مدیریت مصرف آب پالایشی‌ها در دستور کار قرار گرفت

تولید « شپنا » با تغییر سهم آب

اگر چه مدیریت مصرف آب در پالایشی‌ها در دستور کار قرار گرفته اما برآورد پالایش اصفهان نشان می‌دهد در صورت کاهش ۱۰ واحدی سهم آب این پالایشی، روند تولید مجموعه به ناچار تغییر می‌کند.

با تشدید چالش آب در برخی از استان‎های کشور، راهکارهای مدیریت منابع آب به طور جدی مورد توجه دستگاه‎های متولی قرار گرفت.

روزهای پایانی سال گذشته دولت دوازدهم آستین بالا زده و با تشکیل کارگروهی به نام کارگروه سازگاری با کم آبی متشکل از وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت نیرو و همچنین کشاورزی، در تلاش است تا با ارائه الگوهای صرفه جویی، بهینه سازی و همچنین تعریف منابع آبی جدید، راهکارهای موثری را مناسب با الگوی اقلیمی هر استان ارایه کند.

در این میان برخی از استان‌ها شرایط ویژه‌ای را تجربه می‎کنند؛ به نحوی که ورودی آب به تعدادی از استان‌ها به طور قابل توجهی کاهش داشت که از جمله آن می‌توان به استان اصفهان اشاره کرد. استانی صنعتی که علاوه بر نیاز آب آشامیدنی، مسئولیت سنگینی در تامین نیاز آب بخش‌های صنعتی پالایشی، پتروشیمی، فولاد و ذوب آهن بر دوش دارد.

روزهای پایانی فروردین ماه سال جاری محسن مهرعلیزاده؛ استاندار اصفهان درباره ورودی سد زاینده رود می‌گوید: ورودی آب به این سد پارسال حدود ۱.۲ میلیارد متر مکعب بود هم اکنون به ۴۰۰ میلیون متر مکعب رسیده است.  میانگین ورودی سد زاینده رود در ۵۰ سال گذشته از یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون متر مکعب بود که هم اکنون به ۴۰۰ میلیون رسید و ۳۲۰ میلیون متر مکعب برای آب شرب و ۶۰ میلیون متر مکعب برای صنعت استفاده می‌شود.

با توجه به این کمبود، ۴۰ درصد کاهش در ورودی به آب یزد در نظر گرفته شده و صنعت نیز باید ۲۵ درصد از میزان مصرف خود را کاهش دهد. به این ترتیب چندی قبل کاهش ۱۰ واحدی آب پالایش اصفهان نشان داد دولت در اجرای سیاست‌های ابلاغی در راستای مدیریت منابع آب جدی است و این بار از پالایشگاه یکی از صنعتی‌ترین شهرهای کشور، این مدیریت را آغاز کرده است.

پالایشگاه اصفهان با پالایش ۳۷۵ هزار بشکه نفت خام در روز خوراک واحدهای پایین دستی خود شامل پتروشیمی اصفهان، پتروشیمی اراک، نفت سپاهان، پالایش نفت جی و صنایع شیمیایی ایران را تامین می‌کند. این پالایشگاه ۲۳ درصد از فرآورده‌های نفتی مورد نیاز کشور را تولید می‌کند.

اهمیت این پالایشگاه زمانی دو چندان می‌شود که بدانیم با کمک متخصصان داخلی، پیچیده‌ترین کاتالیست پالایشی دنیا مربوط به واحدهای بنزین سازی را (که تا قبل از این،  تولید آن تنها در انحصار دو شرکت بزرگ آمریکایی و فرانسوی بود) تولید کرده و از سال ۱۳۹۴  با راه اندازی وبهره برداری کامل  از مجتمع بنزین سازی، تولید متوسط روزانه ۸ میلیون لیتر بنزین یورو ۴ را عهده دار است.

محمدصادق حاجیان؛ سخنگوی پالایش اصفهان در گفتگو با خبرگزاری «مهر» با تاکید اینکه آب مورد نیاز برای پالایش اصفهان همواره با سختی تامین می‌شده است، گفت: با توجه به ظرفیت تولید ۳۷۵ هزار بشکه‌ای پالایش نفت در این پالایش، در صورت کمبود آب مورد نیاز، به ناچار میزان تولید فرآورده‌های کم اهمیت خود را کاهش داده یا متوقف می‌کنیم.

پالایش نفت اصفهان پروژه استفاده از تصفیه آب فاضلاب شاهین شهر را حدود ۴ سال است که مطرح کرده است و البته در نظر دارد آب فاضلاب شاهین شهر را خریداری و با تصفیه به عنوان منبع تامین آب پالایشگاه استفاده کند. به نظر می‌رسد همچنان که مدیران پالایش می‌گویند: در صورت کاهش ۱۰ واحدی سهم آب این پالایشگاه، مدیران پالایش ناچار هستند تولید محصول‌های کم اهمیت خود را کاهش داده یا متوقف کنند.

میزان آب مصرفی این پالایشگاه هزار میلیون مترمکعب در ساعت است که  با توجه به اجرای سیستم تصفیه آب در پالایشگاه ، ۶۰۰ تا ۷۰۰ مترمکعب آب مورد استفاده این پالایشگاه مجددا به چرخه مصرف باز می‌گردد.

Submitted by admin on