دنیای بورس: پلتس گزارش هفتگی خود از بازار محصولات پتروشیمی آسیا را منتشر کرده است. با توجه به سهم بالای پتروشیمیها در اقتصاد کشور و همچنین بورس تهران رصد نوسانات قیمتی و ریشهیابی آن اهمیت بالایی دارد.
استایرن مونومر: استایرن مونومر طی پس از تجربه یک هفته افزایشی بار دیگر به مدار نزولی بازگشت. هر تن استایرن مونومر در سیافآر چین 27.5 دلار کاهش قیمت یافت و به بهای 1063.5 دلار به فروش رسید. در فوب کرهجنوبی نیز روند کاهش قیمت یکسان بود و هر تن از این محصول پتروشیمی به قیمت 1023.5 دلار معامله شد. با کاهش قیمت این محصول حاشیه سود تولید آن نسبت به جمعه دو هفته قبل 39.61 دلار به ازای هر تن کاهش یافته و به سطح 193.28 دلار رسید. عمده دلیل کاهش قیمت، افت تقاضای محصولات پاییندستی ارزیابی میشود و در همین راستا تولیدکنندگان این محصول پتروشیمی با ظرفیت کمتری مشغول به کار هستند. از طرفی برخی کارشناسان افت هفته گذشته را ناشی از شناسایی سود معاملهگران از افزایش قیمت روزهای پیشتر میدانند و معتقدند از آنجایی که افت خطی سطح انبارهای این محصول دیگر کشش افزایش قیمت بیشتر را نداشته است، خواهناخواه شاهد کاهش قیمت بودیم. سطح موجودیهای استایرن مونومر در بنادر شرق چین هفته گذشته به 94 هزار و 200 تن رسید که ناشی از برداشت 20 هزار و 800 تنی و اضافه شدن 3 هزار تنی به این انبارها بود. با بازگشت تولیدکنندگان استایرن مونومر کرهجنوبی به ظرفیت کامل تولید از این روند نزولی ذخایر کاسته خواهد شد و شرایط به حالت نرمال بازخواهد گشت.
اتیلن: هفته قبل در سیافآر جنوب شرق آسیا بهای اتیلن در سطح 700 دلار به ازای هر تن و در کف 10 ساله ثابت ماند اما در سیافآر شمالشرق قاره کهن هر تن از این محصول پتروشیمی 10 دلار افت قیمت یافت و به بهای 780 دلار به فروش رفت. به نظر میرسد بهای اتیلن در کف قیمتی از حمایت برخوردار شده که مانع از افت بیشتر شود، همچنین رشد 4 دلاری نفت طی هفته قبل بخشی از فشار وارد بر اتیلن را میکاهد. از طرفی بهای هر تن نفتا در سیافآر ژاپن به 500 دلار رسیده است که همین قضیه کرک اسپرد اتیلن به نفتا را به کمترین میزان از دسامبر سال 2012 میلادی رسانده است. استیم کراکر شرکت «Hanwha» کرهجنوبی پس از مدتها تاخیر به دلیل اعتصابات کارگری به مدار تولید بازگشت و همزمان استیم کراکر شرکت «LG chem» نیز با رفع نواقص عملیاتی شد. همچنین استیم کراکرهای ژاپن با ظرفیت میانگین 5.8 درصد در ماه می مشغول به فعالیت بودهاند. این میزان در ماه آوریل و مدت مشابه سال گذشته به ترتیب 95.7 درصد و 97.2 درصد بوده است. بر اطلاعات موجود از پتروشیمیهای داخلی اتیلن به عنوان خوراک بین مجتمعی در کشور مورد استفاده قرار میگیرد. بر این اساس قیمت اتیلن برای برخی پتروشیمیهای داخلی مانند جم و مارون که اتیلن مازاد خود را به شرکتهای پاییندست به فروش میرسانند از اهمیت برخوردار است. در این میان نحوه قیمتگذاری اتیلن داخلی تا حدودی مبهم است با این حال به نظر میرسد قیمت اتیلن در مناطق مختلف به خصوص شرق آسیا در نحوه قیمتگذاری این محصول اهمیت دارد. از سوی دیگر اتیلن به عنوان خوراک واحدهای پاییندستی مانند پتروشیمی غدیر (تولید پیویسی) استفاده میشود.
مونواتیلنگلایکول (MEG): مونواتیلنگلایکول طی هفته قبل به روند صعودی خود شتاب بخشید و هر تن از این محصول در سیافآر چین با رشد 10 دلاری به قیمت 541 دلار به فروش رفت. تقاضای قوی از سمت بازار ترفتالیک اسید خالص و روزنههای امید به دستیابی به توافق تجاری بین چین و آمریکا منجر به شدت گرفتن صعود مونواتیلنگلایکول شد. سطح انبارهای این محصول پتروشیمی در بنادر شرق چین در حدود 1.3 میلیون تن قرار دارد که پاسخگوی نیاز یک ماه این بازار است. از سمتی بازار رقابتی از سمت تولیدکنندگان مونواتیلنگلایکول بر پایه ذغالسنگ مانع از رشد بیشتر بهای این محصول شد. مونواتیلنگلایکول بر پایه ذغالسنگ به میزان 300 یوآن (43.8 دلار) در هر تن ارزانتر عرضه میشود. تولیدکنندگان «MEG» در چین طی سال جاری میلادی با ظرفیت 68 درصد مشغول به تولید هستند. انبارهای کافی مونواتیلنگلایکول باعث شده است تا زنجیره پاییندستی پلیاستر با خیال راحت و به نسبت فروش به تولید 140 درصد مشغول به فعالیت باشد.
پروپیلن: بهای پروپیلن طی هفته قبل در دو بازار چین و کرهجنوبی مسیر متفاوتی را پیمود. هر تن پروپیلن در سیاف آر چین 5 دلار افزایش یافته و به سطح 910 دلار رسید، در حالی که قیمت هر تن از این ماده در فوب کرهجنوبی 30 دلار تنزل کرد و به بهای 870 دلار به فروش رسید. بازگشت دو استیم کراکر شرکتهای «Hanwha» و «LG chem» به مدار تولید سطح عرضه این محصول در بازار کرهجنوبی را تقویت کرد تا بهای پروپیلن کاهشی شود. به نظر میرسد با ورود محمولهای صادراتی از کرهجنوبی به چین بازار این کشور نیز به وضعیت مشابهی دچار شود. شرکت «Yeochun» در کرهجنوبی نیز قصد دارد استیم کراکر شماره یک و واحد تبدیل اولفین خود را از روز یکشنبه به مدار تولید بازگرداند. استیمکراکر شماره یک این شرکت دارای ظرفیت تولید 860 هزار تن اتیلن و 485 هزار تن پروپیلن در سال است.
بوتادین: هفته قبل به رشد شدید بوتادین پایان داده شد و هر تن از این محصول پتروشیمی در فوب کرهجنوبی تغییر قیمت نداشت و در سیافآر چین با کاهش 10 دلاری به سطح 1130 دلار رسید. بازگشت واحدهای تولید بوتادین و استیمکراکرهای «Hanwha» و «LG chem» در کرهجنوبی خیال معاملهگران از سمت عرضه را آسوده کرده است، با این حال بازگشت روند طبیعی به مجرای عرضه زمانبر است زیرا این شرکتهای پتروشیمی در درجه اول باید پاسخگوی سفارشهای ماه ژولای باشند. همزمان بهای محصول پاییندستی لاستیک بوتادین برخلاف حمایت از سمت خوراک ورودی در حال کاهش است.
پیویسی: «PVC» هفته گذشته به رشد خود شدت بخشید و هر تن از این محصول پتروشیمی با رشد 20 دلاری به سطح 880 دلار در سیافآر چین رسید. بهای این محصول در بازار هند 40 تا 50 دلار افزایش یافته و هر تن از آن به سطح 910 دلار رسیده است. سطح تقاضا برای این محصول پتروشیمی در بازار داخلی چین به دلیل اثرگذاری تنشهای تجاری بین چین و آمریکا پایین آمده است. جنگ تجاری بسیاری از بخشهای صنعت چین از جمله بازار محصولات پتروشیمی را تحت تاثیر قرار داده است و در صورت حصول توافق بین دو کشور گشایشی در این بازار حاصل خواهد شد. در بازار داخلی هند نیز به دلیل اتمام تعرفههای اعمالی روی «PVC» وارداتی از ژاپن، کره، اندونزی، تایوان و مالزی رقابتیتر خواهد شد. تولید «PVC» در ژاپن طی یک ماه گذشته 12.45 درصد کاهش داشته و به کمترین میزان در یک سال اخیر و به سطح 115 هزار و 903 تن رسیده است. تولید «PVC» ژاپن در مدت مشابه سال قبل 100 هزار و 714 تن بود. ماه قبل صادرات «PVC» ژاپن نیز 15.5 درصد افت کرده و به سطح 41 هزار و 622 تن رسیده است.
پلیاتیلن: هفته گذشته از شدت افت پلیاتیلن سبک و سنگین کاسته شد و پلیاتیلن سبک خطی به افزایش قیمت پرداخت. هر تن پلیاتیلن سبک در سیافآر چین 4 دلار کاهش یافته و به سطح 945 دلار رسید، پلیاتیلن سنگین14 دلار افت کرد و به بهای 951 دلار به ازای هر تن مبادله شد، اما پلیاتیلن سبک خطی 4 دلار رشد قیمت را تجربه گرد و هر تن از آن به بهای 895 دلار مورد معامله قرار گرفت. بنا بر اطلاعات منابع خبری انتظار میرود حدود 6 میلیون پلیاتیلن از نفت شیل آمریکا روانه بازارهای آسیایی شود.با این حال برخی از خریداران از پیشنهاد پلیاتیلن آمریکایی صرف نظر کردهاند و دلیل آنها احتمال تعویق در زمان تحویل است. به اعتقاد این عده مدت 2 ماهه زمان تحویل و نبود کانتیرهای کافی در آمریکا ممکن است زمان تحویل را از دو ماه نیز فراتر برد. همچنین پلیاتیلن آمریکا در درجه اول به آمریکای جنوبی و اروپا صادر خواهد شد و سپس به نیاز بازارهای آسیایی پاسخ داده خواهد شد که همین نکته نیز میتواند زمان تحویل به مشتریان آسیایی را بیش از پیش طولانی کند. همزمان تخمین زده میشود حدود 19 میلیون تن پلیاتیلن صادره از خوارمیانه تا پایان سال 2019 روانه بازارهای آسیایی شود. در بازار پلیاتیلن سنگین انتظار میرود از ماه سپتامبر سطح تقاضا افزایش یابد. همچنین رشد «GDP» در بسیاری از کشورهای آسیایی سطح تقاضا برای این محصول پتروشیمی را افزایش میدهد و این تغییر بیش از هر کشوری در چین و هند بروز پیدا خواهد کرد. از طرفی پلیاتیلن سبک خطی تنها محصول از این دسته بود که افزایش قیمت را تجربه کرد. رسیدن به کف قیمتی سطح تقاضا برای این محصول را افزایش داد. از طرفی جو مثبتی وجود دارد که مازاد این محصول به زودی نوسط بازار چین جذب خواهد شد و شرایط میتواند برای پلیاتیلن سبک خطی بهبود یابد. دولت چین خرید پلاستیک ضایعاتی را ممنوع کرده است و همین موضوع سمت تقاضا برای انواع مواد پتروشیمی لازم برای ساخت پلاستیک را شتاب خواهد داد. تعرفه 25 درصدی آمریکا روی انواع محصولات از جمله لوله، ورق و قطعات پلیمری مورد استفاده در صنایع بهای پلیاتیلن سبک خطی را تا 2 درصد کاهش داده است. سطح تقاضا از سمت آمریکا نیز آنچنان بالا نبوده و فقط محدود به سفارش پلیمر ساده برای استفاده در صنعت کشاورزی بوده است.
پلیپروپیلن: پلیپروپیلن طی هفته قبل از شدت افت خود کاست و هر تن پلیپروپیلن رافیا در فوب خاورمیانه با کاهش 10 دلاری به قیمت 1001 دلار به فروش رسید. این دومین هفته نزولی متوالی در بازار این محصول پتروشیمی بود که از کم رمقی سمت تقاضا ناشی شد. بازار داخلی چین برای ماههای ژولای و آگوست وضعیت خرسی دارد و این قضیه در روند قیمتگذاری پلیپروپیلن نمود پیدا کرده است. یکی از فعالان بازار در چین به پلتس اعلام کرده است که منابع متنوعی از برزیل و روسیه در بازار موجود است و همین امر منجر به رقابتی شدن قیمتها شده است. در بازار کشورهای جنوبشرق آسیا از جمله اندونزی و ویتنام نیز ضعف در تقاضا و کمبود محمولههای خاورمیانه اثر یکدیگر را خنثی کرده و به ثبات قیمتی ختم شدهاند.
ایبیاس: 7 هفته متوالی کاهشی اکریلونیترایل بوتادین استایرن «ABS» طی معاملات هفته گذشته پایان یافت و هر تن از این محصول در سیافآر چین با رشد 10 دلاری به قیمت 1390 دلار مبادله شد. قیمت کماکان بالای محصول بالادستی استایرن مونومر در نیمه اول ماه ژولای بلاخره بازار «ABS» را صعودی کرد. بر اساس آمارهای گزارش پلتس حاشیه سود تولید «ABS» طی هفته قبل با اینکه 26.25 دلار افزایش یافت اما هنوز در محدوده منفی و به مقدار منفی 160.95 دلار به ازای هر تن به سر میبرد.