رپرتاژ آگهی: سرمایه گذاری موضوعی است که افراد برای حفظ ارزش سرمایه، مقابله با تورم و جلوگیری از افت قدرت خرید به آن روی میآورند. سرمایهگذاری به شکلهای گوناگونی امکانپذیر است و در بازاری مانند بورس به طور کلی به دو شکل مستقیم و غیرمستقیم انجام میشود. افراد میتوانند بسته به میزان سرمایه و سطح دانش خود، روش مناسب با شرایط خود را انتخاب کنند.
صندوقهای سرمایه گذاری
روشهای غیر مستقیم سرمایهگذاری در بازار سرمایه شامل صندوقهای سرمایهگذاری و سبدگردانی اختصاصی میشود. صندوقهای سرمایهگذاری گوناگونی وجود دارند که برای افرادی که زمان یا دانش کافی برای فعالیت مستقیم در بازار سرمایه ندارند، اما همچنان به دنبال کسب بازدهی مناسب هستند، بسیار کاربردی هستند.
از جمله مهمترین مزیتهای این صندوقها میتوان به سهولت سرمایه گذاری، امکان سرمایه گذاری با مبلغ کم، متنوع بودن نوع صندوقها و سبد دارایی آنها، هزینههای معاملاتی و کارمزد پایین، نقدشوندگی مناسب، مدیریت حرفه ای داراییها، معافیت مالیاتی و شفافیت اطلاعات اشاره کرد.
صندوقها از نظر شیوه انجام معاملات به دو دسته صندوقهای قابل معامله (ETF) و صندوقهای صدور و ابطالی تقسیم میشوند.
انواع صندوقها بر اساس ترکیب دارایی
صندوق مختلط، صندوق با درآمد ثابت، صندوق تضمین اصل سرمایه، صندوق سهامی، صندوق شاخصی، صندوق بخشی، صندوق طلا، صندوق اهرمی و … از انواع صندوقهای سرمایهگذاری هستند که به سرمایه گذاران با شرایط و سطوح ریسک پذیری مختلف، خدمات ارائه میدهند. در ادامه با برخی از این صندوقها بیشتر آشنا میشویم.
صندوق درآمد ثابت
صندوق درآمد ثابت بخش عمدهای از داراییهای خود را در اوراق با درآمد ثابت، سپردههای بانکی و سایر داراییهای کمریسک سرمایهگذاری میکند. به همین دلیل، این صندوقها دارای ریسک بسیار پایین بوده و به عنوان گزینهای امن برای سرمایهگذاری شناخته میشوند. کسانی که واحدهای این صندوقها را خریداری میکنند معمولاً سرمایهگذارانی با سطح ریسکپذیری پایین هستند. این افراد به دنبال کسب سود معقول با کمترین میزان ریسک ممکن هستند.
صندوق سهامی
صندوق سهامی (Stock Fund) نوعی صندوق سرمایهگذاری است که حداقل ۷۰ درصد از داراییهای خود را به سهام شرکتهای بورسی یا فرابورسی اختصاص میدهد. به همین دلیل به این صندوق، "صندوق سهامی" گفته میشود. این صندوقها با بهرهگیری از مدیریت تخصصی، ریسک سرمایهگذاری در بازار سهام را مدیریت کرده و شرایطی را برای کسب بازدهی مناسب از رشد بازار بورس فراهم میکند.
صندوق مختلط
صندوق مختلط یکی از انواع صندوقهای سرمایهگذاری در بازار سرمایه است که حداقل ۴۰ و حداکثر ۶۰ درصد از پرتفوی خود را به سهام و باقی آن را به اوراق با درآمد ثابت تخصیص میدهد.
این صندوقها معمولاً در میانمدت عملکرد بهتری نسبت به سپردههای بانکی و صندوقهای درآمد ثابت دارند، اما همچنان رویکرد محافظهکارانه خود را حفظ کرده و تقریبا نیمی از داراییها را در اوراق کمریسک و اوراق با درآمد ثابت سرمایهگذاری میکنند. به طور کلی، میتوان صندوقهای مختلط را از نظر ریسک و بازدهی مورد انتظار، حد واسطی بین صندوقهای سهامی و صندوقهای درآمد ثابت دانست.
ریسک این صندوقها در مقایسه با صندوقهای سهامی پایینتر است. علاوه بر این، این صندوقها از مزایای سهام و اوراق با درآمد ثابت به طور همزمان بهرهمند هستند؛ به این معنا که امکان دستیابی به بازدهی بالاتر از طریق سرمایهگذاری در سهام و کاهش نوسانات قیمتی با استفاده از اوراق با درآمد ثابت را فراهم میکنند.
در روندهای نزولی بازار نیز سرمایهگذاران در این صندوقها به دلیل نوع ترکیب دارایی نسبت به صندوقهای سهامی با زیان کمتری مواجه میشوند. همچنین در دوره رشد بازار سهام، این صندوقها برای سرمایهگذاران بازدهی بالاتری نسبت به صندوقهای درآمد ثابت به همراه خواهند داشت.
صندوق تضمین اصل سرمایه
یکی از دغدغههای اصلی بسیاری از سرمایهگذاران تازه وارد در بورس یا افرادی با سطح ریسکپذیری پایین، حفظ اصل سرمایه و جلوگیری از زیان است. صندوق تضمین اصل سرمایه به عنوان یک صندوق سرمایهگذاری مختلط در بازار سرمایه به شمار میرود که برای تامین نیاز مذکور ایجاد شده است. این صندوق نه تنها در شرایط صعودی بازار برای سرمایهگذاران بازدهی ایجاد میکند، بلکه اصل سرمایه آنها را نیز تضمین میکند.
ساختار سرمایهگذاری این صندوق به گونهای است که مطابق قوانین و مقررات، حداقل ۳۰ درصد و حداکثر ۷۰ درصد داراییهای خود را به سهام شرکتها و باقیمانده را به اوراق با درآمد ثابت تخصیص میدهد. در صندوق تضمین برای برخورداری از قابلیت تضمین حفظ اصل سرمایه، معمولا یک دوره زمانی حداقلی برای عدم برداشت سرمایه از صندوق تعیین میشود.
علاقمندان میتوانند برای آشنایی بیشتر با بازار سرمایه و انواع صندوقهای سرمایهگذاری از منابع معتبر آموزشی مانند وب سایت آموزش مفید استفاده کنند.