سنا: عصر روز گذشته شاپور محمدی، رییس سازمان بورس، مدیران ارشد بازار سرمایه و محمدرضا پورابراهیمی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با معدنکاران و تولیدکنندگان زغالسنگ و با هدف توسعه ظرفیتهای صنعت زغالسنگ با کمک بازار سرمایه دیدار و گفتوگو کردند.
محمدی با اشاره به اینکه توسعه بازارها در همه بورسها از جمله بورس انرژی مورد حمایت نهاد ناظر است، گفت: مهمترین عناصر ثروت ملی (انرژی) همچون نفت خام، گاز طبیعی، برق و غیره در بورس انرژی داد و ستد می شود و امروز رکن بازار سرمایه نقش مهمی در اقتصاد ملی ایفا می کند. زغالسنگ از عناصر مهم ثروت ملی است، این صنعت ظرفیت چند هزار میلیارد تومانی دارد اما سهم بازار سرمایه از این میزان منطقی نیست،کمک می کنیم مسیر توسعه این صنعت در بورس هموار شود.
وی با بیان اینکه در ماده ۲ قانون بازار اوراق بهادار به بازاری شفاف، کارآ و منصفانه تاکید شده و نهاد ناظر از این اصول تبعیت میکند، گفت: عرضه زغالسنگ در بورس قطعا به کشف قیمت منصفانه منتهی میشود.برای پذیرش شرکتهای فعال صنعت زغال سنگ در بورس انرژی هیچ محدودیت و مانعی وجود ندارد و هرجا نیز قانون یا رویهای به اصلاح نیاز داشته باشد قطعا در دستور کار نهاد ناظر قرار خواهد گرفت.
محمدی تاکید کرد: توسعه بازار همه کالاهای قابل عرضه در بورس همواره مورد استقبال سازمان است و زغالسنگ از شرایط حضور در خانواده بازار سرمایه برخوردار است و سابقه عرضه در بورس را دارد، بنابراین مسیر توسعه این صنعت در بازار سرمایه هموار است.امید میرود در آینده شاهد عرضههای مستمر زغالسنگ در بورس باشیم، این بازار زنده شود و بورس انرژی مرجع قیمتگذاری زغالسنگ باشد. صنعت زغال میتواند به یکی از مهمترین صنایع بورسی تبدیل شود.
عرضه 20 درصدی سهام زغالسنگیها در بورس
پورابراهیمی نیز با بیان اینکه در دو سال گذشته و با تلاش انجمن صنفی زغالسنگ شاهد بهبود شرایط این صنعت بودیم، گفت: یکی از دغدغههای صنعت زغالسنگ کشف قیمت عادلانه است و بورس انرژی و نهاد ناظر بازار سرمایه کلید حل این دغدغه هستند.امروز شرایط برای شروع فصل جدید این صنعت با سازوکار بورس مهیا است و ابزار تعیین قیمت عادلانه در بورس انرژی وجود دارد. خوشبختانه در سمت تقاضای زغالسنگ ظرفیتهای جدیدی درحال شکل گیری است.
وی با اشاره به اینکه باید نگاه ویژه به بازار سرمایه داشت، ابراز امیدواری کرد: با سازوکار بورس شاهد توسعه صنعت زغالسنگ باشیم.چنانچه قیمت ها شفاف شود، صنعت زغالسنگ رشد و توسعه مییابد. عرضه 20 درصدی سهام شرکتهای زغالسنگی در بازار سرمایه به معنای تامین مالی 20 درصدی از این بازار و افزایش ظرفیتهای تولید است.
راه عرضه زغالسنگ در بورس هموارتر شود
محمد مجتهدزاده رییس انجمن زغالسنگ هم با تاکید بر اینکه هر کالایی که به بورس وارد شود بهترین موقعیت بازار را را تجربه می کند، گفت: البته زغالسنگ مشتری انحصاری دارد، بنابراین ممکن است شرایط آن با سایر کالا ها متفاوت باشد. شفافیت، قیمتگذاری عادلانه، سرعت در تسویه و نظارت قانونی مهمترین ویژگیهای بازار سرمایه است، تمایل داریم بازار زغالسنگ در بورس توسعه داشته باشد با این حال اکنون مشکل زمان تسویه است تا قیمتگذاری!
وی با اشاره اینکه مصرف کنندگان عمده هم باید نسبت به خرید این محصول از بورس تشویق شوند، ابراز امیدواری کرد: راه عرضه زغالسنگ در بورس هموارتر شود ، زیرا بورس محل مناسبی برای تعیین قیمت این محصول استراتژیک است و همیشه نمیتوان با چانهزنی، قیمتها را مشخص کرد.