تاریخ مجمع: پنجشنبه 28 تیر سال 97
درصد حضار: 79 درصد
اعضای هیات رئیسه:
آقای زارعی (رئیس مجمع- نماینده سهامدار عمده)
آقای منصوریزاده (ناظر اول- نماینده خط دریابندر)
آقای سیدبهرامی (ناظر دوم- نماینده حددریا)
آقای منصوری (دبیر- عضو هیات مدیره)
آقای اعتصام (مدیرعامل)
- تقسیم سود: 60 تومان از 70.3 تومان سود سال
شرکت تایدواتر (حتاید) در سال 1347 با نام «خدمات دریایی داریوش» تاسیس و پس از چندماه با شریک شدن شرکت آمریکایی تایدواتر تغییر نام یافت.
گزارش هیات مدیره
1- مدیرعامل در ابتدا به تغییر مالکیت اخیر در تایدواتر اشاره کرد و گفت در سال 1396 شرکت «فراز انرژی دنا» که سهامدار عمده تاید واتر است توسط شرکت «سیما مارین» خریداری شد.
2- تعداد کل پرسنل گروه در سال 1396 مجموعا 2894 بود که نسبت به سال قبل رشد داشت که با توجه به پروژه امیرآباد و انبار غله ترمینال بندر امام طبیعی است.
3- نواحی کاری شرکت حتاید در زمینه تخلیه و بارگیری به ترتیب زیر توضیح داده شد:
- ناحیه خوزستان : شرکت 4 سایت اصلی در بندر امام دارد. سایت یک شامل 7 انبار مسقف که گنجایش 240 هزار تن غلات دارد و سیلوهای 150 هزار تنی که در حال ساخت است. ضریب اشغال انبارهای غلات قابل قبول است. سایت 2 به انبار کشتی معروف است. سایت 3 شامل 5 هکتار زمین کنار فرودگاه که کار خاصی در آن انجام نمیشود اما با توجه به طرحهای توسعهای ناحیه پتروشیمی بندر امام آن را نگه داشتیم. سایت 4 زمین 15 هکتاری در منطقه ویژه اقتصادی که در حال حاضر به عنوان پارکینگ خودروهای عراقی است و قرار است ناحیه (زون) نفتی و انرژی را در آنجا پیادهسازی کنیم.
در بندر امام در سال 1396 بیش از 26 میلیون تن تخلیه و بارگیری انجام شد که 1.5 میلیون تن آن غلات بود و 23 درصد نسبت به سال قبل افزایش داشت.
- ناحیه مازندران : بندر امیرآباد که در آنجا هم سیلوها مورد بهرهبرداری قرار گرفته که 3.1 میلوین تن تخلیه و بارگیری انجام شد که 43 درصد رشد نسبت به سال قبل داشتیم. سهم 40 درصدی از کل عملیات در بندر امیرآباد به تاید واتر اختصاص یافت و در 3 ماهه اول سال 1397 هم عملکرد بهتر بوده است.
- ناحیه هرمزگان : بندر شهید رجایی بندرعباس اصلیترین بخش انجام فعالیتهای حتاید است. ترمینال ریلی این بندر سال قبل زیان داشت که امسال به سود رسید.
- ناحیه گیلان: در بندر کاسپین هم حضور داریم و برای آینده برنامه های گسترده ای در این بندر خواهیم داشت. در سال 1396 فعالیت کانتینری تایدواتر در کاسپین 5080 (TEU) بود.
4- یکی از زمینه های کاری تایدواتر و شرکتهای زیرمجموعه عملیات سالویج یا خارجسازی شناورهای غرق شده است. از 7 فروند شناوری که موضوع قرارداد در سال 1396 بود، 6 تا را انجام دادیم و یکی هم به خاطر محدودیت در استفاده از ارز دولتی برای پرداخت به پیمانکار خارجی متوقف مانده است. این آخری 80 تن سوخت در خود دارد که امیدواریم به تحریمها نخورد و باقی نماند که ممکن است تبعات زیست محیطی داشته باشد.
5- عملیات لایروبی هم یکی از فعالیتهای دیگر گروه تایدواتر و شرکتهای آن است. در سال 1396 پروژه لایروبی در بندر جاسک به حجم 210 هزار مترمکعب و عملیات لایروبی پروژه بندر نکا به حجم 120 هزار مترمکعب و عملیات لایروبی حوضچه نیروگاه بندرعباس به حجم 50 هزار مترمکعب تمام شد. همچنین برنامهریزی جهت انجام پروژه لایروبی در بندر انزلی برای کمک به شرکت زیرمجموعه خط دریا بندر (حبندر) هم صورت گرفته است.
6- مدیرعامل سپس با ذکر این نکته که بخش دریایی(شناورها و یدککشها) قبلا زیانده بود و در سال 1396 سود خوبی داشت، به شناورهای شرکت اشاره کرد:
- شناور اروند تاید هزار تنی که در حال حاضر تحت اجاره شرکت کرهای ثبت شده در کویت است و قرارداد شش ماهه برای ساخت یک پل دارد که امیدواریم برای 6 ماه دیگر و با قیمتهای بهتر تمدید شود. این شناور از سال 1390 که خریداری شد نتوانسته پروژه زیادی انجام دهد اما با کار در این پروژه در حال شناخته شدن در منطقه است تا برای پروژه های دیگری اجاره گردد.
- یدککش خدماتی سامی تاید 2400 که پس از تعمیرات اساسی و تجهیز آن جهت مطابقت با استانداردهای دریانوردی آماده میشود.
- یدککش خدماتی سامی تاید 3000 هم برای تعمیرات اساسی آماده میشود.
- شناور کروبوت نگین تاید 1 که سال 1395 دچار حادثه شد و شناوری چینی که سبب این حادثه شده بود در توقیف ماست. تاخیر در تعمیر این شناور به خاطر هماهنگی با بیمه بوده است.
- شناور کروبوت نگین تاید 2 تا ابتدای امسال در اجاره بود و امسال تعمیرات اساسی دارد
- شناور تاید 15000 که از نوع سوخترسان است و تاکنون جز هزینه چیزی نداشته است. با تغییر مدیریت و انجام تعمیرات اساسی امیدواریم بتوانیم با استفاده از آن عملیات سودمند انجام دهیم.
- شناور بارج تاید 2000 از نوع فلت که برای عملیات سالویچ مورد استفاده قرار میگیرد.
7- تایدواتر در سال 1396 فعالیتهای زیر را هم انجام داد:
- برنده شدن مناقصه راهبری و تعمیرات شناورهای جستوجو و نجات بندر امام به مبلغ 25.6 میلیارد تومان
- برنده شدن مناقصه راهبری و تعمیرات شناورهای جستوجو بندر امیرآباد به مبلغ 4.6 میلیارد تومان
- خرید یک شناور تدارکاتی با هزینه 3.2 میلیارد تومان که طی 8 ماه در داخل کشور ساخته و بهرهبرداری شد. هزینه اجاره شناور قبلی صرف اقساط این شناور میشود.
- سفارش برای ساخت داخلی یدککش دیگری (یدک کش 2000) برای جایگزینی با شناور اجارهای در دست اقدام است که تا بهمن ماه 1397 تحویل میشود.
8- طرحهای توسعه و سرمایهگذاری تایدواتر در زمینه های کاری خود عبارتند از:
- در زمینه خدمات بندری بهرهبرداری از سیلو و تجهیزات مربوطه در بندرامام به صورت مکانیزه و با ظرفیت 150 هزار تن که تا پایان سال عملیات ساختمانی آن به پایان میرسد. برای خرید تجهیزات هم رویدادهای ارزی پیش آمده مشکل ایجاد کرده است که مکاتباتی با مقامات دولتی جهت تامین ارز انجام شده است.
- خدمات یکپارچه بندری از جمله عملیات بازسازی و نوسازی مکندههای ترمینال فله خشک در بندر امام و آمادهسازی جرثقیلهای 140 تن ترمینال فله خشک بندر شهید رجایی
- در زمینه فناوری اطلاعات با بهرهمندی از توان فنی دو شرکت خارجی پاراگون و DBAGroup در حال تولید نرمافزار جامع بندری هستیم. همکاری با دو شرکت مزبور به توصیه سهامدار عمده جدید صورت گرفت.
- توسعه و عملیاتیسازی سامانه رایانه ای ناوبان (Navban) برای مدیریت حمل کانتینر در بندر شهید رجایی از دیگر اقدامات در دست اجرا در زمینه فناوری اطلاعات است.
- احداث پایانه صادرات و ترانزیت بندر شهید رجایی با اعتبار 40 میلیارد تومان که سالهای قبل دو مشکل یکی در محل پروژه و دیگری در منابع اجرای پروژه داشتیم. با تعاملات سهامدار جدید با سازمان بنادر توافق شفاهی برای ساخت پایانه 12 هکتاری انجام شده است.
- اخذ موافقت با واگذاری 10 هکتار از اراضی در مسیر کاشان جهت ایجاد پایانه حملونقلی که روز گذشته دریافت شد. این پروژه برای حملونقل خودروها و قطعات شرکت سایپای کاشان (سایپا سیتروئن) انجام می شود.
9- تعهدات مالی شرکت در سالهای 97 و 98 بیش از 300 میلیارد تومان برای احداث پروژهها و خرید شناور و تجهیزات است. از جمله پروژه بندر امام 45 میلیارد تومان دیگر نیاز دارد، برای خرید 2 دستگاه هاربوکرین 49 میلیارد تومان نیاز است و 200 میلیارد تومان دیگر هم جهت خرید نوار نقاله و تجهیزات سیلوهای بندر امام و موارد دیگر در نظر گرفته ایم.
10- افزایش درآمد غیرعملیاتی از 17 میلیارد تومان در سال 1395 به 30 میلیارد تومان در سال 1396 بابت فروش زمین بندر عباس به سهامدار عمده قبلی جهت تسویه سود سهام سالهای قبل بوده است.
11- هزینههای مالی سال مورد گزارش به خاطر وام 14.3 میلیارد تومانی بود که در اواخر سال 1395 از شرکت کوثر گرفتیم. یک وام 5.8 میلیارد تومانی از بانک مهر اقتصاد هم داریم که هر دو با سود 18 درصدی در حال پرداخت هستیم.
12- افزایش سرمایه 50 درصدی باوجود دریافت مجوز بورس با مخالفت سهامدار عمده انجام نشد. درواقع سهامدار عمده تصمیم گرفت پروژههای شرکت را مورد بررسی مجدد قرار دهد و براساس تصمیمگیری در ادامه آن پروژهها منابع لازم تخمین زده شده و براساس آن درباره افزایش سرمایه تصمیمگیری شود.
13- با مطالباتی که از اداره مالیات داریم در واقع مالیات سال 1396 را قبلا پرداخت کردهایم و تا پایان سال 1395 پروندههای مالیاتی را بستهایم.
14- در زمینه پرونده های حقوقی طی 5 سال گذشته احکام صادره 95 میلیارد تومان به نفع تایدواتر و کمتر از یک میلیارد تومان به زیان آن بوده است که با پرداخت حق وکالت 700 میلیون تومانی صورت گرفته است. 13 پرونده جاری داریم که اکثر این پروندهها حکم اولیه به نفع ما صادر شده است یا در مرحله کارشناسی است.
15- سودآوری شرکتهای زیرمجموعه در سال 1396 بیشتر شدند و شرکتهای زیانده از 3 شرکت به 2 شرکت کاهش یافت که یکی از آنها (ساحل و فراساحل) شرکت آموزشی و یکی هم در حال کوچکسازی (تندر ایرانیان) است.
16- مدیرعامل در پایان گزارش خود به موضوع تحریم اشاره کرد و گفت یکی از اهداف شرکت از سال 1392 رهایی از تحریمها بود. پیش از این با فروش سهام به «موسسه اعتباری کوثر» از سوی «مهر اقتصاد ایرانیان» گروهی از وکلا را مامور پیگیری رفع تحریم کردیم که با توجه به تحریم دوگانه اروپا و خزانهداری آمریکا امکان رفع این 2 تحریم وجود نداشت.
در واقع با توجه به بحثهای موشکی و ترامپ و وابستگی کوثر به وزارت دفاع احتمال حل آن نبود. اما با خرید سهام سهامدار عمده تایدواتر توسط شرکت «سیمامارین» که کاملا خصوصی است و زمینه کاریاش هم در زمینه خدمات دریایی است، دنبال پیشبینی راهحلهایی هستیم که با حفظ حقوق سهامداران تایدواتر اما (احتمالا) بدون استفاده از «نام تایدواتر» فعالیتها را ادامه دهیم. روند عملکرد شرکت گرچه در 3 ماهه اول سال 1397 بهتر از همیشه بوده و در سه ماه آینده هم شاید به خاطر مهلتی که در برخی از واردات پیش از تحریمها وجود دارد، در بنادر جنوبی بهتر باشد، اما روال آینده در مجموع مناسب نیست.
البته در بنادر شمالی درخواستهایی از سوی کشورهای دیگر صورت گرفته است و تحرکاتی در زمینه صدور لبنیات و محصولات صنعتی و ورود غلات مشاهده میشود که ما هم سعی میکنیم در بنادر شمالی حضور بیشتر داشته باشیم و بخشی از مشکل تحریمات احتمالی را رفع کنیم. در این مورد راهآهن اینچه برون و امیرآباد قرار است طی 2 تا 3 سال آینده به گرمسار وصل شود که جز کارهای اولویتدار قرار گرفته است. این پروژه افق ترانزیت را در بنادر شمالی دگرگون میکند. برای بندر کاسپین هم اتصال راهآهن میتواند ترانزیت کالا را بیشتر کند.
گزارش حسابرس: مشروط (با 2 بند شرط)
بند 4 (بند شرط) شرکت تایدواتر در فهرست تحریم براساس قانون جدید کاتسا در سال 2017 قرار دارد که میتواند محدودیتهایی بر عملکرد شرکت ایجاد کند. با توجه به قانون افشای به موقع این موضوع انجام نشده است.
مدیرعامل گفت با توجه به برجام امکان خروج از تحریم وجود داشت اما با وضعیت فعلی زمینه آن وجود ندارد. در صورت ایجاد زمینه برای آن با استفاده از وکلای خارجی اینکار صورت خواهد گرفت. مدیرعامل اضافه کرد تفاوت کاتسا با قوانین تحریمی قبلی آن است که در قانون کاتسا هر کسی که با تایدواتر کار کند خود مشمول تحریم میشود. نمانیده بورس هم از عدم افشای این موضوع در گزارش تفسیری مدیریت گله کرد. یکی از سهامداران پرسید شما در SDN List هستید یا نه که مدیرعامل گفت در مذاکرات هستهای موضوع کشتیرانی و بنادر کلا از موضوع تحریم خارج شدند به جز دو شرمت تایدواتر و صدرا (خصدرا).
یکی از سهامداران پیشنهاد تغییرنام تایدواتر را داد که رئیس مجمع گفت در صلاحیت این مجمع نیست و موجب عدم تقارن اطلاعاتی میشود (البته به این موضوع دقایقی قبل توسط مدیرعامل اشاره شده بود). رییس مجمع اضافه کرد فعالیتهای شرکت تحریم نشده بلکه قالب شرکت تحریم شده است وگرنه ما پول نمیدادیم سهم را بخریم. وی از سهامداران خواست هرگونه پیشنهاد در این زمینه را به مدیرعامل شرکت انتقال دهند تا بررسی شود. مدیریت شرکت هم در چند سال اخیر باوجود تحریمها خوب توانستهاند شرکت را اداره کنند.
وی گفت توضیح برخی از موارد هم ممکن است به شرکت صدمه بزند. نهایتا تکلیف شد ظرف 15 روز آینده مجمع فوقالعاده جهت تصمیمگیری تشکیل شود و پیشنهادات رسیده هم بررسی گردد. در مجموعبا توجه به شناخته شده بودن سهامدار عمده در سطح جهانی امکان ادامه عملکرد شرکت وجود دارد.
بند 5 (بند شرط) 16.5 میلیارد تومان از مطالبات راکد و سنواتی با دریافتنیها تهاتر گردیده است. 110 میلیارد تومان بدهی و 8 میلیارد تومان مطالبات شرکت راکد و سنواتی است.
در سالهای 1394 و 1395 بالای 12 میلیارد تومان و در سال 1396 حدود 6 میلیارد تومان طلب وصول کردیم. برای شفاف کردن صورتهای مالی حسابهای دریافتنی و پرداختنی را تهاتر کردیم که این اصلاحات هیچ بار هزینهای برای شرکت نداشته است. یکی از سهامداران گفت تهاتر این حسابها ممکن است سالهای بعد مشکلاتی برای شرکت ایجاد کند که رئیس مجمع خواست کمیتهای در شرکت گزارشی در این مورد تهیه و براساس آن تصمیمگیری شود. البته وی توضیح داد وقتی سالها گذشته و کسی مراجعه نکرده است قاعدتا میتوانیم تهاتر (Write off) کنیم.
بند 9 (بند بازرسی) اسناد مالکیت دو شناور سامیت 1 و 2 براساس قرارداد صلح قطعی بین شرکت «فراز انرژی دنا» و «تایدواتر» در قالب فروش اقساطی با بانک مهر اقتصاد به نام شرکت انتقال نیافته است.
به گفته مدیرعامل در این شرایط شاید انتقال به نام تایدواتر به صلاح نباشد و سهامدار عمده باید تصمیم بگیرد. در پی اعتراض برخی از بازنشستگان شرکت به عدم انتقال مدیرعامل گفت قیمت این شناورها 20 میلیارد تومان تعیین شده بود که با استفاده از کارشناس مربوطه قیمت را به 16.5 میلیارد تومان کاهش و سود وام را هم کاهش دادیم و خریداری کردیم.
حتی براساس قرارداد هزینههای تعمیرات اساسی را هم از سود وام خریداری این شناور کسر خواهیم کرد. انتقال شناور به نام تایدواتر برای حضور آن در آبهای خارج از کشور مشکل ایجاد خواهد کرد. در پی اعتراض مجدد یکی از کارمندان شرکت مدیرعامل گفت شما شناور را میخواهید به نامتان کنید یا میخواهید برایتان پول درآورد؟
پرسش و پاسخ
1- یکی از کارمندان شرکت درباره وضعیت دانشگاه علمی کاربردی شرکت پرسید.
پاسخ: مدیرعامل اشاره کرد که مشکلاتی با دانشگاه جامع علمی کاربردی در این مورد وجود دارد و شرایطی را اعلام کرده اند که مورد قبول ما و بسیاری از مراکز علمی کاربردی دیگر نبوده است. از طرفی تعداد دانشجویان متقاضی حتی در دانشگاه های دولتی هم کم شده است. واحد انزلی دانشگاه علمی کاربردی تایدواتر در حال فعالیت با حدود 400 دانشجو است اما شعبه بندرعباس تعطیل شد.
«حتاید» به روایت اعداد
سود محقق شده (EPS) به ازای هر سهم 70.3 تومان سال گذشته 36.5 تومان
سود تقسیم شده (DPS) به ازای هر سهم 60 تومان سال گذشته 45 تومان
هزینههای مالی به ازای هر سهم (4.3) تومان سال گذشته (2.4) تومان
سود انباشته در پایان سال مالی به ازای هر سهم 80 تومان که 60 تومان تقسیم شد.
حاشیه های مجمع
- یکی از سهامداران در هنگام تقسیم سود خطاب به مدیرعامل گفت در گزارش شما همه چیز خوب بود، چرا با تقسیم سود 60 تومانی مخالفت می کنید که مدیرعامل گفت: «شما همه گزارش را بخوانید، بیش از 70 میلیارد تومان صرف سرمایهگذاری در پروژه بندر امام شده است و باز هم نیاز به صرف هزینه است و اگر سود بالا تقسیم شود هشدار می دهم که مجبور به فروش دارایی از شرکت خواهیم شد.»
- در حالیکه یکی از کارمندان سهامدار در ابتدای بحث تقسیم سود گفت آقای قائم مقامی (مالک جدید تاید واتر) در جلسه ای قول تقسیم 60 تومانی سود در اولین مجمع پس از مالکیت را به عنوان هدیه ای به سهامداران داده است، علت صرف زمان حدود نیم ساعتی برای بحث تقسیم سود و پیشنهاد اولیه 20 تومان توسط وی مشخص نشد.
- یکی از سهامداران که از مدیران قبلی شرکت بود گفت من شماره ثبت شرکت تایدواتر را از اداره ثبت گرفتم. وی از مشکالات تایدواتر در هنگام واگذاری به بخش غیردولتی گفت از جمله استخدام بستگان مدیران جدید در شرکتهای تابعه و خواست در این مورد تحقیقات لازم انجام شود. رئیس جلسه از حضار خواست به افتخار ایشان دست بزنند و گفت حتما از نظرات ایشان بیشتر استفاده خواهیم کرد کما اینکه تاکنون استفاده شده است.
- در پایان جلسه و هنگام پذیرایی، گروهی از سهامداران درباره آینده شرکت پس از این مجمع با دو نظر متضاد بحث می کردند. عده ای مالک جدید شرکت را کاربلد و عملکرد آتی آنرا سبب پیشرفت شرکت می دانستند و عده دیگری این مجمع را آخرین مجمعی می دانستند که سود به سهامداران داده می شود!
- رئیس مجمع گفت ما 156 انتقاد به عملکرد شرکت داریم اما نبش قبر مانع ما برای رسیدن به آینده است.
- نماینده صندوق زرینشهر (وابسته به بانک شهر) در هنگام تقسیم سود آمادگی بانک شهر جهت صدور اوراق تامین منابع برای شرکت را اعلام کرد که مدیرعامل گفت برای این کار اقدام کردهایم، اما هنگام تضمین اوراق خواستهاند داراییهای ما به نام آنها شود که چنین ریسکی نکردهایم.
- مدیرعامل گفت آنقدر مجوز انبار در بندر امام داده شده که سازمان بنادر مجبور شده کف قیمت برای اجاره تعیین کند، در حالی که برخی از دارندگان انبار حاضرند کمتر از نصف این مبلغ کف را برای اجاره دریافت کنند.
- یکی از سهامداران بازنشسته شرکت مجمع امروز را اولین مجمع آرام طی چند سال اخیر و آغاز امید برای ساخت تایدواتر جهانی و قدرتمند (به جای تایدواتر قلدر!) دانست و ابراز خوشحالی کرد که تایدواتر به دست فرزندان سازمان بنادر و آقای قائممقامی افتاده است.