دنیای بورس: عملکرد شرکتهای معدنی و فلزی در ایران از نظر مقدار تولید و فروش در سال ۹۷ بهتر از سال قبل بود و پیشبینی میشود در سال ۹۸ نیز این روند با رشد نسبی نسبت به سال گذشته ادامه داشته باشد. معاون مالی و اقتصادی سرمایهگذاری معادن و فلزات در گفتوگویی ضمن اشاره به مطلب فوق گفت: صادرات شرکتهای معدنی و فلزی بعد از شروع تحریمها، مدت کوتاهی با کاهش و حتی با توقف همراه شد. اما در اواخر سال ۱۳۹۷ دوباره این شرکتها با کسب تجربه گذشته، مسیر صادراتی خود را پیدا کردند و صادرات این شرکتها ادامه پیدا کرد.
به گفته مرتضی علیاکبری در حال حاضر نیز تحریمهای جدید صنایع فلزی و معدنی ممکن است در مدت کوتاهی اثر روانی بر بازار داشته باشد، ولی تاثیر با اهمیتی در عملکرد واقعی این صنعت بابت تولید و صادرات نخواهد داشت. وی با اشاره به اینکه اتفاق جدیدی در این حوزه رخ نداده گفت: قبل از اعلام تحریمهای جدید، شرکتهای اصلی در این صنعت تحریم شده بودند ولی به تدریج با افزایش تولید و صادرات به شرایط عادی رسیدهاند.
وی با اشاره به وضعیت صنعت در سالهای ۹۲ و ۹۳ گفت: در اواخر سال ۱۳۹۲ و ۱۳۹۳ به دلیل کاهش قیمت جهانی در صنایع فلزی و معدنی و همچنین رکود اقتصادی حاکم بر کشور و عدم گردش نقدینگی، تولیدات کشور در این صنایع ذخیره شده و گاه مبادله کالا در مقابل مطالبات صورت میگرفت؛ اما در حال حاضر بهرغم گذشت یک سال از تحریمها شاهد تشکیل چنین وضعیتی نیستیم.
علیاکبری با اشاره به شرایط کنونی بازار سرمایه گفت: بازار سرمایه در شرایط کنونی صرفنظر از اثرات روانی، نسبت به تحریمها تطبیق یافته یا واکنشهای کوتاهمدت خواهند داشت و سهامداران مزد صبوری خود را خواهند گرفت. وی تاکید کرد: پیشبینی نمیشود وقایع سال ۱۳۹۳ درخصوص کاهش قیمتها و رکود ناشی از آن دوباره رخ دهد؛ براین اساس کاهش قیمتهای اخیر موقتی بوده و بازار سرمایه بهرغم افزایش هزینههای صنایع، راهی جز افزایش قیمت نخواهد داشت.
وی با اشاره اینکه شرکتهای زیرمجموعه معادن و فلزات در سال ۹۷ رشد مناسبی تجربه کردهاند، گفت: فولاد خراسان در سال ۱۳۹۷، معادل ۴۴ درصد افزایش تولید داشت و در سال ۱۳۹۸ با به ظرفیت رسیدن گندلهسازی و فولادسازی میزان تولید و فروش و سودآوری آن افزایش خواهد یافت. فولاد ارفع نیز سودآوری مناسبی در سال ۱۳۹۷ داشته و در سال ۱۳۹۸ نیز این روند استمرار ادامه دارد. در صورت اجرایی شدن طرح توسعه سودآوری شرکت به مراتب افزایش بیشتری خواهد یافت. همچنین تولید سال ۱۳۹۷ شرکت صبانور در مقایسه با سال گذشته، ۲۰ درصد افزایش یافت که این افزایش بیشتر در گندلهسازی بوده و با ظرفیت رسیدن آن در سال ۱۳۹۸ سودآوری آن به مراتب افزایش خواهد یافت.
وی همچنین با اشاره به افزایش ۱۰ درصدی تولید گلگهر در سال ۹۷ تاکید کرد: در سال ۱۳۹۸ با توجه به ظرفیت رسیدن شرکتهای زیرمجموعه گلگهر شامل شرکت جهان فولاد و به ظرفیت رسیدن آهن اسفنجی شرکت توسعه آهن و فولاد گلگهر، افزایش سودآوری در شرکت گلگهر را شاهد خواهیم بود. در چادرملو نیز میزان تولید سال ۹۷ نزدیک به ۱۰ درصد افزایش را تجربه کرده است. همچنین در سال ۱۳۹۸با توجه به ظرفیت رسیدن فولادسازی و آهن اسفنجی، سودآوری آن افزایش خوبی خواهد داشت. وی ادامه داد: شرکت گهرزمین نیز با توجه به افزایش تولید کنسانتره در سال ۱۳۹۸ و راهاندازی طرح ۵ میلیون تنی گندلهسازی، افزایش سودآوری به مراتب بیشتری را به دنبال خواهد داشت.
به گفته وی شرکت ذوب آهن و فولاد مبارکه در سال ۱۳۹۷ افزایش تولید نداشتهاند، اما تمامی شرکتهای این صنعت افزایش فروش قابل ملاحظهای داشتهاند که این روند در سال ۱۳۹۸ استمرار خواهد داشت.