وضعیت بورس امروز | پنج ناگفته معاملات شنبه 21 دی 98

شاخص بورس اوراق بهادار تهران امروز با رشد 5999 واحدی پس از یک هفته ملتهب و اصلاح بیش از 7 درصدی به مدار صعودی بازگشت. این بازگشت بیش از هر چیز مدیون برداشته شدن سایه ریسک‌های بزرگ منطقه‌ای بود. در این گزارش به برخی از نکات مهم بازار سهام امروز خواهیم پرداخت.

فاصله 88 هزار میلیارد تومانی از سقف

شاخص کل بورس تهران امروز رشد 1.7 درصدی را به ثبت رساند. این اتفاق در حالی رخ داد که نماد شرکت فولاد مبارکه اصفهان به عنوان بزرگترین نماد بورسی متوقف بود و عدم تاثیر این نماد بر دماسنج بازار اگر با دامنه نوسان 2 درصدی درنظر گرفته شود نیز رقمی در حدود 1486 میلیارد تومان (معادل 0.11 درصد) است که می‌توانست رشد شاخص کل را 1.81 درصد بکند. از سوی دیگر ارزش بورس تهران که در ابتدای معاملات روزانه به محدوده 1289 هزار میلیارد تومان رسیده بود، با رشد امروز به 1311 هزار میلیارد تومان رسید که به معنی رشد 22 هزار میلیارد تومانی ارزش بازار در روز جاری‌ست بنابراین با ثبت رشد امروز، فاصله ارزش بازار از سقف تاریخی به عدد 88 هزار میلیارد تومان می‌رسد که در اوج فاصله از سقف در پایان روز چهارشنبه هفته گذشته به 110 هزار میلیارد تومان ریزش طی 4 روز کاری رسیده‌بود و به نظر می‌رسد با بازگشت دامنه نوسان به 5 درصد سرعت پر کردن این فاصله بسیار بیشتر شود.

 

کناره‌گیری حقوقی‌ها از خرید

ارزش صف‌های خرید روزانه که با عرضه‌ای از سوی سهامداران مواجه نشدند در اوج به رقم 2500 میلیارد تومان رسید. این اتفاق در حالی رخ داد که ارزش معاملات خرد رقم 874 میلیارد تومان را نشان می‌دهد. نکته مهم در داد و ستدهای امروز این است که علیرغم هجوم خریداران حقیقی، خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی برخلاف انتظارات اندکی بیش از یک سوم ارزش معاملات خرد روزانه بود که نشان می‌دهد علیرغم جو مثبت بازار، بخش قابل توجهی از فروش‌ها توسط سهامداران حقیقی صورت گرفته‌است. اما در جبهه خرید، سهامداران حقوقی بجز چند نماد که با قرار گرفتن در ابتدای صف خرید اجازه ورود سرمایه‌گذاران حقیقی را ندادند، عمده بار خرید بازار را بر دوش حقیقی‌های مشتاق گذاشتند.. به طور کل فروشندگان حقوقی نزدیک به 468 میلیارد تومان سهم فروختند و سهم فروش حقیقی‌ها 406 میلیارد تومان بوده‌است. اما در سمت خرید، 831 میلیارد تومان حقیقی‌ها خرید داشتند و 43 میلیارد تومان سهم خرید حقوقی‌ها بوده‌است.

 

دلار در مسیر اصلاح

نرخ دلار در بازار آزاد امروز به حوالی 13200 تومان رسید. این نرخ فاصله هزار تومانی از سقف خود در روزهای پر التهاب بازارها را نشان می‌دهد که معادل اصلاح 7 درصدی‌ست. نکته‌ مهم در این خصوص این است که به نظر می‌رسد ترجیح بازارساز به حفظ نرخ در همین حوالی‌ست و اگرچه تحت تاثیر نوسان‌های موقت شاهد نرخ‌های پایین‌تری از دلار باشیم اما این ارز در شرایط آرامش بازارها نیز ریزش بزرگ و ادامه‌داری به سطوح پایین‌تر نخواهد داشت. موضوع افزایش قیمت بنزین که با آشفتگی بازارها تحت تاثیر انتظارات تورمی منجر به صعود پرشتاب نرخ دلار به محدوده 14500 تومان و حتی بالاتر شده بود را نیز بازارساز با سیاست‌های محدودکننده به حوالی 13 هزار تومان هدایت کرد و برقراری محدودیت‌های یاد شده در کنار داغ شدن مجدد بازارهای موازی نظیر بورس می‌تواند از تقاضای بالقوه حفظ ارزش پول در این بازار بکاهد. از سوی دیگر بازار جهانی طلا نیز که پس از عبور قیمت این فلز زرد در مسیر نزولی قرار گرفته‌است نیز برای سرمایه‌گذاران اولویت بیشتری جهت حفظ ارزش روز دارایی‌ها داشته است که کمتر بودن محدودیت‌های معاملاتی در این بخش نیز به رغبت بیشتر سرمایه‌گذاران محافظه‌کار برای خرید در این حوزه دامن زده‌است. گرچه می‌توان انتظار داشت که با فروکش کردن التهابات منطقه‌ای و اخبار جنگ تجاری در کنار گزارش‌های مطلوب در حوزه اقتصاد کلان غول‌های اقتصادی، قیمت طلای جهانی روند فرسایشی و اصلاحی را در بازه میان‌مدت در پیش بگیرد.

 

نقدشونده‌ترین صنعت

در روزی که بزرگترین مشخصه آن کاهش چشمگیر جریان معاملات بود، صنعت فلزات اساسی با ثبت ارزش 200 میلیارد تومانی به عنوان نقدشونده‌ترین صنعت بازار سهام خودنمایی کرد. این اتفاق در حالی رخ داد که 98 میلیارد تومان از ارزش معاملات این صنعت به تک نماد ملی مس ایران اختصاص یافت و معاملات 47.7 میلیارد تومانی در نماد «فجر» (به عنوان تنها نماد بورسی که صف خرید را تجربه نکرد.) و 30 میلیارد تومانی «فروس» سهم اصلی رشد ارزش معاملات این صنعت را در بورس داشتند. به نظر می‌رسد در صورتی که نماد «فولاد» نیز امروز اجازه داد و ستد داشت، اختلاف بین صنعت فولادی و سایر صنایع بورسی در روز قفل شدن جریان خرید و فروش‌های به طور قابل توجهی افزایش می‌یافت. نکته مهم در خصوص نمادهایی که ارزش معاملات بالایی داشتند این است که این نمادها در زمان ریزش پرقدرت قیمت‌ها در بازار سهام نیز مقاومت خوبی از خود نشان دادند. این اتفاق می‌تواند تلویحا موضوع جریان عقب ماندن از روند و تمایل ذهنیت بازار به بازگشت به قیمت‌ها به تعادل قبلی را تقویت کند. صنعت بعد در زمینه صنایع نقدشونده در اختیار شیمیایی‌ها بود. البته ارزش معاملات این صنعت در روز جاری 128 میلیارد تومان بود که 94 میلیارد تومان از آن به جابجایی سهام در نماد «شاراک» مربوط می‌شد. باید ببینیم فروش 110 میلیون سهمی (معادل 1.36 درصد از کل سهام شرکت) در این نماد توسط 4 کد حقوقی فلش قرمز را جلوی اسم کدام سهامداران بالای یک درصد خواهد نشاند.

 

تراکم مسیر بازگشت

معاملات محدود بازار سهام با توجه به حجم تقاضای بیش از 2200 میلیارد تومانی در صف‌های خرید می‌توانست در بازه نوسانی 5 درصدی رشد تاریخی مقداری نماگر بورسی را به همراه داشته باشد. عرضه تمام صف‌های خرید می‌توانست ارزش معاملات روزانه را به رقم 3095 میلیارد تومان برساند. از سویی با نزدیک شدن به پایان ساعات مجاز خرید و فروش، بسیاری از پول‌های سرگردان که در پشت صف‌های خرید منتظر بودند نا امیدانه از سمت تقاضا خارج شدند و منتظر روز آینده برای قرارگیری در موقعیت مناسب برای تخصیص ماندند. افزایش شناوری و عرضه‌ها می‌توانست میل به خرید و ورود پول‌های بیشتر را افزایش دهد که با توجه به ساختار محدود 2 درصدی به نظر می‌رسد که تصمیم برای عرضه به روز آینده موکول شده‌است. هرچند امکان عدم عرضه تمام عیار در بسیاری از سهم‌ها در روز آینده نیز کم خواهد بود اما به طور قطع افزایش نقدشوندگی بورس تهران در دومین روز کاری بسیار بالا خواهد بود.

 

Submitted by admin on