دنیای بورس | با پایان یافتن معاملات روز گذشته و از دست رفتن کانال 1.3 میلیون واحد، چشم سهامداران به جلسهای بود که معاون اول رئیس جمهور ترتیب داده بود.
جلسه اسحاق جهانگیری با مدیران هلدینگها و شرکتهای حقوقی فعال در بازار سرمایه بعدازظهر روز گذشته برگزار شد و آن طور که خبرگزاریها اعلام کردند، خروجیهای این جلسه امیدوار کننده بوده است. در صحبتهای معاون اول رئیس جمهور دو نکته حائز اهمیت وجود دارد.
از یک سو جهانگیری تاکید کرده است «دولت نمیخواهد و نباید در قوانین، مقررات و سازوکارهای بورس دخالت داشته باشد» و این مسئلهای است که تقریبا تمام اهالی بازار بر سر آن اجماع دارند.
از سوی دیگر به گفته معاون اول رئیس جمهور «تصمیمات شورای عالی بورس برای دولت معتبر است». این مسئله نیز از آن جهت مهم است که وزارت صمت چند روز پیش راهی دیگر را انتخاب کرده و قصد داشت خارج از مصوبات شورای عالی بورس، قیمتگذاری فولاد در بورس کالا را تغییر دهد.
اگر نتایج جلسه دیروز در همین دو گذاره هم خلاصه میشد، باز هم قابل قبول بود چرا که خواسته سهامداران نیز در همین دو مورد خلاصه می شود. با این حال با دستور جهانگیری، معاون اول ریاست جمهوری و ابلاغ بخشنامه؛ شیوهنامه قیمتگذاری فولاد که از سوی معاونت وزارت صمت صادر شده بود، بلااعتبار اعلام شد.
در نتیجه امروز میتوان دوباره شاهد رشد تقاضا در گروه فلزات اساسی باشیم، گروهی که بی دلیل در روزهای گذشته با حجم سنگین عرضه مواجه شده بود. مسئلهای که عضو ناظر مجلس در شورای عالی بورس نیز آن را تایید کرده است.
به گفته محسن علیزاده «اُفت شاخص بازار بورس طی چند روز اخیر به دلیل ابلاغ دستورالعمل قیمتگذاری فولاد توسط وزارت صمت ایجاد شده و این موضوع مغایر با قانون بازارهای مالی است.» حتی شنیدهها از این حکایت دارد که امروز قرار است جلسه هماهنگی اقتصادی سران سه قوه در خصوص مصوبه اخیر وزارت صمت در خصوص قیمت گذاری فولاد برگزار شود.
شواهد امر حکایت از این دارد که این «تصمیم یک شبه» لغو خواهد شد و دوباره شرایط به حالت عادی باز خواهد گشت اما در این میان افت سنگین شاخصکل بورس، ریزش قیمتها در گروه فلزات اساسی و در نتیجه آن کاهش ارزش دارایی سهامداران از نتایج همان تصمیم یک شبه است.
اما بعد از مدتها بازارهای موازی نیز نوسان قابل توجه و البته کاهشی را تجربه کردند. دلار در صرافی بانک ملی روز گذشته افت قابل توجهی داشت و تا کانال 24 هزار تومان پایین آمد. به دنبال آن بازار طلا نیز که با کاهش هر دو مولفه نرخ ارز و انس جهانی مواجه شده بود، افت محسوسی داشت و هر قطعه سکه تا اوایل کانال 11 میلیون تومان پایین آمد.
با فروکش کردن هیجان روز شنبه، باید دید نرخ دلار همچنان در کانال 24 هزار تومان باقی خواهد ماند یا نه؟ اگر حجم عرضه ها در بازار ارز افزایش یابد و با توجه به اینکه بار دیگر شاخصکل بورس به کانال 1.2 میلیون واحد بازگشته است و از سوی دیگر با توجه به کاهش ریسک های سیستماتیک، می توان انتظار افزایش تقاضای خرید در بورس و ورود نقدینگی از سمت سهامداران حقیقی را داشت.