نقشه نیمروز بورس سه‌شنبه( 23 مردادماه)

روز گذشته نامه‌ای مبنی بر تداوم روند تخصیص ارز 3800 تومانی به خوراک پتروشیمی‌ها منتشر شد و بورس تهران معاملات امروز را تحت تاثیر این موضوع آغاز کرد. بر همین اساس، تقاضا به خصوص در سهام گروه‌ نمادهای پتروشیمیایی افزایش یافت و سبب رشد بیش از 2 درصدی شاخص کل در ساعت آغازین معاملات شد. طی زمان گذشته از معاملات، اخبار و حدسیات متفاوتی در رابطه با صحت یا عدم صحت این نامه منتشر شده و روند متفاوتی را در معاملات نمادهای مرتبط رقم زده است. بازار همچنان انتظار اخبار قطعی در رابطه با تصمیم سیاست‌گزار را می‌کشد.

دنیای بورس: یکی از دغدغه‌های فعالان سهام طی دو هفته اخیر و به‌ویژه پس از اعلام بسته ارزی، نحوه قیمت‌گذاری کالاهای پایه فلزی، پالایشی، پتروشیمی و نیز نرخ خوراک شرکت‌های پتروشیمی بوده است. اهمیت موضوع به‌حدی است که می‌تواند سودآوری شرکت‌های یادشده را شدیدا متاثر کند. منشا اختلاف در برآورد سودآوری شرکت‌های مزبور نیز شکاف بین نرخ ارز رسمی با نرخ کشف‌شده در بازار دوم است. حال، پرسش اینجاست که نرخ دلار نهایی برای شرکت‌های مرتبط چند است.

روز گذشته معاملات محصولات فولادی در بورس کالا بر مبنای دلار 4200 تومانی صورت گرفت؛ مساله‌ای که انتقادهای فراوانی را به دنبال داشت. در حالی که با ارائه بسته جدید ارزی انتظار می‌رفت وزارت صمت نیز همگام با سیاست‌های کلی به سمت محدود کردن بستر رانت‌زا حرکت کند، سیاست‌های این وزارت‌خانه حتی عمق این ناکارآمدی را بیشتر و بیشتر کرده است و بر این رویه اصرار می‌ورزد.

این موضوع روز گذشته قیمت نمادهای فلزی را که عرضه‌های پرحجم و قابل‌توجهی در بورس کالا دارند را تحت فشار قرار داد. تعلل سیاست‌گذار برای تعیین تکلیف قیمت‌ها در چارچوب جدید ارزی و عطش بازار برای جذب اخبار مربوط به این موضوع، موجب دامن‌زدن به نوسان قیمت‌ها در این مدت شده و همچنان نیز ادامه دارد. در همین راستا، شامگاه گذشته نامه‌ای مبنی بر نرخ دلار 3800 تومانی برای محاسبه خوراک شرکت‌های پتروشیمی در تاریخ پس از رونمایی از بسته جدید ارزی، در شبکه‌های اجتماعی دست‌به‌دست شد که هجوم نقدینگی به سهام گروه پتروشیمی را به دنبال داشت.  به‌طوری که بسیاری از نمادهای این گروه‌ها از جمله «شاراک»، «پارس» و نیز «شسپا» صف‌های نسبتا طولانی خرید را تجربه کردند.

اما برخی رسانه‌ها به تکذیب این خبر پرداختند و تردید جدی نسبت به صحت موضوع ایجاد نمودند. پس از پخش این خبر تقاضا در سهام  گروه پتروشیمی عقب‌نشینی کرد و قیمت در بسیاری از نمادها از سقف روزانه فاصله گرفت. به این ترتیب، آخرین قیمت معاملاتی نمادهای یادشده پایین‌تر از قیمت‌های پایانی قرار گرفته است.

بازگشت ورق در معاملات فلزات

همان گونه که اشاره شد عرضه‌های روز گذشته شرکت‌های فولادی در بورس کالا به فشار فروش در گروه فلزات اساسی دامن زد. با این وجود اخبار مرتبط با لغو عرضه کاتد و مفتول مس «فملی» در معاملات امروز بورس کالا سبب قوت تقاضا در گروه فلزات شده است و به این امید قوت بخشیده است که وزارت صمت از قیمت‌گذاری دستوری محصولات مورد معامله در این سامانه عقب‌نشینی کند.. با حرکت رو به رشد نقدینگی در معاملات این گروه، به‌ویژه نماد ملی مس ایران، فلزی‌ها به مدار رشد حداکثری بازگشتند.

زمزمه‌های لغو عرضه محصولات فلزی در بورس کالا به دلیل دیکته قیمت‌ها از سوی نهاد تنظیم بازار، از عوامل رشد تقاضا و افزایش قیمت سهام این گروه در معاملات امروز ارزیابی می‌شود. طی چند روز گذشته مساله‌ای که ذهن سهامداران این صنعت را به خود مشغول داشته، نحوه قیمت‌گذاری محصولات فلزی در بورس کالا در چارچوب جدید ارزی است.

پیش از اعلام بسته جدید ارزی، مبنای نرخ‌گذاری کالاهای پایه دلار رسمی بانک مرکزی بود. اما با تغییر شناورسازی ارز صادرکنندگان غیرنفتی انتظار می‌رفت که قیمت‌گذاری در بورس کالا نیز در چارچوب جدید و با نرخ‌های جدید منطبق شود. با این حال، وزارت صنعت، معدن و تجارت به این انتظار، پاسخ مثبت نداده است و در نتیجه اختلاف قیمت بورس کالا با بازار آزاد، سود هنگفتی را از جیب تولیدکنندگان نصیب واسطه‌های کالایی کرده است.

نگاهی به سایر معاملات

صف خرید نماد «شسپا» بر خلاف نمادهای پتروشیمیایی تا انتهای بازار پایدار ماند. این نماد سه جلسه معاملاتی اخیر را بر مدار رشد حداکثری قیمت سپری کرده است. معاملات امروز و روزهای گذشته لوب‌کات در بورس کالا در قیمت پایه می‌تواند به معنای رشد قابل‌توجه سودآوری این شرکت باشد.

نمادهای پالایشی نیز امروز را با رشد ملموس قیمت سهم پشت سر گذاشتند. افزایش نرخ خوراک از 3800 تومان به مبالغ بالاتر می‌تواند با بزرگ‌تر کردن کیک درآمدی این شرکت‌ها به رشد سودآوری این نمادها کمک کند. با این وجود باید در نظر داشت علاوه بر عدم قطعیت‌هایی که همچنان در رابطه با مبنای دلاری خوراک این شرکت‌ها وجود دارد عوامل اثرگذار و تعیین‌کننده دیگری در سودآوری آن‌ها دخیل است که باید در نظر گرفته شوند.

نمادهای خودروساز امروز را با افت ملایم قیمت پشت سر گذاشتند. دیروز اخباری در رابطه با موافقت ضمنی وزارت صنعت با آزادسازی قیمت خودرو منتشر شد که بایستی دید اولا این مساله تا اجرایی شدن با چه موانعی روبروست و ثانیا این موضوع تا چه حد می‌تواند وضعیت نامناسب این شرکت‌ها را بهبود بخشد. در روزهای اخیر که ابهامات در گروه‌های بزرگ بازار بالا گرفته است روند نوسان‌گیری در معاملات این گروه مجددا مشهود است.

Submitted by admin on