تحریم قطعه‌سازان‌ سخت‌تر است یا قیمت‌گذاری؟

قیمت‌گذاری سیاست غلطی است که با با تضعیف توان مالی خودروساز، به ضعف قطعه‌سازی منجر شده است. اما اکنون این پرسش پیش‌روی است که آیا تحریم برای قطعه‌سازان خودرو سخت‌تر است یا قیمت‌گذاری؟

محمدرضا نجفی منش/ رییس انجمن قطعه‌سازان ایران

صنعت قطعه‌سازی ایران در شرایط کنونی از دو نوع تحریم رنج می برد که یکی خارجی است و دیگری داخلی. تحریم‌های خارجی که پیامد خروج امریکا از برجام است، از مردادماه به مرحله اجرا میژ‌رسد که ممنوعیت فروش قطعات خودرو به ایران را هم شامل می شود. جالب است که فروش خودروی ساخته شده به ایران در تحریم‌های آمریکا ممنوع نیست اما ساخت قطعات با هدف زمین زدن صنعت خودروی ایران در دایره تحریم ها قرار گرفته است.

در این زمینه باید هرچه سریع تر چاره اندیشی کرد. نیاز به قطعات خودرو را می توان با افزایش تولید داخل جبران کرد یا مذاکره با کشورهایی مثل چین و مالزی که امکان فروش با ایران با وجود تحریم های امریکا  دارند را آغاز کنیم.

تحریم های داخلی،  نوع دیگر تحریم‌هاست که از نظر من کشنده تر و اثرگذار از تحریم‌های خارجی است. یکی از این نوع  تحریم‌های اثرگذار قیمت گذاری خودروست که توسط شورای رقابت تبدیل به سنت غلطی در بازار خودرو شده است. قیمت‌گذاری خودرو توسط شورای رقابت باعث شده توان مالی خودروساز در وهله اول و توان مالی قطعه ساز در وهله دوم تحت تاثیر قرار بگیرد و روز به روز ضعیف تر شود. می‌توان آثار این سیاست غلط را در وضعیت شرکت‌های خودروسازی در بورس مشاهده کرد.

پیشنهاد ما برای رفع آثار منفی قیمت‌گذاری این است که دولت هرچه سریع تر دست از این سیاست غلط بردارد و اجازه دهد قیمت خودرو در حاشیه بازار تعیین شود تا توان مالی خودروساز از بین نرود. با تنظیم قیمت خودرو براساس مکانیزم بازار توان مالی خودروساز و در پی آن قطعه ساز افزایش پیدا می‌کند.

قیمت مواد اولیه مورد نیاز قطعه‌سازان افزایش یافته اما قیمت محصول بیشتر نشده است. بخشی از قطعه‌سازان به دلیل اعتباری که نزد شرکت‌های خارجی داشته اند، مواد اولیه وارد کرده اند اما گمرک محموله را به دلیل عدم دریافت کد تخصیص ارز ترخیص نمی کند. این مشکل در چند جلسه با گمرک مورد بررسی قرار گرفته و بانک مرکزی هم قول همکاری داده است و امیدواریم این مشکل هرچه زودتر رفع شود.

با توجه به شرایط بین المللی که در پیش است، مجموعه صنعت باید برای رفع مشکلات داخلی تلاش کند و سیاست‌های دولت نباید تبدیل به مانعی برای توسعه فعالیت های صنعت شود. اگر امریکا 500 نفر را مامور کرده تا  تمام معاملات ایران را رصد کنند، ماهم باید ستادی با 5 هزار نفر نیرو برای مقابله با تحریم ها تشکیل دهیم. انتظار برای رسیدن تحریم ها و بعد چاره اندیشی در مورد آن ها بیهوده است. باید از همین الان دست به کار شد.

منبع:‌ سایت خبری اتاق بازرگانی تهران

Submitted by admin on