به گزارش «دنیای بورس» به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دولت، هیأت وزیران در جلسه روز چهارشنبه به ریاست حسن روحانی، رئیس جمهوری، با افزایش فوقالعاده جذب مورد عمل کارکنان شهرداری تهران، به میزان حداکثر تا ٣٠ واحد درصد پس از اعمال افزایش موضوع مصوبه سال گذشته هیات دولت در این خصوص، موافقت کرد. همچنین مبنای محاسبه فوق العاده جذب شهرداران، موضوع آییننامه حقوق ومزایای شهرداران، از «حقوق مبنا و فوق العاده شغل» به «حقوق، فوق العاده شغل و تفاوت تطبیق حداقل حقوق» اصلاح شد.
به موجب مصوبه مذکور، برقراری فوق العاده خاص به کارکنان رسمی و پیمانی شهرداری ها و شهرداران (به استثنای کارکنان شهرداری تهران) تا سقف ٢٠ درصد مجموع (حقوق و فوق العاده شغل و فوق العاده جذب) با تأیید وزیرکشور بلامانع است.
موافقت دولت با افزایش سقف امهال تسهیلات کشاورزان خسارت دیده از حوادث غیرمترقبه: هیأت وزیران در ادامه، با توجه به اینکه عملکرد سیستم بانکی از مبلغ مورد تعهد دولت در امهال تسهیلات کشاورزان خسارت دیده از حوادث غیرمترقبه (در پی معرفی بیشتر از سهمیه های پیش بینی شده، از سوی کارگروه مندرج در قانون برنامه ششم توسعه) فراتر رفته است، سقف امهال تسهیلات کشاورزان خسارت دیده را افزایش داد.
اختصاص اعتبار برای تعدادی از طرح های زیربنایی در استان بوشهر: در جلسه امروز همچنین با تصویب دولت اعتبار لازم برای تعدادی از طرح های زیربنایی در استان بوشهر اختصاص یافت که بر این اساس، مبلغ ١٣٠ میلیارد ریال اعتبار تملک دارایی های سرمایه ای برای احداث مسیر جایگزین به عنوان خروجی اضطراری شهر بوشهر اختصاص داده شد.
هیأت وزیران همچنین با اختصاص مبلغ ٤٠ میلیارد ریال اعتبار هزینه ای برای انتقال و تامین آب شرب پایدار مردم شهرستان دشتستان استان بوشهر در تابستان سال جاری و اجرای طرح نکاشت در شهرستان مذکور، موافقت کرد.
سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان بوشهر نیز موظف شد، ضمن نظارت فنی و اجرایی بر روند انجام عملیات مذکور، گزارش عملکرد اعتبارات فوق را هر سه ماه به سازمان های برنامه و بودجه کشور و مدیریت بحران کشور ارسال نماید.
مجوز تأمین ١٥ درصد سهم کارفرما مربوط به فاینانس برای طرح احداث قطار شهری کرج از محل منابع صندوق توسعه ملی: هیأت وزیران در اجرای بند «ج» تبصره (٤) ماده واحده قانون بودجه سال ١٣٩٩ کل کشور، با صدور مجوز به سازمان برنامه و بودجه کشور برای تأمین ١٥ درصد سهم کارفرما مربوط به تسهیلات مالی خارجی (فاینانس) برای طرح احداث قطار شهری کرج از محل صندوق توسعه ملی موافقت کرد.
دولت همچنین مصوب کرد صندوق توسعه ملی براساس درخواست سازمان برنامه و بودجه کشور نسبت به اختصاص اعتبار مورد نیاز برای تأمین ١٥ درصد پیش پرداخت طرح های یاد شده اقدام نماید.
موافقت دولت با افزایش سرمایه شرکت ملی نفت ایران: با تصویب دولت، سرمایه شرکت ملی نفت ایران افزایش یافت و به موجب این تصمیم، سرمایه شرکت ملی نفت ایران تا سقف مبلغ یک میلیارد و ٣٠٥ میلیون و ٤٢٧ هزار و ٤٨٠ میلیون ریال منقسم به ١٣٠ میلیون و ٥٤٢ هزار و ٧٤٨ سهم ١٠ میلیون ریالی افزایش می یابد.
تهاتر مطالبات و بدهی های تعدادی از شرکت های خصوصی با دولت: با تصویب دولت، مطالبات شرکت های مدیریت انرژی امید تابان هور و پرشیان انرژی جی از شرکت دولتی شرکت مدیریت شبکه برق ایران با بدهی همان شرکت ها به سازمان خصوصی سازی به مبلغ ١٨٠١ میلیارد و ٤٨٢ میلیون ریال تهاتر شد.
همچنین شرکت مدیریت شبکه برق ایران تا سقف تهاتر انجام شده، حسب مورد جایگزین اشخاص بدهکار مربوط می شود و مکلف است ضمن اصلاح حساب، حسب مورد نسبت به پرداخت مبلغ مورد نظر به حساب درآمد عمومی کشور نزد خزانهداری کل کشور در سررسید مقرر بر اساس ضوابط و مقررات مربوط با هماهنگی سازمان خصوصی سازی اقدام نماید.
موافقت دولت با اصلاح تعرفه های خدمات بهداشت محیط و حرفه ای و اصلاح تعرفه های خدمات مشمول قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت: هیأت وزیران با توجه به ضرورت تعریف ردیف های تعرفه جدید مرتبط با تعرفه خدمات مربوط به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دانشگاه های علوم پزشکی و خدمات درمانی و اصلاح و بروز رسانی تعرفه های موجود، با اصلاح تعرفه های خدمات بهداشت محیط و حرفه ای و نیز اصلاح تعرفه های خدمات مشمول ماده (٢٤) قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت موافقت کرد.
ابقای مجدد بازارچه پسابندر و قرار گرفتن آن در فهرست بازارچههای مرزی رسمی کشور: با تصویب دولت، بازارچه مرزی پسابندر که پیش از این، به دلیل احداث و تکمیل ساختمان و تأسیسات در وضعیت غیرفعال قرار گرفته و از فهرست بازارچه های مرزی مصوب کشور حذف شده بود، مجددا ابقا و در فهرست بازارچه های مرزی رسمی کشور قرار گرفت.
هیأت وزیران این تصمیم را با توجه به نقش بسزای بازارچه مرزی پسابندر در تأمین اقلام مورد نیاز منطقه (بویژه پاکستان)، انجام مراودات تجاری با کشورهای عمان، چین و هند، کاهش قاچاق و ایجاد اشتغال در شرایط کنونی کشور اتخاذ کرد و با از سرگیری این بازارچه، زمینه های لازم برای رونق اقتصادی در آن مرز فراهم خواهد شد.
تمدید مهلت بازپرداخت تسهیلات اعطایی به پیمانکاران صادرکننده خدمات فنی و مهندسی به عراق: هیأت وزیران با هدف حمایت از صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی به کشور عراق، با تمدید مهلت بازپرداخت تسهیلات اعطایی به پیمانکاران صادرکننده خدمات فنی و مهندسی به این کشور به مدت دو سال موافقت کرد.
همچنین ستاد توسعه روابط اقتصادی ایران با عراق و سوریه موظف شد با همکاری سازمان توسعه تجارت، وزارت امور خارجه و انجمن صادر کنندگان خدمات فنی و مهندسی ایران ظرف هر چهار ماه یکبار، گزارش عملکرد خود در مورد اقدامات به عمل آمده در زمینه وصول کلیه مطالبات و خسارات پیمانکاران ایرانی از دولت عراق را به هیأت وزیران ارایه نماید.
لازم به ذکر است، به موجب این مصوبه، هرگونه هزینه ناشی از تمدید از جمله هزینه کارمزد تمدید ضمانتنامه و سود متعلقه سنوات قبل از تمدید، محاسبه و در صورت عدم پرداخت توسط پیمانکاران به حساب بدهی ایشان منظور و هم زمان با تسویه تسهیلات در پایان دوره بازپرداخت اخذ می گردد.
استمهال بدهی سررسید شده سازمان انرژی اتمی به بانک مرکزی بابت استفاده از تسهیلات تا پایان سال ١٤٠٠: هیأت وزیران با پیشنهاد سازمان انرژی اتمی ایران مبنی بر استمهال بدهی سررسید شده (مشتمل بر اصل و سود) این سازمان به بانک مرکزی بابت استفاده از تسهیلات ماده (٦٢) قانون محاسبات عمومی کشور برای طرح طراحی و احداث نیروگاه های جدید هسته ای تا پایان سال ١٤٠٠ موافقت کرد.
دولت همچنین سازمان برنامه و بودجه کشور را موظف کرد اعتبارات لازم برای بازپرداخت اصل و سود تسهیلات دریافتی را در لوایح بودجه سنواتی پیش بینی نماید.
همچنین در جلسه هیأت دولت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از رعایت تقریبی ٨٠ درصدی پروتکل های بهداشتی در برگزاری مجالس عزای حسینی در کشور خبر داد و رئیس جمهور از همکاری و همراهی رهبر معظم انقلاب اسلامی، مراجع تقلید، وعاظ و مداحان و مردم مؤمن و متدین در برگزاری مراسم سوگواری تقدیر و تشکر کرد.
روحانی در این جلسه همچنین بر لزوم تعامل قوا و عدم تداخل آنها در حیطه های یکدیگر با هدف افزایش کارآیی و بهره وری تأکید کرد.
اختصاص اعتبار برای پیشگیری از حوادث غیرمترقبه در استان لرستان: هیأت وزیران با اختصاص مبلغ چهارصد میلیارد ریال اعتبار تملک دارایی های سرمایه ای به منظور اجرای اقدامات پیشگیرانه برای تأمین آب شرب، کشاورزی و کنترل سیلاب منطقه از طریق سد مروک استان لرستان و لزوم تکمیل سد مخزنی مروک در این استان موافقت کرد.
همچنین وزارت نیرو موظف شد ضمن نظارت فنی و اجرایی بر روند انجام عملیات مذکور، گزارش عملکرد اعتبارات فوق را هر سه ماه به سازمان های برنامه و بودجه کشور و مدیریت بحران کشور ارسال نماید.
موافقت دولت با تغییر دستگاه اجرایی تعدادی از طرح های تملک دارایی سرمایه ای: با تصویب دولت، دستگاه اجرایی طرح های «ساختمان سد کهیر» و «ساختمان سد کهیر شبکه آبیاری و زهکشی – وامی»، از شرکت آب منطقه ای سیستان و بلوچستان و نیز طرح «مطالعه انتقال آب شرب به استان های تهران، البرز و قزوین» از شرکت مادرتخصصی مدیریت منابع آب ایران، به شرکت سهامی توسعه منابع آب و نیروی ایران تغییر یافت.
اصلاح آیین نامه اجرایی پرداخت کمک معیشت ماهانه به جانبازان و آزادگان غیرحالت اشتغال معسر فاقد درآمد: هیأت وزیران به منظور تأمین نظر هیأت بررسی و تطبیق مصوبات دولت، با اصلاح آیین نامه اجرایی بند (ب) تبصره (١٧) ماده واحده قانون بودجه سال ١٣٩٩ کل کشور درخصوص پرداخت کمک معیشت ماهانه به جانبازان و آزادگان غیرحالت اشتغال معسر فاقد درآمد موافقت کرد.
به موجب اصلاحیه فوق، جانبازان و آزادگان غیرحالت اشتغال معسر فاقد درآمد که براساس قوانین نیروهای مسلح، حقوق وظیفه دریافت نمی کنند، تا زمانی که فاقد شغل و درآمد باشند، مشمول آیین نامه مذکور هستند.
گزارش وزارت آموزش و پرورش درخصوص «آغاز سال تحصیلی جدید و بازگشایی مدارس»: در ادامه جلسه، وزارت آموزش و پرورش گزارشی از وضعیت و اقدامات صورت گرفته برای آغاز سال تحصیلی جدید و بازگشایی مدارس، به هیأت وزیران ارایه داد.
تغییر سرمایه گذار در قرارداد مشارکت برای اجرای پروژه راه آهن شلمچه – بصره: هیأت وزیران در راستای تسریع در آغاز عملیات اجرایی فرآیند تأمین مالی پروژه راه آهن شلمچه – بصره، با تغییر سرمایه گذار برای قرارداد مشارکت در اجرای پروژه راه آهن شلمچه – بصره موافقت کرد. بر این اساس، شرکت ارزش آفرینان فدک به عنوان سرمایه گذار و تأمین کننده مالی صد درصدی اجرای پروژه مذکور تعیین شد.
روحانی: شاید به رشد غیرنفتی مثبت هم برسیم
رئیس جمهور به رئیس سازمان برنامه و بودجه و وزرای آموزش و پرورش و ارتباطات و فناوری اطلاعات دستور داد ترتیبی اتخاد کنند که با توجه به بازگشایی مدارس از پانزدهم شهریورماه، بهره گیری مدارس دولتی و دانش آموزان از شبکه شاد، بدون هزینه باشد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی روز چهارشنبه در جلسه هیات دولت با تاکید بر اینکه اولویت اول ما، آموزش حضوری دانش آموزان در مدارس، با رعایت دقیق دستورالعمل های بهداشتی است، گفت: آموزش دانش آموزان درسال جدید با توجه به وضعیت بیماری کرونا، به صورت آموزش حضوری و غیر حضوری خواهد بود.
دکتر روحانی افزود: همانطور که در ماههای گذشته و با شیوع بیماری کرونا نشان دادیم که فاصله "جان و نان"، "جان و کار"، "معیشت و سلامت" و "دیانت و سلامت" معنا ندارد، از ۱۵ شهریور هم می خواهیم بگوییم فاصله بین "جان و تحصیل و درس خواندن" با رعایت همه دستورالعمل های بهداشتی، معنا ندارد.
رئیس جمهور با بیان اینکه امسال هیچ کودک ایرانی نباید از تحصیل محروم بماند، اظهارداشت: در کنار آموزش حضوری در مدارس، ما صدا و سیما را داریم که با آموزش و پرورش همکاری می کند.
دکتر روحانی در بخش دیگری از سخنان خود با قدردانی از رهبرمعظم انقلاب،مراجع تقلید، حوزه های علمیه و همه وعاظ و روحانیون که با بیانات و عملشان راه و مسیر عزاداری با حکمت امسال را ترویج کردند، گفت: مردم در مراسم عزاداری محرم امسال، با کنار هم قراردادن سلامت، حکمت، دیانت، عقلانیت و درایت، یک عزاداری با شکوه، خاص و استثنایی را در تاریخ ایران ثبت کردند.
رئیس جمهور با بیان اینکه عزاداری محرم امسال بهانه ای به دست دشمنان نداده است و با رعایت همه اصول دینی و بهداشتی انجام گرفت، افزود: آمار وزرای کشور و بهداشت نشان می دهد حداقل در ۸۰ درصد مجالس عزاداری امسال، دستورالعمل های بهداشتی به خوبی رعایت شده است.
رئیس جمهور در ادامه با اشاره به شرایط اقتصادی و سیاسی کشور به ویژه پس از تحریمهای آمریکا از اوایل سال ۹۷ اظهارداشت: هدف آمریکاییها از اعمال این تحریمها و تشدید فشارهای اقتصادی، تسلیم ملت و دولت ایران در برابر خواسته های نامشروعشان بود اما با ایستادگی و فداکاری مردم، متوجه شدند که این کار شدنی نیست.
دکتر روحانی خاطرنشان کرد: مردم ایران علیرغم همه سختیها، ایستادگی و مقاومت کردند و دولت در کنار سایر مقامات و قوای دیگر این فشار را تحمل کرده و یک معجزه تاریخی را رقم زدند چرا که هیچ کشوری تصور نمیکرد با حجم گستردهای از تحریمهای شدید طی حدود سه سال گذشته، مردم و دولت ایران بتوانند سختیها را تحمل کنند.
رئیس جمهور تصریح کرد: مردم با ایستادگی و مقاومت خود نشان دادند که استقلال، آزادی و اصول و حقوقشان بر همه آنچه دشمنان فکر میکردند، ارجحیت دارد.
دکتر روحانی با اشاره به اقدامات اخیر آمریکا در اعمال فشارهای شدید به کشورمان اظهارداشت: از آنجایی که یکی از مفاد برجام این است که اواخر مهر ماه، جمهوری اسلامی ایران به طور کامل از تحریم تسلیحاتی خارج میشود این موضوع برای آمریکاییها خیلی سنگین است لذا دنبال تصویب قطعنامهای در این زمینه بودند اما ۱۳ عضو شورای امنیت در برابر قطعنامه آمریکا ایستادند و این در تاریخ کم نظیر و شاید بی نظیر است که آمریکا قطعنامهای را پیشنهاد دهد و فقط یک رای داشته باشد لذا این موضوع هم شکست مفتضحانهای برای آمریکا بود.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: آمریکا پس از این شکست به دنبال طرح دیگری افتاد تا به خیال خود کسب آبرو کند و در این زمینه خواهان استفاده از سازوکار درون برجام شد و این در حالی است که اگر کسی با الفبای سیاست و تعامل آشنا باشد به خوبی میفهمد که اگر کسی از قراردادی خارج شده باشد بعد از دو سه سال نمیتواند از امتیاز موجود در آن قرارداد استفاده کند.
دکتر روحانی گفت: آمریکا برای کسب آبرو و وجهه برای انتخابات آتی خود اینگونه حرفهای ناپسند و ناروا را مطرح میکند.
رئیس جمهور اضافه کرد: دیروز در وین کشورهای ۱+۴ به صراحت اعلام کردند که در کنار برجام هستند و آمریکا حق سوءاستفاده از برجام را ندارد همچنین رئیس شورای امنیت سازمان ملل در گفتوگوی تلفنی کاملا با نظر ایران موافق بود اما در عین حال آمریکاییها این کار عبث و کودکانه را آغاز کردند.
دکتر روحانی گفت: امروز در شورای امنیت سازمان ملل در خصوص دیدگاه ایران در این زمینه اتفاق نظر وجود دارد و این نیز یک پیروزی بزرگ دیگری برای ایران خواهد بود که به نظرم در تاریخ کم سابقه است که کشوری بارها از لحاظ سیاسی و حقوقی در مجامع بینالمللی با آمریکا درگیر شود و چندین بار آمریکا را شکست دهد، قطعا آمریکا در این مرحله هم شکست خواهد خورد و حرفهایی که مطرح میکند کاملا بیمحتوا و بی اساس است. مردم اطمینان داشته باشند دولت از همه توان و قدرت خود در این زمینه استفاده خواهد کرد.
رئیس جمهور با بیان اینکه آمریکا به دنبال آن بود که ملت ایران را از لحاظ اقتصادی شکست داده و در برابر فشارهای ناروا به تسلیم وادار کند، اظهار داشت: بانک مرکزی از آغاز امسال علیرغم کرونا و مشکلات ناشی از آن توانسته است ۱۴.۵ میلیارد دلار برای کالاهای اساسی و ضروری پرداخت کند.
دکتر روحانی خاطرنشان کرد: بسیاری از کشورها در طول دوران کرونا از لحاظ اقتصادی دچار رشد منفی شده و اقتصاد آنها ۹ و ۱۳ و ۱۴ درصد کوچک شده است اما در جمهوری اسلامی ایران علیرغم همه فشارها و تحریم در سه ماهه اول فقط ۱.۷ درصد (یعنی کمتر از ۲ درصد) اقتصاد کشور کوچک شده است و این نشان میدهد که همه با تمام وجود مشغول تلاش بوده و تولید ادامه دارد.
رئیس جمهور افزود: در ماههای اخیر بخش صنعت، کشاورزی و تا حدودی خدمات رشد داشته است و چه بسا اگر با این روند پیش برویم تا پایان سال به رشد مثبت غیرنفتی خواهیم رسید.
دکتر روحانی با مردود خواندن مطالب برخی از رسانهها مبنی بر اینکه کشور از لحاظ رشد نقدینگی در شرایط انفجار قرار دارد، اظهار داشت: آمار بانک مرکزی نشان میدهد که رشد پایه پولی در پنج ماهه اول امسال نسبت به آخر سال گذشته معادل ۲.۹ بوده است و این بیانگر مسیر صحیح و درست حرکت اقتصادی کشور است.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: امروز وزیر رفاه گزارش داد که برای اشتغال روستایی که از اول مرداد ماه شروع شده است، ۶ هزار میلیارد تومان اختصاص خواهد یافت. البته در دولت یازدهم و دوازدهم گامهای بسیار خوبی از لحاظ آب سالم پایدار، برق، گاز، راه روستای، بهداشت و درمان، آموزش و پرورش و شبکه ارتباطات برای روستاها برداشته شده است. طی ماههای اخیر نیز اقدامات ارزندهای برای اشتغال آغاز شده که با قوت ادامه خواهد یافت با اقدامات دولت سهم اشتغال روستایی در سبد اشتغال کشور از ۳ درصد به ۲۵ درصد رسیده است.
دکتر روحانی گفت: از همه اعضای دولت، معاونین و مسوولین استان میخواهم تلاش مضاعفی را در راستای جهش در بخشهایی از کشاورزی و صنعت و اشتغال انجام دهند و البته اقدامات خوبی در این زمینهها انجام شده است که باید آنها را ادامه دهیم و چنانچه سایر قوا نیز کمک کنند سرعت آن بیشتر خواهد شد.
رئیس جمهور افزود: دولت طرحهایی داشته که امیدواریم با کمک قوای دیگر اجرایی شود و البته دولت همزمان راههای دیگر را پیگیری میکند.
دکتر روحانی با تاکید بر اینکه دولت، کشور و نظام در برابر فشار دشمنان سر خم نخواهد کرد، گفت: بیتردید اشتغال و معیشت مردم شرایط مناسبتری در ماههای پیش رو خواهد داشت و قوای دیگر نیز بدانند که دولت در ۱۱ ماهه پایانی خود قرار دارد و به دنبال تکمیل طرحهای نیمه تمام خود است و امیدوارم همه یاری کنند تا در کنار هم کشور آباد و سرافرازی داشته باشیم و دشمنان خود را در سراسر منطقه و جهان ناامید کنیم.
رئیس جمهور روابط نزدیک و صمیمی با کشورهای منطقه را مورد تاکید قرار داد و گفت: امروز با بسیاری از کشورهای همسایه به جز یکی دو کشور روابط نزدیکی داریم و در جلسهای که به این منظور در هفته گذشته وجود داشت تصمیم گرفته شد تا روابط با کشورهای همسایه و دوست را هر چه بیشتر توسعه دهیم.
دکتر روحانی تعامل را به معنای قدرتمند بودن یک کشور دانست و گفت: هر کشور قدرتمند میتواند تعامل بیشتری با دنیا داشته باشد و امیدوارم در این تعامل بتوانیم سهم خود را در اقتصاد جهانی حفظ کنیم. امروز همه جهان در یک بازار عمومی قرار دارد و اگر سهم خود را از این بازار داشته باشیم میتوانیم مسیر توسعه و پیشرفت را با سرعت ادامه دهیم. در تعامل سازنده است که میتوانیم سهم خود را در بازار قدرت و ثروت روابط بینالملل داشته باشیم.
رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنان خود با قدردانی از تلاشهای وزارت بهداشت و درمان اظهار داشت: این وزارتخانه تلاش جدیدی را آغاز کرده است که بتوانیم سیستم درمان را از راه دور انجام دهیم و با این سیستم و با استفاده از فضای مجازی مردم میتوانند مشورتهای پزشکی و حتی نسخههای پزشکی را دریافت کنند و این میتواند تحول بزرگی در عرصه دولت الکترونیک محسوب شود.
متن کامل سخنان رئیس جمهور به این شرح است:
بسمالله الرحمن الرحیم
أَحَبَّ اللَّهُ مَنْ أَحَبَّ حُسَیْناً
از مردم عزیز و بزرگوار کشورمان به خاطر به پا داشتن مراسم عزاداری محرم امسال که هم با ایثار و فداکاری و حضور فعال و هم توام با حکمت و درایت انجام گرفت، سپاسگزاری میکنیم یعنی مردم ما سلامت، دیانت، عقلانیت و درایت را در کنار هم قرار دادند.
امسال عزاداری مردم یک شکوه خاص و ویژهای داشت و از جهاتی عزاداری استثنایی بود. مردم به طور طبیعی و باوجود رعایت دستورالعمل های بهداشتی، محدودیتهایی داشتند اما امسال عزاداری ما از ابتکارات بسیار خوبی بهرهمند شد.
عزاداریها در مجالس انجام میگرفت و به کمک و مدد فضای مجازی این مجالس برای اقوامشان و برای دوستانشان در شهرستانهای دیگر و حتی خارج از کشور مستقیم پخش میشد و مردم در این عزاداری سهیم و شریک بودند.
یک مقداری عزاداری خانهها که در سالهای قبل آن رسوم سابق کمرنگ شده بود، امسال پررنگ بود و بسیاری از مردم در خانههای خودشان مراسم عزاداری را بپا کردند.
در اغلب مجالس در سراسر کشور هم آماری که وزیر بهداشت و درمان و هم آماری که وزیر کشور به من دادند، این بود که حداقل ۸۰ درصد مجالس و محافل در سراسر کشور پروتکلها را هم در استفاده از ماسک، هم فاصلهگذاری و همه دستورالعملهایی که به آنها ابلاغ شده بود، به خوبی عمل و اجرا کردند و حتی غالب نذورات به صورت مواد خشک به خانوادهها داده شد و بسیار عزاداری شکوهمند، به یاد ماندنی و استثنایی در تاریخ ایران ثبت شد.
در این کار همه همکاری کردند. در این امر بسیار مهم در آغاز از مقام معظم رهبری، از مراجع عظام تقلید، از حوزههای علمیه، از علما و از مبلغان تشکر میکنم که با بیانات و عملشان کاملا راه و مسیر عزاداری با حکمت امسال را نشان دادند، ترویج کردند و در نظریاتشان بیان کردند و همچنین همه افرادی که بر امر عزاداری نظارت کردند چه افرادی که جزو بانیان عزاداری بودند و خدمت کردند و نظار بهداشتی و مقامات وزارت کشور همه تلاش کردند و یک نظارت خوبی را انجام بدهند.
میخواهم از همه گویندههای مذهبی، وعاظ محترم، دانشمندان، سخنرانان عزیز و مداحان پرشور که با ابتکارات جدید مداحی خودشان را گاهی به کوچهها، خیابانها و در مجامع خاص آوردند و بسیار عزاداری خوب و باشکوهی انجام گرفت وبه نظر من عزاداری بهانهای به دست دشمنان نداده و بحمدالله با همه اصول مذهبی و دینی و اخلاقی و بهداشتی به خوبی انجام گرفته است.
میخواهم از صدا و سیما تشکر کنم که در این زمینه تلاش بسیار خوبی برای انعکاس این مجالس انجام دادند و محافل عزاداری را به دلهای و دیدگان مردم منتقل کردند و همچنین از دست اندرکاران فضای مجازی، وزارت ارتباطات و همه آنهایی که تلاش کردند مردم بتوانند از وسایل مختلف در عزای ابی عبدالله الحسین سهیم و شریک باشند.
باید در پیشگاه خداوند این دعا را بکنم که خداوند امسال را با همه ویژگیها و زحماتی که عزاداری داشت، قبول درگاه خودش قرار دهد و ان شاءالله ذخیرهای برای دنیای ما، برای استقلال ما، تحول ما، بازسازی فرهنگ دینی و عاشورایی ما و همچنین برای آخرت ما قرار دهد.
موضوع دوم آغاز سال تحصیلی است که از شنبه ۱۵ شهریور ماه مراسم سال تحصیلی آغاز میشود. برای ما مهم بود در تمام مراحل که بگوییم فاصله جان و نان معنا ندارد، فاصله جان و کار معنا ندارد، فاصله معیشت و سلامت معنا ندارد و فاصله سلامت و دیانت معنا ندارد و در ماه محرم دیدیم که هیچ فاصلهای بین اینها نبود.
از ۱۵ شهریور میخواهیم بگوییم که فاصلهای بین جان و یادگیری و آموزش وجود ندارد و هم میشود درس خواند، هم میشود مراتب تحصیلی را ادامه داد و هم جوانهای ما میتوانند به آینده خودشان امیدوار باشند. مساله درس خواندن در همه مراحل تحصیلی از دبستان، دبیرستان، دانشگاه و همه مراحل برای ما بسیار مهم است و ان شاءالله این کار به خوبی با در نظر داشتن تمامی پروتکلهای بهداشتی که از طرف ستاد ملی کرونا اعلام شده است، انجام میگیرد و همه به دقت آن را عمل خواهند کرد و نوجوانان و جوانان ما به خوبی در سلامت باشند و در عین حال تحصیل خودشان را هم انجام بدهند.
امسال آموزش به طور طبیعی یک آموزش مرکبی خواهد بود. ترکیب شده از آموزش حضوری و آموزش غیرحضوری و آنجاهایی که آموزش و پرورش میتواند با پروتکلهای بهداشتی کلاس منظم خود را تشکیل دهد و فاصله به اندازه کافی هست، معلمین عزیز سر کلاس میروند و اولویت اول ما آموزش حضوری است و آموزش حضوری برای ما بسیار مهم است البته همه پروتکلهای بهداشتی باید مراعات شود و حتما آموزش و پرورش همه آییننامهها و دستورالعملها ابلاغ شده را به همه مدارس و به همه مدیران خود در سراسر کشور ابلاغ کرده است و به گونهای باشد که هر دانش آموزی وارد مدرسه میشود اعم از شستن دست، داشتن ماسک و حرارتسنج که ببینیم وضع دانشآموز چگونه هست و همچنین در محل کلاس نحوهای که دانش آموزان با هم مینشینند، در ساعت تفریح چگونه با هم مراوده داشته باشند و در همه مراحل باید به دقت مراعات شود و از خانوادههای عزیز میخواهم که مشارکت کنند که بدون مشارکت آنها امکان پذیر نیست و یک دستورالعملی است که فرزند عزیز ما از خانه که حرکت میکند باید آن دستورالعمل را مراعات کند، در مسیر راه باید مراعات کند، اگر در سرویس هست باید مراعات کند تا جلوی درب مدرسه، در مدرسه باید مراعات کند و وقتی هم خارج میشود باز باید مراعات کند تا به خانه برسد پس هم خانوادهها، هم معلمین و هم همه آنهایی که میتوانند در این زمینه یاری و کمک کنند، باید دست به دست هم بدهیم.
تصمیم ما بر این است و ابلاغ من هم بر همین مبنا است که امسال هیچ کودک ایرانی نباید از تحصیل محروم بماند و همه باید بتوانند تحصیل خودشان را انجام دهند.
در کنار آموزش حضوری، در مرحله دوم صدا و سیما را داریم یعنی صدا و سیما که شبکههای لازم در سیما و شبکههای لازم در صدا و فرق نمیکند به هر صورتی که لازم است با آموزش و پرورش همکاری میکند که البته در سال تحصیلی گذشته هم این کار انجام گرفت، کمک کردند، حضور پیدا کردند و تلاش کردند و امسال باید تلاش بیشتری انجام بگیرد.
علاوه بر تحصیل حضوری که در چارچوب پروتکلها بعضی مدارس برای دانش آموزان هر روزه خواهد بود، بعضی از مدارس ممکن است یک روز در میان باشد و وابسته به شرایط مدرسه و جمعیت است که ابلاغ میشود و بر آن مبنا عمل خواهد شد و علاوه بر حضور صدا و سیما برای آموزش فضای مجازی هم در این زمینه فعال خواهد بود.
مدارس مختلف از شبکههای مختلف و از اپلیکیشنهای مختلف برای دانش آموزان خودشان استفاده کردند، مدارس خصوصی معمولا با شرایط خاصی با دانش آموزان خودشان در تماس بودند.
در مدارس دولتی هم وزارت آموزش و پرورش یک شبکهای را به نام "شبکه شاد" تهیه دید که در اختیار دانش آموزان عزیز قرار گرفت. برای این شبکه مردم متحمل یک پرداخت مالی میشدند هر مقداری که آموزش و پرورش لازم میداند که از این شبکه در حد ضرورت استفاده شود ، آن خانواده هم ناچار بود به خاطر اینکه از آن شبکه استفاده شده پول اینترنت بدهد.
امروز به سازمان برنامه و بودجه، وزیر ارتباطات و وزیر آموزش و پرورش دستور دادم که شبکه شاد برای مدارس دولتی و برای دانش آموزان باید بدون هزینه باشد و خانواده ها هیچ پرداختی در این زمینه نباید انجام دهند. همانطور که وزارت ارتباطات مدارس را به شبکه ملی اطلاعات متصل کرده و این کار بدون هزینه انجام گرفته و این کار بزرگ را انجام داده است، این کار هم باید انجام بگیرد.
یک جایی اگر کمک مالی هم میخواهد سازمان برنامه و بودجه هست و خانواده ها، مخصوصاً آنهایی که وضع مالیشان در حدی نیست که این پولها را پرداخت کنند نباید پولی پرداخت کنند و آموزش برای دانشآموزان به معنای واقعی کلمه باید رایگان انجام بگیرد و انشاء الله رایگان برای دانشآموزان عزیز ما انجام خواهد گرفت.
مسأله بعدی که میخواهم بر آن تأکید کنم، شرایطی است که امروز از لحاظ اقتصادی و سیاسی در آن قرار داریم، یک بعدش همان کاری است که آمریکاییها از اوایل سال ۹۷ آغاز کردند و الان ۲.۵ سال است که دارند ادامه میدهند. هدف آنها هم این بوده که با فشار اقتصادی دولت و مردم را در برابر خواستههای نامشروع و غلط خودشان تسلیم بکنند.
فهمیدند نشد، برایشان آشکار شد که این کار امکانپذیر نیست، البته بار سنگینی از لحاظ اقتصادی به دوش مسئولان اقتصادی کشور افتاد و همچنین بار سنگینی بر دوش مردم برای معیشت افتاد اما مردم تحمل کردند. دولت و همه مقامات مسئول اعم از قوای دیگر و سایر ارکان کشور همه این بار را تحمل کردند و نشان دادند، واقعاً یک معجزه تاریخی اتفاق افتاد.
هیچ کشوری فکر نمیکرد در یک همچون تحریم شدید ۳ سالهای که الان ۲.۵ سال آن گذشته و تا پایان سال ۳ سال میشود، مردم و دولت بتوانند مقاومت کنند و خم به ابرو نیاورند، سختیها را تحمل کنند، اما استقلال، آزادیشان و اصول و حقوقشان بر همه آن چیزهایی که آنها فکر میکنند ما در برابر آن فشارها تسلیم میشویم، ترجیح دارد.
اخیراً آمریکاییها در یک طرحی خیلی تبلیغ کردند، چون یکی از مواد برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ این است که در اواخر مهرماه ایران از تحریم تسلیحاتی به طور کامل خارج میشود یعنی میتواند هر چه خواست از لحاظ تسلیحاتی بخرد و بفروشد.
این برای آمریکاییها خیلی سنگین بود، افتادند دنبال اینکه قطعنامهای را پیشنهاد دهند و پیشنهاد دادند. همه مردم مطلع هستند که ۱۳ عضو شورای امنیت در برابر آمریکا ایستادند و این در تاریخ کمنظیر است و یا من سراغ ندارم و فکر میکنم بینظیر باشد که آمریکا قطعنامهای را در شورای امنیت پیشنهاد دهد و فقط یک رأی داشته باشد. لااقل من در تاریخ سیاسی و در تاریخ سازمان ملل خبر ندارم.
یک شکست مفتضحانهای برای آمریکاییها بود. بعد از این شکست اینها افتادند دنبال یک طرح دیگری و فکر کردند میتوانند کسب آبرو کنند و گفتند که ما میتوانیم از ساز و کار درون برجام استفاده کنیم، یکی از حرفهای خندهدار تاریخ است.
فکر نمیکنم هر کسی که الفبای حقوق و سیاست را بلد باشد و الفبای تعامل را قبول داشته باشد، این را نفهمد که اگر آدم از یک قراردادی به طور کامل خارج شد و کنار رفت، بعد از ۲ تا ۳ سال نمیتواند برگردد و بگوید من الان هوس کرده ام از یک امتیاز که در آن قرار داد بوده، استفاده کنم.
اینکه همه میفهمند و هر کودکی هم میفهمد اما در عین حال آمریکا برای اینکه کسب وجهه کند و برای انتخاباتش سر و صدا کند، این حرف ناپسند و ناروا را اعلام کرد که ما شورای امنیت میرویم و میخواهیم تحریم را برگردانیم.
خوشبختانه دیروز در وین ۱+۴ با صراحت اعلام کردند که ما در کنار برجام هستیم و آمریکا حق سوء استفاده ندارد و اصلاً نبوده و از برجام خارج شده و رفته است. آمریکا نه تنها از برجام خارج شده بلکه هر که به برجام عمل کرده او را تنبیه کرده است. آمریکا نه تنها از برجام خارج شده و قطعنامه ۲۲۳۱ را نقض کرده و خارج شده، بلکه هر کشوری را هم که به قطعنامه ۲۲۳۱ عمل کرده، مجازات کرده است.
یک آدم و کشور اینچنینی بگوید که نه درست است که این خانه را ویران و نابود کردم و برخلاف مقررات انجام دادم، اما گوشه خانه یک جعبه خرمایی بوده میخواهم آن را بردارم و بخورم و آمریکا یک کار عبث و کودکانهای شروع کرد.
یکی دو روز قبل با رئیس شورای امنیت تلفنی صحبت کردم و رئیس شورای امنیت هم کاملاً نظر ما را قبول داشت و گفت که ما هم قبول داریم به اینکه آمریکا حق استفاده از چنین فرصتی ندارد و او فرصت خودش را از دست داده و از این قطعنامه و از این توافق به طور کامل خارج شده است و بحمدالله امروز هم در شورای امنیت میبینیم که یک اتفاق نظری وجود دارد و این یک پیروزی بزرگ دیگر برای ایران خواهد بود.
این هم به نظر من در تاریخ سابقه ندارد یا کم سابقه است که یک کشوری با آمریکا از لحاظ سیاسی و حقوقی درگیر شود و بتواند آمریکا را چند و چندین بار در مجامع بینالمللی شکست دهد و انشاء الله در این مرحله هم آمریکا شکست خورده است و قطعاً آمریکا توفیقی به دست نخواهد آورد جز تبلیغات و سر و صدا و اینکه چندم شهریور تحریم را برمیگردانیم از این حرفهای بیمحتوا و بیاساسی است که آمریکا به طور کلی خودش این حق را از خودش سلب کرده است برای اینکه دو و نیم سال پیش از این توافق به طور کامل خارج شده است و بحمدالله در این زمینه هم مردم ما مطمئن باشند که دولت از همه توان و قدرت خودش استفاده خواهد کرد. بویژه وزارت امور خارجه، همه مقامات وزارت خارجه، سفرا و همه از امکانات خودشان استفاده میکنند و مردم بدانند آمریکا در این مرحله موفقیتی به دست نخواهد آورد.
نکته دیگری که میخواهم بر آن تأکید کنم اینکه آمریکا دنبال این بود که ما را از لحاظ اقتصادی شکست دهد و کاری کند که ما را در برابر حرفهای ناروا تسلیم کند. امروز بحمدالله میبینیم که از آغاز امسال علیرغم کرونا و اینکه تقریباً ۲ ماه روابط ما با خارج، ارتباطات اقتصادی، حمل و نقل و صادرات و واردات کالا با مشکلات زیادی توأم بود، بانک مرکزی تا امروز توانسته ۱۴ و نیم میلیارد دلار برای کالاهای اساسی و ضروری پرداخت کند که معنایش این است در روند و روال خوبی قرار داریم.
بسیاری از کشورها به تفاوت در طول این ۴ تا ۵ ماه در مدت کرونا از لحاظ اقتصادی دچار رشد منفی اقتصادی ۹ الی ۱۳ درصد شدند و اقتصادشان کوچک شده است، اما در جمهوری اسلامی ایران علیرغم همه فشارها و تحریم در دوره کرونا در این چند ماه در ۳ ماهه اول امسال فقط ۱.۷ دهم اقتصاد ما کوچک شده است یعنی کمتر از ۲ درصد و کشورها ۹ الی ۱۴ درصد ما کمتر از ۲ درصد اقتصادمان کوچک شده است و این نشان آن است که همه و در تولید تلاش میکنند و در این ماهها هم در صنعت و کشاورزی و هم در بخشی از خدمات شاهد رشد هستیم.
اگر این روند به همین خوبی ادامه پیدا کند شاید حتی بتوانیم پایان سال به رشد مثبت غیرنفتی هم برسیم. الان شرایط ما، شرایطی است که می تواند این امید را به ما بدهد.
صحبتهایی که در بعضی از رسانهها میشود که کشور ما از لحاظ رشد نقدینگی در شرایط بدی است و شرایط انفجار است، میخواهم این آمار را به مردم عزیزمان عرض کنم که این آمار بانک مرکزی است. نسبت رشد پایه پولی ما در ۵ ماهه اول امسال نسبت به آخر پارسال پایان ۹۸ حساب کنیم در این ۵ ماه رشد پایه پولی ما معادل ۲.۹ دهم بوده است، یعنی آن نقدینگی که همه از آن وحشت دارند و خطرناک است نقدینگی بر مبنای رشد پایه پولی است و بحمدالله رشد پایه پولی ما در این ۵ ماهه کمتر از ۳ درصد بوده و نشان می دهد مسیر حرکت اقتصادی ما یک مسیر صحیح و درستی است که طی میکنیم.
امروز وزیر رفاه به من اطلاع داد که برای اشتغال روستایی در مرحله جدید از اول ماه مرداد کار شروع شده و ادامه پیدا میکند، ۶ هزار میلیارد تومان اختصاص میدهیم، برای اشتغال روستایی و خوشحالم که بگویم در دولت یازدهم و دوازدهم برای روستاها بحمدالله قدمهای بسیار خوبی از لحاظ آب سالم پایدار و از لحاظ برق، گاز، راه روستایی، بهداشت و درمان، آموزش و پرورش، ارتباط فضای مجازی برداشته شده و کار بسیار عظیم و بزرگی انجام گرفته است.
مخصوصاً از لحاظ اشتغال، یک حرکت بسیار خوبی شروع شده و در این حرکت منابعی که در اختیار روستاییها برای اشغال قرار میدهیم با نرخ ارزان ۴ یا ۶ درصد در اختیار آنها میگذاریم، برای سرمایه در گردش با نرخ حدود ۱۰ درصد در اختیار میگذاریم و سهم اشتغال روستایی ما در سبد اشتغال کشور از ۳ درصد به ۲۵ درصد رسیده است و یک حرکت بسیار بزرگی در زمینه اشتغال برای روستائیان عزیز ما انجام گرفته است.
از همه اعضای هیأت دولت، همه وزرا، معاونین، استانداران و مسئولین در سراسر کشور خواهش می کنم در شرایط امروز کشور باید تلاش بیشتری انجام دهیم. در بخش های کشاورزی، صنعت و اشتغال قدمهای خوبی باید برداشته شود همانطور که تاکنون قدمهای ارزشمندی انجام گرفته. در زمینه مکانیزه کردن کشاورزی کار بزرگی در این ۷ سال انجام داده ایم و در زمینه بذرها و در الگوی کشت و حمایت از کشاورزان کارهای بسیار مهمی انجام گرفته و باز باید ادامه دهیم.
در زمینه معادن و صنعت هم قدمهای خوبی برداشته شده است و امیدوارم در کنار مردم خوبمان بتوانیم این حرکت را ادامه دهیم، قوای دیگر هم اگر انشاء الله به ما کمک کنند، سرعت یک کم بیشتر میشود البته توقع داشتیم و یک طرحهایی داشتیم، امیدوار بودیم در هفتههای گذشته با کمک قوای دیگر نهایی شود که به نفع کشور بود. یا تأخیر افتاد یا نشد ما راههای دیگر پیدا میکنیم.
ما از این هفته در جلسه اقتصادیمان دنبال راههای دیگر هستیم. حتماً دولت، کشور و نظام ما در برابر این فشارها سر خم نخواهد کرد و انشاء الله تلاش میکنیم که هم در زمینه اشتغال و هم در زمینه معیشت مردم، شرایط مناسبتری در ماههای پیشرو داشته باشیم، قوای دیگر هم بدانند که دولت در یازده ماه پایانی کارش است.
اشتغال و فشار کاری دولت امروز بیشتر از همیشه است، همه وزرا دنبال این هستند که طرحهای ناقص، نیمه تمام و طرحهایی که باید تکمیل شود را در این ۱۱ ماه پیش رو تکمیل کنند امیدواریم همه ما را یاری و کمک کنند تا در کنار هم بتوانیم کشوری آباد، سرافراز داشته باشیم و انشاء الله همه دشمنان را در سراسر منطقه و در سراسر جهان ناامید کنیم .
در هفتهای که داشتیم یک جلسه هم برای روابط نزدیکتر با کشورهای همسایهمان گذاشتیم و الحمدالله با بسیاری از همسایگانمان به جز یکی دو کشور روابط نزدیکتری است و تصمیماتی که اخیراً گرفتیم بر این مبناست که روابط مان را با کشورهای همسایه و کشورهای دوست توسعه دهیم.
تعامل به معنای قدرتمند بودن یک کشور است. هر کشوری که توانمندیاش بیشتر باشد میتواند تعامل بهتری با دنیا داشته باشد و امیدواریم در این تعامل با دنیا بتوانیم سهم خودمان را در اقتصاد جهانی حفظ کنیم.
دنیای امروز یک دنیای یکپارچه است و یک کشور نمیتواند خودش را در واردات و صادرات جدا کند. جنس تولید میکنیم میخواهیم بفروشیم و صادر کنیم، جنسی کم داریم میخواهیم وارد کنیم و بخریم، همه جهان اینگونه است.
جهان در یک بازار عمومی است. یک بازاری داریم. بازار جهانی. یا سهم خودمان را در بازار جهانی داریم یا نداریم. اگر نداشته باشیم ضرر کردیم و اگر داشته باشیم میتوانیم به پیشرفت خودمان ادامه دهیم. اساس تعامل سازنده این است که سهم خودمان را در بازار ثروت، قدرت و روابط بینالمللی داشته باشیم که انشاء الله ما سهممان را خواهیم داشت همان طوری که در این ۷ سال تلاش کردیم و در سال پیش رو انشاء الله برای فعالیت بیشتر و بهتر ادامه می دهیم.
در نکته آخر هم میخواهم از وزارت بهداشت و درمان تشکر کنم که در این شرایط کرونایی هر روز تلاش میکنند و تلاش جدیدی را شروع کرده اند که بتوانیم سیستم درمان را از راه دور انجام دهیم در واقع "تله مدیسین" را برقرار کنیم و با این سیستم فضای مجازی مردم بتوانند راحتتر مشورتهای طبی داشته باشند و حتی نسخهها و دستورالعملهای لازم را بگیرند.
به حول و قوه الهی از این طریق یک رفاه جدید و تحول بزرگی در دولت الکترونیک در بخش سلامت الکترونیک شاهد خواهیم بود. الان ۲، ۳ استان به طور نمونه اجرا میشود و بعد انشاء الله به همه استانهای سراسر کشور تعمیم داده میشود.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته