2 عامل در رونق بازارهای جهانی/ توافق اولیه تجاری چین و امریکا

بازارهای جهانی امروز رونق یافتند و البته دو عامل باعث این رونق شد. با معلوم شدن انتخابات بریتانیا و تعیین تکلیف مساله برگزیت و از سوی انتشار برخی گزارش ها مبنی بر اینکه ترامپ تعرفه گمرکی کالاهای وارداتی از چین را به تعلیق در می آورد، دو موضوعی بودند که نگاه فعالان در بازارهای جهانی را به خود جلب کردند. اما باید دید که جنجال ها و سختی های مسیر برگزیت پیش روی بوریس جانسون و فاز اول توافق تجاری چه سرانجامی دارد؟

به گزارش «دنیای بورس» به نقل از بی بی سی،  حولات سیاسی و تجاری اخیر باعث رونق بازارهای پولی و مالی جهان شده است. امروز جمعه، ۲۲ آذر (۱۳ دسامبر) در پی اعلام نتیجه انتخابات بریتانیا و گزارش‌هایی حاکی از اینکه رئیس جمهوری آمریکا تعرفه گمرکی برای کالاهای وارداتی از چین را به تعلیق درمی‌آورد، نرخ برابری پوند بریتانیا، یوآن چین و ین ژاپن بالا رفت و شاخص سهام در بازارهای آمریکا و آسیا افزایش یافت.

تحلیلگران اقتصادی این دو تحول را به منزله "تزریق داروی تقویتی" برای اقتصاد جهانی توصیف کرده که خوشبینی یا دست‌کم کاهش بدبینی به آینده را به همراه آورده است.

پیروزی حزب محافظه‌کار در بریتانیا نگرانی بازارهای سرمایه از روی کار آمدن حزب کارگر و تشکیل دولت چپ‌گرا به رهبری جرمی کوربین را از میان برد و همچنین باعث رفع ابهام در مورد خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا شد. اکنون به احتمال بسیار، همانطور که بوریس جانسون وعده داده بود، بریتانیا در آخرین روز ژانویه سال ۲۰۲۰، پنجاه روز دیگر، از اتحادیه اروپا جدا خواهد شد.

در آغاز معاملات بازارهای پولی در روز جمعه، نرخ برابری پوند در برابر دلار آمریکا دو درصد افزایش یافت و ارزش پوند در برابر یورو هم به بالاترین حد در سه سال گذشته رسید. معامله‌گران گفته‌اند که با افزایش اطمینان به آینده، پوند بار دیگر ارزی معتبر و قابل اعتماد ارزیابی می‌شود.

با آغاز معاملات در بازارهای سهام، سهام شرکت‌های بریتانیایی و شرکت‌های غیر بریتانیایی فعال در این کشور نیز بسرعت بالا رفت و شاخص سهام در بورس لندن پنج درصد افزایش یافت.

پیش از آن، خبر تصمیم دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا برای تعلیق تعرفه گمرکی برخی کالاهای وارداتی از چین باعث خوشبینی در بازار سهام نیویورک شده بود. تحلیل‌گران خطر "جنگ تجاری" چین و آمریکا را عامل نگرانی در مورد آینده اقتصادی جهان و کاهش رشد می‌دانند.

هر چند آمریکا و چین رسما از یک توافق تجاری خبر نداده‌اند، اما گزارش شده که آمریکا پذیرفته اعمال تعرفه بر کالاهای وارداتی از چین را به تعلیق درآورد و برخی از تعرفه‌های موجود را تا پنجاه درصد کاهش دهد. در عوض چین محصولات کشاورزی بیشتری از آمریکا می‌خرد. طبق‌گزارش‌ها این توافق از دو روز دیگر به اجرا درمی‌آید. 

توافق اولیه چین و آمریکا؛ میلیاردها دلار تعرفه حذف شد

چین و ایالات متحده آمریکا سرانجام روز جمعه بر سر آنچه «فاز اول یک معامله» نامیده می‌شد، به توافق رسیدند تا به این ترتیب اولین گام موثر را برای پایان دادن به جنگ تجاری که یک سال و نیم طول کشید، بردارند.

با این توافق اولیه، میلیاردها دلار از تعرفه‌هایی که هر طرف بر کالاهای طرف مقابل اعمال کرده حذف شد یا اعمال آنها به تاخیر افتاد.

انتشار این خبر باعث شد که ارزش سهام ایالات متحده در بازارهای مالی افزایش یابد؛ با این امید که ادامۀ مذاکرات پکن و واشنگتن منجر به کاهش تنش‌های تجاری میان دو اقتصاد بزرگ جهان شود.

به این ترتیب موج جدیدی از تعرفه‌های ایالات متحده که قرار بود از روز یکشنبه بر کالاهای چینی اعمال شود نیز لغو شدند.

علاوه بر این دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا در پیامی توییتری اعلام کرد که گفتگوهای مربوط به فاز دوم این توافق را نیز فورا آغاز خواهد کرد.

او در دو پیام توییتری نوشت: «با ما چین بر سر فاز یک این معامله، توافق کردیم. آنها بسیاری از تغییرات ساختاری همچنین خرید گسترده محصولات کشاورزی، انرژی، تولیدات کارخانه‌ها و بسیاری چیزهای دیگر را پذیرفتند.»

او ضمن تاکید بر اینکه افزایش ۲۵ درصدی تعرفه‌ها همچنان باقی می‌ماند، افزود: «تعرفه‌های جریمه‌ای که قرار بود از ۱۵ دسامبر اعمال آنها آغاز شود، با این معامله اجرا نخواهند شد. ما به جای اینکه تا پایان انتخابات ۲۰۲۰ میلادی منتظر بمانیم، مذاکرات مربوط به فاز دوم را نیز فورا آغاز می‌کنیم. این معامله‌ای فوق‌العاده برای همه است.»

در این توافقنامه همچنین قید شده است که چنانچه چین بخشی از آن را نقض کند، آمریکا می‌تواند همۀ تعرفه‌های لغو شده را دوباره بر کالاهای چینی تحمیل کند.

 

 امضای ترامپ، واکنش متناقض بورس و طلا

 به گزارش یورونیوز، کاخ سفید برای پایان دادن به جنگ تجاری ۱۷ ماهه با چین با این کشور به توافق اولیه رسید.

بر پایه توافق حاصل شده میان دو کشور، در فاز نخست که بنا بر ادعای رویترز به امضاء دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا رسیده، تعرفه واردات آن دسته از کالاهای چینی که به بالای ۵۰ درصد افزایش یافته بود، معلق می‌شود و همزمان دستور افزایش تعرفه کالاهای چینی که قرار بود از روز یکشنبه اجرایی شود، لغو می‌شود.

در همین حال، آقای ترامپ با انتشار توییتی از نزدیک بودن توافق تجاری با چین خبر داد.

این توافق با امضاء طرف چینی نهایی خواهد شد. البته آن گونه آقای ترامپ در توییت خود مدعی شده، چین پیش از این موافقت شفاهی خود را اعلام کرده است.

در واکنش به اعلام این خبر شاخص داوجونز، متوسط موزون بهای سهام ۳۰ شرکت صنعتی برتر آمریکا، در معاملات روز جمعه بورس نیویورک ۱۳۵ واحد رشد کرد و قیمت جهانی نفت نیز سیر صعودی به خود گرفت.

بهای هر بشکه نفت وست تگزاس اینترمدیت در مبادلات روز جمعه بازارهای جهانی ۵۹ سنت افزایش یافت و به آستانه ۶۰ دلار رسید. این بالاترین نرخ جهانی نفت از ماه سپتامبر گذشته تاکنون محسوب می‌شود.

اما در بازار جهانی طلا بر خلاف انتظار برخی داد و ستدکنندگان نه تنها افت محسوس قیمت رخ نداد بلکه بهای جهانی هر اونس طلا بیش از ۱ دلار افزایش یافت و به هزار و ۴۷۰ دلار و ۵۰ سنت رسید.

تحلیلگران بازار جهانی طلا معتقدند که رفتار متفاوت این بازار در واکنش به توافق تجاری چین و آمریکا به این دلیل است که انتشار این خبر پیشتر اثر خود را بر بازار طلا گذاشته بود. اشاره آنها به خبر رئيس جمهوری آمریکاست که اوایل ماه اکتبر گذشته منتشر شد و از حصول توافق تجاری با چین حکایت داشت.

در آن مقطع قیمت جهانی طلا از حدود هزار و ۵۱۰ دلار تا نزدیکی هزار و ۴۶۰ دلار کاهش یافت.

بنابراین این بار واکنش بازار جهانی طلا تا انتشار جزئیات توافق تجاری چین و آمریکا به تعویق خواهد افتاد.

جنگ تجاری میان چین و آمریکا از حدود یکسال و نیم پیش و با اعتراض دونالد ترامپ به کسری تجاری۴۳۰ میلیارد دلاری ایالات متحده در قبال واردات کالاهای چینی آغاز شد.

Submitted by admin on