دنیای بورس: بورس تهران از مرحله خارج کردن نقدینگی (از حساب کارگزاریها) عبور کرده است و شتاب برای فروش سهام نسبت به دو روز آغازین هفته به صورت محسوسی فروکش کرده است. با این وجود در مقطع فعلی بسیاری از سهامداران خرد با تصمیمگیری در رابطه با سهامداری یا نقد بودن در ایام نوروز رودررو هستند. برخی از عوامل سطح محافظهکاری بازیگران بازار را بالاتر برده و برخی دیگر معاملهگران را به ریسکپذیری بیشتر ترغیب میکنند.
وضعیت بغرنج بازار جهانی
اعداد و ارقام بازار جهانی به هیچ وجه دلگرمکننده نیست. قیمت هر بشکه نفت (چه شاخص برنت و چه شاخص WTI) به زیر 30 دلار رسیده است و به نظر میرسد عربستان همچنان قصد دارد با تمام قدرت در جبهه جنگ نفتی نبرد را ادامه دهد. ویروس کرونا نیز به تعلیق بسیاری از فعالیتهای تولیدی و خدماتی در سطح دنیا منجر شده؛ بسیاری از کشورها مقررات کاملا محدودکنندهای برای رفتوآمد و تجارت (حتی با شرکای تجاری) وضع کردهاند و همه این موارد زنگ هشدار برای کاهش شدید تولیدهای ناخالص و افت رشد اقتصادی را در پی دارد.
قیمت هر تن مس در کانال 5200 دلاری سر میکند و باقی فلزات نیز از اوجهای اخیر خود فاصلههای قابلتوجهی گرفتهاند. کاهش قیمت کامودیتیهای مرتبط با بورس تهران (به خصوص نفت) میتواند به نگرانیها از تامین منابع ارزی بیفزاید و رشد نرخ ارز را در پی داشته باشد.
در رابطه با بورس تهران تقابل ریزشها در بازار جهانی و رشد نرخ دلار تعیینکننده خواهد بود. البته این مساله در رابطه با گروههای کالاییمحور نمود بیشتری خواهد داشت.
فروش قبل از تعطیلات؛ ریسکگریزی یا فرصتسوزی؟
در مطلب در انتظار آخرین روز معاملاتی سال مطرح شد: «فردا بورس تهران آخرین روز معاملاتی 98 را سپری میکند و تا سهشنبه هفته آینده به دنبال تعطیلات نوروزی معاملات بورس تعطیل است. اما سوال اینجاست که آیا شما سهامدار سال جدید را آغاز میکنید یا اینکه ترجیح میدهید در فضای گنگ معاملاتی کنونی فعلا سهامدار نباشید و در انتظار آغاز سال جدید بمانید. واقعا افت بیشتر قیمت نفت و برخی از کالاها سناریو بسیار بدبینانه است ولی همانطور که شتاب ریزش تا سطوح کنونی اینچنینی بالا بوده است بعد از این را نیز نمیتوان پیشبینی کرد. در این فضا التهاب دلار نیز ادامه دارد. سوالهای زیادی برای سرمایهگذاران وجود دارد که لازم است طی روزهای تعطیل آتی به آن فکر کند. لازم است بگوییم. شاید یکی از مهمترین سوالات این است که برای حفظ ارزش پول خود از موج تورم احتمالی و به دنبال سیگنالهایی که مداوم در حال صادر شدن است پول خود را به کدام دارایی تبدیل کنیم؟»
پاسخ به این سوال پیچیدگیهای بسیاری دارد. با این وجود برای سهامداران خرد اولویتبندی سهام غیرممکن نیست. برخی از نمادهای بازار اساسا به رشد نرخ دلار، به عنوان نشانهای تورمی واکنش بیشتری از ریزش قیمتهای جهانی نشان میدهند. برای مثال گروههای غیر کالایی و یا شرکتهای با تولید و بازار مصرف داخلی تا حدودی در این دسته میگنجند. در بازار ارز قیمت دلار به سطح 16 هزار تومانی رسیده است. در این شرایط پیشروی کرونا در سطح کشور و جهان مساله تعیینکننده خواهد بود و میتواند مسیر معاملات بورسبازان را متاثر سازد.