به گزارش «دنیای بورس»، دنیای اقتصاد نوشت: با گذشت ۸ ماه و ورود به نهمین ماه سال ۹۹، باید گفت این سال یکی از پرچالشترین سالهای بورس اوراق بهادار محسوب میشود. در شروع سال ۹۹ با توجه به شیوع ویروس کرونا و تعطیلی بازارهای مختلف، بازار سرمایه محلی مناسب برای سرمایهگذاری محسوب میشد. همچنین با تشویق و حمایت دولت از این بازار مهم شاهد ورود نقدینگی و همچنین رشد کلیت بازار سرمایه در ۴ ماه ابتدایی سال ۹۹ بودیم. اما پس از آن شاهد ریزش بازار سرمایه به مدت ۴ ماه بودیم.
همانطور که میدانیم در بازار سرمایه در جهت کاهش ریسک سرمایهگذاری ابزارهایی وجود دارد که کمک میکند سرمایهگذاران علاوهبر کسب بازدهی ریسک ناشی از آن را کنترل کنند. امروزه و در بازار سرمایه ایران صندوقهای سرمایهگذاری به ابزاری مناسب برای کاهش ریسک تبدیل شده است که مردم و سرمایهگذاران میتوانند از آن بهره ببرند.
اگر بخواهیم مقایسهای بین عملکرد شاخص کل و صندوقهای سرمایهگذاری سهامی انجام بدهیم متوجه این موضوع خواهیم شد که صندوقها به نسبت شاخص کل عملکرد بهتری داشتهاند. در سه ماه گذشته و در روزهایی که شدیدترین ریزش تاریخ بورس اتفاق افتاد شاخص کل بورس ۲۶درصد از ارزش خود را از دست داد. در همین زمان میانگین بازدهی همه صندوقهای سهامی افت ۵/ ۲۱ درصدی را نشان میدهد.
البته اگر بازدهی بعضی از سهام بزرگ بازار که در ماههای ابتدایی بیشترین رشد را داشتند در سه ماه اخیر بررسی کنیم، خواهیم دید که عملکرد صندوقهای سهامی بسیار خوب بوده است چراکه افت ۴۰ تا ۷۰ درصدی در بعضی از سهام رخ داده و سرمایهگذاران آنها متحمل زیان بیشتری شدهاند. با وجود این تفاسیر این نکته را نیز باید گفت که همه صندوقها بازدهی مشابه نداشتند و باید برای انتخاب صندوق مناسب برای سرمایهگذاری از همه لحاظ از جمله عملکرد صندوق، NAV صندوق و نحوه سرمایهگذاری صندوقها را مقایسه کرد.
صندوقها در آبان ۹۹ چه کردند؟
درحالی که بازار سرمایه در مهرماه روند نزولی خود را ادامه میداد و تا اواسط آبان نیز شاخص کل پایین میآمد، در دو هفته آخر آبان شاهد واکنش بازار سرمایه به کانال یک میلیون و ۲۰۰ واحد بودیم. با این وجود اما بازدهی شاخص کل در آبان ۹۹ منفی ۵/ ۳ درصد ثبت شد، اما از منظر کارشناسان معاملات دو هفته نوید بازگشت بازار از رونق افتاده بورس را میداد. با این تفاسیر به بررسی وضعیت صندوقهای سرمایهگذاری میپردازیم و آمار و عملکرد آنها را از منظر بازدهی ماهانه در آبان ۹۹ مورد تحلیل قرار میدهیم.
صندوقهای برتر با درآمد ثابت
برترین صندوقها با درآمد ثابت در ماه گذشته به مانند ماههای قبل میانگین بازدهی ۲ درصد را ثبت کردهاند. اما در این بین صندوق سپر سرمایه بیدار با بازدهی ۲/ ۷ درصد در اولین ماه فعالیت خود مورد استقبال سرمایهگذاران کم ریسک قرار گرفته است.
این بازدهی در ماه اول در نوع خود یک شگفتی به حساب میآید. این صندوق که جزو صندوقهای بزرگ محسوب میشود ارزش خالص داراییهای آن ۲۲ میلیارد و ۹۸۵ میلیون تومان برآورد شده است. همچنین ارزش هر واحد این صندوق در بازار هزار تومان است. در رتبه دوم و سوم صندوقهای با درآمد ثابت، صندوق با درآمد ثابت کوثر یکم با بازدهی ۷۹/ ۲ درصد و صندوق مشترک پیروزان با بازدهی ۱۹/ ۲ درصد قرار گرفتهاند.
ارزش خالص داراییهای آنها به ترتیب برابر با ۹۴۴ میلیارد تومان و ۸۶۰ میلیارد تومان برآورد شده است. همچنین صندوق مشترک صبای هدف، اندوخته پایدار سپهر، ارزش افرینان گلرنگ با بازدهی منفی ضعیفترین صندوقهای با درآمد ثابت در ماه آبان محسوب میشوند.
صندوقهای برتر سهامی
بهترین صندوق سهامی در آبان ماه ۹۹ صندوق آوای سهام کیان بود که بیش از ۵/ ۶ درصد بازدهی مثبت داشت. ارزش خالص داراییهای این صندوق ۴۸۸ میلیارد تومان و ارزش هر واحد این صندوق ۲ میلیون و ۶۷۸ هزار تومان است. نصف سبد داراییهای این صندوق را صنایع بانکی و محصولات شیمیایی تشکیل دادهاند که این صنعت در دو هفته پایانی مورد استقبال بیشتر بازار قرار گرفته است. در رتبه دوم و سوم نیز صندوق مشترک تدبیرگران فردا و مشترک پیشتاز با بازدهی ۴۹/ ۴ و ۸۳/ ۲ درصد قرار دارند.
همچنین صندوق مشترک ارزش کاوان آینده با بازدهی منفی ۱۴ درصد و بانک دی با بازدهی منفی ۱۱ درصد جزو صندوقهای ضعیف آبان ۹۹ به حساب میآیند. گفتنی است که با توجه به رشد بازار سرمایه در دو هفته پایانی آبان، انتظار میرود صندوقهای سهامی در ماه آذر عملکرد مثبتی داشته باشند. درصورتی که رشد بازار ادامه داشته باشد پیشنهاد میشود این صندوقها مورد بررسی سرمایهگذاران قرار گیرد.