مجمع عادی سالانه بینالمللی ساروج بوشهر با حضور 83 درصد سهامداران برگزار و البته در پایان از 27.1 تومان سود ساخته شده، 4.5 تومان سود تقسیم شد.
گزارش مدیرعامل
مدیرعامل در گزارشی که در جلسه مجمع قرائت کرد، نکات اصلی مطرح شد که براین اساس:
1. هیات مدیره معتقد است مهمترین عوامل کلیدی برای حفظ و ارتقای جایگاه کنونی شرکت سیمان کنگان به عنوان صادرکننده برتر کلینکر از مبادی جنوبی کشور عبارتند از :
الف) پایش و کنترل قیمت تمامشده از طریق کاهش هزینههای تولید و سربار
ب) ادامه توسعه بازارهای صادراتی و حرکت به سمت تحویل کالا در مقصد (CIF)
ج) توسعه فرآیند تامین محصول که مدیرعامل به خرید کلینکر از شرکتهای دیگر و صادرات آن یا سیمان تولیدی از آن اشاره کرد.
2. مدیرعامل به رکوردهایی اشاره کرد که شرکت در یک سال گذشته به آن دست یافت:
الف) رکورد بارگیری دریایی 22 هزار تن کلینکر در روز که به خاطر وجود دو اسکله اختصاصی و اسکله سوم مجاور است. با استفاده از نوار نقاله به جای حمل محصول با ماشین به کنار ساحل، زمان بارگیری کشتیها و هزینه مربوطه به شدت کاهش یافت.
ب) رکورد صادرات با 343 هزار تن صادرات کلینکر در یک ماهه آبان 1396 شکسته شد.
پ) فروش کل سیمان، کلینکر و آهک 2.24 میلیون تن در سال 96 بوده که رکورد جدیدی در حیات شرکت است.
ت) فروش کل ریالی شرکت با بیش از 200 میلیارد تومان هم رکورد دیگری است که شرکت در سال مالی مورد گزارش به آن دست یافت.
ث) رکورد بارگیری طولانیترین کشتی به طول 210 متر (با ظرفیت تقریبی 60 هزار تن)
ج) رکورد افزایش نرخ فروش صادراتی کلینکر به 24.5 دلار در هر تن
چ) افزایش تعداد مشتریان صادراتی از 2 مشتری به 15 مشتری در 12 کشور
ح) موجودی کلینکر در کارخانه در سال گذشته 560 هزار تن بود که اینک به 84 هزار تن رسید. شرکت اینک تیم تامین محصول تشکیل داده تا کلینکر را از شرکتهای دیگر خریداری کند.
3. در بازار داخلی نیز به تولید کارخانهها با 60 درصد ظرفیت اشاره شد و اینکه با توجه به اشباع فروش داخلی، موفقترین شرکتها آنهایی هستند که صادرات بیشترین داشته باشند. گریزی هم به موضوع ساخت جادههای بتنی زده شد که درصورت رواج یافتن میتواند راه نجاتی برای شرکتهای تولیدکننده سیمان باشد.
4. شرکت در سال مالی مورد گزارش 1.75 میلیون تن کلینکر و 404 هزار تن سیمان تولید کرد. از سوی دیگر قیمت محصول را بالا برد و با خریدار خارجی بر همین اساس قرارداد بسته است. طوری که هم اینک سیمان تیپ 2 را با بالاترین قیمت در بین کارخانههای سیمان کشور به فروش میرساند. شرکت 23 درصد از فروش خود را به شکل صادرات انجام میدهد که با این میزان، 50 درصد از صادرات در جنوب ایران را به عهده دارد.
5. مدیرعامل به تسهیلات ریالی و ارزی شرکت اشاره و اثر تغییرات نرخ ارز بر تسهیلات ارزی شرکت را مسالهای جدی و پردغدغه برای هیات مدیره دانست. بدهی ارزی شرکت شامل سه وام ارزی به شرح زیر است:
الف) وام ارزی از صندوق توسعه ملی که براساس قانون رفع موانع تولید، به وام ریالی تبدیل شد و تا پایان سال 1396 با استفاده از منابع داخلی شرکت و تسهیلات بانکی تسویه خواهد شد. اشاره شد که تبدیل وام صندوق توسعه ملی سبب شد 11 میلیارد تومان سود در حسابهای شزکت شناسایی شود و اگر این کار انجام نمیشد، با افزایش اخیر در نرخ ارز، زیان تسعیر ارز 84 میلیارد تومانی شرکت را مشمول ماده 141 قانون تجارت میکرد.
ب) دو وام ارزی دیگر شرکت از بانک ملی شعبه لندن و شعبه هامبورگ است که زیان قابل توجهی را در سال مالی مورد گزارش بابت تسعیر ارز به شرکت تحمیل کرد؛ به گونه ای که هر 200 تومان افزایش نرخ ارز حدود 20 میلیارد تومان زیان تسعیر ارز ایجاد میکند.
پ) شرکت در حالی که در سال مالی مورد گزارش 31 میلیارد تومان زیان تسعیر ارز داشته در دو ماهه سال مالی جدید (دی و بهمن 1396) بیش از 19 میلیارد تومان زیان تسعیر ارز داشت.
ت) همچنین مدیرعامل برای نشان دادن عمق فاجعه تاکید کرد: اصل بدهی ارزی ما براساس نرخ زمان دریافت وام 320 میلیارد تومان یود، اما اینک پس از گذشت چند سال پرداخت اقساط، هنوز 340 میلیارد تومان بدهکاریم (مدیرعامل گفت: در واقع این چند سال به خاطر افزایش نرخ ارز فقط دویدهایم). وی پیشنهاد داد: سهامداران با آوردن آورده نقدی برای تسویه بخشی از تسهیلات ارزی و تبدیل بقیه آن به تسهیلات ریالی کمک حال شرکت شوند.
ث) برای کاهش هزینههای تولید در حال مذاکره جهت بهرهگیری از گاز مشعلهای فلر (مازاد) مجاور کارخانه است که با توجه به مصرف روزانه 600 هزار مترمکعب گاز طبیعی با سرمایهگذاری 5 میلیارد تومانی میتوان سالانه حدود 20 میلیارد تومان صرفهجویی داشت.
البته مدیرعامل تصریح کرد: شرکتی با چند صدم سنت قیمت بالاتر برای گاز فلر منطقه ویژه، پروژه را از دست ما گرفت ولی به وزارت نفت شکایت کردهایم و پیگیر موضوع هستیم. در همین زمینه به عنوان نخستین شرکت در سیدکو به جای خرید برق با نرخ کیلو واتی 67 تومان از توانیر، از بورس انرژی به مبلغ 42 تومان خریداری و سبب صرفهجویی 300 میلیون تومانی در این مورد شدیم.
گزارش حسابرس
در گزارش حسابرس که با دو بند شرط مشروط اعلام شد، بر مبنای بند 4 (بند شرط) ارزش منصفانه خالص داراییهای شرکت فرعی مشمول تلفیق (آسیای آرام) در دسترس نبوده و به همین خاطر صورتهای تلفیقی براساس استانداردهای حسابرسی تهیه نشد. هیات رییسه در این خصوص اعلام کرد: تهیه گزارش ارزش منصفانه هزینهبر و به صرفه و صلاح شرکت نیست، اما مجموعه امیدوار است در گزارش 6 ماهه با توجه به مقدار سطح اهمیت، این موضوع از بند شرط حسابرس خارج شود.
بر مبنای بند 5 (بند شرط) 4.2 میلیارد تومان مانده سنواتی شرکت فرعی آسیای آرام از شرکت میدل ایست است که تسویه نشد. هیات رییسه در این باره تاکید دارد: با توجه به اینکه مبلغ مورد معادله در سال 138.4 تومان بود، تسعیر آن بر اساس نرخ ارز به اشتباه صورت گرفت و این اختلاف ایجاد شده است. قرار شده به همان شکل ریالی کالا به مشتری داده و این موضوع در گزارش بعدی حل شود.
همچنین در بند 7 (تاکید بر مطلب خاص) 5.2 میلیارد تومان اختلاف با اداره مالیات برای عملکرد سالهای 93 تا 95 شرکت اصلی و شرکت فرعی است. مدیرمالی مجموعه در این باره میگوید: برای شرکت اصلی اختلاف به خاطر آن است که اداره مالیات از سود تسعیر ارز در سال 1393 مالیات درخواست کرد که نابجاست و اعتراض کرد و منتظر رای نهایی هستیم. برای شرکت فرعی هم مربوط به تغییر تعرفه درون گروهی بود که سازمان مالیاتی اعتراض مجموعه را پذیرفت.
در بند 8 (تاکید بر مطلب خاص) 15.5 میلیارد تومان اعتبار مالیاتی بابت معافیت ارزش افزوده برای شرکت در نظر گرفته شد که تاکنون 3.5 میلیارد تومان آن مورد قبول اداره مالیاتی قرار گرفت. رئیس جلسه در این باره گفت: لایحهای بدهید که این مالیات را دیگر از شما نگیرند که بخواهند دوباره برگردانند، اما مدیر مالی تاکید دارد: طبق قانون باید رسیدگی کنند و سپس برگردانند. حسابرس هم توضیح داد که این مبالغ توسط فروشندگان کالا و خدمات از شرکت دریافت میشود و امکان عدم پرداخت آن وجود ندارد.
در بند 9 (تاکید بر مطلب خاص) استفاده از قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور سبب افزایش 11.5 میلیارد تومانی سود خالص تلفیقی شد اما این موضوع مستلزم تسویه وام تا پایان سال جاری است. هیات رییسه در این باره تاکید دارد: در نظر است از منابع داخلی شرکت و نیز تسهیلات ریالی بابت تسویه این وام استفاده شود.
در بند 10 (تاکید بر مطلب خاص) شرکت 15 میلیارد تومان از محل طرح هدفمندی یارانهها به بانک بدهکار است. مدیر مالی در توضیح این بند میگوید: این مبلغ بلاعوض بوده و هیچ شرکت سیمانی آن را پرداخت نکرده و البته بانکها هم تاکنون مطالبه نکردهاند.
پرسش و پاسخ
اقتصادی بودن کارخانه: در بخش پرسش سهامداران و پاسخ مسئولان، هیات رییسه در خصوص اینکه آیا در منطقه عسلویه با توجه به وضعیت جوی و گرما و رطوبت زیاد کارخانه سیمان اقتصادی است؟ گفت: تمام دستگاههای مورد استفاده در کارخانه براساس شرایط محیطی نصب شدهاند و تمام دستگاههای الکتریکی عایق شدهاند و مشکلی از این بابت وجود ندارد. یکی از سهامداران شرکت که خانوادگی دو درصد از سهام را دارا بود از انتخاب جای کارخانه دفاع و از مشاهدات خود در راه اندازی موفقیت آمیز کارخانه سیمان سفید در کویت شاهد آورد.
صادرات: هیات مدیره همچنین درباره اینکه صادرات دو سه ماه اخیر آیا مطابق بودجه پیش بینی شده بود و اینکه عمده مقاصد صادراتی کجاست؟ تاکید کرد: صادرات ما 11 درصد بیشتر از بودجه بود و عمدتا به هند و بنگلادش و شمال آفریقا و حوزه خلیج فارس است.
تسعیر وام: هیات مدیره درباره اینکه چرا صادرات دلاری نباید جبران افزایش نرخ ارز در تسعیر وامها را بکند؟ تصریح کرد: افزایش نرخ ارز مانند تیغ دو لبه است و تنها پس از تبدیل دو وام ارزی بانک ملی شعبه لندن و هامبورگ به ریالی میتوان از افزایش نرخ ارز بهره گرفت. به عبارتی سهامداران باید یکی دو سال دیگر صبر کنند تا پس از تبدیل این وامها به ریالی یا تسویه آنها، بتوان سود مناسبی از محل صادرات به سهامداران داد.
افزایش هزینهها: هیات رییسه درباره اینکه علت افزایش هزینههای حقوق و دستمزد به میزان 10 میلیارد تومان نسبت به سال قبل چیست؟ عنوان کردند: علت اصلی اجرای طرح طبقهبندی مشاغل بود که الزام وزارت صنعت است.
معافیت مالیاتی: هیات رییسه درباره معافیت مالیاتی مجموعه نیز تاکید کرد: معافیت مالیاتی تا سال 1397 است که البته به خاطر کم برخوردار بودن منطقه تا 6 سال قابل تمدید است.
ساروج به روایت اعداد
- سود تحقق یافته (EPS) به ازای هر سهم؛ 27.1 تومان، سال گذشته؛ 4.6 تومان زیان
- سود تقسیمی (DPS) به ازای هر سهم؛ 4.5 تومان، سال گذشته؛ صفر تومان
- هزینههای مالی (بهره بانکی) به ازای هر سهم؛ 17.4تومان، سال گذشته؛ 12.9 تومان
- فروش (درآمد) کل به ازای هر سهم؛ 224.8 تومان، سال گذشته؛ 136.8 تومان
- سود عملیاتی به ازای هر سهم؛ 28.9 تومان، سال گذشته؛ 22 تومان
- سود غیرعملیاتی به ازای هر سهم؛ 1.8 تومان و زیان سال گذشته؛ 26.6 تومان زیان
- خالص ورود وجه نقد ناشی از فعالیتهای عملیاتی به ازای هر سهم؛ 68.5 تومان، سال گذشته؛ 40 تومان
- درآمدهای غیرعملیاتی به ازای هر سهم؛ 15.7 تومان، درآمد سال گذشته؛ 13.5 تومان هزینه
- سود انباشته در پایان سال مالی به ازای هر سهم؛ 30.3 تومان، سال گذشته؛ 4.8 تومان
* سال مالی قبلی شرکت به دلیل تغییر سال مالی 9 ماهه (از یکم فروردین ماه سال 95 تا 30 آذرماه سال 95) بود.
حاشیههای مجمع
- یکی از سهامداران که سهامدار عمده و عضو هیات مدیره صنایع شیمیایی سینا (شسینا) است و به صورت خانوادگی دو درصد از سهام شرکت را دارد، علت زیاندهی شرکت در سالهای گذشته را سیاستهای پوپولیستی دولت قبلی دانست. وی از گسترش شرکتهای سیمان در کشور دفاع کرد و گفت: با رفع انزوای کشور، امکان صدور سیمان در ابعاد جهانی برای کشور وجود دارد.
- مجمع با 15 دقیقه تاخیر برگزار شد.
- رئیس جلسه تاکید دارد: از 5 شرکت تحت مدیریت سیدکو 3 شرکت گزارش حسابرسی مطلوب (Clean) گرفتهاند و ساروج و یک شرکت دیگر گزارش مشروط داشتهاند و از مدیر مالی خواست سال بعد گزارش حسابرسی مطلوب بگیرید.
- در هنگام تقسیم سود نماینده سرمایهگذاری غدیر خواستار تقسیم حداکثری سود و سپس افزایش سرمایه در جهت نجات شرکت شد. رئیس جلسه گفت: سهامداران عمده تلویحا موافقت خود را با افزایش سرمایه شرکت به هیات مدیره اعلام کردهاند.
- در حاشیه مجمع اعلام شد: به خاطر درخواست مردم کنگان در نظر داریم نام شرکت از ساروج بوشهر به سیمان کنگان تغییر یابد.
- مدیر عامل در بخشی از گزارش خود ادعا کرد که سیمان کنگان یک درصد از تجارت جهانی محصولهای سیمانی را انجام میدهد، یعنی 1.8 میلیون تن از 187 میلیارد تن تجارت جهانی سیمان که البته اشتباه بود و یک هزارم درصد است.
بینالمللی ساروج بوشهر در سال 1377 تاسیس شد و در سال 1380 برای تولید کلینکر با ظرفیت نهایی روزانه 6 هزار تن کلینکر (سالانه 1.75 میلیون تن) به بهرهبرداری رسید. این شرکت در سال 1388 کارخانه سیمان خود به نام سیمان کنگان را برای تبدیل بخشی از کلینکر به سیمان به بهرهبرداری رساند.
محل شرکت در منطقه ویژه انرژی عسلویه قرار دارد و دارای شرکت فرعی آسیای آرام (با مالکیت 86 درصدی) است که وظیفه استخراج مواد اولیه از معدن و نیز بارگیری محصولات در اسکله صادراتی را به عهده دارد. سهامدار عمده بینالمللی ساروج سرمایهگذاری و توسعه صنایع سیمان (سیدکو) با بیش از 50 درصد که سیدکو هم متعلق به سرمایهگذاری گروه توسعه ملی (وبانک) است، بیش از 30 درصد سهام ساروج هم متعلق به گروه سرمایهگذاری غدیر است.