تغییر اولویت ها در بورس
شاخص بورس تهران روز گذشته باز هم سقف جدیدی را تجربه کرد و در نزدیکی کانال 347 هزار واحدی ایستاد. ارزش معاملات خرد امروز با جابجایی 4.9 میلیارد سهم بورسی به رقم 2248 میلیارد تومان رسید. افزایش حجم و ارزش معاملات روزانه همزمان با رشد قیمتها در بورس و تغییر مالکیت بیش از 136 میلیارد تومان از سهام سهامداران حقوقی به حقیقی موید تداوم ورود پولهای خرد به بدنه بازار سهام است.
این اتفاق در حالی رخ داد که نرخ ارز در بازار آزاد رشد آرام و تدریجی را پشت سر گذاشت و از نیمه بالایی کانال 12800 تومان به 13 هزار تومان رسید. طی ماههای گذشته رشد نرخ ارز در بازار آزاد به عنوان مهمترین محرک رشد بورس به طور مستقیم و غیرمستقیم به شمار میآمد اما واکنش اهالی بازار سهام و تداوم رشد قیمتها در مسیر اصلاحی و کم نوسان ارز در بازار آزاد این موضوع را تقویت میکند که در حال حاضر اولویت اصلی سرمایهگذاران و فعالان بازار با دغدغه کمتر نسبت به تحولات بازار ارز، حجم نقدینگی در گردش و موجود در بورس است.
تحقق سناریوی دوم
روز گذشته و با برقراری تعادل نسبی در معاملات روزانه که در شاخص کل و نوسان قیمتها در نمادهای مختلف بورسی به چشم میآمد دو سناریو برای بورس تهران تصویر شد. سناریوی اول رسیدن قیمتها به تعادل نسبی و درجا زدن در این محدوده و انتظار برای تعیین تکلیف محرکهای بیرونی بود. سنارویوی دوم، دست به دست شدن سهام و تغییر رویکردها برای شروع دوباره یک روند صعودی دیگر بود. روند معاملات امروز نشان داد که سناریوی دوم قابلیت تحقق بیشتری دارد. البته برای اظهارنظر مطمئنتر در این خصوص باید روند معاملات روزهای آینده نیز مورد بررسی دقیقتری قرار بگیرد. نکتهای که در این خصوص نباید دور از ذهن بماند این است که با تداوم روند صعودی شاخص کل، سرمایههای سرگردان برای ورود پرقدرت به تالار شیشهای بیش از پیش تقویت میشوند و این عامل مسیر رشد بورس را هموار میکند. کماکان توصیه تشکیل حباب قیمتی در برخی سهمها یا صنایع خاص یک هشدار جدیست و نباید دور از نظر فعالان بازار سهام بماند.
رفتار متناقض سیمانیها
صنعت سیمان طی روزهای گذشته همواره در میان بهترین صنایع بورسی به لحاظ رشد یکدست قیمتها و به تبع آن رشد شاخص گروه بودهاست. شاخص این صنعت در بازه زمانی یک ماهه رشد نزدیک به 40 درصدی را داشتهاست. در همین راستا متوسط نسبت P/E پیشنگر صنعت سیمان به محدوده 18 واحد رسیدهاست که میتواند یک زنگ خطر برای سهمهای این صنعت به شمار بیاید. از سوی دیگر با نزدیک شدن به فصل سرد سال همواره روند تولید شرکتهای سیمانی به علت درگیر شدن با مشکلات تامین گاز برای تولید و روند کاهش تولید این شرکتها در ماههای پایانی سال همواره مطرح بودهاست که میتواند به عنوان یک عامل مهم در میزان تولید و فروش این شرکتها اثرگذار باشد. وضعیت کاهش تولید شرکتهای سیمانی در گزارشهای ماهانه به صورت سنتی منعکس میشود و میتواند تاثیر منفی بر روند قیمتی آنها داشته باشد. از آنجایی که طی روزهای آنیده باید منتظر انتشار گزارشهای ماهانه آذر شرکتهای بورسی باشیم و انتظار میرود روند تولید شرکتهای سیمانی از این ماه در مسیر کاهشی قرار بگیرد، به نظر میرسد خریدهای فعلی سرمایهگذاران در سهمهای سیمانی که منجر به یکدست سبز شدن نمادهای آنها شدهاست تا اندازهای با واقعیتهای پیشرو همخوانی نداشته باشد.
میل نافرجام حقوقیها به موجسازی
یکی از نکات جالب توجه در معاملات روز جاری در بازار سهام، رنجهای مثبت در نمادهای بزرگ بورسی توسط سهامداران حقوقی و در دقایق نخست معاملاتی روز است. به نظر میرسد سهامداران حقوقی بازار نیز از رفتار موجمحور سرمایههای خرد آگاهی یافتهاند و در پی جذب سرمایهها با رنجهای مثبت و تغییرات ابتدایی در دقایق نخست معاملاتی هستند. برخی از این رنجهای مثبت در دقایق ابتدایی در نمادهایی مانند «حکشتی» منجر به تقویت تقاضا و تشکیل صف خرید در ادامه معاملات شد اما در نمادهایی مانند «خودرو» تقاضای صبحگاهی سهامداران حقوقی با عرضه سهامداران موجود سرکوب شد و روند معاملات به تعادل رسید. از آنجایی که سهام نمادهای بزرگتر برای حرکتهای سریع نیازمند نقدینگی زیادی هستند، به نظر نمیرسد ترغیب معاملهگران از طریق نوسان روزانه قیمتها بتواند رفتار مشابه در سهمهای کوچکتر را تکرار کند.
پربازدهترین سهام در 40 روز گذشته
تعداد 74 سهام با بیشترین بازدهی قیمت در 40 روز کاری گذشته در این جدول آورده شده است. در این جدول بازدهی متوسط روزانه سهام یاد شده نیز آورده شده است. لازم به ذکر است انتخاب این تعداد نماد براساس بازدهی حداقل 1 درصدی مرکب در این 40 روز صورت گرفتهاست.