شرایط کلان حاکم بر بازارهای جهانی
بر طبق گزارش گلدمن ساکس، بازارها در سال 2018 نسبت به کند شدن روند رشد اقتصاد جهانی واکنشی بیش از حد از خود نشان دادند. در مورد آمریکا انتظار میرود که سال آینده با آرام شدن روند رشد اقتصادی این کشور روبرو باشیم و فشار ناشی از افزایش نرخ بهره بر اقتصاد این کشور تداوم یابد. به تبع این امر نگرانیهای قابل ملاحظهای در زمینه احتمال تغییر چرخه تجاری پدید آمده اما به نظر میرسد که این نگرانیها زودتر از موعد بروز کرده است. پشبینی میشود که در سال آینده درآمد شرکتهای بورسی آمریکا روندی افزایشی را تجربه کند. در این میان انتظار نمیرود که سختگیری بانک مرکزی در زمینه سیاست پول تشدید شود.
بر طبق گزارش اخیر رشد اقتصادی آمریکا به ویژه در نیمه دوم سال 2019 آرام خواهد شد. با این وجود در خارج از آمریکا وضعیت آرام شدن رشد اقتصادی پیشتر اتفاق افتاده است. در اروپا با توجه به حمایت سیاستگذار پولی و مالی، تجربه رشد اقتصادی باثبات دور از ذهن نیست. در بازارهای نوظهور رشد اقتصادی چین آرام شده و در عین حال جنگ تجاری به صورت بالقوه اقتصاد این کشور را تهدید میکند. با این وجود نمی توان تضعیف روند رشد اقتصادی را به عنوان سناریوی اصلی برای اقتصاد این کشور در نظر گرفت.
به عقیده تحلیلگران گلدمن ساکس،فعالان بازارهای مختلف (به ویژه در مورد داراییهای اقتصادهای نوظهور) در ارزیابی ریسکها سال 2018 زیادهروی کردهاند. در مورد چین پیشبینی شود که اجرای مجموعهای از سیاستهای حمایتی میتواند وضعیت بهتری را برای اقتصاد این کشور رقم بزند. در مورد دیگر اقتصادهای نوظهور از جمله برزیل، آفریقای جنوبی و روسیه، به نظر میرسد که شاهد آغاز روند بهبود رشد اقتصادی باشیم.
بر طبق پیشبینی گلدمن ساکس، تداوم روند رشد اقتصاد آمریکا هرچند به صورت آرام به افزایش قیمت سهام در این کشور منجر می شود و برخی روندهای نزولی سال 2018 در سال آینده شکلی معکوس به خود خواهند گرفت. در این میان آرام شدن روند رشد اقتصادی آمریکا می تواند تاثیر مثبت افزایش نرخ بهره بر روی دلار این کشور را خنثی کند و همین امر دلار را زیر فشار قرار خواهد داد. در عین حال بازارهای سهام اقتصادهای نوظهور به مدار صعود بازخواهند گشت. علت اصلی این امر بهبود چشمانداز رشد اقتصادی و احیای نسبی ارزش پول این کشورها خواهد بود. در مورد بازار اوراق قرضه نیز پیشبینی میشود که تمایل سرمایهگذاران به اوراق قرضه کوتاه مدت شرکتی بیش از اوراق قرضه دولتی باشد.
با وجود چشمانداز روشن برای سال 2019، کماکان ریسکهای مهمی بر سر راه بازارها قرار دارد و به نظر میرسد که با نزدیک شدن به اواخر سال آینده این ریسکها افزایش خواهند یافت. از جمله این ریسکها میتوان به تنشهای ژئوپولیتیکی، معضل بودجه ایتالیا، تشدید تنشهای تجاری، افزایش سریع نرخ بهره آمریکا به تبع فشار تورمی در بخش دستمزد و شدت گرفتن نگرانی در زمینه تغییر چرخه تجاری اشاره کرد.
بازار سهام
به نظر میرسد در سال آینده میلادی روند تحلیل ریسک و بازده وضعیت منطقیتری را نسبت به سال 2018 در بازار سهام تجربه کند. در مجموع سهام در اقتصادهای نوظهور به نظر جذابتر از اقتصادهای پیشرفته به نظر میرسند. در میان اقتصادهای پیشرفته، بازار سهام آمریکا و ژاپن وضعیت بهتری را نسبت به اروپا میتوانند تجربه کنند.
نفت خام
بر اساس پیشبینی تحلیلگران گلدمن ساکس قیمت نفت وست تگزاس در سال آینده در محدوده 50 تا 70 دلار در نوسان خواهد بود. بر این اساس تثبیت تقاضا در کنار کاهش عرضه از سوی اوپک از جمله عواملی به حساب میآیند که از افت بیش از پیش قیمت نفت جلوگیری خواهند کرد. در این میان فشار سیاسی از سوی مصرفکنندگان بزرگ نفت نیز عامل است که از رشد قابل ملاحظه قیمت نفت جلوگیری خواهد کرد.
بازار ارز
همانگونه که گفته شد به نظر نمیرسد که افزایش نرخ بهره بتواند تاثیر آرام شدن رشد اقتصادی آمریکا را بر دلار این کشور خنثی کند و بنابراین پیشبینی میشود در سال آینده دلار آمریکا روندی نزولی را در پیش بگیرد و در مقابل برخی ارزها در اقتصادهای نوظهور سیر صعودی را تجربه کنند.
رشد اقتصاد جهانی
روند رشد اقتصاد جهانی در سال آینده تداوم مییابد اما واگرایی در میان اقتصادهای مختلف از میان خواهد رفت. رفته رفته تاثیر سیاستهای مالی آمریکا پایان مییابد و رشد اقتصادی این کشور آرام خواهد شد. در خارج از آمریکا، اقتصادهای پیشرفته روند باثباتی را تجربه خواهند کرد و اقتصادهای نوظهور با افزایش شتاب رشد مواجه خواهند شد.
تورم
بر طبق برآوردهای گلدمن ساکس، تورم آمریکا (بدون در نظر گرفتن مواد غذایی و سوخت) در سال آینده در سطح 2 درصد و یا حتی کمی بالاتر از این سطح قرار میگیرد. با این وجود احتمال افزایش بیش از پیش تورم در اثر تعرفهها وجود دارد. در اروپا انتظار میرود نرخ تورم باز هم کاهش یابد. در مورد بریتانیا نیز در صورت خروج نرم از اتحادیه اروپا، تورم این کشور میتواند به آرامی به سوی تورم هدف حرکت کند.
ریسکهای سیاسی اروپا
مساله بودجه ایتالیا کماکان در سال آینده به عنوان یکی از ریسکهای اصلی اتحادیه اروپا به شمار میرود. در مورد برگزیت پیشبینی میشود که تاثیر این رویداد بر خارج از بریتانیا محدود باشد. در این میان در مورد سناریوهای بدبینانه خروج بریتانیا از اتحادیه، پوند میتواند به عنوان جاذب اصلی شوکهای این رویداد عمل کند.
نشانههای پایان چرخه رونق
در حالی که بخشی از فعالان اقتصادی در زمینه پایان یافتن چرخه تجاری کنونی هشدار میدهند، تحلیلگران گلدمن ساکس اعتقاد دارند که چرخه رونق فعلی در سال 2019 تداوم خواهد یافت. با این وجود به موارد همچون تضعیف بازار کار آمریکا، افزایش آرام تورم، افزایش نوسانات بازار و مسطح شدن نمودارهای بازده باید به عنوان نشانههای اولیهای از تغییر چرخه تجاری توجه شود.
بازارهای نوظهور
اصلیترین دلیل عملکرد ضعیف داراییها در بازارهای نوظهور در سال 2018، رشد اقتصادی کمتر از انتظار این کشورها بود. با این وجود بسیاری از اقتصادهای نوظهر در مراحل اولیه افزایش نرخ رشد اقتصادی بلند مدت قرار دارند. به همین دلیل بهبود وضعیت داراییها در این اقتصادها محتمل است. ارزهای اقتصادهای نوظهور همانند بازار سهام این کشورها عملکردی ضعیف را در سال جاری تجربه کردند. مطابق برآوردها، ارزهای اقتصادهای نوظهور هم اکنون 12 تا 23 درصد کمتر از ارزش واقعی خود هستند.
چالش چین
وضعیت اقتصادی چین به عنوان اصلیترین ریسک بازارهای جهانی میان مدت و حتی بلند مدت به حساب میآید. با تداوم سیاستهای حمایتی دولت چین در اقتصاد این کشور، پیشبینی میشود که نرخ رشد اقتصادی در سال 2019 به 6/2 درصد برسد که این ضعیفترین نرخ رشد از اوایل دهه 90 میلادی تاکنون به حساب میآید.