تاریخ مجمع: یکشنبه 17 تیرماه سال 97
درصد حضار: 81 درصد
اعضای هیات رییسه:
آقای دولتآبادی (رئیس مجمع- نماینده سهام عدالت)
آقای فراهانی (ناظر اول- نماینده سرمایهگذاری سپه)
آقای اسماعلی (ناظر دوم- نماینده سیدکو)
آقای متقاعدی (دبیر- مدیرعامل)
آقای سیدصالحی (مدیر مالی)
- تقسیم سود: 10 تومان از 15.6 تومان سود سال
سیمان داراب در سال 1366 تاسیس و در سال 1382 به بهره برداری رسید و یکسال بعد در سال 1383 وارد بورس اوراق بهادار شد. 50 درصد این شرکت در مالکیت سهام عدالت و حدود 20 درصد در اختیار سرمایهگذاری سپه و بقیه به سایر سهامداران اختصاص دارد.
گزارش هیات مدیره
1- سیمان داراب در سال 1396 بیش از 54 میلیون تن سیمان فروخت که 6 میلیون تن از آن صادراتی و 48 میلیون تن داخلی بود و نسبت به سال قبل تفاوت محسوسی نداشت.
2- در استان فارس 9 کارخانه سیمان وجود دارد که از استانهای مجاور مانند اصفهان هم فروش انجام میشود. با راه اندازی سیمان سپهر در استان فارس و ورود بخش قابل توجهی از محصولات سیمان مارگون به استان، رقابت سختتر هم شد. در حال حاضر قیمت فروش سیمان هنوز به سطح سال 1393 نرسیده و بسیاری از تولیدکنندگان هنوز هم سیمان را با تخفیف عرضه میکنند.
3- ظرفیت سالانه ساراب حدود یک میلیون تن تولید کلینکر است. از طرف انجمن صنفی سیمان 760 هزار تن سهمیه برای سیمان داراب در نظر گرفته شده بود که توانستیم بیش از 790 هزار تن سیمان در بازار داخلی و 70 هزار تن سیمان در بازارهای صادراتی به فروش برسانیم. صادرات سیمان سال 1395 حدود 40 هزار تن بود که سال 1396 دو برابر شد. در سال 1396 بالغ بر 175 هزار تن کلینکر هم توسط ساراب صادر شد. مجموع تناژ فروش حدود 17 درصد نسبت به سال قبل رشد نشان میدهد.
4- مدیرعامل به نقش «انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان» در ساماندهی نسبی بازار اشاره کرد و گفت مانع اصلی در افزایش نرخ سیمان مدیران شرکتهای تولیدکننده اند که بعضا به خاطر شرایطی که دارند (مانند لزوم بازپرداخت تسهیلات) نمیتوانند در این زمینه به اقدام مناسب دست بزنند.
5- مدیرعامل گفت در سال 1396 صادرات از استان فارس با همگرایی و تفاهم بین 5 کارخانه سیمان استان فارس و به صورت حمل یکپارچه به بندرعباس انجام شد که ضمن تامین منافع این شرکتها، از قیمت شکنی صادراتی هم تا حدودی جلوگیری شد.
6- شرکت در سال 1396 حدود 92 میلیارد تومان فروش داشت که در سال قبل حدود 80 میلیارد تومان بود و 15 درصد رشد نشان میدهد. سود خالص در سال 1396 به رقم 14 میلیارد تومان رسید که نسبت به سال 1395 با رقم 9.9 میلیارد تومان حدود 41 درصد رشد نشان میدهد. تسهیلات بانکی شرکت (41) درصد کاهش یافت و از 10 میلیارد تومان به 6 میلیارد تومان رسید.
7- در سال مورد گزارش موارد و مسائل مالیاتی شرکت تا پایان سال 1359 حل و فصل گردید. پرسنل شرکت در پایان سال 308 نفر بود که 20 نفر کاهش نسبت به پایان سال 1395 نشان می دهد.
8- مدیرعامل ضمن اشاره به برخی از متغیرهای عددی مربوط به کیفیت کلینکر سیمان داراب گفت مشتریان در حال حاضر از بین فروشندگان سیمان انتخاب میکنند، بنابراین کیفیت محصول و پشتیبانی مناسب از محصول مورد توجه ما است. نصب و راهاندازی اشعه ایکس (X-Ray) در سال 1396 انجام شد که به تولید یکنواخت و باکیفیت محصولات کمک می کند.
9- شرکت توانست در پنج سال اخیر توانست مصرف مازوت را به صفر برساند درحالیکه در سال 1394 حدود 25 درصد سوخت مصرفی مازوت بود. این موضوع سبب حداقل 1.2 میلیارد تومان صرفه جویی در سال 1396 شد. روند توقف کورهها هم از 278 ساعت در سال 1394 به 39 ساعت در سال 1396 رسید.
کاهش مصرف روغن و مدیریت ضایعات و فروش آنها به شکل مناسب یا استفاده از انها در بخشهایی از کارخانه هم هزینه ها را کم کرد. حذف پیمانکار تعمیر و نگهداری پست برق و نیز آموزشی کارکنان برای تعمیرات تجهیزات از فعالیتهای دیگر جهت کاهش هزینه ها بود.
10- برنامههای آتی شرکت اجرای پروژههایی با سرمایه گذاری 23.5 میلیارد تومان به شرح زیر است:
- خرید 15 دستگاه کشنده اسکانیا که با مساعدت وزارت راه و پرداخت 9 درصد از وجه آن بصورت وام با سود 9 درصدی در حال انجام است. کل مبلغ خرید هم 9 میلیارد تومان است.
- طرح توسعه بارگیرخانه پاکتی با هزینه 4.5 میلیارد تومان که طی 18 ماه انجام خواهد شد.
- دو طرح بهسازی در خط تولید و معدن خاک رس با هزینه سرمایهگذاری 7 میلیارد تومان و با زمان اجرای حدود 2 سال در نظر است.
- خریدهای سرمایهای هم 3 میلیارد تومان از پروژههای آتی شرکت را تشکیل میدهد.
11- از دید مدیرعامل برای سال 1397 باوجود افزایش نرخ ارز وضعیت روشنی نداریم و صنعت سیمان دچار سردرگمی است. سیمان داراب در 3 ماه ابتدای سال وضعیت مناسبی داشته اما محدودیتهای ایجادشده درباره ارز روند را کند کرده است.
12- مدیرعامل گفت قصد افزایش سرمایه از محل سود انباشته را در سال گذشته داشتیم که بخاطر جلوگیری از افت قیمت سهم این کار را به امسال موکول کردیم.
گزارش حسابرس: مقبول (بدون بند شرط)
بند 5 (تاکید بر مطلب خاص) مبلغ دفتری سرمایهگذاریهای بلندمدت در پایان سال مالی مورد گزارش مبلغ 3.9 میلیارد تومان بیشتر از ارزش بازار آنها میباشد. به اعتقاد مدیریت با توجه به ارزش جایگزینی و اقتصادی سرمایهگذاریهای مزبور ذخیره کاهش ارزش نیاز نمیباشد.
مدیرعامل گفت به خاطر اجتناب از مشکلات مالیاتی ذخیرهای در نظر نگرفتیم و معتقدیم در سال 1397 رشد کرده و به قیمتهای دفتری خواهند رسید.
بند 6 (تاکید بر مطلب خاص) مالیات عملکرد سال 1395 یک میلیارد تومان بیشتر از مبلغ پرداختی شرکت مطالبه شده است.
مدیرعامل گفت ما باید معافیت 20 ساله را بگیریم و 90 درصد راه را رفتهایم و حتی شاید بتوانیم مالیات سالهای 1393 و 1394 را هم برگردانیم. در مورد سال 1395 هم پرونده در حال بررسی است.
بند 3-9 (بند بازرسی) تکلیف مجمع سال گذشته درخصوص خاتمه پروژه بهار نارنج مربوط به شرکت فرعی «عمران و توسعه داراب» به نتیجه نهایی نرسیده است.
مدیرعامل گفت 20 واحد از این پروژه باقی مانده است که قصد فروش آن را داریم. قیمت مسکن در منطقه داراب رشد چندانی نداشته است (کمتر از 20 درصد رشد کرده).
پرسش و پاسخ
1- (پرسش نماینده سیدکو) چرا کلینکر را با 8 درصد زیان ناویژه فروخته اید؟
پاسخ: مدیرعامل گفت تصمیم مدیریتی بوده تا بتوانیم تولید را ادامه دهیم و بهای تمام شده کل سال مالی را پایین بیاوریم. از طرف دیگر تولید کلینکر و عدم فروش آن سبب از بین رفتن کیفیت آن میشد. امسال هم احتمالا مجبور به این کار هستیم اما با تغییرات نرخ ارز، فروش امسال با سود خواهد بود.
2- با توجه به راهاندازی سیمان منددشتی که زیرمجموعه سیمان دشتستان است، آیا صادرات آن به صرفه خواهد بود؟
پاسخ: با توجه به تعطیلی 200 میلیون تن از ظرفیت تولید سیمان در چین، فرصت مناسبی برای کشور ما ایجاد شده است. تلاش داریم پس از رفع مشکلات ارزی و شروع به تولید سیمان منددشتی بصورت گسترده تری اقدام به بازاریابی برای صادرات کنیم. مدیرعامل گفت تنها دو شرکت در صنعت سیمان توانستند در ازای صادرات یورو بگیرند که یکی از آنها سیمان داراب بود. آفریقا (کنیا) بنگلادش و حتی امارات صادرات کردهایم. در حال حاضر مشکل این است که اصلا نمیتوان ارز وارد کشور کرد (سیمان داراب بیش از 16 درصد سیمان دشتستان را دارد که سیمان دشتستان کارخانه سیمان منددشتی را در حال اجرا دارد).
3- قیمتهای جهانی در آفریقا و جنوب شرق آسیا به گونهای است که باید به قیمتهای فوب 50 دلاری فکر کنیم، آیا این طور نیست؟
پاسخ: متاسفانه قیمتهای صادراتی تابعی از قیمتهای داخلی است. مثلا در بازار عراق سیمان را در سال 1393 صد دلار (دلار هزار تومانی) میفروختیم. عامل دوم تلاش شرکتهای سیمان مرزی برای رقابت منفی در جهت جلوگیری از ورود شرکتهای داخلی به بازار صادراتی آنهاست. در حال حاضر 15 میلیون تن کلینکر روی زمین داریم قیمت کلینکر صادراتی ما در حال حاضر تفاوت چندانی با نرخ جهانی ندارد اما سیمان تفاوت نرخ زیادی دارد. به نظر مدیرعامل تا زمانی که قیمت پایین سیمان در کشور و نیز مشکلات پولی ارزی حل نشود قیمت صادراتی سیمان بسامان نخواهد شد. وی اضافه کرد سه شرکت سیمان داراب، هرمزگان و ممتازان کرمان تلاش دارند صادرات سیمان از طریق بندرعباس را ساماندهی کنند که البته تلاش زیادی جهت به نتیجه رسیدن آن لازم است. در انجمن صنفی پیشنهاد دادهایم که در عسلویه 5 شرکت با یک بازرگان وارد مذاکره شوند و سیمان را به صورت یکپارچه از طریق وی با نرخی ریالی متناسب با نرخ دلار صادر کنند.
4- مبلغ 200 میلیون تومان حق مشاوره برای چه منظور پرداخت شده است؟
پاسخ: اشکالی در غبار حاصل از کارخانه وجود دارد که شرکت خارجی FLSmith چند سال پیش 30 میلیارد تومان برای رفع آن خواسته بود. اما اینک با درخدمت گرفتن پاره وقت یک نیروی متخصص، در حال رفع این مشکل هستیم. همچنین بخشی از این مبلغ مربوط به مشاوره برای رفع مسائل مالیاتی است.
«ساراب» به روایت اعداد
سود محقق شده (EPS) به ازای هر سهم 15.6 تومان سال گذشته 11.1 تومان
سود تقسیم شده (DPS) به ازای هر سهم 6 تومان سال گذشته 6 تومان
هزینههای مالی به ازای هر سهم (1.7) تومان سال گذشته (2.4) تومان
سود انباشته در پایان سال مالی به ازای هر سهم 48.8 تومان که 10 تومان از آن تقسیم شد.
حاشیههای مجمع
- رییس جلسه که نماینده سهام عدالت بود عملکرد سیمان داراب در پرداخت به موقع سود سهام عدالت را در بین 50 شرکت بورسی که سهام عدالت سهامدار آنهاست، بی نظیر دانست و چندین بار از این بابت تشکر کرد. وی موافقت خود با تقسیم سود مورد نظر هیئت مدیره (حدود 6 تومان) را اعلام کرد ولی با توجه به درخواست سهامداران نهایتا 10 تومان تقسیم شد.
- وقتی نماینده سرمایهگذاری سپه با رئیس مجمع در گوشی صحبت کرد سهامدار پرحاشیه بورس فکر کرد درباره اخذ ذخیره مالیات صحبت میکند و با عصبانیت از فروش سهام سیمان داراب توسط سرمایهگذاری سپه انتقاد و تنشهایی را ایجاد کرد.
- در پایان مجمع برخی از سهامداران به شدت به افزایش پاداش هیات مدیره معترض شدند و علت مخالفت خود را تقسیم سود نامناسب دانستند.