به پرداخت ملت 196 تومان سود تقسیم کرد

برنامه‌های آتی « پرداخت »

به پرداخت ملت با تشریح چالش‌های مجموعه از 11 برنامه آتی «پرداخت» در سال‌جاری خبر داد. در مجمع سالانه «پرداخت» سهامداران با تعیین اعضای هیات مدیره، سود 196 تومانی به ازای هر سهم را تصویب کردند.

مجمع سالانه به پرداخت ملت با حضور 93 درصد سهامداران برگزار شد. در پایان البته اگر چه سهامداران «پرداخت» به ازای هر سهم 196 تومان سود تقسیم کرد که ساختمانی بانک ملت، گروه فن‌آوران هوشمند بهسازان فردا، چاپ بانک ملت، سرمایه‌گذاری توسعه معین ملت و بهساز مشارکت‌های ملت به عنوان اعضای هیات مدیره جدید انتخاب شد.  

حق حضور اعضای غیر موظف هیات مدیره برابر با یک میلیون تومان به صورت ناخالص تعیین و پاداش نیز بدون تغییر مبلغ نسبت به سال گذشته، 100میلیون تومان باقی ماند. اعضا هیات مدیره جدید این شرکت نیز ساختمانی بانک ملت، فراوران هوشمند بهسازان فردا، چاپ بانک ملت، سرمایه‌گذاری توسعه معدنی ملت و بهساز مشارکت ملت تعیین شدند.

گزارش هیات مدیره

در گزارشی که هیات مدیره در مجمع سالانه ارایه داد، در سال 1396 بیش از 10 سرویس ارزش افزوده روی پایانه‌های فروش ارایه شد که از جمله امکان انتخاب حساب بانکی توسط پذیرنده پایانه فروش (POS) که جذابیت خوبی برای مشتریان دارد. این در حالی است که آمار تراکنش‌های الکترونیکی بر پایه کارت در دنیا در سال 2015 حدود 15 درصد نسبت به سال 2014 رشد داشت. در کشور نیز روی آوردن به‌پرداخت‌های الکترونیکی به صورت شیب تند (نمایی) افزایش یافت و در آینده نیز این صنعت در کشور رو به رونق است.

تعداد میانگین تراکنش ماهانه به ازای هر پایانه در سال 1396 در شرکت به‌پرداخت 294 و میانگین شرکت‌های صنعت پرداخت 207 تراکنش می باشد. شرکت در زمینه پایانه‌های فروش رتبه اول، در پرداخت اینترنتی رتبه 4 و در پرداخت موبایلی رتبه پنجم را دارد. مدیرعامل در این باره تاکید دارد: در زمینه پرداخت موبایلی در حال گرفتن سهم از بازار با ارائه اپلیکیشن سکه هستیم و به اثر قابل توجه آن روی سود شرکت امیدواریم. به گفته مدیرعامل در سال 1396 به رکورد پردازش 50 هزار تراکنش در دقیقه رسیده‌ایم که نشان از پایداری شبکه پرداخت است. همچنین درآمدهای شرکت در سال 1396حدود سه برابر شد.

چالش‌های پیش روی به پرداخت ملت در 7 مورد به شرح ذیل است:

1)  افزایش رقابت بازیگران به خاطر رونق بازار

2) تصمیم‌های احتمالی نهادهای نظارتی (بانک مرکزی و شاپرک)

3) ورود پررنگ اپراتورهای همراه به بازار پرداخت بویژه در زمینه کارمزد خدمات پرداخت

4) تغییرات فناوری در حوزه سخت‌افزار و نرم‌افزار و لزوم نوسازی شبکه پرداخت. شرکت بالای یک میلیون پایانه فروش دارد که نیاز به ارتقا دارند.

5) تغییر و ارتقا انتظارات مشتریان که در این زمینه طرح‌های انگیزشی برای مشتریان و پذیرندگان در برنامه‌های شرکت است.

6) تراکنش‌های خرد. برای تراکنش‌های خرد مجموعه امیدوار است کمک شرکت «یاس ارغوانی» کیف پول عمومی‌تری ارائه شود تا این تراکنش‌ها را پوشش دهد.

7) کنترل هزینه‌های تراکنش‌ها

8) لزوم تنوع منابع درآمدی شرکت. همکاری با استارت‌آپ‌ها در برنامه‌های شرکت است که از 50 مورد استارتاپ بررسی شده 7 مورد قبول ما قرار گرفت که در حال عقد قرارداد با 2 تا از آن‌ها هستیم. مجموعه قصد دارد کارخانه استارت‌آپ‌های شرکت را تا تیرماه سال جاری راه‌اندازی کند.

برنامه‌های آتی «پرداخت» نیز در 11 مورد اعلام کرد:

1) توسعه سهم بازار فروش شارژ به 10 درصد (در حال حاضر 6 درصد)

2) توسعه سهم بازار تراکنش‌های موبایلی به 6 درصد (در حال حاضر کمتر از یک درصد)

3) ارائه خدمات به همه بانک‌های کشور

4) افزایش سرمایه شرکت به 200 میلیارد تومان از محل مطالبات و آورده نقدی

5) ارتقای کیفیت سرویس و مدرن کردن سوییچ پرداخت

6) حفظ و ارتقای سهم بازار پایانه فروش و نوسازی تجهیزات فعلی

7) مشارکت با مشتریان بزرگ مانند پیشخوان دولت و شرکت پخش فرآورده‌های نفتی در پروژه‌های ملی

8) مطالعه و بررسی بازارهای خارجی از جمله عراق که در شرف تنظیم موافقت‌نامه با یک شرکت پرداخت عراقی هستیم. با دو کشور تاجیکستان و ارمنستان هم قصد شروع مذاکرات داریم.

9) عضویت در پارک  فناوری پردیس و انتقال بخشی از فعالیت‌های شرکت به آن مجموعه و استفاده از مزایای قانونی مربوطه

10) ورود به حوزه‌های جدید مانند اینترنت اشیا (IOT) (Internet of Things)

11) پرداخت بیومتریک، استارت‌آپ‌ها و فناوری‌های نوین مالی (FinTech)

گزارش حسابرس

گزارش حسابرس «پرداخت» مقبول بدون بند شرط اعلام شد.

پرسش و پاسخ

سهم بازار: مدیرعامل در بخش پرسش و پاسخ یکی از سهامداران درباره اینکه چرا در همه زمینه‌های کاری، شرکت به‌پرداخت سهم بازار خود را از دست داده است؟ گفت: گرچه اندکی از سهم بازار را از دست داده‌ایم اما آمار تراکنش‌های ما رشد قابل توجهی داشت که به خاطر رشد بازار بوده است.

به گفته یکی از مدیران مجموعه در یکسال گذشته موفق به کاهش شیب از دست دادن سهم بازار شد. امکان تعریف چند حساب بانکی در پایانه‌های فروش در همین راستا طراحی شده که پیش بینی می‌شود اثر خود را در آینده خواهد گذاشت.

افزایش پایانه‌های فروش: هیات مدیره درباره برنامه افزایش پایانه‌های فروش گفتند: برنامه واردات تعداد 120 هزار پایانه‌ فروش را داریم که با ارز رسمی کشور وارد خواهیم کرد.

تغییر کارمزدها: همچنین هیات رییسه درباره تازه‌ترین وضعیت کارمزدهای پرداخت عنوان کرد: این بحث چالش ملی است و فقط مربوط به شرکت ما نیست. موضوع اصلی هم کل نظام کارمزد پرداخت از جمله پرداخت خودپردازها و پایانه‌های فروش و مانند آن است. نیاز به مطالعات بیشتری در این زمینه وجود دارد و هنوز کارگروه‌های مربوط در این زمینه تشکیل نشده است.

 در زمینه تراکنش‌های اینترنتی هم کاهش سهم ما به خاطر نامه‌های دادستانی مبنی بر مسدود کردن درگاه‌های واسطی بود که از طریق آن‌ها تراکنش‌هایی همانند قمار و غیره انجام می شد. این درگاه‌های واسط بعضا به چند صد کسب و کار کوچک سرویس می‌داده‌اند که به کارهای غیرقانونی اشتغال نداشته‌اند و با بسته شدن آن تمام تراکنش‌های زیرمجموعه ها هم از دست ما رفته است.

به همین دلیل در بهمن و اسفند 1396 حدود 1.5 میلیون تراکنش را از دست دادیم. حدود 50 نامه برای بستن درگاه‌های اینترنتی به شرکت داده‌اند و به خاطر عدم دقت مقام قضایی در اجرای احکام، برخی از درگاه‌ها بسته شده از شرکت‌های دیگر با همان نام یا نام‌های دیگری خدمات می‌گیرند. وقتی هم به شاپرک در این مورد اعتراض شد، گفته‌اند کاری نمی‌توان کرد زیرا در نامه قضایی نام درگاه بانک ملت آمده است!

دانش بنیان بودن: هیات مدیره درباره دانش‌بنیان بودن شرکت و اینکه چه سودی برای شرکت دارد؟ تصریح کرد: برای گمرک و برخی از هزینه‌های مشابه از دانش بنیان بودن شرکت استفاده خواهیم کرد. همچنین تسهیلات ارزان‌قیمت هم شامل شرکت خواهد شد. برای معافیت مالیاتی باید انتقال به پارک علم و فناوری انجام شود. درباره عدد و رقم در حال حاضر نمی‌توان پیش‌بینی کرد.

تراکنش‌های کیف پول: هیات مدیره درباره میزان هزینه تراکنش‌های کیف پول نیز عنوان می‌کند: در کیف پول در حال حاضر فقط امکان تراکنش‌های آنلاین وجود دارد که هزینه‌بر هستند، اما اگر بتوان تراکنش‌های آفلاین را پیاده‌سازی کرد هزینه‌های مربوط به پرداخت‌های خرد را کاهش خواهد داد. البته پیاده‌سازی تراکنش‌های آفلاین نیاز به زیرساخت و قوانین مربوطه دارد که زمان می‌برد اما اقدام‌ها در این زمینه در جریان است.

تاثیر فعالیت‌ها: پیام‌رسان‌های ایرانی هم قصد دارند در حوزه پرداخت وارد شوند، این موضوع چه اثری بر روی فعالیت‌های «پرداخت» دارد؟ مدیرعامل در این باره می‌گوید: پیام‌رسان‌های ایرانی نمی‌توانند خود به عنوان فراهم‌کننده خدمات پرداخت وارد این زمینه شوند و باید از خدمات سرویس‌دهنده‌های موجود استفاده کنند.

هوشمندسازی شهرک غرب: هیا مدیره درباره اینکه قرار بود در زمینه هوشمندسازی شهرک غرب مشارکت داشته باشید این موضوع به کجا رسیده است؟ تاکید کردند: شهر هوشمند در مرحله‌ای نیست که به استفاده از خدمات به‌پرداخت نیاز یافته باشد اما ما چند پایلوت در این زمینه ایجاد کرده‌ایم تا وقتی طرح شهر هوشمند به مرحله مناسبی رسید، بتوانیم ایفای نقش کنیم.

مبلغ میانگین کارمزدها: هیات مدیره همچنین درباره مبلغ میانگین کارمزد تراکنش‌های پایانه فروش و اجازه ماهیانه پایانه‌های فروش نیز تصریح کرد: کف کارمزد خرید تراکنش  50 تومان و سقف آن 250 تومان است که 25 تومان آن به شاپرک می‌رسد. میانگین این کارمزد برای مجموعه حدود 110 تومان به ازای هر تراکنش است. اجاره ماهانه پایانه‌های فروش در ایران مرسوم نشده است. این در حالی است که هر دستگاه پایانه فروش با نرخ دلار فعلی حدود یک میلیون تومان ارزش دارد که باید در 5 سال از محل درآمدهای آن پوشش داده شود.

درآمد شرکت: سهامداران از مجموعه پرسیدند که افزایش درآمد شرکت در سال 1396 عمدتا از چه محلی بوده است؟ مدیرعامل در این خصوص می‌گوید: عمدتا از افزایش فروش شارژ بوده است که هم خودمان شارژ بیشتری فروخته‌ایم و هم زیرساختی (پنلی) برای فروش شارژ توسط مشتریانمان فراهم کرده ایم.

قیمت هر پایانه فروش: هیات مدیره درباره قیمت هر پایانه فروش نیز عنوان کردند: قیمت پایانه‌های فروش ثابت با برند خوب 80 تا 90 یورو  و مارک‌های چینی (به قول مدیرعامل مارک‌های چینی مفلوک!) 80 تا 90 دلار است. قیمت پایانه‌های فروش سیار 120 تا 140 یورو برندهای خوب و مارک‌های چینی 120 تا 140 دلار است. پایانه‌های فروش بر پایه سیستم عامل اندروید که در حال حاضر فقط برندهای چینی به تولید آن می‌پردازند حدود 180 دلار هستند که البته هنوز تاییدیه‌های امنیتی (PCI) را نگرفته‌اند.

همکاری با اپلیکیشن‌ها: هیات مدیره درباره همکاری با سایت‌ها و اپلیکیشن‌ها (همانند اسنپ) عنوان کردند:‌ یکی از برنامه‌های مجموعه مشارکت با شرکت‌های بزرگ است که در حال مطالعه هستیم. شرکت پخش فرآورده‌های نفتی که در حال کار هستیم و سازمان تاکسیرانی که در حال مذاکره هستیم و می‌تواند تراکنش‌های زیادی را برای شرکت به ارمغان آورد.

نسبت درآمد با دیگر شرکت‌ها: هیات رییسه درباره اینکه آیا نسبت درآمد به هزینه برای همکاری‌های «پرداخت» با شرکت یاس ارغوانی (وابسته به بانک ملت) مناسب‌تر از شرکت‌های دیگر است؟ گفتند: در برخی از شرکت‌های همکار هزینه‌های این موارد شفاف نیست اما در اینجا دقیقا افشا شده است.

به گفته مدیرعامل «پرداخت» دو قرارداد با یاس ارغوانی دارد؛ قرارداد اول پشتیبانی جایگاه‌های سوخت که رقم قرارداد و پرداختی‌های آن معلوم است. قرارداد دوم در زمینه پشتیبانی از پایانه‌های فروش است که در سال 1396 روش پرداخت مبلغ پشتیبانی تغییر کرد.

به این شکل که برای پایانه‌های با عملکرد کم (کمتر از 60 تراکنش) پولی بابت پشتیبانی پرداخت نمی‌شود تا آن‌ها در زمینه بهبود عملکرد پایانه‌های فروش نقش ایفا کنند. میانگین به ازای هر پایانه  8200 تومان به شرکت یاس ارغوانی پرداخت شد که تا جایی که بررسی‌ها نشان‌ می‌دهد برای شرکت‌های دیگر بالای 10 هزار تومان بود.

خرید شارژ: مدیرعامل درباره برنامه میزان خرید شارژ از اپراتورها عنوان کرد: چون سهامداران چندبار نام «آپ» (آسان پرداخت) را بردند باید بگویم این شرکت در ابتدا فروشنده شارژ بود و بعدا وارد بازار پایانه های فروش شد. به‌پرداخت درواقع سهمی از فروش شارژ از آپ گرفت و آن‌ها از ما سهم نگرفته‌اند. میزان خرید شارژ در یادداشت‌های صورت‌های مالی آمده است و الان این ارقام حفظ نشد.

حاشیه‌های مجمع

- اعتراض سهامداران: چند تن از سهامداران به کاهش قیمت سهم تا قیمت عرضه اولیه و پایینتر از آن اعتراض داشتند.

- سوال از حسابرس: در حاشیه مجمع یکی از سهامداران از حسابرس پرسید چرا درباره جریمه 3 میلیارد تومانی بیمه تامین اجتماعی مربوط به سال 1394 که در سال مورد گزارش پرداخت شده، در گزارش خود چیزی نیاورده اید، چون از پول سهامداران فعلی هزینه‌ای پرداخت شده که مربوط به زمان مالکیت کامل سهامدار عمده بوده است. گرچه حسابرس موضوع سطح اهمیت را پیش کشید اما سوال کننده گفت: حداقل می توانستید آنرا در بند «تاکید بر مطلب خاص» یا بندهای بازرسی ذکر کنید.

- سود سهامداران: بر مبنای گزارش اعلامی سود سهامداران حقیقی زیر 100 هزار سهم از شنبه؛ 29 اردیبهشت‌ماه پرداخت می‌شود.

- تاریخ تاسیس: به‌پرداخت به عنوان نخستین شرکت در زمینه پرداخت الکترونیک در سال 1384 تاسیس و در سال 1396 وارد بورس اوراق بهادار شد. به‌پرداخت بالاترین سهم را در تراکنش بین شرکت‌های رقیب با 22 درصد سهم بازار دارد. براساس گزارش ژورنال تخصصی Nilson Report این شرکت رتبه اول در ایران و خاورمیانه و رتبه بیستم در دنیا بین 150 شرکت ارائه‌دهنده خدمات کارتی را به خود اختصاص داد.

- فعالیت «پرداخت»: مدیرعامل فعالیت‌های شرکت را در دو زمینه اصلی خدمات پرداخت و خدمات سوئیچ تقسیم بندی کرد:

الف) خدمات پرداخت شامل پایانه‌های فروش یا Pos، پایانه‌های پرداخت اینترنتی یا IGP، پایانه‌های موبایلی یا USSD، پرداخت محاوره‌ای یا تلفنی یا IVR، اپلیکیشن پرداخت به نام «سکه» و کیوسک‌های پرداخت بهای سوخت در جایگاه‌های سوخت و سایر مراکز تجاری.

ب) یکی از خدمات قابل ارایه به بانک‌ها مربوط به سوییچ پرداخت (با توجه به تسلط شرکت روی ساخت و پیکربندی سوییچ‌های مربوطه) است. شرکت به خاطر ارایه سوییچ‌های اختصاصی خود توانست عنوان شرکت دانش‌بنیان را کسب کند. خدمات دیگر شرکت به بانک‌ها تجهیزاتی مانند خودپرداز، کیوسک، خود دریافت یا CRS و خودبانک یاVTM  است.

همچنین به‌پرداخت در پروژه‌های ملی نیز مشارکت دارد مانند سامانه پیمایش که برای جمع‌آوری اطلاعات مصرف سوخت گازوییل از جایگاه‌ها و هدایت آن به سوی شرکت پخش فرآورده‌های نفتی برای تعیین سهمیه سوخت کامیون‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

یا سامانه توزیع سوخت روستایی برای مدیریت مصرف سوخت در روستاها و کنترل قاچاق سوخت از طریق مناطق مرزی، که قرارداد آن با شرکت پخش فرآورده‌های نفتی بسته شده است. همچنین با استفاده از زیرساخت مستحکم و سراسری شرکت به مراکز پیشخوان دولت هم خدمات ارایه می‌شود.

 

Submitted by admin on