یک گزارش مهم: منتظر سقوط قیمت دلار باشیم؟

15:00 - 1400/01/17
قیمت سکه و دلار دوباره شاهد ریزش دوباره هستند.

به گزارش «دنیای بورس»، اقتصادنیوز نوشت: هر چقدر به تاریخ خروج ترامپ از کاخ سفید نزدیک تر شده ایم، فروشنده ها در بازار ارز با قدرت بیشتری فعالیت می‌کنند.

روز چهارشنبه، دلار نه تنها نتوانست به بالای مرز 25هزار تومانی برود که با قدرت زیادی در مسیر نزولی قرار گرفت و به ابتدای مرز 24 هزار تومانی نزدیک تر شد. ساعت 4 بعدازظهر اسکناس آمریکایی با قیمت 24هزار و 410 تومان به فروش می رفت که افت 2 درصدی را نسبت به روز سه شنبه نشان می داد.

نزول دلار، سکه امامی را نیز رهسپار کانال 10 میلیون تومانی کرد. روز چهارشنبه، فلز گران بهای داخلی حدود 2.5 درصد از ارزش خود را از دست داد و در محدوده 10 میلیون و 870 هزار تومان به کار خود پایان داد. در بازارهای جهانی نیز اونس طلا نوسان افزایشی خاصی نشان نداد که قیمت سکه را مورد حمایت خود قرار دهد.

 دوره نزولی در بازار ارز

برخی از تحلیل گران باور دارند، دوره نزولی دلار تا چند روز قبل از ورود بایدن به کاخ سفید ادامه پیدا خواهد کرد، ولی بازار از کف های دو ماه اخیر خود پایین تر نخواهد رفت. دلار در آذرماه تا محدوده 23 هزار و 800 تومانی نزول کرد و این بار نیز برخی تحلیل گران فنی اعتقاد دارند که بازار در همین نقطه به کاهش خود پایان خواهد داد.

از نگاه آن ها، با ورود بایدن به کاخ سفید، بازار بر روی احتمال مذاکره ایران با آمریکا تمرکز خواهد کرد و در شرایط کنونی، توافق بین این دو کشور چندان راحت به نظر نمی رسد. بواسطه همین موضوع است که برخی تحلیل گران، به معامله گران توصیه می کنند که خریدهای پله ای خود را ادامه بدهند.

 هراس از ارزپاشی دولت

در حالی که عده ای احتمال می دهند، قیمت دلار از ابتدای بهمن کاهش محسوس دیگری را تجربه نکند، گروهی از فعالان، اعتقاد دارند، دولت ممکن است با دستیابی به منابع  بلوکه شده خود اقدام به ارزپایشی در بازار کند و قیمت دلار را دچار افت شدیدتری کند.

رییس جمهور نیز در ابتدای روز چهارشنبه صریحا از احتمال افت شدید قیمت دلار سخن گفت. با این اوصاف، به نظر می رسد برای بازار طی هفته های آتی مساله پول های بلوکه شده اهمیت بسیار زیادی پیدا کند و نقش خاصی را در تعیین جهت انتظارات به دست بیاورد.

در روزهای اخیر تلاش ایران برای آزاد کردن منابع ارزی که در بانک های کره ای دارد، به سرانجام نرسید، ولی امید به آینده، اثرات منفی این خبر را خنثی کرد.

پایان دوره افزایشی در بازار دلار؟

دنیای‌اقتصاد نیز در مطلبی نوشته بود: دلار خود را برای «بوسه خداحافظی» آماده می‌کند؛ جمله‌ای که این روزها، از زبان برخی تحلیلگران فنی بازار شنیده می‌شود. مقصود آنها از عبارت بوسه خداحافظی، پایان دوره افزایشی دلار است. به باور شماری از فعالان، معامله‌گران سعی می‌کنند دلار را به سوی نرخ‌های بالاتر بازگردانند و سپس به یکباره با قرار گرفتن در موقعیت فروش، از معاملات وداع کنند.

روز سه‌شنبه نیز به نظر می‌رسید چنین وضعیتی بر بازار حکمفرما بود. دسته‌ای از معامله‌گران تلاش می‌کردند قیمت دلار را به کانال ۲۵ هزار تومان ببرند؛ برگشت دلار به کانال بالاتر محقق نشد، ولی این ارز توانست با رشد ۸۰ تومانی به بهای ۲۴ هزار و ۹۵۰ تومان برسد.

ریزش دیگر در راه است؟

برخی فعالان اعتقاد دارند، تلاش بازیگران افزایشی می‌تواند تا نزدیکی آغاز دوره بایدن ادامه پیدا کند، با این حال، این گروه انتظار دارند بازار با شروع به کار بایدن ریزش دیگری را تجربه کند. دلار پس از انتخابات آمریکا، با موج اول فروش‌ها مواجه شد و از مرز ۳۰ هزار تومانی، به سوی کانال ۲۳ هزار تومانی سقوط کرد. پس از آن فضای بازار کمی آرام شد و قیمت پس از رشد جزئی در کانال ۲۵ هزار تومان آرام گرفت.

با تایید پیروزی بایدن ازسوی کنگره، موج دوم فروش‌ها آغاز شد و قیمت دلار یک کانال پایین رفت. دسته‌ای از فعالان، اعتقاد دارند با شروع به کار بایدن موج سوم فروش‌ها آغاز خواهد شد و قیمت دلار افت بیشتری را تجربه خواهد کرد. این گروه بارها تکرار کرده‌اند که افزایشی‌ها در روزهای اخیر تنها تلاش می‌کنند برای خداحافظی از بازار در نرخ‌های بالاتر آماده شوند.

چرا افزایشی‌ها به آینده دلار خوش‌بین هستند؟

جدا از نگاه‌های کاهشی، عده زیادی هم در بازار باور دارند که قیمت دلار به کف خود رسیده است و دلیل دیگری برای افت بیشتر ندارد. از نگاه آنها، بازار تحت تاثیر فشار روانی بایدن در حال درجا زدن است و با پایان این اثر روانی، به راحتی به سوی نرخ‌های بالاتر بازخواهد گشت.

به گفته آنها، نرخ حواله درهم در سطحی قرار دارد که با عبور از فروش‌های هیجانی، معامله‌گران داخلی می‌توانند قیمت دلار را به راحتی به بالای ۲۵ هزار و ۵۰۰ تومان ببرند. نرخ دلار در سامانه نیما نیز به کانال ۲۴ هزار تومان نرفته است و این مساله از نگاه برخی از معامله‌گران به معنای آن است که بازار آمادگی کاهش قیمت را ندارد.

در کنار این معامله‌گران افزایشی باور دارند، گشایش واقعی هنوز در اقتصاد صورت نگرفته که بتوان انتظار کاهش قیمت‌ها را داشت. به گفته آنها، حتی آزاد شدن دارایی‌های بلوکه‌شده ایران در کره جنوبی قرار نیست به راحتی صورت بگیرد.

ایران از پول خود در کره تمایل دارد برای غذا، دارو و کالاهای مورد نیاز خود استفاده کند اما در مقابل طرف کره‌ای پیشنهاد تهاتر پول بلوکه شده با آمبولانس و کیت تشخیص کرونا را داده است. این در حالی است که بسیاری از معامله‌گران کاهشی روی دسترسی ایران به دارایی‌های خود در کره جنوبی حساب باز کرده‌اند. 

البته با تمام اوصافی که افزایشی‌های بازار مطرح می‌کنند، نباید از نظر دور داشت که دوران فشار حداکثری به اتمام رسیده است و این مساله می‌تواند به معنای آن باشد که ایران با آزادی و راحتی بیشتری می‌تواند اقدام به صادرات و واردات کند. در کنار این، در حال حاضر در بازار ارز چنین انتظاری وجود دارد که ایران با آمریکا مذاکره خواهد کرد و سایه همین مذاکره، می‌تواند سفته‌بازان را از بازار دور نگه دارد.

روز خریداران در بازار سکه

روز سه‌شنبه خریداران به بازار سکه برگشتند و توانستند قیمت این فلز گرانبها را ۲۰۰ هزار تومان بالاتر ببرند. ساعت ۴ بعدازظهر روز چهارم هفته، فلز گرانبهای داخلی روی مرز ۱۱ میلیون و ۲۰۰ هزار تومانی قرار گرفت. به گفته فعالان، افزایش جزئی اونس طلا یکی از عواملی بود که سکه‌بازان را خریدار کرد. با این حال، عامل مهم‌تری که جسارت معامله‌گران سکه را بالا برد، رشد بهای دلار در بازار داخلی بود.

سکه اکنون برای قرار گرفتن در مسیر صعودی نیاز دارد که از سطح ۱۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی عبور کند. البته تعداد زیادی از فعالان بازار انتظار دارند سکه بار دیگر شانس خود را برای برگشت به کانال ۱۰ میلیون تومانی مورد آزمون قرار دهد.