صندوق های بازارگردانی در بازار سرمایه چقدر موفق بودند؟

صندوق‌های بازارگردانی چقدر به اهدافشان نزدیک شده‌اند؟

به گزارش «دنیای بورس»، دنیای اقتصاد نوشت: با رشد بازار سرمایه در ماه‌های اخیر شرکت‌های زیادی در صف ورود به بازار سرمایه هستند. همچنین شرکت‌هایی که بیش از ۵۰ درصد از سهام آن متعلق به دولت هستند نیز موظف شده‌اند که سهام خود را در بورس عرضه کنند. اما این شرکت‌ها برای اینکه بتوانند عملکرد موفق تری در بازار سرمایه داشته باشند نیازمند سبدگردان‌هایی هستند که بتوانند تسلطی بر بازار سرمایه داشته باشند. بر همین اساس صندوق‌های بازارگردانی مقداری از سهام شرکت‌هایی که در بازار سرمایه فعال هستند را در اختیار دارند و با آنها خرید و فروش انجام می‌دهند.

صندوق‌های بازارگردانی چیست؟

صندوق‌های بازارگردانی که یکی از ابزارهای نوین مالی محسوب می‌شوند، با هدف دور کردن بازار سرمایه از نوسانات شدید به وجود آمده‌اند تا سهام را متعادل نگه دارند و مانع از ایجاد صف خرید و فروش شوند.

این صندوق‌ها اصولا توسط خانواده‌ای از سهام که مرتبط به هم هستند ایجاد و توسط خود آنها اداره می‌شوند. برای مثال صندوق اختصاصی بازارگردانی گروه گردشگری ایرانیان سهام صندوقی است که توسط بانک گردشگری برای حفظ سهام این بانک است. هرچند سرمایه‌گذاران این صندوق‌ها فقط افراد حقوقی هستند، اما برای سرمایه‌گذاران حقیقی هم به‌طور غیرمستقیم مزایایی به همراه دارند.

این صندوق‌ها چه مزایایی دارند؟

از جمله مزایای این صندوق‌ها کاهش کارمزد و هزینه‌های معاملات صندوق به ‌واسطه معافیت‌ها، کاهش محدودیت‌های اعطای اعتباردهی و تسهیلات به صندوق با عنایت به اساسنامه آن و در اختیار قرار دادن ایستگاه معاملاتی برای انجام معاملات است.

درحال حاضر ۳۸ صندوق سرمایه‌گذاری اختصاصی بازارگردانی در کشور فعالند که مشتری آنها فقط شرکت‌های حقوقی هستند. در بین صندوق‌های سرمایه‌گذاری اختصاصی بازارگردانی،‌ صندوق اختصاصی بازارگردانی گروه گردشگری ایرانیان با بازدهی 52.75 درصد بیشترین بازدهی را در مرداد کسب کرده است.  

صندوق‌ها عملکرد موفقی داشته‌اند؟

همان‌طور که گفته شد یکی از وظایف صندوق‌های سبدگردانی دور کردن بازار سرمایه از نوسانات شدید و متعادل نگه داشتن سهم در بازار است. اما نکته‌ای که در بازار سرمایه در ماه‌های اخیر مشاهده می‌کنیم خارج شدن بازار از تعادل است. این درحالی است که در ماه‌های اخیر سهم‌ها یا قفل در صف خرید بوده‌اند یا مانند روزهای گذشته قفل در صف فروش. کارشناسان و فعالان بازار سرمایه این انتظار را از صندوق‌های بازارگردانی به‌عنوان یکی از ارکان مهم بازار دارند که تعادل را در بازار سرمایه به وجود آورند. زیرا معتقد‌ند نتیجه عدم تعادل در بازار سرمایه همین می‌شود که روزهای گذشته بر سر بازار آمده است.

Submitted by admin on