رشد قیمت مس در هاله‌ای از ابهام

در حالی که بسیاری از موسسات مالی و تحقیقاتی در کنفرانس مس سال 2017 شیلی نسبت به روند قیمت مس در ادامه سال جاری میلادی به خصوص فصل دوم سال ابراز امیدواری کرده‌اند،در روزهای اخیر انتشار آماری از رشد تولید معدنی این محصول تردیدهایی را در این زمینه شکل داده است.

در حالی که بسیاری از موسسات مالی و تحقیقاتی در کنفرانس مس سال 2017 شیلی نسبت به روند قیمت مس در ادامه سال جاری میلادی به خصوص فصل دوم سال ابراز امیدواری کرده‌اند،در روزهای اخیر انتشار آماری از رشد تولید معدنی این محصول تردیدهایی را در این زمینه شکل داده است.

پیش‌تر در مطلبی تفضیلی پیرامون نتایج کنفرانس مس شیلی از خوش بینی موسساتی مانند گلدمن ساکس، متال بولتن و Bank of America  نسبه به روند آتی قیمت مس خبر دادیم و به این نکته اشاره کردیم که در تحلیل‌های اشاره شده در این کنفرانس موضوعی که بیشتر خودنمایی می‌کرد این بود که حمایت احتمالی از قیمت مس در سال جاری بیشتر مرتبط با کمبود کنسانتره خواهد بود و بازار کاتد به احتمال زیاد تعادل نسبی را امسال تجربه خواهد کرد.  همچنین ذکر کردیم که بر طبق پیش‌بینی برخی از بزرگان صنعت مس مانند مدیر عامل شرکت ملی مس شیلی مشکلات موجود در سمت عرضه می‌تواند بازار کنسانتره را با کمبود عرضه در سال جاری مواجه سازد.

اما در این روزها انتشار برخی گزارش ها از سوی تولیدکنندگان بزرگ مس جهان، تردیدایی را در این زمینه ایجاد کرده است. اخیرا اداره آمار ملی چین در گزارشی از رشد 8/5 درصدی مس تصفیه شده در این کشور طی ماه مارس خبر داده است. تولید ماهانه  مس چین در در ماه گذشته میلادی به بالاترین سطح از دسامبر 2015 تاکنون رسیده است. این گزارش نشان می‌دهد که که محدودیت‌های عرضه کنسانتره مس به بازار چین که در ماه‌های اخیر بسیاری از تولیدکنندگان را در مضیقه قرار داده و هزینه ذوب و پالایش را در مسیر نزولی قرار داده بود تا حد قابل توجهی مرتفع شده است. در عین حال وزارت انرژی و معادن پرو نیز از جهس 6/6 درصدی تولید معدنی مس این کشور در دوماه ابتدایی سال خبر داده است.

اعتصاب کارگری واختلال تولید در برخی معادن بزرگ دنیا مانند اسکوندیدا شیلی و معدن گراسبرگ اندونزی در ماه‌های گذشته روند عرضه کنسانتره مس به بازار جهانی را تحت تاثیر منفی قرار داد. این نکته را می‌توان از افت 37 درصدی تولید معدنی مس شرکت ریو تینتو در فصل ابتدایی سال جاری آن هم به تبع افت تولید در دو معدن مذکور به وضوح مشاهده کرد.

در این میان آنچه به نظر می‌رسد این است که گویا رشد تولید در دیگر مناطق جهان توانسته تا حد زیادی مشکل کمبود کنسانتره را در مقطع فعلی حل کند. در عین پس از تجربه ناموفق اعتصاب کارگران معدن مس اسکوندیدا به نظر می‌رسد که در ادامه سال دیگر شاهد بحرانی همانند توقف طولانی مدت تولید معدن اسکوندیدا نباشیم چرا که کارگران دیگر معادن نسبت به اثربخشی چنین اقدامات رادیکالی با تردید مواجه شده‌اند. یادآوری این نکته ضروری است که کارگران معدن اسکوندیدا سرانجام با شرایط قرارداد قبلی و البته بدون دریافت مزایا و پاداش به سرکار خود بازگشتند و توافق جدید بر سر حقوق و مزایا به یک و سال و نیم بعد موکول شد. تحت این شرایط بعید است که از ناحیه اعتصاب‌های کارگری شاهد اخلال در عرضه کنسانتره مس به بازار جهانی باشیم. در عین حال با صدو مجوز موقت موقت صادرات معدن گراسبرگ و احتمال حصول توافق میان شرکت فریپورت با دولت اندونزی در زمینه صدور مجوز قطعی صادرات، خطر جدی از این ناحیه نیز بازار مس را تهدید نمی‌کند.

Submitted by admin on