بر اساس بخشنامه بانک مرکزی، بانک مرکزی اجازه خرید مستقیم ارز را از سوی بازرگانان در صرافیهای مجاز صادر کرده و بر اساس بخشنامه مذکور قرار است از امروز، صرافیهای مجاز نیز با ضوابط خاص در کنار سامانه نیما فعال شوند.
در این میان شنیدهها حکایت از این دارد که بانک مرکزی با مکانیزمهای خاص نظارتی این اجازه را به صرافیها داده است و البته قیمت هم، همان ۴۲۰۰ تومان ملاک است و هیچ خرید و فروشی خارج از این نرخ انجام نمیشود.
در متن بخشنامه که بانک مرکزی آن را روی خروجی خود قرار داده، عنوان شد: بانک مرکزی مسئولیت خرید ارز برخی از ثبتسفارشهایی که تخصیص ارز (گواهی ثبت آماری) آنها به صورت «بانکی (نیما)» است را به بازرگانان محول کرد.
بر این مبنا از دیروز؛ یکم خردادماه امکان خرید ارز از صرافیها در سامانه نیما از طریق سامانه جامع تجارت با ترتیبات مسیر دسترسی به این قابلیت سامانه جامع تجارت به شرح زیر ایجاد شد:
عملیات ارزی > مدیریت عملیات ارزی بانکی > خرید ارز
واردکنندگان اما لازم است در این ارتباط به نکات زیر توجه کنند:
1. پیش از مراجعه واردکننده به سامانه جامع تجارت، بانک عامل باید نسبت به ثبت درخواست تخصیص ارز (گواهی ثبت آماری)، دریافت تایید بانک مرکزی، اخذ تعهد از واردکننده مطابق تبصره ۴ بند ی بخش اول مجموعه مقررات ارزی و ثبت آن در پرتال ارزی اقدام کند. بنابراین نخستین گام جهت تامین ارز ثبت سفارش، مراجعه حضوری وارد کننده به بانک عامل است.
2. مسئولیت خرید ارز ثبتسفارشهایی بر عهده واردکننده است که بانک عامل برای آنها، متعهد به پرداخت ارز به ذینفع (فروشنده) نشده باشد. در صورتی که بانک عامل متعهد به پرداخت باشد، مسئولیت خرید ارز نیز بر عهده بانک عامل است.
3. در صورتی که واردکننده شخصاا به تامین ارز از طریق سامانه جامع تجارت اقدام کند، مبنای عمل بانک (در اخذ کارمزد و ...) روش برات بدون تعهد خواهد بود.
4. تمامی مقررات مربوط به تعهدات ارزی (تعهد ارائه پروانه گمرکی به بانک عامل) در خصوص ثبتسفارشهایی که از مسیر سامانه جامع تجارت تامین ارز میشوند نیز برقرار خواهد بود.
در همین رابطه نیز بخوانید: مقررات جدید ارزی برای واردات موقت کالا