دنیای اقتصاد نوشت: شاخصهای عمده بازار سهام در آمریکا تحتتاثیر سقوط سهام غولهای فناوری نظیر اپل، آمازون، فیسبوک، توییتر، تسلا و مایکروسافت در کنار کاهش چشمگیر سهام شرکتهای عمده اسلحهسازی و سقوط سهام توییتر روند هفتگی و ماهانه خود را با بازده منفی به پایان رساندند.
به گزارش والاستریت ژورنال، با ریزش روز جمعه بازار سهام در آمریکا شاخص میانگین صنعتی داوجونز (Dow Jones Industrial Average) بدترین عملکرد هفتگی و ماهانه خود از ماه مارس به بعد را ثبت کرده است. در ماه مارس به دلیل وحشت ناشی از بیماری کووید-۱۹ بازار سهام در ایالاتمتحده سقوط کرد اما پس از آن رشد چشمگیر و کمسابقهای را - بهخصوص در سهام غولهای فناوری- تجربه کرد و حالا نیز به نظر میرسد آخرین ساعات رقابت انتخاباتی بایدن و ترامپ در کنار آمارهای بسیار بالای نرخ مبتلایان جدید در اروپا و آمریکا چشمانداز سهام را بهشدت تحتتاثیر قرار داده است.
محدودیتهای کرونایی جدیدی که در اروپا رشد اقتصادی این منطقه را بهشدت تهدید میکند و گزارش درآمد سه ماهه غولهای فناوری از دیگر عوامل مهمی بودند که سهامداران را نسبت به آینده بازار بدبین کردند. شاخص صنعتی داوجونز که یکی از شاخصهای بلوچیپ (blue chip) بازار سهام در آمریکا محسوب میشود [شاخص بلوچیپ به شاخصهایی میگویند که شامل ابرشرکتهایی هستند که از نظر گستردگی، محبوبیت و ارزش بازار به اندازهای سودده باشند که حتی رکود اقتصادی هم نتواند آنها را تحتتاثیر قرار دهد] جمعه شاهد افت ۶/ ۰ درصدی بود و یکی از بدترین روزهای خود را سپری کرد.
بازده هفتگی این شاخص نیز نشانگر سقوط ۴/ ۶ درصدی آن است که بدترین عملکرد هفتگی آن از زمان اوجگیری آشفتگی ناشی از شیوع بیماری همهگیر در بازار محسوب میشود. از سوی دیگر شاخص اساندپی۵۰۰ (S&P ۵۰۰) نیز با کاهش اکثر سهام خود ۲/ ۱درصد سقوط کرد. شاخص معیار در حالحاضر با عقبنشینی بازار تنها رشد یک درصدی را در سال ۲۰۲۰ برای خود به ثبت رسانده است. شاخص نزدک کامپوزیت (Nasdaq Composite) نیز به دنبال فروش شدید سهامداران شرکتهای بزرگ فناوری ۵/ ۲ درصد سقوط کرد.
هر کدام از این ۳ شاخص عمده بازار طی ماه اکتبر به نوبه خود افت بیش از ۲ درصدی را تجربه کردند. روز جمعه گزارش عملکرد شرکتهای حوزه فناوری ناامیدیهای زیادی را به بازار تزریق کرد که در نتیجه سقوط سهام و شاخصها رخ داد. شرکت توییتر پس از آنکه کمترین میزان توییت روزانه و رشد تعداد کاربران در سالهای اخیر را تجربه کرد و نگرانیها درباره کاهش درآمد ناشی از تبلیغات باعث سقوط آزاد ۲۰ درصدی ارزش سهام این شرکت شد.
اپل نیز پس از گزارش ناامیدکننده عملکرد ۳ ماههاش در فروش تلفنهایهمراه و تاخیر در عرضه آیفون ۱۲ شاهد ۸/ ۵ درصد سقوط سهام خود بود که معادل بیش از ۱۲۰ میلیارد دلار از ارزش سهام این شرکت کاست. شرکت اپل طی روزهای اخیر ارزش بازاری در حدود ۴۵۰ میلیارد دلار را از دست داده است، که گزارش آن در صفحه ۱۷امروز درج شده است. با وجود این افت ۱۹ درصدی در سهام اپل کماکان این شرکت با ارزش بازار ۸۵/ ۱تریلیون دلاری باارزشترین شرکت آمریکا محسوب میشود.
از سوی دیگر سهام غولهای فناوری فیسبوک، آمازون، تسلا، مایکروسافت و نتفلیکس نیز هرکدام بیش از یک درصد عقبنشینی کردند. تنها شرکت آلفابت - شرکت مادرگوگل- برخلاف جریان بازار شنا کرد و در نتیجه عملکرد بسیار قوی و فراتر از انتظار تحلیلگران درباره سود ۳ ماهه شرکت، سرمایه در حال خروج از سایر سهمها را جذب خود کرد و رشدی ۷/ ۴درصدی را به ثبت رساند.
اکسونموبیل، غول نفت و انرژی آمریکایی نیز سومین زیان متوالی ماهانه خود را به ثبت رساند و ۱/ ۲ درصد ارزش سهامش کاهش یافت. سیانان نیز گزارش کرده است که شرکت خردهفروشی زنجیرهای والمارت (Walmart) اعلام کرده است که از این پس تا مدت نامعلومی فروش اسلحه و مهمات در شعبههای خود را ممنوع خواهد کرد و جدول زمانی مشخصی نیز برای بازگشت سلاح به پشت ویترین وجود ندارد.
اعلام این خبر از سوی والمارت منجر به کاهش چشمگیر ۴ درصدی ارزش سهام شرکت اسلحهسازی آکسون اینترپرایز (Axon Enterprise)، سقوط ۱۰درصدی سهام شرکت ویستا آوتدور (VistaOutdoor) و کاهش یک درصدی سهام اسلحهساز محبوب یعنی استارم راجر (RGR) شد.
چرایی و دلیل ایجاد بازارهای مالی در جهان
شرکت اطلاعرسانی و خدمات بورس در مطلبی نوشت: یکی از مفاهیم اولیه در علوم اقتصادی و مالی موضوع و مفهوم «بازار» است. تقابل و رویارویی طرف عرضه و طرف تقاضا، تولیدکننده و مصرفکننده، قرضدهنده و قرضگیرنده، خریدار و فروشنده و... از جمله مصادیق مشخص و روشن این مفهوم کلیدی در عرصههای مالی و اقتصادی است.
مفهوم بازار بهطور کلی بیانگر ایجاد روشی مناسب (محل، مکان یا بستر) برای معرفی و تقابل دو طرف عرضهکننده و تقاضاکننده (در مورد هر کالا یا هر خدمتی در اقتصاد) است و صرفا به معنای محل فیزیکی دادوستدها نیست.
در مورد بازارهای مالی هم میتوان گفت دلیل ایجاد و شکلگیری این نوع بازارها بر اساس نیاز متقابل افراد یا موسساتی با مازاد منابع مالی (با هدف سرمایهگذاری) و افراد یا موسساتی با کمبود منابع مالی (با هدف تامین مالی) بوده و در کل، افرادی که نیازمند سرمایه هستند را به افرادی که تمایل به سرمایهگذاری دارند معرفی میکنند.
به این ترتیب در زمان و در کشورهای مختلف دنیا شاهد شکلگیری و تکامل انواع بازارهای مالی و سرمایهگذاری هستیم و در حال حاضر یکی از مهمترین موضوعات در زندگی افراد در جوامع کنونی بوده و همیشه افراد با هدف حضور موفق و کسب عایدی مناسب، در این بازارها حاضر میشوند.
بازارهای مالی در دنیا وظیفه «کشف قیمت» را نیز بر عهده دارند که از جمله نشانهها و علامتهای مهم در هر اقتصادی برای عرضهکنندگان و تقاضاکنندگان است. این کشف قیمت و تعیین نرخ وجوه مالی (نرخ بازدهی یا نرخ بهره) ناشی از همان تقابل و رویارویی طرف عرضه و طرف تقاضا است.
از جمله دیگر فواید و کارکردهای مهم بازارهای مالی توزیع خطر و مدیریت ریسک برای افراد حاضر در بازارهای مالی، تسهیل دادوستدها و کاهش هزینههای مبادلاتی در اقتصاد، انتشار و تحلیل اطلاعات مرتبط با موضوع اوراق بهادار و کالاهای مبادله شده در بازار مالی و جذب و تخصیص بهینه منابع مالی در کل اقتصاد است.
بازارهای مالی بر پایه ویژگیها و معیارهای متفاوتی قابل طبقهبندی هستند که بر این اساس به انواع مختلفی تقسیمبندی میشوند. طبقهبندی بر اساس نوع دارایی مورد معامله، طبقهبندی بر اساس مرحله عرضه دارایی در بازار مالی و طبقهبندی بر اساس سررسید تعهدات مالی از جمله این موارد است.