بر اساس دادههای موسسه متال بولتن، قیمت سنگ آهن 62 درصد در قرارداد سی اف کینگدائو چین در پایان این هفته با افتی 6/8 درصدی به 75/45 دلار رسید. بدین ترتیب این محصول نسبت به اوج قیمت سال جاری خود در 21 فوریه سقوطی بیش از 20 درصد را پشت سر گذاشته است. قیمت سنگ آهن در قراردادهای آتی بازار کالایی دالیان نیز در پایان این هفته پایینترین سطح پنج ماه اخیر خود را تجربه کرد.
افت شدید قیمت سنگ آهن در شرایط فعلی در پی افزایش نگرانیها نسبت به افزایش عرضه این محصول از سوی برزیل، استرالیا و حتی چین و احتمال ایجاد مازاد عرضه مجدد در بازار این محصول رخ داده است. در حالی که بانک بارکلیز و شرکت معدنی بیاچ پی بیلیتون پیشتر از احتمال بروز چین شرایطی سخن به میان آورده بودند، بار دیگر و در پی افت قیمت اخیر به سرمایهگذاران در این زمینه افت بیش از پیش قیمت هشدار دادند. علاوه بر این به تبع احتمال افت تقاضا برای سنگ آهن تحت تاثیر کاهش ظرفیت تولید فولاد در چین ، دولت استرالیا در روز جمعه در گزارشی فصلی از بازار سنگ آهن نسبت به کاهش قیمت سنگ آهن تحت تاثیر این امر هشدار داد.
وزارت صنایع استرالیا در این میان در این گزارش از احتمال سقوط قیمت سنگ آهن تا سطح 55 دلار در هر تن طی فصل پایانی سال 2017 خبر داده است. این نهاد برای سال آینده نیز میانگین قیمت را در سطح 51/6 دلار برآورد کرده است. بر اساس گزارش اخیر انتظار میرود به تبع رشد پایدار عرضه سنگ آهن در ادامه سال جاری ، سطح عرضه این محصول را تقاضا فراتر از تقاضا خواهد رفت و بنابراین انتظار نمیرود که قیمتهای کنونی در بازار پابرجا بمانند. شایان ذکر است که وزارت صنایع استرالیا در گزارش خود پیشبینی کرده که صادرات سنگ آهن این کشور در سال جاری میلادی با رشدی 8/3 درصدی به 876 میلیون تن برسد. سطح صادرات برای سال آینده نیز در سطح 902 میلیون تن برآورد شده است. همچنین این نهاد پیشبینی کرده که صادرات سنگ آهن از سوی برزیل نیز تا سال 2022 روندی صعودی را طی کند.
ریک اسپونر، تحلیلگر ارشد موسسه مالی CMC Markets در مورد شرایط کنونی بازار سنگ آهن معتقد است که سختگیرانهتر شدن شرایط اخذ اعتبارات بانکی از سوی دولت چین در بازار مسکن میتواند منجر به کاهش میزان ساخت و ساز در این کشور طی نیمه دوم سال جاری شود و همین امر نیز به کاهش تقاضا برای فولاد و در نتیجه تضعیف بیش از پیش بازار سنگ آهن دامن خواهد زد. در عین حال انتظار میرود که عرضه سنگ آهن در بازار صادراتی و همچنین بازار داخلی چین افزایش یابد و این امر در کنار بالا بودن سطح ذخایر در بنادر این کشور، ریسک سقوط قیمت را تقویت میکند.
پیشتر رئیس بانک مرکزی استرالیا در ماه فوریه اعلام کرده بود که قیمت کالاها در حال آغاز روندی نزولی هستند و بنابراین صحبت کردن از صعود قیمت سنگ آهن به سطح 90 دلار با در نظر گرفتن شرایط بنیادی بازار بیهوده است.
در این میان اعلام خبری در زمینه وضع تعرفههای وارداتی جدید از سوی اتحادیه اروپا بر روی برخی از محصولات فولاد صادراتی چین نیز شرایط را بیش از پیش پیچیده کرده است. اتحادیه اروپا در هفتهای که گذشت پس از انجام تحقیقات ضد دامپینگ خود از وضع تعرفه بر واردات نورد گرم چینی به مدت پنج سال خبر داد. مسلما این رویداد میتواند تقاضا برای فولاد چین را از سوی مصرفکنندگان اروپایی پایین آورده و منجر به افت تولید در چین و کاهش تقاضا برای سنگ آهن شود.
گفتنی است که در ماه های گذشته موسسه کپیتال اکانامیکس در گزارشی ضمن ابزار تردید نسبت به میزان تقاضای متصور چین برای سنگ آهن، از احتمال سقوط قیمت این محصول به سطح 45 دلار تا پایان سال 2017 خبر داده بود. بانکهای بارکلیز و سیتی گروپ و همچنن شرکت معدنی بیاچ پی بیلیتون نیز از جمله موسسات بدبین به روند قیمت سنگ آهن بوده اند.