مجمع سالانه سیمان خاش با حضور 91 سهامداران در حالی برگزار شد که 160 تومان سود به ازای هر سهم تقسیم کرد. همچنین در این جلسه با تصویب صاحبان مجمع سیمان فارس و خوزستان («سفارس»)، سیمان خوزستان («سخوز»)، سیمان فارس نو («سفانو»)، گروه سرمایهگذاری امید («وامید») و شرکت توسعه صنعتی و معدنی کانی نوید پارس به عنوان اعضای هیات مدیره انتخاب شدند.
گزارش هیات مدیره
بر مبنای گزارشی که خسرو جامعی؛ مدیرعامل ارایه داد، سیمان خاش با فروش 703 هزار تن سیمان، سهم 1.5 درصدی از بازار سیمان کشور را به خود اختصاص داد که در سال گذشته این رقم 670 هزار تن معادل 1.4 درصد از کل سیمان کشور بود. با این حساب شرکت توانست سود عملیاتی را 15 درصد و سود خالص را 10 درصد نسبت به سال قبل افزایش دهد. فروش خالص شرکت در سال 1396 حدود 103 میلیارد تومان بود که نسبت به سال گذشته 4 درصد رشد داشت. بهای تمام شده محصول فقط 6 درصد رشد داشت که نشاندهنده موفقیت شرکت در کم کردن هزینهها بوده است.
در این میان براساس گزارشی که منتشر شد، اعلام شد سیمان خاش با بازاریابی انجام شده توانست تامین سیمان طرحهای راهآهن زاهدان-چابهار، سدکهیر، سد شهر کور و طرح توسعه اسکله بندر شهید بهشتی چابهار را عهدهدار شود. در این شرایط شرکت سهم بازار خود را حفظ و بعضا توسعه داده است.
در سه سال اخیر تولید و تحویل سیمان در شرکت افزایشی بود. اما به خاطر ارزش افزوده بیشتر، تولید کلینکر رو به کاهش بود. سرانه تولید سیمان یعنی مقدار تولید به ازای هر نفر پرسنل در کارخانه نیز در سه سال گذشته افزایشی بود که نشان از بهرهوری است.
مدیرعامل پروژههای انجام شده یا در دست اجرای «سخاش» را در 5 بند تشریح کرد:
الف) از آنجا که در حال حاضر کارخانه با مازوت کار میکند، یکی از مهمترین پروژههای شرکت گازسوز کردن کارخانه است. در این پروژه نصب مشعلهای دوگانهسوز در کارخانه از یکسو و لولهگذاری و خرید انشعاب گاز از سوی دیگر در حال اجراست تا به خط گازرسانی شهرهای سیستان و بلوچستان وصل شود.
ب) پروژه تصفیهخانه آب صنعتی و شرب کارخانه نیز در سال مورد گزارش به بهرهبرداری رسید. استفاده از آب صنعتی تصفیه شده سبب جلوگیری از هدررفت آب از یکسو و کاهش هزینهها از سوی دیگر خواهد شد.
پ) پروژه راهاندازی سیستم کنترل بار خودکار آسیاب مواد خام سبب بهبود در خط تولید خواهد شد.
ج) پروژه ارتقای بارگیرخانه برای تنوع بخشیدن به محصولهای شرکت
د) پروژه نیروگاه خورشیدی به ظرفیت 10 مگاوات از سال گذشته شروع و مجوز و زمین پروژه اخذ شد. مجموعه در حال مذاکره با شرکتهای خارجی جهت تجهیزات خرید مربوطه است.
همچنین برنامههای سال آتی در 4 مورد اعلام شد که براین اساس:
الف) افزایش تنوع محصولها
ب) کاهش صادرات کلینکر و افزایش صادرات سیمان و مجموعه در سال 1396 توانست صادرات کلینکر را 60 درصد کاهش دهد.
ج) تلاش در جهت جذب حداکثر پروژههای عمرانی در منطقه و تامین سیمان آنها
د) کاهش تخفیفها و افزایش نرخ فروش
گزارش مدیرعامل نشان میدهد مقاصد صادراتی سیمان خاش عمدتا افغانستان و پاکستان است. این در حالی است که 27 درصد محصولهای شرکت صادر شده و مابقی؛73 درصد در داخل کشور تحویل شد. در این میان البته صادرات به پاکستان که خود صادرکننده سیمان است در سال گذشته به میزان قابل توجهی افزایش یافت.
برای سال 1397 همچنین پیشبینی شده، شاخصهای تولید و سودآوری شرکت همانند سال 1396 حفظ شود. از سوی دیگر در حال حاضر مذاکرات با طرف پاکستانی برای مشارکت در ساخت آسیاب سیمان در آن کشور هستیم که میتواند بخشی از ارزش افزوده کلینکر به سیمان را نصیب شرکت کند.
گزارش حسابرس
گزارش حسابرس سیمان خاش مقبول بدون بند شرط اعلام شد.
بند 5 (تاکید بر مطلب خاص) بدهی 4/7 میلیارد تومانی به بانک ملی ایران بابت بسته حمایتی حاملهای انرژی سال 1389 در حسابهای شرکت ثبت شده که برای آن سود و وجه التزام در نظر گرفته نشده است.
مدیرعامل در این باره میگوید: این مبلغ در شروع طرح هدفمندی یارانهها به عنوان کمک به شرکتهای سیمانی پرداخت شد و با مذاکراتی که توسط انجمن صنفی در حال انجام است نیازی به ذخیره بابت سود و وجه التزام نمیبینیم. حتی تلاش میشود این مبلغ به عنوان یارانه طرح هدفمندی محسوب و بلاعوض در وجه شرکت منظور شود.
پرسش و پاسخ
صادرات ریالی: در بخش پرسش سهامداران و پاسخ مسئولان، هیات مدیره درباره صادرات شرکت تصریح کردند: صادرات مجموعه تاکنون ریالی بوده است اما با تغییرات رخ داده در سیاستهای ارزی باید منتظر تغییرات احتمالی در مقررات بمانیم.
علت افزایش هزینهها: مدیرعامل درباره علت افزایش هزینههای مالی میگوید: تسهیلات اضافه شده با سود پایین دریافت شده و بخش عمده آن سپردهگذاری شده و سبب افزایش سود غیرعملیاتی در جای دیگری از صورتهای مالی شده است. به بیان دیگر برآیند بیشتر شدن تسهیلات بانکی به نفع شرکت بوده است.
«سخاش» به روایت اعداد
- سود محقق شده (EPS) به ازای هر سهم؛ 144.7 تومان، سال گذشته؛ 132.2 تومان
- سود تقسیم شده (DPS) به ازای هر سهم؛ 160 تومان، سال گذشته؛ 92.5 تومان
- هزینههای مالی به ازای هر سهم؛ (10.6) تومان، سال گذشته؛ (8.5) تومان
- سود انباشته در پایان سال مالی به ازای هر سهم؛ 226.9 تومان
حاشیههای مجمع
- کمک بلاعوض: 100 میلیون تومان کمک بلاعوض برای مخارج خیریه در سال مورد گزارش مورد تنفیذ و همین مبلغ برای سال 1397 مورد تصویب مجمع قرار گرفت.
- تاریخ تاسیس: سیمان خاش (سخاش) در سال 1365 تاسیس و در سال 1374 به بهرهبرداری رسید. «سخاش» شرکت فرعی هلدینگ سرمایهگذاری سیمان فارس و خوزستان («سفارس») بوده و در سال 1382 در بورس اوراق بهادار حاضر شد.