دنیای بورس: برای خرید حقتقدم استفاده نشده در حراج باید علاوه بر قیمت حقتقدم، مبلغ ۱۰۰ تومان واریزی را هم در هنگام خرید پرداخت کرد. افرادی که از سامانه آنلاین برای خرید و فروش سهام استفاده میکنند هنگام خرید به شکل خودکار قیمت حقتقدم همراه با ۱۰۰ تومان واریزی محاسبه و از حسابشان کسر میشود.
به عبارت دیگر وقتی تعدادی حقتقدم حراج شده در قیمت مثلا ۶۰ تومان را میخرید، سیستم معاملاتی مبلغ ۱۶۰ تومان را به ازای هر حقتقدم از حساب شما کسر و دستور خرید را وارد سیستم معاملاتی میکند. همچنین در دوره حراج وقتی حقتقدم خریداری میشود، امکان فروش مجدد آن وجود نداشته و باید منتظر ماند تا پس از ثبت افزایش سرمایه به سهم تبدیل شود. قاعدتا کسانی هم که دستور خرید حقتقدم استفادهنشده به کارگزار میدهند، باید علاوه بر قیمت حقتقدم، ۱۰۰ تومان واریزی هم در حسابشان نزد کارگزار موجود باشد تا خرید انجام شود.
سالها پیش که سیستم معاملاتی آنلاین و سازوکار خودکار کسر ۱۰۰ تومان واریزی وجود نداشت، مواردی پیش میآمد که فردی از طریق کارگزاری حقتقدم استفاده نشده را خریداری میکرد اما نمیتوانست در موعد مقرر که پایان زمان حراج بود، ۱۰۰ تومان واریزی را پرداخت کند و در نتیجه مشکلاتی را برای کارگزاری ایجاد میکرد، اما چند سال است که ۱۰۰ تومان واریزی در همان روز و لحظه خرید دریافت و به حساب سپردهگذاری منظور میشود. دراین گزارش به وضعیت هفتگی افزایش سرمایهها از مرحله صدور مجوز توسط سازمان بورس تا ثبت آن در اداره ثبت شرکتها پرداخته میشود. حرف «ح» پس از نمادهای بورسی به معنی «حقتقدم» و حرف «ج» به معنی «سهام جایزه» است.
کگل ح : «معدنی و صنعتی گلگهر» در آخرین روزهای سال قبل مجوز افزایش سرمایه ۱۲۰۰ میلیارد تومانی معادل یکسوم سرمایه فعلی ۳۶۰۰ میلیارد تومانی خود را از بورس دریافت کرد و با مجوزی که قبلا از مجمع فوقالعاده اسفند ۱۳۹۶ گرفته بود، در جلسه هیاتمدیره آن را عملی کرد. این مبلغ در سه محل توسعه بخش شرقی معدن شماره یک، اجرای طرح تکمیلی کارخانه تغلیظ و جبران مشارکت در شرکتهای سرمایهپذیر از جمله شرکت فرابورسی «سنگآهن گهرزمین» (کگهر) صرف میشود.
این افزایش سرمایه تا مجمع سالانه که معمولا در تیرماه برگزار میشود به ثبت نخواهد رسید و سودی به حقتقدمها تعلق نمیگیرد. تفاوت قیمت بیش از ۱۰۰ تومانی سهم و حقتقدم (با در نظر گرفتن ۱۰۰ تومان واریزی) به همین دلیل است. کگل و کچاد (معدنی و صنعتی چادرملو) به دوقلوهای سنگآهنی بورس مشهورند و هر دو نیز در حال اجرای افزایش سرمایه هستند.
این دو شرکت همچنین اقداماتی برای تکمیل زنجیره تولید در پاییندست با تولید آهن اسفنجی، فولاد و میلگرد در دست اجرا دارند. سهامداران بلندمدتی هرکدام از این دوقلوها در سالیان اخیر، سود مناسبی از سهامداری خود بهدست آوردهاند. بهرغم روزهای خوب در قیمت جهانی سنگآهن و فولاد، خبرهای مربوط به جنگ تجاری چین و آمریکا و نیز تحریمهای آمریکا علیه ایران سبب اندکی کاهش در قیمت سهام این گروه شد.
سصوفی ح : «سیمان صوفیان» در مجمع فوقالعاده اواخر اسفند سال گذشته سرمایه خود را از ۵۵ میلیارد تومان با ۱۰۰ درصد افزایش از محل مطالبات و آورده به ۱۱۰ میلیارد تومان رساند. البته این مبلغ عمدتا صرف تسویه مطالبات سهامدار عمده شده و نهایتا حدود ۸ میلیارد تومان از این طریق وارد شرکت خواهد شد، بنابراین هدف این افزایش سرمایه اصلاح ساختار مالی است.
سهامدار عمده سصوفی هلدینگ «سیمان فارس و خوزستان» (سفارس) است که از سال قبل شروع به افزایش سرمایه زیرمجموعهها عمدتا درجهت اصلاح ساختار مالی کرده است. سصوفی شنبه هفته آینده مجمع سالانه دارد و احتمالا حدود ۲۰ تومان تقسیم سود خواهد داشت و به همین دلیل تفاوت قیمتی در همین حدود بین سهم و حقتقدم وجود دارد.
ختوقا ح: حراج حقتقدم استفادهنشده «گروه صنعتی قطعات اتومبیل ایران» از چهارشنبه گذشته با قیمت ۶۴ تومان شروع شد که کمتر از قیمت روزهای داغ اوایل فروردین و آخرین روزهای فرصت ۶۰ روزه پذیرهنویسی بود. کسانی که بخواهند در مجمع سالانه ختوقا با سهم همراه باشند میتوانند با خرید حقتقدم، از ۱۵ تا ۲۰ تومان تفاوت قیمت سهم و حقتقدم استفاده ببرند.
البته از حدود ۴۸ میلیون حقتقدم استفاده نشده بیش از ۱۵ میلیون در روز اول به فروش رفت تا هرچه زودتر حراج تمام شده و مراحل ثبت افزایش سرمایه و تشکیل مجمع سالانه در زمان مناسب انجام شود. منابع این افزایش سرمایه صرف جبران سرمایهگذاری ختوقا در شرکت غیربورسی «کابل خودرو سبزوار» و مشارکت در افزایش سرمایه شرکت بورسی «الکتریک خودرو شرق» (خشرق) خواهد شد. ختوقا هلدینگ قطعهسازی «ایران خودرو» (خودرو) است.
ولشرق ح: ۱۰ درصد از سهام «لیزینگ ایران و شرق» در مهرماه ۱۳۹۶ در فرابورس به قیمت ۱۵۷ تومان عرضه اولیه و پس از آن در دو مجمع سالانه خود، دو سود نقدی ۳۰ و ۳۵ تومان به سهامداران داد. در مجمع سالانه اخیر پس از تقسیم ۳۵ تومان سود نقدی، در مجمع فوقالعاده پس از آن افزایش سرمایه ۱۰۰ درصدی از مطالبات و آورده نقدی تصویب شد تا صرف افزایش حجم تسهیلات اعطایی به مشتریان واسپاری (لیزینگ) شود. ولشرق عمدتا در واسپاری تجهیزات صنعتی، پزشکی و ساختمانی فعالیت کرده و در زمینه خودرو فعالیتی ندارد.
نماد حقتقدم ولشرق هفته گذشته در قیمت ۸۴۷ ریال کشف قیمت شد و در تمام طول هفته منفی بود. با توجه به اینکه تا مجمع سالانه منتهی به ۳۰/ ۹/ ۱۳۹۸ سرمایه جدید به ثبت میرسد، نزدیکی قیمت سهم و حقتقدم با درنظر گرفتن ۱۰۰ تومان واریزی طبیعی است. سهامدار عمده ولشرق «سرمایهگذاری تدبیر» وابسته به ستاد اجرایی فرمان امام است.
در معاملات هفته گذشته قیمت حقتقدم «بیمه تجارتنو» (بنو) و «فنرسازی زر» (خزر) که با درنظر گرفتن ۱۰۰ تومان واریزی گرانتر از سهم بودند، به قیمت سهم نزدیک شدند. قیمت حقتقدم استفادهنشده «مهندسی نصیر ماشین» (خنصیر) حدود ۸۰ تومان ارزانتر (با در نظر گرفتن ۱۰۰ تومان واریزی) از خود سهم معامله شد که برای کسانی که قصد سهامداری دارند، مناسبتر است.
در هفته گذشته مجوز افزایش سرمایه دو شرکت بورسی صادر شد. «معدنی املاح ایران» (شاملا) میتواند به میزان ۱۰۰ درصد سرمایه فعلی، از دو محل سود انباشته (حدود ۷۱ درصد) و مطالبات (حدود ۲۹ درصد) به سرمایه خود اضافه کند تا جهت اجرای طرح توسعه در مجتمع گرمسار و تولید محصولات جدیدی مانند سولفات پتاسیم صرف شود.
شاملا که از زیرمجموعههای جدیدترین میهمان بازار سرمایه یعنی «سرمایهگذاری صدرتامین» (تاصیکو) است، کمتر از دو هفته پیش، در مجمع سالانه خود سود نقدی ۴۴۰ تومانی تقسیم کرد که سهامداران میتوانند حدود ۲۹ تومان از آن را صرف افزایش سرمایه کنند. «سرمایهگذاری توسعه آذربایجان» (وآذر) شرکت بورسی دیگری بود که اجازه یافت سرمایه خود را از محل مطالبات و آورده نقدی از ۱۰ میلیارد تومان به ۲۰ میلیارد تومان افزایش دهد تا صرف تسویه بدهی بانکی و بهبود سبد سرمایهگذاری کند.
وآذر که در دسته شرکتهای ساختمانی بورس قرار گرفته، در چند سال اخیر چندبار تلاش کرد تا بخشی از پرتفوی عمدتا غیربورسی خود را نقد کرده و ضمن تسویه تسهیلات بانکی، بخشی از آن را در زمینه فعالیت اصلی خود یعنی سرمایهگذاری در سهام بورسی بهکار ببرد که موفق نشد و اینک از طریق افزایش سرمایه در این جهت اقدام خواهد کرد.
افزایش سرمایه حدود ۵۶ درصدی «داروسازی سبحان آنکولوژی» (دسانکو) از مطالبات و آورده، ۳۵ درصدی «قند نیشابور» (قنیشا) از سود انباشته، حدود ۶۴ درصدی «گروه دارویی سبحان» (دسبحا) از مطالبات و آورده و در نهایت ۲۰۰ درصدی «دامداری تلیسه نمونه» (تلیسه) از مطالبات و آورده در هفته گذشته به ثبت رسیدند. معاملات اولیه حقتقدم شرکت «شاهد» (ثشاهد)، «لابراتوارهای سینادارو» (دسینا)، «صنایع سیمان غرب» (سغرب)، «کشت و صنعت شهداب ناب خراسان» (غشهداب) و «توسعه شهری توسگستر» (وتوس) در هفته گذشته به پایان رسید.