دنیای بورس: ماهها بود که کانال ۱۷۰ هزار واحدی به سدی محکم در مسیر صعود شاخص سهام بدل شده بود. تا جایی که ناتوانی در عبور از این سطوح توجه هر چه بیشتر به روندهای سفتهبازانه را طی این بازه به همراه داشت.
مروری بر روند معاملات اسفند
معادلات بورسی در اسفند ماه به واسطه چندین متغیر اثرگذار آماده واکنش به پشتوانههای بنیادین سهام بود. رشد نرخ دلار در بازار آزاد و افزایش فاصله نرخهای نیمایی و آزاد از یک سو، و رونق دوباره بازارهای جهانی در پی نشانههایی از فروکش شعلههای جنگ تجاری دو عاملی بودند که توجهات فعالان بازار را بار دیگر به سهام بنیادی بورس جذب کردند.
در حالی که بازار سهام رفتهرفته با روندهای غالب و اثرگذار همراستا میشد استعفای دکتر ظریف شوکی به این بازار وارد کرد که نتیجه آن چیرهشدن دوباره عرضهها بر قدرتنمایی تقاضا بود؛ به خصوص که مطابق با انتظار در هر فرصت صعودی شدت عرضههای سهامداران بزرگ برای تامین نقدینگی مورد نیاز بنگاهها در انتهای سال چشمگیر میشد.
با عبور از محدوده پرعرضه سهامداران حقوقی، بار دیگر رصد مولفههای بنیادی قوت گرفت. تداوم روند صعودی قیمت کالاهای پایه در بازارهای جهانی و اطمینان از ارزندگی سهام در پی بررسی چشمانداز سودآوری بار دیگر فعالان بازارها را متقاعد کرد که در شرایط فعلی بورس همچنان جذابترین گزینه سرمایهگذاری است. بدین ترتیب بار دیگر شاهد رشد محسوس ارزش معاملات و سنگینی وزنه تغییر مالکیتها به سمت سهامداران خرد و حقیقی بودیم.
۳ جلسه مانده به پایان معاملات بورسی در سال ۹۷، بازدهی شاخص کل به بیش از ۸.۵ درصد در اسفند ماه رسیده و از این لحاظ بورس شاهد ثبت رکوردی جدید در رابطه با بازدهی آخرین ماه سال است.
دو راهی سهامداری و یا نقدکردن سهام
جلسه معاملاتی امروز آخرین فرصت برای سهامداران است تا با فروش سهام اقدام به خروج پول از بورس کنند. در نظر گرفتن تکانههای ممکن در آستانه سال جدید و در حین تعطیلات و ضمنا عدم وجود انتظار صعودی از بازاراهای جهانی در روزهای پیش رو از جمله مهمترین دلایلی است که میتواند سهامداران را به خروج پول از بازار سهام ترغیب کند.
در مقابل انتظار برای روند صعودی ملموس قیمت کالاهای پایه در اولین روزهای سال نوی شمسی، در کنار انتظار برای بهبود پارامترهای کلان اقتصادی و سیاسی میتواند افراد را به سهامداری در تعطیلات پیش رو خوشبین سازد. در عین حال عدم جذابیت قابلملاحظه سایر بازارها در مقطع فعلی میتواند انگیزه برای وارد ساختن نقدینگی به سایر بازارها را کاهش دهد.
به هر صورت به نظر میرسد دادوستدهای امروز بیشتر از این زاویه تحت تاثیر قرار گیرد. در صورتی که روند معاملات امروز به تثبیت شاخص در سطوح فعلی و بالاتر از آن کمک کند به نظر میرسد میتوان انتظار بازدهی بیش از پیش در اسفند ماه را داشت.
سایر اخبار مرتبط با بازار سهام
رفته رفته معاملات بورس کالا، با نزدیک شدن به ایام پایانی سال، محدودتر میشوند. از این منظر اثرات تغییر نرخ ارز بازار آزاد بر معاملات کالایی تا حدودی به حاشیه میرود.
از سوی دیگر آخرین اخبار از بازارهای جهانی بر احتمال دیدار روسای جمهور چین و امریکا در روزهای میانی ماه آوریل (دهه انتهایی فروردین) حکایت دارد. این موضوع در کنار افت ملموس شاخص دلار میتواند سوخت صعود ادامهدار بازارهای جهانی را فراهم کند. احتمالا این روند تا رسیدن نشانههایی قویتر چندان برجسته و پررنگ نخواهد بود.
در کنار این موارد، برخی اخبار از رفع بیش از پیش موانع فروش در رابطه با شرکتهای بزرگ خبر میدهد. آمار روزانه گمرک حاکی از آن است که حجم صادرات شمش روی در اسفند ماه نسبت به ماههای پیش از آن افزایش محسوسی داشته است.
کانال کامودیتی نیز از بهبود وضعیت حجمی و نرخهای فروش «فملی» در روزهای اخیر خبر می دهد. «فملی» از جمله شرکتهایی است که در فروش محصولات خود طی ماههای اخیر و همچنین در دوره پیشین تحریم با مشکلات فراوانی مواجه بود. با این حال کانال تگرامی کامودیتی خبر میدهد که نرخهای فروش ملی مس ایران به قیمتها در بازار فلزات لندن کاملا نزدیک شده است و در عین حل فروش محصولات این شرکت تا مهر ماه سال آینده تضمین شده است.
در مقابل این کانال همچنین گزارش میکند که امکان صادرات محصولات فولادی تنها برای شرکتهای تولیدکننده و یا نماینده رسمی آنها در نظر گرفته شده و این موضوع می تواند به صورت غیرمستقیم تقاضا برای محصولات فولادی در بورس کالا را متاثر سازد.
در سایههای بازار
از مهمترین نمادهایی که غایب روزهای اخیر معاملات هستند باید به نماد دو بانک صادرات و تجارت اشاره کرد. بنگاههایی که افزایش سرمایه آنها از محل تجدید ارزیابی داراییها با کمی تا قسمتی اختلاف، نسبت به پیشنهاد هیات مدیره، به تصویب مجامع آنها رسیده است.
از نکات مورد تاکید در هر دو مجمع، مساله تعیین نرخ تسعیر ارز برای بانکها طی این هفته است. باید دید این موضوع نهایتا در سال ۹۷ تعیین تکلیف خواهد شد یا خیر. نمادهایی همچون «وبملت» و «وتجارت» به دلیل تراز ارزی قابل توجه خود به شدت از این موضوع تاثیر میپذیرند.
- رویدادهای داخلی از نگاه «دنیای بورس»
الف) کلان: پرونده لایحه بودجه ۹۸ کل کشور دیروز در مجمع تشخیص مصلحت نظام بسته شد. مجمع تشخیص، تکلیف ایرادات شورای نگهبان به لایحه بودجه که مورد تایید مجلس نبود را مشخص و بر این اساس بودجه ۹۸ نهایی شد. روز گذشته البته برایان هوک؛ مسئول گروه اقدام علیه ایران در وزارت خارجه امریکا مدعی شد واشنگتن ممکن است با تحریمهای بیشتر، حتی معافیت از تحریم نفتی ایران را بار دیگر تمدید نکند.
هممچنین دیروز اطلاعیه هفتمین عرضه نفت خام سبک شرکت ملی نفت ایران در رینگ بین الملل بورس انرژی برای تاریخ ۲۷ اسفندماه منتشر شد.
ب) صنایع: سعید نمکی؛ وزیر بهداشت تاکید دارد قیمت دارو در سال 98 بین 10 تا 15 درصد افزایش قیمت دارد؛ موضوعی که پیشتر توسط معاون وزیر هم مطرح شده بود. دیروز همچنین قیمت پایه محصولهای پتروشیمی در آخرین هفته سال از سوی دفتر توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی و براساس متوسط نرخ ارز نیمایی اعلام شد. قیمتگذاری محصولهای پتروشیمی طبق متوسط نرخ دلار در سامانه نیما برابر 9257.9 تومان صورت پذیرفت. این درحالی است که در نوبت قبلی و مربوط به 19 اسفند، قیمت پایه این محصولها با دلار 8927 تومانی اعلام شده که نسبت به این دوره حدود 330 تومان کمتر بود.
ج) شرکتها: طبق برنامه اعلامی مجلس در آخرین هفته سال، گزارش کمیسیون اقتصادی مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از نحوه تشکیل و خرید ساختمانها و جذب نیرو و اعطای وام توسط بانک شهر بررسی میشود. «وشهر» که با سرمایه بیش از 1.5 هزار میلیارد تومانی در بازار پايه (ج) فرابورس حضور دارد بعدازظهر فردا؛ دوشنبه 27 اسفند برای تصویب صورتهای مالی سال گذشته به مجمع عادی به طور فوق العاده میرود.
محمدرضا خواجه نصیری؛ مدیرعامل تامین سرمایه تمدن از انتشار اوراق اجاره سهام ۱۰۰۰ میلیارد تومانی هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس به منظور تامین مالی پروژههای توسعهای خبر داد. جعفر ربیعی؛ مدیرعامل هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس نیز دیروز زمان عرضه اولیه سهام سه زیرمجموعه پتروشیمی نوری ، بندر امام و بوعلی را سال آینده اعلام کرد.
امروز عرضه اولیه نیروگاه زاگرس کوثر در بازار دوم معاملات فرابورس انجام و در آن ۱۵۰ میلیون سهم برای عموم واگذار میشود تا در آخرین یکشنبه سال بیستمین شرکت جدید هم وارد بازار شود؛ به این ترتیب 150 میلیون سهم «بزاگرس» در محدوده قیمتی 140 تا 150 تومانی هر سهم و سهمیه 1000 سهمی هر کد حقوقی و حقیقی روانه میز فروش میشود. همچنین بانک دولتی رفاه اعلام کرد: از عرضه امروز بلوک ۵۲ درصدی پتروشیمی امیرکبیر به ارزش ۳.۴۵ هزار میلیارد تومان منصرف شد تا دومین برنامه خروج از این شرکت ۳۶۰ میلیارد تومانی حاضر در فرابورس بی نتیجه ماند .
وزارت نفت اعلام کرد دو بانک بورسی وام کمبهره ۲.۵ میلیون تومانی به دارندگان خودروهای پرمصرف برای تبدیل خودرو به گازسوز میدهند. این تسهیلات از طریق مشارکت بانک پارسیان و پست بانک تامین نقدینگی شده و هماکنون در شعب پست بانک قابل دریافت است.