غولهای تحت حمایت
معاملات امروز سهام در سختترین وضعیت ممکن دنبال شد. حجم عرضهها در دقایق قبل از شروع معاملا روزانه در صفهای فروش به رقم باورنکردنی 6 هزار میلیارد تومان رسید. اما ارزش داد و ستدهای روزانه و جمع شدن صفهای فروش تا پایان بازار اندکی از ترس فعالان بورسی کاست. اما مجموع صفهای فروش در پایان جریان خرید و فروشهای اولین روز هفته به مرز 4 هزار میلیارد تومان رسید. نکتهای که در این مورد مطرح است، افزایش ارزش معاملات نمادهای بزرگ بورسی به مدد فعالیت پرقدرت خریداران حقوقی در سمت تقاضا بود. در نمادهای بانک تجارت و بانک صادرات بیش از یک میلیارد سهم جابجا شد. ارزش معاملات 8 نماد برتر بورسی در روز جاری به محدوده هزار میلیارد تومان رسید. نمادهای «فولاد»، «وبملت»، «فملی»، «تاپیکو»، «شپنا»، «وتجارت»، «شیران» و «نوری» نمادهای یاد شده هستند. از طرفی 36 نماد بورسی ارزش معاملات دو هزار میلیارد تومانی را به ثبت رساندند. که عمدتا نمادهای بزرگ بورسی بودند. به نظر میرسد با تداوم این روند و کاهش میل به فروش در دقایق پایانی، این نمادها که سهم بزرگی از ارزش بازار را نیز دارند، در صورت عدم بروز اتفاق خاص از محدوده هیجان فروش روزانه خارج شوند. برای درک بهتر در خصوص سهام پرمعامله امروز، این نکته را یادآور میشویم که ارزش بازار این 36 نماد با حمایت حقوقیها بیش از 53.5 درصد از ارزش بورس تهران است. نکته جالب توجه در این خصوص، حضور چند نماد کوچک در میان غولهای پرمعامله بورسی بود. نمادهایی نظیر «کمنگنز»، «فولاژ»، «فروس» و «فباهنر» از جمله این نمادها هستند.
جمع نشدن صف خودروییا
یکی از نکات مهم دیگر بازار امروز، برچیده نشدن صف سهام خودرویی در خرید و فروشهای روزانه بود. در جریان بازار امروز، سهام گروه خودرویی که همواره در میان دو صنعت برتر بورسی به لحاظ حجم و ارزش معاملات روزانه قرار داشتند، پس از صنایعی چون فلزات اساسی، شیمیایی، بانکها،کانه فلزی و فرآورده نفتی با ارزش معاملات 116 میلیارد تومان در رده پنجم برترین گروههای صنعت قرار گرفتند که نتیجه مستقیم عدم میل به خرید در نمادهای این گروه است. ارزش صف خریدهای گروه خودرویی به بیش از دو برابر ارزش معاملات روزانه آنها میرسد. معاملات 4.5 میلیارد تومانی پارس خودرو و 9.9 میلیارد تومانی سایپا بارزترین نقاط این عدم تمایل را نشان میدهد. بسیاری بر این باورند که خودروییها به عنوان حرارتسنجهای بورسی عمل میکنند و وضعیت آنها در بازار امروز نشان میدهد که اگرچه احتمال بازگشت به شرایط عادی در بسیاری از نمادهای بزرگ وجود دارد اما احتمال برقراری این تعادل احتمالی در کلیت بازار هنوز کم است. در مورد سهمهایی که رشدهای چند برابری را تجربه کردهاند و بر جریان پول تکیه دارند، این پایه سستتر از همیشه به نظر میرسد و نداشتن متولی میتواند به تشدید شدن روند نزولی آنها کمک کند. امری که شاید بازار سهام را به جزیرههای ناهمگون تبدیل کند.
حقوقیهای حامی لازم اما نه کافی
طی روزهای اخیر همواره از حضور پررنگ سهامداران حقیقی در دو طرف معاملات روزانه سخن گفتهایم. به دوش کشیدن حدود 90 درصد معاملات روزانه در سمت خرید و فروش توسط سهامداران حقیقی گواه این مدعاست. اما این ترکیب در روز جاری به طور کامل تغییر پیدا کرد. در حالی که در سمت فروش شاهد حضور چشمگیر سهامداران حقیقی بودیم، در سمت خرید این سهامداران حقوقی بودند که بسیار پرتحرک و پویا عمل کردند و بار اصلی را به دوش کشیدند. در حالیکه کماکان 88 درصد فروشهای روزانه توسط کدهای حقیقی و سهامداران خرد انجام گرفته است، در سمت خرید 82 درصد فعالان بورسی را حقوقیها تشکیل دادند که بیانر موضوع یاد شده است. از آنجایی که رشد قیمتها و شناوری بازار سهام طی ماههای گذشته بیش از هرچیز تحت تاثیر اعتماد به این بخش از اقتصاد است، برای حفظ تعادل عمومی مهمترین گزینه بازگشت میل کدهای حقیقی در سمت خرید خواهد بود. این مهم نیازمند آرامش روانی سرمایهگذاران خواهد بود که امری زمانبر است و تحقق آن اندکی پیچیده خواهد بود.
سهام مسیر دلار را میرود؟
دیروز در معاملات غیررسمی و کاغذی در کانالهای تلگرامی و همچنین معاملات پشتخطی نرخ ارز مسیر صعودی را در پیش گرفت. حتی اخبار از نرخ حدود 14 هزار تومان نیز حکایت داشت. گرچه این نرخها مبنای دقیقی برای گزارشدهی محسوب نمیشود اما همیشه در روزهای هیجانی و شوکهای غیراقتصادی معاملات غیررسمی اثر ویژهای در التهاب بازار داشته است. بر این اساس اگر معاملات دیروز را در بازار ارز در نظر بگیریم امروز شاهد افت نرخ در بازار هستیم و البته نزول معاملات کاغذی نیز مشاهده میشود. بر این اساس امروز دلار به حدود 13600 تومان نزدیک شده است و باید در انتظار نوسان آتی این ارز بود. سکه نیز در سطح 4 میلیون 800 هزار تومان قرار گرفته است که جهش دلار در بازار داخل و طلای جهانی قیمت سکه را به خوبی شارژ کردهاند.
مهمترین مسئله در شرایط کنونی برای بازار ارز و در ادامه اقتصاد کشور آرامش سیاسی است. پس از جنایت آمریکا و ترور سپهبد سلیمانی، ایران حق انتقام را برای خود محفوظ نگه داشته است. نمیتوان سناریو بسیار بدبینانه را کاملا رد کرد اما فعلا به نظر میرسد با تامل بیشتری و بر اساس بیانیه شورای امنیت ملی در زمان و مکان مناسبتری به خوبی به اقدام جنایتکارانه آمریکا پاسخ داده خواهد شد.
بر این اساس تنشها بالا خواهد ماند و این موضوع به نظر اجتنابناپذیر اما اگر بازگشت آرامش نسبی را شاهد باشیم وضعیت متفاوتی برای بازارهای داخلی نظیر ارز و بورس نسبت به معاملات امروز رقم خواهد خورد. بینش دقیق از وضعیت موجود در سطح کلان کشور در کنار رصد فرصت مناسب برای ضربه به آمریکاییها در کاهش شدت هیجان در بازارها نیز موثر خواهد بود.
صفهای خرید روز سیاه بورس
در روزی که بیش از 92 درصد سهام بورسی صف فروش داشتند و برخی از آنها در دقایق پایانی توانستند از شر عرضههای سنگین در صف فروش رهایی یابند، پنج نماد «کبافق»، «غنوش»، «سنیر»، «فولاژ» و «نبروج» صف خریدی به ارزش 25 میلیارد تومان را تجربه کردند که از قضا بیشترین نسبت تحرک سهامداران حقیقی در سمت تقاضا نسبت به کل خرید و فروشهای روزانه را نیز در اختیار داشتند. نکته مهم در این خصوص این بود که معاملات متعادل در محدوده مثبت در نمادهای بورسی وجود نداشت پس از نمادهای شرکتهایی که عنوان شد، بقیه نمادها در محدوده منفی آخرین قیمت و قیمت پایانی بودند.
در فرابورس نیز نمادهای «ثالوند» و «وآوا» با صف خریدی به ارزش 10 میلیارد تومان به کار خود پایان دادند. اما در بازار پایه اوضاع اندکی متفاوت بود تعداد نمادهای سبزپوش در این بازار به بیش از 25 نماد میرسد. حضور 20 نماد با صفهای خرید در این دسته نیز از اتفاقات جالب معاملات امروز در سهام بازار پایه است.