در این گزارش میخوانید:
- فروش استقراضی (Short Selling) چیست؟
- سازوکار فروش استقراضی چیست؟
- روشهای مشابه فروش استقراضی کدامند؟
- فروش تعهدی چیست؟
- سازوکار فروش تعهدی چیست؟
- فروش استقراضی و فروش تعهدی چقدر ریسک دارد؟
- خرید اختیار فروش چیست؟
- فروش قرارداد آتی چیست؟
- بازار دوطرفه چیست؟
- بازار دوطرفه چه اثری بر بورس میگذارد؟
- تجربه جهانی چگونه بوده است؟
دنیای بورس | در بورس ایران علیرغم تلاشهای انجام شده برای ارتقا کارایی و کیفیت در مقایسه با بورسهای جهانی، همواره خلا برخی از ابزارها وجود داشته است. یکی از آن موارد ایناست که در بازار سهام ایران برخلاف سایر کشورها تنها میتوان از رشد قیمت سهام سود کرد.
به اینصورت که پیشبینی میشود که قیمت سهمی در آینده افزایش خواهد یافت یا به عبارتی سهمی ارزندهتر از قیمت فعلی است. در نتیجه با خرید و در نهایت افزایش قیمت سهم سود کسب میشود. اما در بورس بسیاری از کشورهای جهان، به ویژه بورسهای پیشرفته ابزاری تحت عنوان فروش استقراضی وجود دارد که در آن نزول قیمت سهم هم میتواند سود به همراه داشته باشد.
هفته گذشته خواندید: عرضه اولیه چیست؟ بهترین زمان برای عرضه اولیه سهام
فروش استقراضی (Short Selling) چیست؟
در بورسهای جهانی، یک ابزار یا روش سرمایهگذاری تحت عنوان فروش استقراضی (Short Selling) وجود دارد. در فروش استقراضی میتوان از نزول قیمت سهام سود کرد.
به اینصورت که فردی پیشبینی میکند که قیمت سهام شرکتی بیش از اندازه رشد کرده و در آینده احتمالا نزولی خواهد شد. در این حالت سرمایهگذار بدون آنکه سهام آن شرکت را از قبل خریداری کرده باشد، میتواند سهام را از مالک آن قرض کند و پس از سپری شدن یک بازه زمانی همان تعداد سهم به علاوه بهره آن را به مالک پرداخت کند.
میزان بهره نیز از قبل مشخص میشود. در اینصورت متقاضی از مابهتفاوت فروش سهم در قیمت بالاتر و خرید مجدد آن در ارقام پایین سود میکند. در این حالت بر اساس قرارداد قرض مالکیت به فروشنده منتقل میشود.
سازوکار فروش استقراضی چیست؟
معمولا فرآیند فروش استقراضی توسط کارگزاریها انجام میشود. به این صورت که صاحبان سهام تعداد مشخصی از سهام خود را به متقاضیان قرض میدهند. برای اینکار حتما باید درخواست ارائه سهام برای فروش استقراضی به کارگزاری داده شود تا وارد وضعیت معاملاتی استقراضی شوند. کارگزاران پس از شناسایی فرد متقاضی، سهام مالک را به متقاضی قرض میدهند.
پس از آن متقاضی نسبت به فروش سهام مالک اقدام میکند، مبلغ حاصل شده از فروش نزد کارگزار خواهد ماند. متقاضی علاوه بر مبلغ کسب شده از فروش سهام، موظف است مبلغی را به عنوان وجه تضمین نزد کارگزار محفوظ داشته باشد تا در صورتی که متقاضی سهام مالک را بازنگرداند از وجه تضمین استفاده شود.
در مدت زمان استقراض مبلغ ماحصل از فروش سهام توسط کارگزار سرمایهگذاری میشود و سود آن به مالک پس از کسر کارمزد کارگزار پرداخت میشود. در صورت تمایل مالک سهام و به منظور ایجاد انگیزش برای متقاضیان مبلغی از سود نیز به متقاضی تعلق پیدا میکند. پس از آن اگر پیشبینی متقاضی محقق شود و قیمت سهام کاهش پیدا کند همان تعداد سهم را مجدد خریداری و تحویل مالک میدهد و در نتیجه مابه تفاوت آن سودی برای متقاضی است. اما اگر قیمت سهم افزایش پیدا کند، متقاضی باید همان تعداد سهم را در قیمتی بالاتر بخرد و تحویل مالک دهد، پس در اینصورت زیان میکند.
لازم به ذکر است در مدت زمان فروش استقراضی کلیه حق و حقوق مالک سهام به جز حق رای محفوظ خواهد ماند.
با هم خواندیم: کارگزاری چیست؟ کارگزاران بورسی چه وظایفی دارند؟
میزان ریسک سرمایهگذاری در فروش استقراضی چقدر است؟
با توجه به اینکه عدد صفر حداقل قیمت یک سهم محسوب میشود و حداکثری برای رشد قیمت سهمی وجود نخواهد داشت و ممکن است رشد سهمی ادامهدار باشد، پس ریسک این عمل به شدت بالاست و تنها معاملهگران حرفهای بازار میتوانند از این روش سود کسب کنند.
روشهای مشابه فروش استقراضی کدامند؟
فروش تعهدی، خرید اختیار فروش و فروش قرارداد آتی از ابزارهای مالی مشابه با فروش استقراضی هستند که هر سه برای کسب سود در بازارهای نزولی مورد استفاده قرار میگیرند.
فروش تعهدی چیست؟
با توجه به اینکه دریافت بهره در دین اسلام حرام است، به دلیل ربوی بودن فروش استقراضی و مشکلات شرعی ایجاد شده، تغییراتی در سازوکار فروش استقراضی ایجاد شده است. این تغییرات در قالب عقد وکالتنامه فی مابین مالک سهام و متقاضی است.
به این صورت که سرمایهگذار به وکالت از مالک سهام و با نام مالک، نسبت به فروش سهام مالک اقدام میکند. به این روش فروش تعهدی گفته میشود.
سازوکار فروش تعهدی چیست؟
در این روش همانند فروش استقراضی سهامدار تصمیم میگیرد تا کل یا بخشی از سهام خود را جهت انجام معاملات فروش تعهدی در اختیار افراد متقاضی قرار دهد. پس از مراجعه به کارگزاری و عقد قرارداد با کارگزار، نوع و تعداد سهام، نرخ تشویقی و دروه تنفس توسط مالک در سامانه تامین ثبت میشود.
متقاضیان پس از مراجعه به کارگزاری و عقد قرارداد با کارگزار، در سامانه معاملات بر خط سهام مد نظر را انتخاب کرده و پس از واریز وجه تضمین به حساب کارگزار، نسبت به فروش تعهدی سهم اقدام میکند.
در این روش نیز همانند فروش استقراضی در طی مدت پول ماحصل از فروش سهم نزد مالک محفوظ میشود و مالک حق برداشت پول را ندارد و باید در روشی از پیش تعیین شده مانند سپردههای بانکی، صندوقهای سرمایهگذاری با سود ثابت و یا اوراق با درآمد ثابت و... سرمایهگذاری و از سود دریافتی آن استفاده کند. البته اگر مالک تمایل داشته باشد میتواند مبلغی از سود خود را به مالک به عنوان مبلغ تشویقی پرداخت کند.
پس از سررسید زمان و یا خواست خود متقاضی یا مالک، متقاضی باید همان تعداد سهام را به مالک باز گرداند. البته اگر مالک پیش از موعد درخواست سهام خود را داشته باشد، پس از سپری شدن دوره تنفس که در ابتدا مشخص شده است، سهام به مالک بازگردانده میشود.
در این روش هم مانند فروش استقراضی اگر پیشبینی متقاضی محقق شود و قیمت سهام در زمان سررسید کاهش یابد، متقاضی سود خواهد کرد و در غیر اینصورت زیان میکند.
فروش تعهدی چقدر ریسک دارد؟
به همان میزان که ریسک خرید اعتباری بالاست، فروش تعهدی نیز همانند فروش استقراضی به عنوان نقطه مقابل آن نیز از ریسک بالایی برخوردار است.
پیشتر خوانده بودیم: صف خرید و صف فروش سهام چیست؟
خرید اختیار فروش چیست؟
اختیار فروش هم مانند فروش استقراضی یک روش برای کسب سود در زمان نزولی شدن قیمت سهام است.
خریدار اختیار فروش پیشبینی میکند که قیمت سهم یا کالایی مثلا سه ماه دیگر کاهش پیدا میکند. به همین منظور اختیار فروش سهم یا کالا را با قیمتی مشخص (قیمت اعمال) خریداری میکند. برای مثال قیمت سهمی 400 تومان است، شما پیشبینی میکنید قیمت سهم سه ماه دیگر کاهش پیدا میکند. در اینصورت اختیار فروش را برای رسیدن به قیمت 380 تومان خریداری کرده و بابت هر سهم مثلا 20 تومان پرداخت میکنید. موعد سررسید سهام اگر قیمت هر سهم کمتر از رقم اعمال باشد از مابه تفاوت آن سود و اگر بیشتر شود اختیار فروش شما باطل میشود.
یکی از تفاوتهای این روش با فروش استقراضی این است که فروش استقراضی سررسید مشخص ندارد و روزانه قیمت سهم توسط کارگزار چک میشود. اگر قیمت سهم افزایش یابد و از وجه تضمین بیشتر شود به فروشنده سهم اعلام میشود یا وجه تضمین را افزایش دهد و یا سهام را به مالک بازگرداند اما در روش اختیار فروش تا موعد سررسید حق فروش وجود ندارد.
با هم دانستیم: اوراق بهادار چیست؟ انواع آن کدام است؟
فروش قرارداد آتی چیست؟
از فروش قرارداد آتی سهم نیز میتوان از نزول قیمت سهام سود کسب کرد. به این صورت که شما معتقدید سهام شرکت یا کالایی در سه ماه آینده کاهش مییابد، حق فروش قرارداد آتی را با پرداخت وجه تضمین اخذ میکنید، در زمان سررسید اگر قیمت سهم پایینتر از رقمی باشد که شما پیشبینی کردهاید سود و اگر بالاتر رود ضرر خواهید کرد. این روش برخلاف فروش استقراضی سررسید مشخص دارد و وجه تضمین آن کمتر است.
بیشتر هم بدانید: پذیرهنویسی چه فرقی با عرضه اولیه سهام دارد؟
بازار دوطرفه چیست؟
استفاده از ابزار فروش استقراضی یا فروش تعهدی و دیگر ابزاری که امکان کسب سود از نزول قیمت سهام را نیز فراهم میکند منجر به ایجاد بازار دوطرفه خواهد شد. به این معنی که برخلاف بازار یک طرفه که تنها میشود از رشد قیمت سهام سود برد، در بازار دوطرفه هم از رشد سهام و هم از افت سهام میتوان سود کسب کرد. در بورسهای پیشرفته جهان بازار سهام دوطرفه است. اما در ایران تاکنون بازار سهام یک طرفه بوده است.
با هم بخوانیم: سهامداران حقیقی و سهامداران حقوقی چه تفاوتی با هم دارند؟
بازار دوطرفه چه اثری بر بورس میگذارد؟
تاثیر ایجاد بازار دو طرفه در بورس را میتوان از دیدگاههای متفاوت بررسی کرد. از یک سو منجر به افزایش نقدشوندگی و در نهایت کارایی بازار سهام خواهد شد، عرضه و تقاضا متعادل میشود، در روزهای صعودی بازار از افزایش هیجانی و بیش از حد قیمتها جلوگیری خواهد کرد و در نتیجه مانع از حبابی شدن سهام شرکتها میشود. همچنین به معاملهگران حرفهای بازار این امکان را میدهد تا از نتایج ارزیابیهای خود در روندهای صعودی و نزولی بورس استفاده کنند و جایگاه تحلیل در بازار سهام ارتقا پیدا میکند.
اما از سوی دیگر در زمان رکود یا ریزشهای سنگین بورس اگر محدودیتی ایجاد نشود میتواند شدت سقوط قیمتها را افزایش دهد و امکان دستکاری قیمتها بیشتر میشود. به همین منظور باید نظارت کامل و کنترلهای لازم از سوی نهاد ناظر و سازمان بورس صورت گیرد.
پیشتر هم خوانده بودید: افزایش سرمایه چیست؟ انواع آن را بشناسیم
تجربه بورسهای جهانی چطور بوده است؟
در سالهای اخیر تلاش بسیاری در راستای ارتقای بازار سهام ایران در رقابت با بورسهای جهانی شده است.
فروش استقراضی در بورسهای جهانی علیرغم اینکه انتقاداتی همواره به آن وارد میشد، موفقیتآمیز و بسیار به آنچه از ابتدای اجرای طرح پیشبینی میشد نزدیک است.
البته فروش استقراضی میتواند تشدیدکننده یکسری بحرانها باشد، به همین منظور پس از بحرانهای سال ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ میلادی، محدودیتهای فروش استقراضی در بسیاری از بورسهای دنیا افزایش پیدا کرده است.
قبلا «دنیای بورس» ارایه داده بود: فاز اول توافق و هرآنچه باید از آتشبس پکن و واشنگتن بدانیم