینکه بذر خریداری شده کیفیت مناسبی نداشته است، قرار شده بذر جایگزین که به گفته مدیرعامل بذر دانش بنیان است، به زودی برای کارخانه فرستاده شود.

بند 11

بر مبنای بند 11  معاملات موضوع ماده 129 : سهامدار عمده (دکتر روستا) 288 میلیون قرض الحسنه به شرکت داده و  شرکت از بانک کارآفرین (که دکتر روستا سهامدار آنست) 6 میلیارد تومان وام گرفته است.

یکی از سهامداران درصدی حاضر در جلسه به جهت نارضایتی از پرداخت سود سال گذشته هشت ماه پس از مجمع اعلا کرد: قصد مخالفت با این معاملات را داشت که در نهایت با توضیحات حسابرس مبنی بر نفع شرکت از قرض الحسنه سهامدار عمده و طبیعی بودن وام دریافتی، این معاملات تنفیذ شد.

طرح توسعه

در حالی سهامداران در خصوص طرح توسع قند لرستان از مسئولان شرکت توضیح خواستند که هیات رئیسه در این باره اعلام کرد: درباره طرح توسعه هیچ کاری بجز مطالعه اولیه انجام نشده است.

به گفته مدیران بررسی‌های دقیقی لازم است تا میزان سرمایه‌گذاری برای رسیدن به ظرفیت 3000 تن چغندر قند در شبانه روز برآورد شود. از جهت چغندر موجود در استان بنظر می رسد کمبودی وجود نداشته باشد و پتانسیل کشت پاییزه در خوزستان و لرستان هم بر آن بیفزاید.

برآورد مجموعه این است که 300 هزارتن چغندر بهاره لرستان و 220 هزارتن چغندر پاییزه لرستان و خوزستان می‌تواند مورد استفاده کارخانه قند لرستان قرار گیرد.

پیش‌بینی جذب چغندر قند

مسئولان قند لرستان در خصوص پیش بینی جذب چغندر برای سال منتهی به 31 تیرماه سال 97 می‌گویند: پیش بینی که بر اساس آن بودجه داده ایم همان 150 هزارتن سال قبل است، اما پیش بینی شده بیشتر شود.  در حالی که برخی از مدیران از رسیده به رقم 200 هزار تن خبر می‌دهند که برخی دیگر رسیدن به این رقم را سطح اضطرار می‌دانند.

مدیران قند لرستان می‌گویند: امسال برخلاف هرسال که از اول مهر شروع به تولید می‌شد، از نیمه شهریور تویلد آغاز شد. به گفته مسئولان از سوی دیگر کامیون‌های زیادی پشت درب کارخانه صف بسته‌اند که متعلق به چغندرکارانی است که با آن‌ها قرارداد نیست و البته شرکت ظرفیت جذب آن‌ها را هم ندارد.

از سوی دیگر به خاطر اینکه امسال هوا هنوز چندان سرد نشده است، کشاورزان چغندرهایشان را دیرتر از خاک بیرون می‌آورند که سبب بزرگتر شدن آن‌ها و همچنین بالارفتن عیار قند آن‌ها از یک طرف و طول مدت بهره برداری می‌شود.

این موضوع نیز می‌تواند بر میزان جذب امسال بیفزاید. اضطراب ما هم به خاطر آنست که طولانی شدن مدت زمان بهره برداری ممکن است بازدهی کارخانه را پایین بیاورد که باید منتظر ماند.

برنامه جذب چغندر پاییزه

برخی از مسئولان قند لرستان در خصوص برنامه جذب امسال چغندر پاییزه اعلام کرد:‌ در زمین‌های قند لرستان کشت پاییزه نیست. با وجود اصرار وزارت جهاد کشاورزی بر بستن پیمان با کشاورزان برای کشت پاییزه، این کار را هم انجام نشد. چون معمولا هیچ کاری بدون مطالعه ممکن نیست.

مطالعه و بررسی دقیق سبب شده غلظت سود قند لرستان از همه کارخانه‌های 1500 تنی کشور بالاتر باشد. سال گذشته هم وقتی مشاهده شد کیفیت چغندر تحویلی در حال افت است، جذب متوقف شد و همین سبب شد راندمان کارخانه به 89 درصد برسد. این راندمان بالاترین راندمان در کارخانه های کشور و درحد راندمان تولیدکننده‌های اروپایی است.

عیار میانگین چغندر جذب شده

هیات رئیسه قند لرستان در خصوص پیش‌بینی امسال بر مبنای اینکه عیار میانگین چغندر جذب شده چقدر باشد؟ تاکید کرد: برای امسال عیار حدود 17 درصد پیش‌بینی شده که نسبت به عیار سال مورد گزارش یعنی 17.24 درصد کمتر است اما باید توجه داشت که عیار سال مورد گزارش نسبت به سال قبل از آن افزایش داشته است.

شرکت از دریچه اعداد

  • هزینه مالی به ازای هر سهم؛ 2.7 تومان (سال قبل 8.2 تومان)
  • سود سهام محقق شده (EPS) به ازای هر سهم؛ 53.2 تومان (شرکت 240 میلیون سهم دارد)
  • سود توزیع شده (DPS)  به ازای هر سهم؛ 30 تومان
  • سود انباشته به ازای هر سهم؛  95 تومان در پایان سال مالی 31 تیرماه امسال

حاشیه‌های مجمع

- یکی از سهامداران در حاشیه جلسه می‌گفت دکتر روستا دوسال پیش در مجمع گفت اقدام به کشت آزمایشی پاییزه کرده‌ایم ولی کارخانه‌های قندی دیگر در این زمینه از ایشان پیش افتاده‌اند.

- در هنگام رای گیری درباره معاملات ماده 129 با اشخاص وابسته جلسه دچار تنش شد و دکتر روستا از مخالفان تنفیذ این بند به عنوان «مناع الخیر» (یعنی منع کنندگان از کار خیر) یاد کرد و گفت بار دیگر که مدیرعامل بگوید شرکت پول نیاز دارد و اگر قسط بانک داده نشود جریمه می شویم، خواهم گفت : «به جهنم!» البته نهایتا موضوع ختم به خیر شد.

- یکی از کارکنان بازنشسته شرکت (آقای ی الف) که هرسال در مجمع حضور دارد دو سال است که ساز مخالف می‌زند. ایشان ادعا می‌کرد که شرکت در عیار سنجی چغندر کشاورزان، تقلب می‌کند. البته در جایی دیگر از صحبت‌هایش می‌گفت: من نماینده شورای کارگری بودم و حق همه کارگرانی که بازنشست شدند را از شرکت گرفتم اما حق خودم را شرکت خورد!

- مانند بیشتر شرکت‌های قندی، مدیرعامل گزارش هیات مدیره را از روی گزارش بدون هیچ توضیح اضافه‌ای خواند.

- حقوق و پاداش سالانه 235 میلیون تومانی مدیرعامل در حاشیه مجمع مورد اشاره برخی سهامداران قرار می‌گرفت.

Submitted by admin on