به گزارش «دنیای بورس» به نقل از اقتصادنیوز، با تداوم روند اصلاحی سهام در معاملات شنبه فاصله شاخص کل بورس از قله تاریخی به 17 درصد رسید. ادامه این مسیر در معاملات یکشنبه میتواند بازار سهام را از فاز اصلاحی وارد مدار نزولی (Bear Market) کند. با این حال، تحرکات مثبتی که دیروز در برخی از صنایع رقم خورد احتمال تغییر فاز را در بورس تهران کمرنگ ساخت.
منظور از بازار نزولی چیست؟
در ادبیات مالی رسم بر آن است که افتهای بیش از 20 درصدی شاخص را به بازار نزولی (Bear Market) تعبیر میکنند. ورود بازار به مدار نزولی به معنای ترس حاکم بر معاملات و بدبینی شدید نسبت به روند آتی قیمتهاست. در واقع، بازار نزولی محصول شرایطی است که در آن ساختار انتظارات تغییر کرده و چشمانداز سودآوری شرکتها با کاهش جدی روبرو شده است. اقتصاددانان مداخله دولت را یکی از عوامل شکلگیری چنین بازاری میدانند.
حال بورس تهران در آستانه ورود به چنین وضعیتی است. دیروز شاخص کل با عقبنشینی 1.7 درصدی فاصله خود از قله تاریخی را به 17 درصد رساند. به این ترتیب، بورس تهران تنها 3 درصد دیگر تا ورود به محدوده نزولی فاصله دارد. حال سوال این است که آیا بورس تهران در معاملات یکشنبه تن به چنین وضعیتی خواهد داد یا خیر؟
وضعیت بورس در روز شنبه
بررسی معاملات دیروز از این جنبه حائز اهمیت است. از یک طرف شاهد تداوم خروج سرمایههای خرد در بازار و ماندن معاملهگران در صفهای فروش طیف گستردهای از سهم بودیم و از طرف دیگر، شاهد حضور پررنگتر متقاضیان در سمت خرید و رشد نسبی ارزش معاملات خرد بودیم.
دیروز ارزش معاملات خرد در بورس و فرابورس به بیش از 15 هزار میلیارد تومان افزایش یافت. در حالی که ارزش معاملات خرد در روز چهارشنبه به کمترین میزان طی 4 ماه اخیر(یعنی کمتر از 7 هزار میلیارد تومان) تنزل کرده بود.
از طرف دیگر، افت یکپارچه قیمتها نیز طی روز گذشته تا حدی زیادی تعدیل شد و برخی از سهمهای مهم و تاثیرگذار نظیر بزرگان صنعت فلزات با صفهای خرید به کار خود پایان دادند. خریدهای پررنگ معاملهگران خرد در این گروه را میتوان به نوعی پوستاندازی بازار و تلاش برای ماندن در وضع اصلاحی و بازگشت به مسیر مثبت ارزیابی کرد.
ترس خفته در زیر پوست بورس
در نقطه مقابل، برخی از ویژگیهای معاملات دیروز سیگنال منفی ارسال میکرد. در واقع، انجماد صفهای فروش در پایان کار و خروج 650 میلیارد تومانی سرمایههای خرد نشان میداد که تعداد فروشندگان کوچکمقیاس بازار بیشتر است و بخش عمده معاملهگران خرد تمایل به خروج دارند.
با این حال، اگر روند ورود و خروج سرمایههای خرد در روزهای اخیر را بررسی کنیم متوجه خواهیم شد که نوعی سردرگمی در بین سرمایهگذاران حقیقی وجود دارد که بین رفتن و ماندن مردد است. ورود و خروج متناوب معاملهگران حقیقی در 6 روز کاری اخیر شاهد این مدعاست. به نظر میرسد پولهای پارک شده در پشتهای درهای بازار منتظر برقراری ثبات در بازار سهام و تغییر موضع هستند و در عین حال، خوشبینی خود را به تصمیمسازی سیاستگذار از دست دادهاند.