دنیای اقتصاد: کتاب «هنر تحریمها» نوشته «ریچارد نفیو» که در ایران با استقبال روبهرو شد، ذیل اندیشهای تدوین شده که در کتاب بارها به آن ارجاع شده است؛ کتاب «عصیان جنگ خزانهداری در عصر جدید» نوشته «خوان زارات» در واقع طراحیهای کتاب «هنر تحریمها» براساس جنگ خزانهداری انجام شده است.
«خوان زارات» در این کتاب به شرح مختصات سلاح طراحیشده در وزارت خزانهداری آمریکا برای مقابله با تامین مالی تروریسم و فعالیتهای مجرمانه پرداخته است. بررسی این کتاب نشان میدهد اصول طراحیشده در اتاق جنگ خزانهداری که پس از حادثه یازدهسپتامبر کلید خورد، رفتهرفته به یک قاعده جهانی تبدیل شده است.
همگرایی کشورهای مختلف در راستای اجرای این استانداردها کشورهایی نظیر روسیه، چین و هندوستان را نیز مجبور کرده است که در اوج اصطکاک سیاسی و اقتصادی با آمریکا به این معاهده بینالمللی بپیوندند.
بنابراین میتوان گفت این سلاح بهواسطه مشروعیت و جامعیت توانسته است به جایگزینی کمهزینه، مطمئن و مخرب برای جنگ تسلیحاتی بدل شود. بررسی نظرهای انعکاس دادهشده در این کتاب نشان میدهد که یکی از خوشحالکنندهترین احتمالات ممکن برای اتاق فرمان جنگ خزانهداری آمریکا در حال حاضر، بازگشت دوباره ایران به لیست سیاه FATF است.
بررسی کتاب جنگ خزانهداری نشان میدهد که برخی از اصول به تدریج به یک قاعده جهانشمول تبدیل شدهاست. قواعدی که کشورهایی مانند چین، روسیه و هند در عین داشتن اصطکاک با آمریکا آنها را پذیرفتهاند. تبدیل این اصول به قاعدههای بینالمللی باعث شده است کشورهایی که در مقابل اجرای این استانداردهای بینالمللی مقاومت میکنند، وارد تنگهای شوند که از سوی تمامی کشورهای دنیا تحریم شده است چراکه کشوری که وارد لیست سیاه این معاهده بینالمللی میشود اولا راه دور و درازی برای خروج از آن دارد و ثانیا بقیه کشورها خواه ناخواه مجبور به قطع مبادلات مالی خود با کشور حاضر در لیست سیاه خواهند شد.
شاهد این ادعا وضعیت بانکی ایران پس از برجام بود. طی این بازه با وجود برداشته شدن موانع سیاسی، جاری نبودن استانداردها و رویههای بینالمللی مانع برقراری روابط بینالمللی در نظام بانکی کشور شد.
تفصیل تحلیل مزبور را اینجا بخوانید.