هراس موقت سهام؟

بورس تهران با گذشت یک ساعت از معاملات با افت 370 واحدی مواجه شد. «فولاد» و نمادهای پالایشی در صدر نمادهای با بیشترین اثر منفی بر شاخص قرار دارند. گرچه عوامل بنیادی در حمایت از سهام شرکت‌ها همچنان قدرتمند عمل کرده است اما به نظر می‌رسد فعالان بازار بار دیگر با سیگنال‌های سیاسی در سمت فروش سهام فعال شده‌اند. در این میان رشد پرشتاب ارز در معاملات روز گذشته سیگنال معکوسی را به معامله‌گران سهام مخابره کرده است.

نرخ دلار در معاملات دیروز تا نزدیکی سطح 4600 تومان رشد کرد. در حالی‌که طی هفته‌های اخیر انتظار کاهش تلاطم ارزی در بازار داخل وجود داشت اما به نظر می‌رسد شدت گرفتن تقاضای سرمایه‌گذاری در جهش نرخ دلار بی‌تاثیر نبوده است. نقش تقاضای سفته‌بازی در حالی در بازار ارز پررنگ شده است که طی سال‌های گذشته و پس از تلاطم ارزی سال‌های 90 و 91 به ندرت این تقاضا با این قدرت مشاهده شده بود. در این شرایط موج نگرانی در بازار ارز به سهام نیز کشیده شده است. در شرایطی که رشد نرخ دلار عاملی قدرتمند برای حمایت از سودآوری شرکت‌ها به شمار می‌رود، اما در شرایط کنونی به نظر می‌رسد بار دیگر بازار ارز در نقش رقیب سهام عرض اندام می‌کند.

به ندرت در سال‌های گذشته این موضوع مشاهده شده بود. رشدهای به ظاهر افسارگسیخته ارز به عنوان نشانه‌ای از هیجانات سیاسی در فضای عمومی شناخته می‌شود و از این نظر سیگنال‌های منفی را برای سهام ارسال می‌کند. از طرفی بعضا سرمایه‌گذاران با هراس از جاماندن از رشد ادامه‌دار دلار در پی تغییر فاز به بازار ارز هستند.

در این خصوص اما باید گفت به نظر می‌رسد بازار ارز به تدریج با سرکوب شدید نهاد ناظر مواجه شود. اقتصاد کشور در سال‌های نه‌چندان دور تجربیات این‌چنینی از رشدهای پی در پی ارز و در ادامه سرکوب سنگین نرخ را داشته است. به نظر می‌رسد بانک مرکزی به عنوان بازارساز ارزی همچنان این موضوع را یک راه‌کار اساسی برای کنترل نوسانات نرخ دلار می‌داند. در این شرایط شاید اخبار مربوط به عرضه‌های سنگین ارز و همچنین برخورد جدی با دلالان ارزی طی روزهای آتی بیشتر شنیده شود.

در خصوص فضای سیاسی بازار ارز نیز همچنان سناریو محتمل ادامه کار برجام است. با این حال نمی‌توان از کارشکنی احتمالی آمریکایی‌ها در این توافقنامه بین‌المللی چشم‌پوشی کرد. در این میان رشد نرخ دلار در شرکت‌های صادراتی می‌تواند به رشد سودآوری کمک کند. سطوح کنونی قیمتی جهانی کالاها همگام با رشد نرخ دلار وضعیت بنیادی مناسبی را برای شرکت‌های بورسی رقم زده است. در این شرایط با بازگشت آرامش به بازار سهام این محرک‌ها می‌تواند صعود قیمت سهام را تضمین کند. در این میان تخلیه شوک‌های هیجانی موجود می‌تواند چشم‌اندازی بهتری از سهام ارائه دهد. به نظر می‌رسد این آرامش با تخلیه هیجانات و فضای سفته‌بازی بازار ارز به دست آید.  

 

Submitted by admin on