دنیای بورس: بررسی جزییات تغییر مالکیتهای صورت گرفته در بازار روز شنبه نشان از آن دارد که بیشترین خالص خرید توسط سهامداران عمده در نمادهای کالامحور قرار داشت. بر این اساس خالص خرید حقوقیها در 4 صنعت پتروشیمی، پالایشی، فلزی و معدنی بالغ بر 32 میلیارد تومان بود.
الف) شرکتهای پالایشی: در این راستا حدود نیمی از این رقم یعنی 15میلیارد تومان به خالص خرید حقوقیها در گروه پالایشی تعلق داشت. در صدر خرید معاملهگران حقوقی، تمایل به جمعآوری سهام پالایش نفت بندرعباس قرار داشت. به این ترتیب خالص خرید این معاملهگران در «شبندر» به 8.5 میلیارد تومان رسید.
در این میان 12میلیون سهم مزبور توسط بانک رفاه کارگران به عنوان سهامدار عمده «شبندر» خریداری شد. 3میلیون سهم دیگر را نیز صندوق سرمايهگذاری گنجينه زرين شهر جمعآوری کرد. نماد معاملاتی پالایش نفت اصفهان نیز در این روز شاهد جابهجایی حدود 5 میلیارد تومان سهم در مسیر پرتفوی سهامداران حقیقی به حقوقی بود.
ب) شرکتهای معدنی: معدنیها نیز در این روز شاهد تغییر مالکیت 8.5 میلیارد تومانی به سمت معاملهگران حقوقی بودند. در این میان بیشترین خرید صورت گرفته در نماد معاملاتی توسعه معادن و فلزات بود که با خالص خرید 4.8میلیارد تومانی حقوقیها همراه شد. در حالی 11میلیون سهم «ومعادن» توسط صندوق توسعه معادن و فلزات آرمان به عنوان سهامدار عمده خریداری شد که در مقابل یک میلیون و 300هزار سهم را صندوق سرمايهگذاری گنجينه زرين شهر عرضه کرد.
در همین راستا گلگهر نیز خرید سنگین در محدوده 77میلیون سهم را از سوی گروه مدیریت سرمايهگذاری اميد تجربه کرد.
ج) شرکتهای پتروشیمی: پتروشیمی دیگر صنعت کالایی بورس تهران بود که با خالص خرید حدود 4 میلیارد تومانی توسط معاملهگران عمده بازار همراه شد. در این میان گروه پتروشيمی سرمایهگذاری ايرانيان با تداوم خرید از سوی سهامدار عمده یعنی شركت سرمايهگذاری مدبران اقتصاد روبرو شد؛ بهطوریکه این حقوقی در نخستین روز مبادلاتی هفته جاری نیز 400هزار سهم «پترول» را به پرتفوی خود افزود.
سرمایهگذاری نفت و گاز و پتروشيمی تأمين نیز دیگر نماد این گروه بود که شاهد حمایت از سوی دو حقوقی بود. بر این اساس سرمايهگذاری صباتامين و گروه صنعت سلولزی تامين گسترنوين هر کدام 10میلیون سهم «تاپیکو» را خریداری کردند.
د) بانکها و موسسههای اعتباری: این در حالی است که نمادهای زیرمجموعه گروه بانکها و موسسههای اعتباری مورد توجه سهامداران خرد قرار گرفتند؛ بهطوریکه خالص خرید حقیقیها در این گروه به بیش از 7میلیارد تومان رسید. در میان نمادهای این گروه نیز بانک ملت در صدر خرید معاملهگران خرد بازار قرار داشت. بهطوری که خالص خرید این گروه از معاملهگران در «وبملت» به حدود 7 میلیارد تومان رسید.
در پی تقاضای بالای سهامداران خرد در این نماد، سهامدار عمده بانک ملت یعنی صندوق سرمايهگذاری بازارگردانی ملت، اقدام به عرضه یک میلیون و 500هزار سهم کرد. بانک صادرات نیز دیگر نماد این گروه بود که با عرضه 100هزار سهم توسط صندوق سرمايهگذاری بازارگردانی سپهرصادرات مواجه شد. در مقابل بانک خاورمیانه با خرید 800هزار سهم از سوی سرمايهگذاری تامين آتيه مسكن همراه شد.
ه) شرکتهای خودرویی: در میان نمادهای خودرویی نیز لیدر گروه یعنی سایپا در فهرست نمادهای مورد توجه حقیقیها قرار گرفت. بهطوریکه 2.2 میلیارد تومان نقدینگی در مسیر پرتفوی سهامداران حقوقی به حقیقی «خساپا» جابهجا شد. در این میان 12میلیون و 300هزار سهم مزبور از سوی شركت سرمايهگذاری صباتامين عرضه شد. این حقوقی به عنوان سهامدار عمده در دیگر لیدر خودرویی یعنی ایرانخودرو نیز اقدام به عرضه 5.5میلیون سهم کرد.